IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

А кой е казал, че трябва да имат младите 1/2 милка. Може и с чужди пари. А най-добре е като хората на северозапад от нас - под наем и си свиркаш безгрижен
    Тия чужди пари,нали трябва да ги изработиш и да ги върнеш ?Или теглиш пък,каквото дойде

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

не е краят

пазарната икономика се гради на база търсене и предлагане, когато търсенето (на майстори примерно) нарастне, а предлагането е ограничено - цените на услугите и сроковете за изпълнение отиват в космоса. Човек като иска нещо да му се направи, а майсторът е:
      ' - пълен съм с работа и поръчки брат, ела след месец и да цената ще двойна на миналата година - ако искаш'

тогава човек, който няма 2 леви ръце и не му пука особено за перфектната визия може да се хване и да се опита да си го направи, а може и да каже аз ще чакам не ми е зор ... по този начин в един момент пазарът се регулира и продавачите на стоки и услуги са принудени да ревизират очакванията си.

не говорим за самодостатъчно стопанство, а за минимизиране на разходите, когато приходите са ограничени - в противен случай има нарастване (експоненциално ) на дълга формиран от покупка на скъпи стоки и услуги, защото така бил пазарът...

има неща, които можеш сам да си направиш, а има неща които не можеш, а има и такива, които могат да изчакат.

пример: за земеделското ми начинание има машинки, които няма как да си направи сам човек, но има и машини, които може да се направят една такава машина(по-скоро скромно съоръжение) ми беше поискано около 35К. Е запретнахме ръкави (2 човека) и за 5 дни + няколко безсънни нощи + няколко пръчки към производители на модул я сглобихме за около 7К. Добавената стойност в типа по-бутикови проекти в момента е толкова голяма, че някои хора са спрели да 'познават парите'. За друга машинка ми бяха поискани 3-4К, а с поръчки при три доставикч на части и модули и с един ден заварки и монтажи идва на 1К (пряко сили).. е има няколко нощи ровене на части в нета, но всеки си преценява - може или неможе.

ПП мой приятел това лято си направи основно заглаждане, поправка където се налага на шпакловки и боядисване на етаж от къща - САМ. Човекът има фирма с 40 човека персонал, но каза ' не издържам някакви майстори да ме правят на маймуна и хем да ми искат луди пари хем да ме дразни после изпълнението' - вися една отпуска време на стълбата, но после с огромен кеф се радва на резултата... та хора всякакви.
      Като затвориха фризьорите пролетта на 2020 и аз се подстригвах сам. Може би даже по-добре от някои, на които плащах преди това. Но така всеки ще си направи къща сам. Цените на НИ ще се свеждат само до цените на материалите, защото и труда ще е аванта. А някой още по-предприемчиви, даже и за материали не плащат

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Реално ако се вземе ново строителство 100 квадрата ще ти трябват половин милион лева,за да заживееш в него. А под 100 квадрата за четиричленно семейство ще е тясно.При средна заплата 2000 лв.
        А кой е казал, че трябва да имат младите 1/2 милка. Може и с чужди пари. А най-добре е като хората на северозапад от нас - под наем и си свиркаш безгрижен

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

Е то това е проблема.
          Хубаво, даваш 2000 евро в някакъв потресен град микс между Кишинев и Белград, но се оказва, че си плащаш и 1/10 от асансьора и площадката за саксии, както и че ти трябва една година и още 50 000 евро, за да се нанесеш.

За цените вече съм си казвал мнението, но и тая история с общите части и продаването на замазка при тези условия на майстори и ремонти няма да продължи така.

Реално ако се вземе ново строителство 100 квадрата ще ти трябват половин милион лева,за да заживееш в него. А под 100 квадрата за четиричленно семейство ще е тясно.При средна заплата 2000 лв.

Коментар

• Очертава се ястребовата политика на ЕЦБ да продължи заради по-висока от очакванато инфлация -
            EUR CPI (YoY) (Oct) 10.7% 10.2% 9.9%

Коментар

• Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
              В момента е пика на цените на всичко. От майстори до материали. За персонализиран 4-крилен гардероб се обадих на дърводелец, който направи кухнята на мой приятел преди години за малко над 3к(сравнително голяма кухня), на мен ми поиска 4++. Вярно, че гардероба е голям и механизмите не са малко, но все ще изникне това онова и отидоха 5к. Добре, че на тоя етап нямам да правя ремонти, че главата ще ме заболи.
              На Вас баровците се крепи тая икономика.

Коментар

• В момента е пика на цените на всичко. От майстори до материали. За персонализиран 4-крилен гардероб се обадих на дърводелец, който направи кухнята на мой приятел преди години за малко над 3к(сравнително голяма кухня), на мен ми поиска 4++. Вярно, че гардероба е голям и механизмите не са малко, но все ще изникне това онова и отидоха 5к. Добре, че на тоя етап нямам да правя ремонти, че главата ще ме заболи.

Коментар

Това е краят! Човешката цивилизация се гради на разделението на труда. Ако тези със селската къща си я ремонтират сами, как после ще продават доматите си на майстора, който е останал без работа. Всеки трябва да се специализира в сферата, където има талант. Една цивилизация се счита за толкова по-развита, колкото е по-силно разделението на труда в нея. Ултимативната цел е ако те засърби някъде, друг користно да те почеше. А после онзи, който е почесал за пари, ще ти плати да му направиш анализ, кога се очаква дъно на имотния пазар. Приказката за самозадоволяващото се стопанство, където всички се самозадоволяват, умряха с края на комунизма.
                  не е краят

пазарната икономика се гради на база търсене и предлагане, когато търсенето (на майстори примерно) нарастне, а предлагането е ограничено - цените на услугите и сроковете за изпълнение отиват в космоса. Човек като иска нещо да му се направи, а майсторът е:
                  ' - пълен съм с работа и поръчки брат, ела след месец и да цената ще двойна на миналата година - ако искаш'

тогава човек, който няма 2 леви ръце и не му пука особено за перфектната визия може да се хване и да се опита да си го направи, а може и да каже аз ще чакам не ми е зор ... по този начин в един момент пазарът се регулира и продавачите на стоки и услуги са принудени да ревизират очакванията си.

не говорим за самодостатъчно стопанство, а за минимизиране на разходите, когато приходите са ограничени - в противен случай има нарастване (експоненциално ) на дълга формиран от покупка на скъпи стоки и услуги, защото така бил пазарът...

има неща, които можеш сам да си направиш, а има неща които не можеш, а има и такива, които могат да изчакат.

пример: за земеделското ми начинание има машинки, които няма как да си направи сам човек, но има и машини, които може да се направят една такава машина(по-скоро скромно съоръжение) ми беше поискано около 35К. Е запретнахме ръкави (2 човека) и за 5 дни + няколко безсънни нощи + няколко пръчки към производители на модул я сглобихме за около 7К. Добавената стойност в типа по-бутикови проекти в момента е толкова голяма, че някои хора са спрели да 'познават парите'. За друга машинка ми бяха поискани 3-4К, а с поръчки при три доставикч на части и модули и с един ден заварки и монтажи идва на 1К (пряко сили).. е има няколко нощи ровене на части в нета, но всеки си преценява - може или неможе.

ПП мой приятел това лято си направи основно заглаждане, поправка където се налага на шпакловки и боядисване на етаж от къща - САМ. Човекът има фирма с 40 човека персонал, но каза ' не издържам някакви майстори да ме правят на маймуна и хем да ми искат луди пари хем да ме дразни после изпълнението' - вися една отпуска време на стълбата, но после с огромен кеф се радва на резултата... та хора всякакви.
                  Last edited by bertram; 31.10.2022, 11:27.
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Два вида ,Мармодонт бяла и сива на Баумит,само че Мармодонта не ми стигна и сложих още отгоре,Баумит,цялата в цвета на къщата и ми остана доста,сложих я в чували,и найлони,с малка изолация да не се втвърди .Не знам колко изкарват така.
                    +1

В София или в Карлово е къщата?

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

То и на майсторите работата рядко е перфектна.

Ти каква мазилка купи за стената 8 квадрата?
                      Два вида ,Мармодонт бяла и сива на Баумит,само че Мармодонта не ми стигна и сложих още отгоре,Баумит,цялата в цвета на къщата и ми остана доста,сложих я в чували,и найлони,с малка изолация да не се втвърди .Не знам колко изкарват така.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Колко още средства трябват един такъв имот да се приведе в годен за живеене?Довършителни работи плюс кухня, баня,тоалетна. А и колко са общите части. Интересно ми е колко е в действителност цената на квадратен метър. Миналата година гостувах на един колега от университета, който живее в Истанбул. И той каза, че е купил жилището и след една седмица се е нанесъл да живее.И в цената не са влизали общи части.
                        Та интересно ми колко в повече над тия 1747 евро струва квадратният метър като не влизат общите части плюс довършителни работи. Стига ли 2500 евро на квадратен метър?
                        Е то това е проблема.
                        Хубаво, даваш 2000 евро в някакъв потресен град микс между Кишинев и Белград, но се оказва, че си плащаш и 1/10 от асансьора и площадката за саксии, както и че ти трябва една година и още 50 000 евро, за да се нанесеш.

За цените вече съм си казвал мнението, но и тая история с общите части и продаването на замазка при тези условия на майстори и ремонти няма да продължи така.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Нека не се оглеждаме в паничката на тези дето се занимават с ремонти .
                          Наложи ми ми се една стена около 8 квадрата да измажа на къщата ,че се беше обрушила мазилката ,един ден свалях старата и с чували изхвърлих всичко,после до здраво грунд,после торбите с новата,мазане беше и това са 8 квадрата ,останах без ръце и гръб само докато подготвя стената ,а тия дето правят бани ,там оставаш без кръст ,коленете също заминават от клечането ,с паркетите пак така ,без наколенки си заминал,така че и да изкарват нещо риска да останат без здраве и после да похарчат всичко по болниците къде е ?
                          Смятам че с един ремонт всеки сам може да се справи,имам колежка ,прави торти и през тортите се е научила от мазането и да шпаклова,мъжа и направиха антре ,тя шпаклова всичко,смятам че само баня и ел.мрежа е нещо за което се иска по-така специалист с опит ,всичко останало ,може и сам да си направиш ,плочки ,теракоти ,измазване ,може и да не е префектно но парите за труда си остават в теб
                          То и на майсторите работата рядко е перфектна.

Ти каква мазилка купи за стената 8 квадрата?

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Наистина в последно време цените на ремонтите скочиха.

А нормален, здрав мъж може от клипчета да се научи как се боядисва с латекс, как се лепят тапети, как се лепят плочки и как се шпаклова.

Да си пусне обява и уикендите да работи като домашен майстор. На ден по 250 лв може да изкарва, за 3 уикенда може да купи цяла Лада, гаражна и запазена,
                            Преди да свърша тази стеничка,видях основно какво трябва,и не е мръднала,всичко се продава готово,даже имаше и промота на мазилките есента ,само бъркаш и мажеш

Коментар

Не е баш същото. Личи си кой не е правил ремонти скоро Нека намажат хората, сега им е паднало. Ти имаш огромно предимство - последователен си, при това с години. Рано или късно ще познаеш. Тогава майсторите ще топят подкожната мазнина, която са натрупали сега. До такава степен няма "кадри" в строителството, че съседните до мен строежи си докараха майстори от някакви села в бургаско. Толкова черни българи не бях виждал през живота си. Те даже и не говорят български. Липсата на кадри, в комбинация със строителния бум, докараха високи цени и дълго чакане.
                              Наистина в последно време цените на ремонтите скочиха.

А нормален, здрав мъж може от клипчета да се научи как се боядисва с латекс, как се лепят тапети, как се лепят плочки и как се шпаклова.

Да си пусне обява и уикендите да работи като домашен майстор. На ден по 250 лв може да изкарва, за 3 уикенда може да купи цяла Лада, гаражна и запазена,

Коментар

Това е краят! Човешката цивилизация се гради на разделението на труда. Ако тези със селската къща си я ремонтират сами, как после ще продават доматите си на майстора, който е останал без работа. Всеки трябва да се специализира в сферата, където има талант. Една цивилизация се счита за толкова по-развита, колкото е по-силно разделението на труда в нея. Ултимативната цел е ако те засърби някъде, друг користно да те почеше. А после онзи, който е почесал за пари, ще ти плати да му направиш анализ, кога се очаква дъно на имотния пазар. Приказката за самозадоволяващото се стопанство, където всички се самозадоволяват, умряха с края на комунизма.
                                Описваш ерата преди Ковида ,в момента вече обрата е друг.Направи си сам ,бавно си проправя път в Новото общество ...в името на зелената идея

Коментар

Working...
                                X