Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
За мен няма никаква логика на нов апартамент да преправяш и теглиш на ново цялата ел. инсталация. Има си проект и той е спазен. Имаш 1 или два усилени контакта в кухнята, които са захранени с 4мм2 кабел. Дори и 6мм2 да сложиш там, а другите да са 4мм2 полза няма като си ограничен от ампеража на главният бушон. Ще е супер ако си с трифазна партида и ТП ти е трифазна.
Иначе ще береш ядове.
Колко ампера ти е главният прекъсвач?
П.П. може да сложиш повече контакти около кухненският плот за дребни ел. уреди, но там кабелите се прокарват лесно под гръбчето на плота.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Не знам защо всички са полудели по това отопление. Климатът се променя и скоро от отопление почти няма да има нужда - за къщите е друго, но теб ще те топлят и съседите. По-скоро мисли как ще се охлаждаш лятото, че скоро 40 градуса ще е средна температура за София.
Коментар
-
Не слушай жена си, слагай паркет. Никакъв гранитогрес в спалня и хол.
За описаното от теб 42к ми се струва множко. Ако сложиш трислоен паркет или дюшеме, ще спестиш от лепенето на гранитогреса доста. Има хубави дюшемета за 150-200 лева на квадрат, колкото хубавия гранитогрес, но не се лепи и излиза по-изгодно.
Колко ти е голям холът? При 95 квадрата апартамент надали е над 30 квадрата. Защо ти е този остров? Само ще заема място и ще ви пречи, да не говорим за цифрата. Пак жена ти ли? Едно е да гледаш картинки, друго е реалността.
Кажи им да ти прекарат поне 4 квадрата проводник към фурната и котлоните и изобщо гледай кое на кой кръг включват, че читави ел.техници в тези "бригади" е много трудно да намериш. Сложи хладилника на отделен кръг, за да може като те няма да спираш останалите предпазители.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнение
С ТП съм, и си прав за гранитогреса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Какъв е източника на топлина? ТЕЦ или термопомпа?
Защото ако си с ТП ще ти е по-икономично навсякъде да си с гранитогрес. Той има по-добра топлопроводимост и ТП ще е по-икономична при ниски градуси на топлоносителя.
- 1 like
Коментар
-
С дограма съм, врати ще се купуват тепърва. Аз много искам паркет в спалните и хола, ама жената натиска навсякъде гранитогрес да слагаме. Било по-лесно за поддръжка и нямало да се драска и да набъбва. Има подово навсякъде и няма да е студено.
като цяло засега в 200€ на кв.
За описаното от теб 42к ми се струва множко. Ако сложиш трислоен паркет или дюшеме, ще спестиш от лепенето на гранитогреса доста. Има хубави дюшемета за 150-200 лева на квадрат, колкото хубавия гранитогрес, но не се лепи и излиза по-изгодно.
Колко ти е голям холът? При 95 квадрата апартамент надали е над 30 квадрата. Защо ти е този остров? Само ще заема място и ще ви пречи, да не говорим за цифрата. Пак жена ти ли? Едно е да гледаш картинки, друго е реалността.
Кажи им да ти прекарат поне 4 квадрата проводник към фурната и котлоните и изобщо гледай кое на кой кръг включват, че читави ел.техници в тези "бригади" е много трудно да намериш. Сложи хладилника на отделен кръг, за да може като те няма да спираш останалите предпазители.
Коментар
-
Стига да не го лепи. Ако е масивен, ще трябва. Най-добрият вариант е трислойно дъбово дюшеме, изглежда най-добре. Особено с това подово отопление има голям риск от течове, особено като знаем колко качествено работят БГ строителите...
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
Е, може да спести малко пари ако си купи италиански диван 7ма ръка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
С паркет ще е по-добре, няма да се хлъзга.
Едни познати имаха проблем - ново строителство от 2007 г, с гранитогрес, и в пода имало тръби, некачествено направени, станал теч, разбиха, оправиха го, сложиха различни плочи, и после пак теч, защото майсторът натискал с чука и отново повредил тръбите.
А с паркетини те се махат и после могат да се подменят. Дори да няма твоя размер паркетини, майсторът ще направи. Имахме такъв случай тази година.
Коментар
-
Неговият апарт е голям. Предполагам всичко правено от строителя ще го маха изцяло и ще го преправя (особено електрото, замазките, кривите стени и тавани ще трябва да ги изправят...). Може и да не е много 42к, зависи.
Според мен общо 150к-200к лева ще му глътне ремонтът, голямата цифра е кухня, баня, плочки/паркет, санитария и мебели.
- 1 like
Коментар
-
Силен интерес към покупка на жилища в големите градове отчитат от сектора - Investor.bg
Настоящата година се очертава като много добра и успешна за строителните предприемачи. Миналата година имаше голям интерес, много запитвания, но сделките бяха по-малко. Сега броят на сделките е сравним с този през 2022 г., която беше много добра година. Интересът към покупка на жилища в големите градове е силен. Това каза инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Засиленото търсене на имоти се дължи отчасти и на предстоящото присъединяване на България към еврозоната. Парите „под дюшеците“ се раздвижиха и то е видимо от броя сделки и ръста на цените, обясни гостът. Според него е напълно възможно да се повтори сценарият, при който имотният пазар отбелязва повишена динамика преди влизането в еврозоната, но след това се стигне до лек спад в броя сделки и цените. В асоциацията прогнозираме подобен процес, каза Шопов.
===2079===
Но ще падат де и ние си чекаме -40% дискаунти.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнениеАз много искам паркет в спалните и хола, ама жената натиска навсякъде гранитогрес да слагаме. Било по-лесно за поддръжка и нямало да се драска и да набъбва. Има подово навсякъде и няма да е студено.
като цяло засега в 200€ на кв.
Защото ако си с ТП ще ти е по-икономично навсякъде да си с гранитогрес. Той има по-добра топлопроводимост и ТП ще е по-икономична при ниски градуси на топлоносителя.
- 1 like
Коментар
-
Труд и лепило. Може би ще намалим цената от шпакловката и замазката, защото е доста прилична. Площта на апартамента е 96 кв. По баните има да се избиват сифони и хидроизолация, в кухнята да се избива за мивка и миялна на кухненския остров. Не знам могат ли да се пускат снимки да ви дам разбивката.
Едни познати имаха проблем - ново строителство от 2007 г, с гранитогрес, и в пода имало тръби, некачествено направени, станал теч, разбиха, оправиха го, сложиха различни плочи, и после пак теч, защото майсторът натискал с чука и отново повредил тръбите.
А с паркетини те се махат и после могат да се подменят. Дори да няма твоя размер паркетини, майсторът ще направи. Имахме такъв случай тази година.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Според мен е много. Трябва да ангажираш домашни майстори, ще излезе наполовина.
Има ли дограма и интериорни врати?
При нас имаше реновиране на общите части. И много бяха надписали нещата -за разни малки дейности, които са 2-3 часа работа искаха 500 лв и личеше, че с офертата искат да точат от финансиите на съседите. Например, за корекции по стените и боядисване взеха 2400 лв на етаж, при положение че стените бяха шпакловани и не бяха разбити. Въпрос на договорка е. Но личи, че в последно време се лакомят и надуват цените.
Сложи си хубав естествен паркет, който може да се реновира, с големи паркетини, много е красиво. И гранитогрес в коридора и кухнята.
Според мен общо 150к-200к лева ще му глътне ремонтът, голямата цифра е кухня, баня, плочки/паркет, санитария и мебели.
Коментар
Коментар