Първоначално изпратено от ceco666
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
не е краят
пазарната икономика се гради на база търсене и предлагане, когато търсенето (на майстори примерно) нарастне, а предлагането е ограничено - цените на услугите и сроковете за изпълнение отиват в космоса. Човек като иска нещо да му се направи, а майсторът е:
' - пълен съм с работа и поръчки брат, ела след месец и да цената ще двойна на миналата година - ако искаш'
тогава човек, който няма 2 леви ръце и не му пука особено за перфектната визия може да се хване и да се опита да си го направи, а може и да каже аз ще чакам не ми е зор ... по този начин в един момент пазарът се регулира и продавачите на стоки и услуги са принудени да ревизират очакванията си.
не говорим за самодостатъчно стопанство, а за минимизиране на разходите, когато приходите са ограничени - в противен случай има нарастване (експоненциално ) на дълга формиран от покупка на скъпи стоки и услуги, защото така бил пазарът...
има неща, които можеш сам да си направиш, а има неща които не можеш, а има и такива, които могат да изчакат.
пример: за земеделското ми начинание има машинки, които няма как да си направи сам човек, но има и машини, които може да се направят една такава машина(по-скоро скромно съоръжение) ми беше поискано около 35К. Е запретнахме ръкави (2 човека) и за 5 дни + няколко безсънни нощи + няколко пръчки към производители на модул я сглобихме за около 7К. Добавената стойност в типа по-бутикови проекти в момента е толкова голяма, че някои хора са спрели да 'познават парите'. За друга машинка ми бяха поискани 3-4К, а с поръчки при три доставикч на части и модули и с един ден заварки и монтажи идва на 1К (пряко сили).. е има няколко нощи ровене на части в нета, но всеки си преценява - може или неможе.
ПП мой приятел това лято си направи основно заглаждане, поправка където се налага на шпакловки и боядисване на етаж от къща - САМ. Човекът има фирма с 40 човека персонал, но каза ' не издържам някакви майстори да ме правят на маймуна и хем да ми искат луди пари хем да ме дразни после изпълнението' - вися една отпуска време на стълбата, но после с огромен кеф се радва на резултата... та хора всякакви.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Реално ако се вземе ново строителство 100 квадрата ще ти трябват половин милион лева,за да заживееш в него. А под 100 квадрата за четиричленно семейство ще е тясно.При средна заплата 2000 лв.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение
Е то това е проблема.
Хубаво, даваш 2000 евро в някакъв потресен град микс между Кишинев и Белград, но се оказва, че си плащаш и 1/10 от асансьора и площадката за саксии, както и че ти трябва една година и още 50 000 евро, за да се нанесеш.
За цените вече съм си казвал мнението, но и тая история с общите части и продаването на замазка при тези условия на майстори и ремонти няма да продължи така.
Коментар
-
Очертава се ястребовата политика на ЕЦБ да продължи заради по-висока от очакванато инфлация -EUR CPI (YoY) (Oct) 10.7% 10.2% 9.9%
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнениеВ момента е пика на цените на всичко. От майстори до материали. За персонализиран 4-крилен гардероб се обадих на дърводелец, който направи кухнята на мой приятел преди години за малко над 3к(сравнително голяма кухня), на мен ми поиска 4++. Вярно, че гардероба е голям и механизмите не са малко, но все ще изникне това онова и отидоха 5к. Добре, че на тоя етап нямам да правя ремонти, че главата ще ме заболи.
- 1 like
Коментар
-
В момента е пика на цените на всичко. От майстори до материали. За персонализиран 4-крилен гардероб се обадих на дърводелец, който направи кухнята на мой приятел преди години за малко над 3к(сравнително голяма кухня), на мен ми поиска 4++. Вярно, че гардероба е голям и механизмите не са малко, но все ще изникне това онова и отидоха 5к. Добре, че на тоя етап нямам да правя ремонти, че главата ще ме заболи.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
Това е краят! Човешката цивилизация се гради на разделението на труда. Ако тези със селската къща си я ремонтират сами, как после ще продават доматите си на майстора, който е останал без работа. Всеки трябва да се специализира в сферата, където има талант. Една цивилизация се счита за толкова по-развита, колкото е по-силно разделението на труда в нея. Ултимативната цел е ако те засърби някъде, друг користно да те почеше. А после онзи, който е почесал за пари, ще ти плати да му направиш анализ, кога се очаква дъно на имотния пазар. Приказката за самозадоволяващото се стопанство, където всички се самозадоволяват, умряха с края на комунизма.
пазарната икономика се гради на база търсене и предлагане, когато търсенето (на майстори примерно) нарастне, а предлагането е ограничено - цените на услугите и сроковете за изпълнение отиват в космоса. Човек като иска нещо да му се направи, а майсторът е:
' - пълен съм с работа и поръчки брат, ела след месец и да цената ще двойна на миналата година - ако искаш'
тогава човек, който няма 2 леви ръце и не му пука особено за перфектната визия може да се хване и да се опита да си го направи, а може и да каже аз ще чакам не ми е зор ... по този начин в един момент пазарът се регулира и продавачите на стоки и услуги са принудени да ревизират очакванията си.
не говорим за самодостатъчно стопанство, а за минимизиране на разходите, когато приходите са ограничени - в противен случай има нарастване (експоненциално ) на дълга формиран от покупка на скъпи стоки и услуги, защото така бил пазарът...
има неща, които можеш сам да си направиш, а има неща които не можеш, а има и такива, които могат да изчакат.
пример: за земеделското ми начинание има машинки, които няма как да си направи сам човек, но има и машини, които може да се направят една такава машина(по-скоро скромно съоръжение) ми беше поискано около 35К. Е запретнахме ръкави (2 човека) и за 5 дни + няколко безсънни нощи + няколко пръчки към производители на модул я сглобихме за около 7К. Добавената стойност в типа по-бутикови проекти в момента е толкова голяма, че някои хора са спрели да 'познават парите'. За друга машинка ми бяха поискани 3-4К, а с поръчки при три доставикч на части и модули и с един ден заварки и монтажи идва на 1К (пряко сили).. е има няколко нощи ровене на части в нета, но всеки си преценява - може или неможе.
ПП мой приятел това лято си направи основно заглаждане, поправка където се налага на шпакловки и боядисване на етаж от къща - САМ. Човекът има фирма с 40 човека персонал, но каза ' не издържам някакви майстори да ме правят на маймуна и хем да ми искат луди пари хем да ме дразни после изпълнението' - вися една отпуска време на стълбата, но после с огромен кеф се радва на резултата... та хора всякакви.
Last edited by bertram; 31.10.2022, 11:27.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Два вида ,Мармодонт бяла и сива на Баумит,само че Мармодонта не ми стигна и сложих още отгоре,Баумит,цялата в цвета на къщата и ми остана доста,сложих я в чували,и найлони,с малка изолация да не се втвърди .Не знам колко изкарват така.
В София или в Карлово е къщата?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
То и на майсторите работата рядко е перфектна.
Ти каква мазилка купи за стената 8 квадрата?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Колко още средства трябват един такъв имот да се приведе в годен за живеене?Довършителни работи плюс кухня, баня,тоалетна. А и колко са общите части. Интересно ми е колко е в действителност цената на квадратен метър. Миналата година гостувах на един колега от университета, който живее в Истанбул. И той каза, че е купил жилището и след една седмица се е нанесъл да живее.И в цената не са влизали общи части.
Та интересно ми колко в повече над тия 1747 евро струва квадратният метър като не влизат общите части плюс довършителни работи. Стига ли 2500 евро на квадратен метър?
Хубаво, даваш 2000 евро в някакъв потресен град микс между Кишинев и Белград, но се оказва, че си плащаш и 1/10 от асансьора и площадката за саксии, както и че ти трябва една година и още 50 000 евро, за да се нанесеш.
За цените вече съм си казвал мнението, но и тая история с общите части и продаването на замазка при тези условия на майстори и ремонти няма да продължи така.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Нека не се оглеждаме в паничката на тези дето се занимават с ремонти .
Наложи ми ми се една стена около 8 квадрата да измажа на къщата ,че се беше обрушила мазилката ,един ден свалях старата и с чували изхвърлих всичко,после до здраво грунд,после торбите с новата,мазане беше и това са 8 квадрата ,останах без ръце и гръб само докато подготвя стената ,а тия дето правят бани ,там оставаш без кръст ,коленете също заминават от клечането ,с паркетите пак така ,без наколенки си заминал,така че и да изкарват нещо риска да останат без здраве и после да похарчат всичко по болниците къде е ?
Смятам че с един ремонт всеки сам може да се справи,имам колежка ,прави торти и през тортите се е научила от мазането и да шпаклова,мъжа и направиха антре ,тя шпаклова всичко,смятам че само баня и ел.мрежа е нещо за което се иска по-така специалист с опит ,всичко останало ,може и сам да си направиш ,плочки ,теракоти ,измазване ,може и да не е префектно но парите за труда си остават в теб
Ти каква мазилка купи за стената 8 квадрата?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Наистина в последно време цените на ремонтите скочиха.
А нормален, здрав мъж може от клипчета да се научи как се боядисва с латекс, как се лепят тапети, как се лепят плочки и как се шпаклова.
Да си пусне обява и уикендите да работи като домашен майстор. На ден по 250 лв може да изкарва, за 3 уикенда може да купи цяла Лада, гаражна и запазена,
Коментар
-
Не е баш същото. Личи си кой не е правил ремонти скороНека намажат хората, сега им е паднало. Ти имаш огромно предимство - последователен си, при това с години. Рано или късно ще познаеш. Тогава майсторите ще топят подкожната мазнина, която са натрупали сега. До такава степен няма "кадри" в строителството, че съседните до мен строежи си докараха майстори от някакви села в бургаско. Толкова черни българи не бях виждал през живота си. Те даже и не говорят български. Липсата на кадри, в комбинация със строителния бум, докараха високи цени и дълго чакане.
А нормален, здрав мъж може от клипчета да се научи как се боядисва с латекс, как се лепят тапети, как се лепят плочки и как се шпаклова.
Да си пусне обява и уикендите да работи като домашен майстор. На ден по 250 лв може да изкарва, за 3 уикенда може да купи цяла Лада, гаражна и запазена,
- 2 Харесвания
Коментар
-
Това е краят! Човешката цивилизация се гради на разделението на труда. Ако тези със селската къща си я ремонтират сами, как после ще продават доматите си на майстора, който е останал без работа. Всеки трябва да се специализира в сферата, където има талант. Една цивилизация се счита за толкова по-развита, колкото е по-силно разделението на труда в нея. Ултимативната цел е ако те засърби някъде, друг користно да те почеше. А после онзи, който е почесал за пари, ще ти плати да му направиш анализ, кога се очаква дъно на имотния пазар. Приказката за самозадоволяващото се стопанство, където всички се самозадоволяват, умряха с края на комунизма.
Коментар
Коментар