IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
    Не става въпрос за това да се учреди нова ипотека, а да се заличи ипотеката при продажба с предсрочно погасяване на кредита. Купувача превежда остатъчната сума по кредита, той се погасява и се заличава ипотеката. Така че ако някой е купил жилище на ниски цени с ипотека и го продаде сега на високи няма нищо да е загубил. Проблем е ако цените се сринат. Ама според мнозинството във форума това няма да стане, така че ипотекарите няма за какво да се притесняват.
    Да, разбрах те още първия път.
    Просто казах, че съществува и още един сценарий.
    Иначе не е проблем продажба + предсрочно погасяване.
    Още повече, че от няколко години вече няма и наказателна такса за предсрочното.
    До преди няколко години таксата за предсрочно погасяване беше толкова висока, че почти обезмисляше предсрочното (както и таксата за рефинансиране от друга банка преди години също правеше упражнението почти безмислено).
    Но от няколко години вече не е така. Малко по малко и тук се подобряват нещата, но има още накъде.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
      Принципно не е проблем да се продаде ипотекирано жилище и дори да се прехвърли ипотеката. Купувача плаща исканото от продавача, а за разликата - се учредява нова ипотека на негово име. Тънкия момент е, че се прави със съгласието на банката, като тя наново прави оценка на риска и може новата ипотека да е на по-висок процент. Няма гаранция, че % ще се запази същия, защото купувача може да не успее да докаже високи доходи или пазарната среда вече да е променена и прочее...
      Не става въпрос за това да се учреди нова ипотека, а да се заличи ипотеката при продажба с предсрочно погасяване на кредита. Купувача превежда остатъчната сума по кредита, той се погасява и се заличава ипотеката. Така че ако някой е купил жилище на ниски цени с ипотека и го продаде сега на високи няма нищо да е загубил.
      Проблем е ако цените се сринат. Ама според мнозинството във форума това няма да стане, така че ипотекарите няма за какво да се притесняват.
      Ако някой е тъп и допусне банката да му вземе жилището,вместо да го продаде си е за негова сметка.
      Last edited by mirodes; 18.11.2022, 17:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
        още ,още и още бой по ипотекарите : Лагард ,ЕЦБ Днес :

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти, предупреди днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, предаде ДПА.

"Очакваме да повишаваме лихвите още", заяви Лагард пред участниците в Европейския банков конгрес във Франкфурт, предаде БТА.

"В крайна сметка ще повишим лихвените проценти до нива, които своевременно ще доведат до снижаването на инфлацията до средносрочната ни цел", каза президентът на ЕЦБ.
        Боя по тухлата обикновено приключва я със счупена китка, я с навехнат крак. А при по-упоритите може да пострада и главата

Коментар

• още ,още и още бой по ипотекарите : Лагард ,ЕЦБ Днес :

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти, предупреди днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, предаде ДПА.

"Очакваме да повишаваме лихвите още", заяви Лагард пред участниците в Европейския банков конгрес във Франкфурт, предаде БТА.

"В крайна сметка ще повишим лихвените проценти до нива, които своевременно ще доведат до снижаването на инфлацията до средносрочната ни цел", каза президентът на ЕЦБ.

Коментар

• Принципно не е проблем да се продаде ипотекирано жилище и дори да се прехвърли ипотеката. Купувача плаща исканото от продавача, а за разликата - се учредява нова ипотека на негово име. Тънкия момент е, че се прави със съгласието на банката, като тя наново прави оценка на риска и може новата ипотека да е на по-висок процент. Няма гаранция, че % ще се запази същия, защото купувача може да не успее да докаже високи доходи или пазарната среда вече да е променена и прочее...

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Ти май и нова лизингова кола не си си купувал. Много лош вариант е да тръгнеш да продаваш ипотекирано жилище. Купувачите не обичат тежести.
              Какво значи не обичат тежести-погасява се дължимата сума по кредита и ипотеката се заличава. Отиват заедно в банката, там се прави искане за предсрочно погасяване, парите се превеждат на посочената сметка, кредита се погасява ,след което и ипотеката се заличава.
              Какво толкова сложно има?И аз съм погасявал няколко пъти предсрочно кредит. Беше потребителски,но това няма значение. Никога не е имало проблем.
              А лизингова кола не съм купувал и нямам намерение да го правя.

Коментар

Ами не-жилището веднага става твое при ипотека.Само че служи като залог ако не си плащаш кредита.Така че при зор винаги можеш да го продадеш и с получените пари да си покриеш ипотеката.При повишаване на цените ще си даже на кяр.
                Така че изобщо не е толкова лош вариант да купиш жилище с ипотека. Единствено при спад на цените и невъзможност да плащаш е кофти.
                Ти май и нова лизингова кола не си си купувал. Много лош вариант е да тръгнеш да продаваш ипотекирано жилище. Купувачите не обичат тежести.
                Last edited by БОНВИВАН1; 18.11.2022, 16:32.

Коментар

Ами не-жилището веднага става твое при ипотека.Само че служи като залог ако не си плащаш кредита.Така че при зор винаги можеш да го продадеш и с получените пари да си покриеш ипотеката.При повишаване на цените ще си даже на кяр.
                  Така че изобщо не е толкова лош вариант да купиш жилище с ипотека. Единствено при спад на цените и невъзможност да плащаш е кофти.
                  Имал съм ипотека за малко над година и знам кое как е перфектно.... и в семеен план и в план на изненадващи вдигания на лихвата...пълна програма.... Почнах да дишам спокойно чак като им платих неколко стотин лева да заличат ипотеката и го проверих неколко седмици по-късно в АВ..
                  Преди това бях под наем и винаги съм бил спокоен.....
                  Който иска да се репродуцира е по-добре БЕЗ ипотека :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                    КЪМ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ И ПОТЕНЦИАЛНИ ПРОДАВАЧИ :

СВИКВАЙТЕ ,ДНЕС В НОВА ЗЕЛАНДИЯ ,А УТРЕ И В БЪЛГАРИЯ ХА ХА

https://www.investor.bg/a/534-novini...eche-kupuvachi
                    Продавач на жилище в Нова Зеландия предлага безплатна Tesla, за да привлече купувачи

Цените на жилищата в страната намаляват, а необходимото време за продажба на имот се е удвоило
                    помисли си, какво да предложиш за 1/2 етажа.
                    всъщност майка ви знае ли, че се опитвате да го продавате?
                    препоръка е

Коментар

• КЪМ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ И ПОТЕНЦИАЛНИ ПРОДАВАЧИ :

СВИКВАЙТЕ ,ДНЕС В НОВА ЗЕЛАНДИЯ ,А УТРЕ И В БЪЛГАРИЯ ХА ХА

https://www.investor.bg/a/534-novini...eche-kupuvachi
                      Продавач на жилище в Нова Зеландия предлага безплатна Tesla, за да привлече купувачи

Цените на жилищата в страната намаляват, а необходимото време за продажба на имот се е удвоило

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Миро, днес съвсем изплиска легена гледам в другите постове :-)
                        Под наем с некоректни наемодатели особено не е добре / да те изгонят в кофти време/, но когато наема се индексира и наемателя е коректен проблеми никой не може да очаква.
                        Разбира се в собствено жилище е по-добре, но с ипотека то не е собствено, а на банката, която е безмилостно жестока и нема лабаво никога....
                        Не виждам как 20-30 години напрежение дали децата ти ще останат длъжници на банката до гроб ще стимулира репродукцията. Много по-добре е под наем в София или друг голям град или селска наследствена къща като теб от гледна точка на репродукция :-)
                        Аз купувам не за да отдавам под наем, а за да спася кеша и имат внуците ми защото те сами няма да могат да си купят в София с около 98% вероятност....Наема попътно е само за покриване на амортизацията и разходите като данъци и т.н.. Не е цел.
                        Last edited by mirodes; 18.11.2022, 16:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                          https://www.investor.bg/a/534-novini...i-pak-sa-pod-7 Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отбелязаха най-големия си спад от 1981 г. и пак са под 7%

и оти ги ручахме жабетата?
                          Ха ха ,не четете ,това е временно поради изказвания на ФЕД и смяна на методологият на отчитане ,след последните изказвания ще минат 7% до края на годината

Коментар

• https://www.investor.bg/a/534-novini...i-pak-sa-pod-7 Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отбелязаха най-големия си спад от 1981 г. и пак са под 7%

и оти ги ручахме жабетата?
                            препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение

Ратко ти пак леко си минал. Още в магазина е приключило.
                              Аз избирах цветовете на латеска на първия апартамент, който правихме. Голяма грешка.. студени били, не ми харесва.. после да видиш как се научих да харесвам топли цветове
                              ​​​​
                              а аз се научих да не изказвам първи мнение

тая година заедно не уцелихме плочките за пода на банята, наистина не контрастираха достатъчно с тия по стените
                              майстора беше налепил едната стена и като ги видя жената пребледня и вика, ще ги сваляме
                              накрая взехме компромисно решение и купихме други плочки за пода. а първите отидоха в гаража, да чакат подходяща баня на маломерка.
                              Last edited by ratten; 18.11.2022, 15:59.
                              препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

преди доста време, когато трябваше да обзавеждаме първия ни апартамент
                                жена ми избра всичко, но явно реши да е демократична и ми вика:
                                айде сега, ти избери плочките за коридора

и аз будалата посочих едни и викам, тия ми харесват
                                а тя като си пое въздух...
                                Ратко ти пак леко си минал. Още в магазина е приключило.
                                Аз избирах цветовете на латекса на първия апартамент, който правихме. Голяма грешка.. студени били, не ми харесва.. после да видиш как се научих да харесвам топли цветове
                                ​​​​
                                Last edited by Zalmoxis; 18.11.2022, 16:12.

Коментар

Working...
                                X