IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Всяко трето жилище в София пустее - нито се продава, нито се дава под наем (Графики)

    Най-малко незаети апартаменти има в кв. “Люлин”, а най-много са в скъпия “Лозенец”


    Независимо от имотния бум почти всяко трето жилище в София пустее - нито се продава, нито се дава под наем. Това показват данните от последното преброяване на населението и жилищния фонд, което засече колко хора живеят в България към 7 септември 2021 г. и с колко жилища разполагат.

    За последните 10 години населението на столицата е намаляло с малко над 19 хиляди човека. В София сега живеят постоянно 1 183 454 души.

    За същите тези 10 години обаче

    апартаментите са се увеличили с нови 120 000

    - били са 573 010 през 2011 г., а през 2021 г. са станали 697 817. Това е десетилетието с най-мащабно изграждане на жилища в историята на столицата изобщо (виж повече в края на този текст).

    При преброяването всеки казва дали жилището, в което живее, му е основно, дали живее под наем в него, или е негово собствено.

    Резултатите показват, че в половината от домовете (49%) живее собственикът на самия имот със семейството си. В други 6% живее близък или познат на собственика, който не плаща наем. Класически наематели живеят в 9% от софийските жилища (виж инфографиката).



    Т.е. останалите 36% от жилищата в столицата би трябвало да са на пазара – или да се продават в момента, или да се дават под наем. Става дума за 251 214 жилища.

    Проблемът обаче е, че на пазара изобщо няма толкова много жилища. Според най-богатата електронна платформа в България – imot.bg, в момента в столицата се продават 36 512 имота, а други 11 300 се дават под наем. Част от тях дори не са жилища, а парцели, дворни места, магазини или нещо друго. Но дори да бяха само апартаменти, това пак е нищожна част от наличните - приблизително една пета от тях. Т.е. остават поне

    около 200 хиляди жилища, в които не живее никой,

    или всяко трето е всъщност празно.

    Двама младежи – програмистът Васил Люнчев и бизнес експертът Божидар Александров, са създали платформа, която събира на едно място всяка новопоявила се в интернет оферта за имот.

    В своя публикация те твърдят, че в столицата с мъка успяват да открият повече от 15 хиляди реални и активни обяви за продажба и наемане на жилища и по техните сметки празните са всъщност много повече от 200 хиляди.

    Направили са проучване по квартали и от сравнението, което цитират, излиза, че най-малко празни жилища – около 15%, има в “Люлин”, който е пълен с панелки.

    А най-много – в “Лозенец”, където има значително ново строителство. Там празните жилища са 30%.

    Всички имотни експерти познават много добре проблема и са се сблъсквали с него, но основният им извод е, че в дъното стои манталитетна особеност на българина, която много трудно би се променила.

    “Много хора не дават свободните си жилища под наем, защото

    интересите им не са защитени

    Ползват се някакви типови договори, но истината е, че разходите по възстановяване на повредено имущество често са по-големи от евентуалния доход от наем”, каза пред “24 часа” Добромир Ганев, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”. Според него с тази дейност често се занимават и недобросъвестни фирми, което още повече възпира хората да си дават жилището под наем.

    “Имайте предвид, че и цените за ремонтиране и прилично обзавеждане на жилище

    са колкото 3-годишен наем

    и това също спира хората. Те обикновено се колебаят, започват да си правят сметки, че може би ще дойде време да продадат жилището и просто не им се занимава с това”, коментира имотният експерт Георги Павлов.

    Според него има само два начина празните и неизползващи се апартаменти да намалеят и това да раздвижи значително имотния пазар. Единият е данък сгради да се вдигне толкова драстично, че да накара хората със свободни жилища да ги изкарат на пазара.

    Има два известни случая от последните години, в които това е правено – във Франция през 1999 г. и в Израел през 2014-а. Проучване във Франция през 2001 г. е показало, че заради тази мярка празните жилища са намалели с 13%.

    Другият начин е на този пазар да навлязат професионални фирми, които да финансират ремонта и обзавеждането на жилището, но срещу част от наема. Според Павлов обаче това също би се осъществило много трудно в България, защото изисква дългосрочни отношения между фирма и физическо лице.

    Според шефката на “Адрес” Гергана Тенекеджиева хората у нас не са виновни, че държат празни жилищата си.

    “Все пак част от тях са собственост на българи,

    които живеят в чужбина

    и би трябвало да има къде да се върнат, ако там стане лошо за тях. Но у нас принципно няма в какво средният българин да държи свободните си пари. Лошото е, че той бавно се решава на сделка и затова този пазар въпреки бума от последните години е бавен. Представете си какво би станало, ако всички тези празни жилища изведнъж се окажат като с магическа пръчка на пазара - това би могло да го срути”, каза Тенекеджиева.

    Падна рекорд – вече се строи повече, отколкото при Тодор Живков

    Ако се проследят последните няколко преброявания на населението и жилищния фонд - от 1965, 1975, 1985, 1992, 2001, 2011 и 2021 г., излиза, че през последното десетилетие е паднал рекордът от соцвреме по строителство на нови жилища.



    През 1965 г. в София има недостиг на жилища, тъй като за всичките тогавашни 800 хил. жители на града има едва 200 хил. жилища.



    В следващите 20 години жителите на столицата растат бързо, но и апартаментите се увеличават, буквално се удвояват. Към 1985 г. жителите на София са вече 1 100 000, а има 400 000 жилища.

    До края на века недостигът на жилища съвсем е преодолян. Към 2001 г. вече всяко домакинство може да има собствен дом – тогава в София има 440 000 домакинства, които разполагат с 475 000 жилища. От 2001 до 2011 г. населението се увеличава с нови 100 хил. души, но са построени нови 100 хил. жилища. От 2011 до 2021 г. ситуацията вече започва да изглежда крайно нелогична, тъй като за намаляващото население са построени рекордните 124 807 нови жилища.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение

      Едва ли е нужно да се подигравате на чуждо нещастие. Или не виждате детската стая?
      Не бях гледал всички снимки, а и не се подигравам, съжалявам ги. Сети се - 2008 година, някой алчен брокер ги е убедил колко велико нещо е инвестицията в имот и как цените ще се качват вечно. Оттогава са 14 години и още не са изплатили ипотеката, значи не им е било по джоба. Това са жертви на системата алчни брокери/банкери, аз само отварям очите на хората. Ако поне един човек съм разубедил досега да тегли кредит за набалончен имот, значи съм свършил едно добро дело.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

        Брокерчето от агенция "Саут Вю", който смени цената - що така бе човек? Аз тъкмо щях да звъня за оглед. Цената в справката на Имот БГ стана от 4000 на 0, т.е.средната цена в Гоцето паднА с 20 Евро при около 200 обяви за квартала. Не схващаш ли колко виртуална "капиталова" унищожи току що? Примерно Песито има към 500 квадрата РЗП в този квартал и обеднЕ с 10.000 Евро заради теб.
        уупс :-(

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

          Четат, иначе нямаше веднага да променят цената на " по договаряне "
          И да знаете, аз не хваля Гоцето, моите локации са други хахаха
          Брокерчето от агенция "Саут Вю", който смени цената - що така бе човек? Аз тъкмо щях да звъня за оглед. Цената в справката на Имот БГ стана от 4000 на 0, т.е.средната цена в Гоцето паднА с 20 Евро при около 200 обяви за квартала. Не схващаш ли колко виртуална "капиталова" унищожи току що? Примерно Песито има към 500 квадрата РЗП в този квартал и обеднЕ с 10.000 Евро заради теб.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение

            Да, баба ти Дури им е консултант на щат.
            ти си баба
            препоръка е

            Коментар


            • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

              Ще трябва за този имот да ми платят на мен по 1000 Евро на квадрат, за да се съглася да го прехвърлят на мое име.

              Ето това е вече друго нещо (ще трябва да свалят обаче с 1000 Еврона квадрат, за да се включа):

              https://sales.bcpea.org/properties/52013

              Тези май са ипотекари, ипотеката е от 2008 година. Явно и вечният ръст на имотите не им е помогнал. Сега банката ще прибере капиталовата след продажбата, а тарикатите ще спят на студено.
              Едва ли е нужно да се подигравате на чуждо нещастие. Или не виждате детската стая?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                4000+. Тези да не четата форума ?! :-)
                Поне да дадат некое отчисление, че само фалим Гоцето и търсенето е добре благодарение на това :-)
                Да, баба ти Дури им е консултант на щат.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                  Ще трябва за този имот да ми платят на мен по 1000 Евро на квадрат, за да се съглася да го прехвърлят на мое име.

                  Ето това е вече друго нещо (ще трябва да свалят обаче с 1000 Еврона квадрат, за да се включа):

                  https://sales.bcpea.org/properties/52013

                  Тези май са ипотекари, ипотеката е от 2008 година. Явно и вечният ръст на имотите не им е помогнал. Сега банката ще прибере капиталовата след продажбата, а тарикатите ще спят на студено.
                  това много високо, бре
                  накавръка ще се надриска в асансьора още като светне копчето на петия етаж
                  Last edited by ratten; 13.01.2023, 13:13.
                  препоръка е

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                    4000+. Тези да не четата форума ?! :-)
                    Поне да дадат некое отчисление, че само фалим Гоцето и търсенето е добре благодарение на това :-)
                    Четат, иначе нямаше веднага да променят цената на " по договаряне "
                    И да знаете, аз не хваля Гоцето, моите локации са други хахаха

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение

                      Каква му беше цената? ,че вече е променена на "по договаряне"
                      4000+. Тези да не четат форума ?! :-)
                      Поне да дадат некое отчисление, че само фалим Гоцето и търсенето е добре благодарение на това :-)
                      Last edited by pesimist4o na kvadrat; 13.01.2023, 13:22.

                      Коментар


                      • https://www.capital.bg/biznes/tehnol...ologichen_bum/

                        Идват страдания за ИТ сектора

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                          По-високите заплати водят до по-високи цени не само на имотите, а на всичко... и обратното....Това е аб на ценообразуването обясни им го в хохшулето :-))))
                          За конкретният имот обаче съм 100% съгласен с теб...някой верно е дрогиран като е слагал цената освен ако не е объркал лева с евро. Сградата като стартираше цените бяха 1300-1500, което пак беше много за оня момент и затова има непродадени имоти все още от инвеститора. Разбира се аз никога не бих купил в нея. На ВИС, СИК и ДС няма да дам и стотинка !
                          Каква му беше цената? ,че вече е променена на "по договаряне"

                          Коментар


                          • https://www.investor.bg/a/534-novini...ast-na-tsenite
                            Жилищният пазар в Швеция изтри голяма част от пандемичния ръст на цените

                            Икономисти очакват цените на жилищата в страната да намалеят с 20% спрямо връхната им точка


                            АЙДЕ В ШВЕЦИЯ ОТИДОХА НА ЦЕНИ 2020 ГОДИНА ,Я В БЪЛГАРИЯ ДА ВИДИМ КАКВА Е ПРОГНОЗАТА ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

                              И какво ще правят строителите? Ще стоят без раб? Ще освободят 100 000 работници? Вместо При себестойност 500 евра (ти го каза) да започнат да строят със собствени средства (ти каза, че имат мн пари) и да наводняват пазара с цени от 800-1000 евра и пак ще са на сметка. Виж земеделците, при себестойност 500~600 лв на тон продават ма 560 лв тон, но никой не е спрял да работи и строителите няма да спрат.
                              Аналогията със земеделците не е добра. Ще направят това което направиха 2010-14...няма да строят точно така. Работници няма да освобождават защото те нямат наети почти освен технически, секретарки и още няколко човека....Всичко минава през подизпълнители при повечето.
                              Принципно някои с повече свободен кеш може и да построят нещо БЕЗ да го продават и без да има Акт16 / да не плащат големи данъци/ Ще го продадат като цените пак се вдигнат ако са паднали прибирайки си ДДС-то междувременно....
                              Пак повтарям разрешително за строеж е различно от започнал строеж, а строеж не се започва без достатъчно продажби преди това..
                              Предполагам е объркващо за теб с тези разрешителни, но така стоят нещата....:-) И пак разрешителните за строеж са прекалено много.

                              ПП Себестойността на строителната част започва от 500 според мен в момента, но разхода за другите неща може да е и двоен. Как ще наводниш на 800 евро ? Защо да го правиш в Гоцето като няма къде повече да се строи ? И след 5 или 10 години цената ще е примерно 5000 за ново ново ....дори и в момента да пада . В Ливадите може , но там няма кой да ти го купи...
                              Знае се какво се случва при намалено търсене...спират се строежите....
                              Last edited by pesimist4o na kvadrat; 13.01.2023, 12:21.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                                По принцип донякъде си прав, но не съвсем. Знаеш , че и аз писах, че това е прекалено много...в пъти над нуждите, но не си прав изцяло защото това са разрешителни за СТРОЕЖ, а не ЗАПОЧНАТИ строежи / и за това има статистика/. С разрешителното за строеж можеш да започнеш да строиш и след 10 години , а се говори, че ще поскъпват и че ще има повече изисквания и затва строителите бързат да ги извадят сега...
                                И още нещо - като изключим големите проекти с поняколкостотин апарти малките НЕ ЗАПОЧВАТ освен ако не са продадени на тъмно зелено достатъчна бройка.... Нали не се заблуждаваш , че особено в тази ситуация някой строител почва без да е продал нищо ?! И ще го построи и после продава на половин цена :-)))))
                                Строителите в голямата си част са алчни наглеци, но не са тъпи.... Падне ли търсенето не почват или замразяват строежа....може и за 10 години....
                                Т.е. напечатани АКТ16 НЯМА ДА ИМА“
                                И какво ще правят строителите? Ще стоят без раб? Ще освободят 100 000 работници? Вместо При себестойност 500 евра (ти го каза) да започнат да строят със собствени средства (ти каза, че имат мн пари) и да наводняват пазара с цени от 800-1000 евра и пак ще са на сметка. Виж земеделците, при себестойност 500~600 лв на тон продават ма 560 лв тон, но никой не е спрял да работи и строителите няма да спрат, 800 евра при 500 евра е добра печалба, ако някой се откаже, друг ще дойде, това с 300~500% печалба свърши, мн маймуни станаха на клона.
                                Last edited by better; 13.01.2023, 12:14.

                                Коментар

                                Working...
                                X