Първоначално изпратено от okean
Разгледай мнение
Бих считал, че закупуването на собствен имот е в някакъв порядък инвестиране: влагане на капитал в очакване на бъдещи ползи.
В случая алтернативната опция е живеене под наем, което има икономически и неикономически съображения.
ИКОНОМИЧЕСКИ
Абсолютно възможно е (и то не само сега) да се живее под наем и да има икономически смисъл: най-просто казано капиталът, който бъде затворен може да бъде затворен в друг актив, който да дава по-печалба. Когато обаче има привлечен капитал (ипотека), изчисленията стават малко по-сложни и има неизвестност във времето с лихвите и цената на имота (която я има все пак в повечето инвестиции).
Важно: истинските разходи за собствен имот са:
- алтернативен разход на затворения капитал (пропуснати ползи от неинвестиране другаде): най-основно самоучастие, такси, начален ремонт и оборудване. Това е малко абстрактна компонента, но често бива пропусната.
- Лихви (компонентата от вноската, която не е главница)
- данъци, такси, такса стълбище
- амортизация (1% на година овехтяване на всичко в имота)
- ремонти, които изникват. Вкл. общи части.
Приходи (вкл. нереализирани печалби):
- преоценяване на имота (загуба, ако цените падат)
- Спестен наем за живеене в еквивалентен имот. Лично аз гледам на моя имот като инвестиция, в която имам перфектния наемател: АЗ.
Повечето хора сравняват сумата по вноската със сумата по еквивалентен наем. Това е меко казано несериозно.
Други фактори могат да бъдат (не)ликвидност, риск от регулации, войни и т.н.
Като се тегли чертата, според мен абсолютно си струва да се купи имот, но истинската причина е...
НЕИКОНОМИЧЕСКИ
- Индивидуалност: който имот искаш, както го искаш направен, с каквито промени когато ги искаш
- Стабилност и независимост: независим от хрумките на хазяи за вдигане на цени, продажба, мъмрене и т.н.
Основното неикономическо съображение да се живее под наем е гъвкавост: не знаеш къде ще бъдеш след 3 години. Не е за подценяване.
Аз абсолютно бих те посъветвал да купиш имот за собствено дългосрочно ползване.
За инвестиция за отдаване под наем сега по-скоро не, колкото и да ми е жал.
Коментар