Първоначално изпратено от better
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
ииийй, тоя кон се не удържа бря
продавай бързо и втория в чайка и набивай у коневе
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение
Има някои истини в това, което казваш, но си твърде циничен и е прекалено.
Аз имам късмета да работя с хора, които правят нещата топ и до ключ, като крайния продукт им е над това, което аз бих могъл да направя. Без да отделя повече от няколко часа за месеците, в които тече проекта. За мен си струва. Това е идеята.
Също с удоволствие бих дал шанс на млади хора, които са готови да се отдадат на продукта, който предлагат.
Иначе съм съгласен, че качеството на много неща в България е под това на по-развитите страни. Много години съм живял в няколко европейски държави и много добре виждам разликата (сега съм си в БГ).
Но не е нужно да натриваш в носа на всички простосмъртни, дето се задоволяваме с нормалните неща по магазините. Малко пресилено се получава, от какъв зор само ще се обиждаме по тоя форум.
Един ремонт и обзавеждане е свързан с толкова много дребни детайли - стотици са. Въпрос до милиметри измерване -не да се отвори вратата на гердероба и да счупиш лампата примерно. Въпрос до наличности по магазини. Въпрос да дойдеш след 15 минути, щото момчето дето щяло да пробива дупките за климатиците можело само сега, иначе чак след 1 месец. Или пък да отскочиш да вземеш нов сифон, че тоя не ставал. Или ако се счупят две плочки да трябва да допоръчваш, а нямало вече такива в магазина. Или някой да вземе да пробие ВИК-то или удари кабел...Или отворите за вратите криви и трябва да се ходи до цеха, за да се избичат первазите....Стотици дребни ядове, които струват време, пари и нерви. Как точно един "авторски надзор" от една дизайнерка ще предотврати това? Тя там ли ще спи, на обекта, докато стане?
Всичко става едно по едно, с многогократно преправяне на "проекта" според реалните възможности, накрая с много компромиси от твоя страна и обикновено с бюджет, който е поне двоен на това, което ти е казала дизайнерката. В общи линии става така: Дизайнерите ти казват: Ще изпълним всичко за X дни, ще струва Y лева, ти ще дадеш само ключа и парите и след X дни идваш и се нанасяш. Реалността е: В най-добрия случай успяваш да избегнеш уволнението си, понеже трябва да ходиш ежечасно на обекта и да ги гониш/следиш какви мизерии правят, ще стане след 3 пъти по X дни, бюджетът крайно ще е 2 по Y, a резултатът може би ще има нещо подобно на картинката, но ще е с много компромиси и преправяния от твоя страна (едното го няма, другото не пасва на размера, третото се оказва безбожно скъпо, четвъртото не го може майстора и не намираш такъв) и пр....Last edited by ejonny2376; 15.02.2024, 17:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
честно казано не знам приемането на еврото добро или лошо ще бъде за хората с ипотеки, които са с плаващи лихви 90+%
имотния пазар става все по-зависим от ипотеките и това ще окаже влияние
на пазари (германия, франция, холадния, белгия..) с традиционен дефицит за НИ в градовете - виж как се усетиха мерките на ЕЦБ
в България дефицит за жилища в градовете - няма
при нас по-скоро има дефицит на инвестиционни алтернативи и затова всичко бута в тухли
Младите в БГ яко набиват в крипто (няма да коментирам колко е удачно или не това). Но в акции и ETF не знам много хора да инвестират.
А и има нещо друго: колкото и да са поскъпнали имотите, все пак са според възможностите на много млади/средно-млади професионалисти и директно ги купуват. В ущърб на инвестирането в акции.
В чужбина техните връстници нямат шанс да купят имот и инвестират в други финансови активи.Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:36.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Авторски надзор от кого? От някоя 20 годишна пикла, карала курс по дизайн в УНСС или в Лесото? Обикновено са такива "дизайнерите" и са служители на фирми за плочки и мебели. Назначават ги да им примамват клиенти, за да си продават надценените боклуци застояли по складовете им, които друг не би купил. Отгоре на това и няколко хилки отгоре за "дизайнерски проект", който се прави на софтуер за минути, както и за няколко чертежчета на ниво 4 клас. Представи си само - една такава да иде и да се меси на плочкаджиите и на бояджиите и да им дава акъли, а това да ти го продава като "авторски надзор".
Аз имам късмета да работя с хора, които правят нещата топ и до ключ, като крайният продукт им е над това, което аз бих могъл да направя. Без да отделя повече от няколко часа за месеците, в които тече проекта. За мен си струва. Това е идеята.
Също с удоволствие бих дал шанс на млади хора, които са готови да се отдадат на продукта, който предлагат.
Иначе съм съгласен, че качеството на много неща в България е под това на по-развитите страни. Много години съм живял в няколко европейски държави и много добре виждам разликата (сега съм си в БГ).
Но не е нужно да натриваш в носа на всички простосмъртни, дето се задоволяваме с нормалните неща по магазините. Малко пресилено се получава, от какъв зор само ще се обиждаме по тоя форум.Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:35.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение
Беше сарказъм. Мисля, че идеята беше ясна. И аз не разчитам на българските търговци, но не можеш да обхванеш всички процеси. Алтернативния разход е твърде голям. Cost of doing business.
Аз предпочитам да си платя за тези неща, за авторски надзор, за ремонти и т.н. и да се отдам на дейности, които са ми по-доходоносни (или са част от свободното ми време). Идеята е да се изгради система, а не да правиш всичко сам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Проблемът на талянските кухни е, че са ниски, до 2.20.
продавай бързо и втория в чайка и набивай у коневепрепоръка е
Коментар
-
В момента ти се излагаш, но нейсе.
И да, лифт в Априлци ще има само през моя труп и през трупа на още стотици честни априлчани, напук на разни герберчета и пп-дб отрепки.
още щяха да газят тор по главната
а я ги виж сегапрепоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
Виж се само. Дори не бих писал с теб ако не беше да те покажа в истинската светлина. Нали беше голям природозащитник и не даваше да секат горите защо ги сечеш за вила която не се използва и няма и да се ползва понеже няма да имаш наследници? Значи за лифт не може за децата на ДС може?
Аз нямам какво да доказвам, ти си този който искаш да се доказваш, а даже не можеш да докажеш че си купил 20кв плочки от Италия. И даваш съвети на други сякаш си се занимавал някога, а са просто някакви детски приказки.
И да, лифт в Априлци ще има само през моя труп и през трупа на още стотици честни априлчани, напук на разни герберчета и пп-дб отрепки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Проблемът на талянските кухни е, че са ниски, до 2.20.
Другата ми кухня във вилата е 100% масив дъб, ръчна изработка от дърводелец.
Коментар
-
Така е няма много алтернативи за инвестиции при нас. За дефицита не съм съгласен, ако нямаше пазара нямаше да плаща такива цени. В градове като Видин има дефицит, но в областните в южна България няма. Даже лева плаща наем.Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:37.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376
"Скъсаняк", "комплексиран", "daydreaming"....Предполагам и думата "УАУ" ти е в речника, наред с други подоби американизми (тъпизми), ползвани и от Киро Тъпото, с когото имате доста общи черти, най-вече по липса на сиво вещество. Ти имаш изказ на 18-20 годишен, мозък на 10 годишен. Каква конкретика да ти давам?
Ако искаш конкретика - казах какви са ми условията. Идвате с фитнес-инструкторчето, внасяте по 50 бона в ескроу сметката, показвам ви всички документи и всеки по пътя си.
ПС: Паркетът ми е марка Bauwerk (него го купих директно от цеха в едно швейцарско село до Боденското). Плочки Flaviker. Стенни облицовки Latho. Диван Natuzzi Italia. Само диванът струва колкото студийцето ти в Ебанско. А вилата - там всичко е дъбов масив ръчна изработка. За нея можеш да питаш кмета, не ме понася, понеже му спрях проекта за лифт и съответно едно гербаджийче не можа да се нагуши както беше запланувано....
Аз нямам какво да доказвам, ти си този който искаш да се доказваш, а даже не можеш да докажеш че си купил 20кв плочки от Италия. И даваш съвети на други сякаш си се занимавал някога, а са просто някакви детски приказки.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Какви фабрики за плочки бе човек? В Италия при производителя ми дават с 20% по-добра оферта отколкото бай Ганьо ментарджията на околовръстното. И освен това съм сигурен, че купувам оригинална стока, не турски боклук, изглеждащ по същия начин, с 1/3 от плочките начупени в долния край на палето (които естествено ти си счупил и Ганьо не отговаря).
Същото важи за мебелите, кухните и пр.
На български търговец и/или производител - доверие НУЛА. Това е закон за мен.
Аз предпочитам да си платя за тези неща, за авторски надзор, за ремонти и т.н. и да се отдам на дейности, които са ми по-доходоносни (или са част от свободното ми време). Идеята е да се изгради система, а не да правиш всичко сам.Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:37.
- 1 like
Коментар
-
Какви фабрики за плочки бе човек? В Италия при производителя ми дават с 20% по-добра оферта отколкото бай Ганьо ментарджията на околовръстното. И освен това съм сигурен, че купувам оригинална стока, не турски боклук, изглеждащ по същия начин, с 1/3 от плочките начупени в долния край на палето (които естествено ти си счупил и Ганьо не отговаря).
Същото важи за мебелите, кухните и пр.
На български търговец и/или производител - доверие НУЛА. Това е закон за мен.
Коментар
-
Глупости на търкалета, ще ходи някой да се занимава да обикаля Италия за плочки, че да търси спедитори. После може и сам да си ги качи да спести някой лев. Джони хората с възможности си плащат защото времето им е по-скъпо, няма с какво да се купи този "актив". Ти ако искаш ходи пазарувай тоалетна хартия в Труция с автобуса и прави сметки на квадратите в София.
Най сте ми смешни "хората с възможности" в БГ - на вас всичко ви е менте, от храната до жилищата и до водата която пиете. Плащате си и си мислите, че живеете като европейци, в кочинката. Една вносна стока нямате, която да не е ментак, дори шоколадите Милка имат поточна линия специално за България - с повече палмово масло и други боклуци. А ви ги продават на двойни цени от оригиналната стока в Европа. Вие си плащайте, ахахаха.Last edited by ejonny2376; 15.02.2024, 15:28.
Коментар
Коментар