IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Swedish Bankruptcies Surge to Highest Level Since 1990s

• Bankruptcies are increasing again after stabilizing in autumn
    • High inflation and interest rates are pressuring companies
    https://www.bloomberg.com/news/artic...premium-europe

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
      Тая утопия как държавата "не пречи" и бизнеса цъфти къде си я виждал да се случва ?
      Тая утопия я имаше 90-те в България.

Коментар

• понеже 6000 явно се е занимавал с търговия да му обясня някои неща по линия на VW и подобни инвестиции

едно е да наемеш офис за аутсорс с 1-2-3 годишен договор и включена подръжка или да направиш едни относително прости халета-магазини (стоката вътре я висиш на доставчиците с отложени), а съвсем друго е да построиш завод за някакво по-тежко производство (шивашките ги слагам към лесните)
        една такава инвестиция въобще не я брига, че данък печалба бил 10% (визирам завод за коли), защото този данък няма да е фактор години напред, а при дъщерните има начин да не се плаща (амортизации, външни услуги, продажби към майката на каквито им е изгодно цени).
        бизнесът се интересува от това администрацията как работи, каква е данъчната политика по отношение на местни данъци, такси и нещо много важно - по отношение на персонала. Ако се наемат висококвалифицирани кадри то заплатата им ще е над макс осигурителен доход и съответно при 5-6К заплата компанията си прави сметката за осигуровки и тн. Утре чиновниците решават да вдигнат прага с 500 , 1000,2000 кинта - хоп разхода за перо заплати скача (да не влизам в подробности).

Да не говорим, че като дойде някой такъв се среща с местната схема - ето хубав терен ама е на еди кой си, ето хубав теренен ама е на друг, а държавен терен не може ли - амииии нямаме такава практика. Нищо незаконно, но срещнеш ли такова отношение, а комшията ти каже давай тука ти давам този парцел, ток, вода съм ти пуснал, ще ти направя и път - защото държавната ни политика е да привличаме бизнеси като вашия - и мисля, че изборът е ясен.

ИТ аутсорса от друга страна зависи само от цената на труда. Разбира се има инвестиции в годините, но при трудност екипа се съкращава и по живо по здраво в друга държава. При заводите за стотици милиони уви така не става и именно затова държавната политика трябва да е последователна и предвидима - едни прости осигурителни прагове ако ни погледне някой чужд бизнвсмен отстрани ще каже - аа тия всяка година правят панаир и като идем там ще ни гледат като прасе касичка за бюджета на НОИ, здравна каса и тн... айде няма нужда.

ако ни приемат в еврозоната и сухия шенген със сигурност това ще са фактори в плюс, но най-важно е каква е държавната политика спрямо по-трудния за започване бизнес (заводи).
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Аве по-добре да се обадят от козяк, отколкото от маскава (оттам всъщност не се обаждат ами направо връчват повиквателна за фронта ). Ние винаги сме били зависими от някого, и така ще си останем, но аз предпочитам да съм зависим от козяк отколкото от маскава. Вярвам, че 99% от българите предпочитат това.
          на укрите все от козяк им звънят
          и те се радваха да са зависими от саш и ук
          къде им е сега нацията, къде им е държавата?

препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

Въртиш се като пиле в кълчища и със всеки следващ пост потвърждаваш това което вече казах

Чуждестранните фирми не идват в БГ не защото са ни високи данъците, а защото средата е кофти

Дори специално още повече да им ги намалим данъците те пак не биха дошли, точно поради комплексните причини за които говориш

А на въпроса ти отговорих - Ние също пушим Кент и ядем бонбонки Тик-Так това че не си го разбрал не е проблем

Също така имам бизнес и в УК и много ясно мога да видя, защо чужденците не идват в БГ въпреки че данъците ни са по ниски
            Пич , ти тръгна с нек'ви теории че не трябвало да се пречи на бизнеса и това било достатчно. Цял ден се опитвам да ти обясня че нешата са комплексни. Никъде няма идеално място за всички. Гледаш позитиви и негативи и си взимаш решенията. Калифорния е един от щатите с най-високи данъци и въпреки всичко централите на една камара компании са тук. По твоята логика не би трябвало да е така. 2022 съм платил 60к евро данъци в Българя. Представи си че ми бяха дали опция вместо да плащам данъци да наема 1-2 ма човека да работят на място, и да дам съшите пари но за заплати. Щанса да бях останал примерно 10-на години въпреки всички останали простотии щеше да е по-голям . Можеше и да се изнеса на следвашата и държавата да загуби половината от тези пари, другата половина така или иначе ше ги вземе като осигуровки, застараховки, данъци, ДДС и т.н от тези на заплата Отделно , че това че са ме задържали оше една година означава, че вероятно шях да платя подобни или по-високи данъци за тази година. Както виждаш не ми дават чуджи пари а ми позволяват да задържа временно част от тези които съм изработил и ако не съм бил там е нямало да ги има така или иначе. Временно, зашото следвашата година , тия двамата , които шях да наема с парите за данъци, щяха да произведат добавена стойност и да платя по-високи данъци. България обаче няма такава политика на поощрения, позитивите са малко, негативите много и сме дотам. Тук 2021 и 22 ми опростиха данъци, Направиха някакви сметки и малки бизнеси, на които печалбите са им паднали от предишни години бяха подкрепени. Даже не помня колко е било това в цифри. Резултата е обаче беше че една камара бизнеси, които бяха на кантар да затворят оцеляха и плащат данъци и сега. Държавата трябва да котка бизнесите , да им прави отстъпки когато се налага, и да се опитва да ги дои в дългосрочен план а не да гледа моментната изгода. В крайна сметка държавата сама по себе си е бизнес, инвестира и получава приходи.

ПП
            Какъв ти е бизнеса в УК ? Тука всички на думи сте големи бизнесмени и инвеститори, но повечето сте vague при обясненията. Питам , за да разбера какво продаваш и по-важното как пускаш нов продукт ? Като го пуснеш след колко време става печеливш ? Веднага ли ? За BCG matrix чувал ли си ? Малко стара концепция , но е лесна за разбиране. Държавата е в съшото положение като компания менажираша продукти. Всеки данъоплатец е продукт които е отглеждан и се инвестира в нвго за да стане един ден cash cow. Може да се наложи да го остави известно време да не плаща , за да живне и после да плаша дълго време. Дори да говорим за частни лица, държавата инвестира и в тях, образование, здравеопазване и т.н за да може един ден да изкарва пари от тях един път заради привлечените работодатели и втори път от по-висок ДОО. Тая утопия как държавата "не пречи" и бизнеса цъфти къде си я виждал да се случва ?
            Last edited by segato; 02.01.2024, 05:38.

Коментар

Данъците в БГ са ниски само на хартия. Ефективния данък в САЩ ми е малко по-висок и хем съм много малък, по-големи компании плащат и по-ниски ефективни данъци и дефакто им е по-нисък от този в БГ..Само за сравнение. дори хотели за ваканции, самолетни билети и т.н. не е проблем да се осчетоводят , В България , не мога да осчетоводя дори интернета въпреки , че е ясно че тази фирма някак трябва да фунционира и да има поне имейл. Та това с ниските данъци си е някаква мантра , която само Вие си повтаряте. Казах ти данъците са само един от факторите. Не съм се махнал заради ниските или високите данъци. Нешата са комплексни. За мен капката която преля чашата бяха изказванията на финансовия министър, мисля че Росица Велкова се казваше. Не може финансов министър да прави необмислени изказвания за промени в валутния борд и данъчни промени практичеки със задна дата. Всъщност ако не беше тя щеше да е кокорчо.Тоя като го гледам какви ги върши сега , едва ли 15% ше се задържат до края на 2024-та.

Не знам защо ти е толкова важно бюрокрацията да е фактор а данъците не. какво значение има ? Накрая резултата е, че малките бизнеси не издържат.

Ти не ми отговори, Ясно , че ни си имал собствен бизнес, поне работил ли си в частна компания ?
              Въртиш се като пиле в кълчища и със всеки следващ пост потвърждаваш това което вече казах

Чуждестранните фирми не идват в БГ не защото са ни високи данъците, а защото средата е кофти

Дори специално още повече да им ги намалим данъците те пак не биха дошли, точно поради комплексните причини за които говориш

А на въпроса ти отговорих - Ние също пушим Кент и ядем бонбонки Тик-Так това че не си го разбрал не е проблем

Също така имам бизнес и в УК и много ясно мога да видя, защо чужденците не идват в БГ въпреки че данъците ни са по ниски
              Last edited by 6000; 02.01.2024, 03:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Мите само така си приказваш :-) по системата на понижителите - цените да си останат същите ама заплатите да са двойни.... НЕ СТАВА. заплатите ако се вдигнат с посочената цифра от теб то и цените автоматично на всичко най-вече услуги ще са нагоре с еквивалентната процента....Парите не идват от въздуха. :-)
                Не знам какво разбираш под масово , но за предните 2-3 години миграцията е положителна. Не знам как е за 23 и затва ми е интересно....
                А че посоката е все повече в тази посока е ясно - яе има и ЕЗ и Шенген и заплати, но и ЦЕНИ нагоре с тях на всичко не само имоти. Може да се стлучи в момент и да се засили и миграцията от трети страни за работа у нас..... Стандарта на една касиерка в Лидъл тук и в Германия и сега не е много различен.....а програмистите и строителите тук са значително по-добре дори сега :-)
                Провинцията..... не я мисли тя е пътник от много време. Малко като кокошката и яйцето - на теория инвестиция там се прави поради ниски заплати , но трудно някой бинаправил такава с хоризонт няколко години защото те ще са ниски само толкова време ..... т.е. нема такива и нема и да има и всичкото в Гоцето и другите няколко големи града ...
                ПП
                Да не забравя че в близките 10-20 години ще има вътрешна миграция на 100-200К люде от СЗ и района към други места....
                Плюс завръщаши се, да, не тези които са отдавна там и са с деца, ушити с кредити, деца асимилирани и пр. Плюс миграция от трети страни. Шенген и ЕЗ са благоприятен фактор за това. Поне финансовата политика да е под контрол. Че нашите периодично правят обири. Това стига, няма да станем нечуван бум в Европа, но нивото на една Португалия и Румъния със сигурност. Цени на имоти в София невъзможни за повечето.
                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Берти, съчувствам ти за лавандулата, но скоро и Шведи нема да има останали ако не актуализираш надника....
                  На едно село има /х/ малко лозе. Зарязах го защото от няколко години надника за различните дейности, пръскане, трактор стана толкова висок , че себестойността на кило според годината излизаше над лев килото , а гроздето се изкупуваше на 60-70 стинки примерно. Това без да смятам семейният труд приемайки го за фитнес :-)
                  Да не говоря, че ходя да се моля на Шведи и т.н.....аз им се моля...., а сега надника сигурно вече е двоен....Работата се върши през пръсти , тракториста ме чарджи за пръскане без да е пръскал и т.н.....
                  Провинцията и земеделието е капут , освен ако не си зърнар или всичко сам не го правиш със семейството без външни наети лица....
                  Рентичка като мен по 100 лв на декар...скромно даже и пръскача да пръска или не, негова работа. А че земевладелеца прави милиони то е ясно.
                  Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Тоест пак дойде на МОЯ

Не високите данъци, а безумната БЮРОКРАЦИЯ и ТЪПИ закони са виновна за това да биеш кепенците

и не се притеснявай и ние пушим Кент и ядем бонбонки Тик-Так
                    Данъците в БГ са ниски само на хартия. Ефективния данък в САЩ ми е малко по-висок и хем съм много малък, по-големи компании плащат и по-ниски ефективни данъци и дефакто им е по-нисък от този в БГ..Само за сравнение. дори хотели за ваканции, самолетни билети и т.н. не е проблем да се осчетоводят , В България , не мога да осчетоводя дори интернета въпреки , че е ясно че тази фирма някак трябва да фунционира и да има поне имейл. Та това с ниските данъци си е някаква мантра , която само Вие си повтаряте. Казах ти данъците са само един от факторите. Не съм се махнал заради ниските или високите данъци. Нешата са комплексни. За мен капката която преля чашата бяха изказванията на финансовия министър, мисля че Росица Велкова се казваше. Не може финансов министър да прави необмислени изказвания за промени във валутния борд и данъчни промени практичеки със задна дата. Всъщност ако не беше тя щеше да е кокорчо.Тоя като го гледам какви ги върши сега , едва ли 15% ше се задържат до края на 2024-та.

Не знам защо ти е толкова важно бюрокрацията да е фактор а данъците не. Какво значение има ? Накрая резултата е, че малките бизнеси не издържат.

Ти не ми отговори, Ясно , че ни си имал собствен бизнес, поне работил ли си в частна компания ?
                    Last edited by segato; 02.01.2024, 02:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

Мда ,факт , волята ,свободната, маркира само възприятието , но всъщност кой е наблюдателяТ ?!
                      Всъщност ние сме наблюдателя и ни се иска да вярваме, че миналото е в нашите възприятия, а бъдещето е тайствена врата отварянето на която е само в нашите сили.

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение

Трябва да помним, че относителноста на времето съобщава, не съществува настояще. Без настояще не можем да опредилим минало и бъдеще. Те също не съществуват. И както казваш миналото нактоящето и бъдещето вече е предугадено и космоса се движи по вече подаден сценарий и ни лишава от така наречената свободна воля..
                        Мда ,факт , волята ,свободната, маркира само възприятието , но всъщност кой е наблюдателяТ ?!

Коментар

• Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

Сбрали са се частиците ,щото някой им е казал да се съберЪт. От маймуни ние не сме произлезли!!
                          Трябва да помним, че относителноста на времето съобщава, не съществува настояще. Без настояще не можем да опредилим минало и бъдеще. Те също не съществуват. И както казваш миналото нактоящето и бъдещето вече е предугадено и космоса се движи по вече подаден сценарий и ни лишава от така наречената свободна воля..

Коментар

Клиенти са ми ryanair, dpworld и фирми от този ранг. Сигурно не си чувал половината. Какво криене на обороти? За какво? Нали затова стм дошъл за да плащам данъци и да имам легални пари? Наредба 18 направи приемането на онлайн плащания невъзможно. Всичко е по банков път и минава по други процедури които са за много по-големи големи договори. В черна гора нещата са много по-прости и лесни. В БГ дори PayPal се класифицира като кешово плащане и трябва да издаваш касова бележка. Имал ли си някога регистриран бизнес или поне работил ли си в частния сектор?
                            Клиенти за какво?Какво всъщност правиш ти ?

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение

Освен това сме съсздадени от милиарди и милиарди частици, които са се движели в четириизмерното пространство и време и някакси са се събрали в нас и после линиите на тези частици ще се разпръснат коя накъде.и ще прекъснат краткото рандеву.
                              Сбрали са се частиците ,щото някой им е казал да се съберЪт. От маймуни ние не сме произлезли!!

Коментар

Тоест пак дойде на МОЯ

Не високите данъци, а безумната БЮРОКРАЦИЯ и ТЪПИ закони са виновна за това да биеш кепенците

и не се притеснявай и ние пушим Кент и ядем бонбонки Тик-Так
                                Освен това сме съсздадени от милиарди и милиарди частици, които са се движели в четириизмерното пространство и време и някакси са се събрали в нас и после линиите на тези частици ще се разпръснат коя накъде.и ще прекъснат краткото рандеву.

Коментар

Working...
                                X