IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Да ти кажа честно на времето (2006-2008) мислех, че е скъпо. Но през сегашната призма на времето виждам, че не е било. Та винаги към днешна дата е скъпо. А Кръстови, манастири и малини не ми ги хвали. Старите софиянци не са били глупави. Не случайно това допреди 20 години си бе блата и ливади, където пасяха крави и овци. Тухла в нищото и върху блато-не благодаря!
    2006-2008 е твърде голям период (от гл. точка на събития, не на време), за да го третираш като едно цяло. Едно е да си купувал 2006, съвсем друго 2007, а хептен трето - 2008.

Тогава за месеци се променяше цената - предварително сключени договори се разваляха, защото цената на 3 мес. се променяше с по 20-30% заради паниката от влизането в ЕС и изобщо беше........

Разликата 2008 спрямо 2006 е близо 100% !

Коментар

• China’s Property Crisis Is Starting to Ripple Across the World

• Overseas developments from Mayfair to Toronto hit the market
      • Discount prices could force a reassessment of industry losses
      Chinese investors and their creditors are putting up “For Sale” signs on real estate holdings across the globe as the need to raise cash amid a deepening property crisis at home trumps the risks of offloading into a falling market. The prices they get will help finally put hard numbers on just how much trouble the wider industry is in.

The worldwide slump triggered by borrowing-cost hikes has already wiped more than $1 trillion off office property values alone, Starwood Capital Group Chairman Barry Sternlicht said last week. But the total damage is still unknown because so few assets have been sold, leaving appraisers with little recent data to go on. Completed commercial property deals globally sank to the lowest level in a decade last year, with owners unwilling to sell buildings at ...

https://www.bloomberg.com/news/artic...premium-europe

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

ако си купил на нормална цена...

я купи на 2000Е в кръстовата, довърши, обзаведи с нови мебели и пусни под наем да видим колко ще искаш и какви ще дойдат да наемат там.
        малинова също,манстариските също

по моите сметки отдавна цена-наем не е ок съотношението
        Да ти кажа честно на времето (2006-2008) мислех, че е скъпо. Но през сегашната призма на времето виждам, че не е било. Та винаги към днешна дата е скъпо. А Кръстови, манастири и малини не ми ги хвали. Старите софиянци не са били глупави. Не случайно това допреди 20 години си бе блата и ливади, където пасяха крави и овци. Тухла в нищото и върху блато-не благодаря!

Коментар

• Наглите банкери на протест в Мадрид, искат по-високи заплати

Стотици служители в испанския банков сектор излязоха на протест в Мадрид с искания за по-високи заплати, които според тях са напълно обосновани с оглед на рекордните печалби на банки като „Сантандер“ (Santander) и Бе Бе Ве А (BBVA).

Протестиращите скандираха: „Ние се жертваме, вие печелите!" и носеха плакати, призоваващи за „възстановяване на заплатите и по-добри условия на труд“, предава lupa.bg.

„Време е да видим част от тези рекордни печалби в джобовете си“, казва Хесус Санчес, който работи за „Сантандер“.

https://www.flagman.bg/article/313598

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

и ти ли бруте
            Начи хората около мен периодично си ми го казват, но не съм очаквал и през телевизора да се усеща
            Аз пък се смятам за реалист......опитвам се да бъда такъв.
            Както и да е, мои си проблеми
            Направи бърз анализ, как ги виждаш нещата с имотите на софийския пазар?
            ми забелязва се малко

цени на имоти и аз съм почти съм спрял да гледам. освен там., където ми е зеленото. за малко повече от година средната цена е със 100е отгоре
            понякога виждам накавръковата справка и там леко вървят нагоре
            май отшумява манията всеки да купи. преди не можех да ида до кауфлан без да чуя разговор за покупки. понякога дори 2-3 разговора.
            според мен така очакваната от бъртрам справка за сделките отразява вече готовите и прехвърлени апартаменти.
            самите покупки са се случвали преди 2-2,5 години.
            "моя" строител е качил на сайта си 8-9 нови проекта. повече от година седят там, но още не са ги започнали.
            звъняха ми преди няколко месецаз да проучват мненията, защото имах интерес към 2 маломерки в единя проект
            казах им, че не съм готов. после пак се чувахме, не бяха събрали поръчки и не го пуснаха.
            иначе в младостите има поне 4 новозапочнати. интересно ми е дали са си събрали квотите от зелени поръчки или на тяхна отговорност.

периодически си зареждам интересни обяви за къщи и земя около софия
            някои обяви изчезват за 2-3 седмици

наемите по-редовно ги гледам, те са нагоре
            препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от IaneSandanski Разгледай мнение
              Пропуснал си капиталовата доходност. Правиш неявно сравнение с депозит на 4% примерно, дето не се занимаваш с нищо наистина, но първо няма такива лихви в момента, второ самият депозит го яде инфлацията ако решиш да си ползваш доходността.
              Реализираш ли капиталова доходоност - забравяш за възвращаемостта от наеми.

Не го сравнявам с депозити, а с компании, които плащат 7-8% че и повече дивидент.
              И пак с нищо не се занимаваш... а цената на акциите нека се джурка междувременно.

Забравяме за капиталовата и в двата сценария.
              Просто гледам моментното съотношение цена/наем/доходоност и изводите - всеки сам за себе си.

То като дойде момента да продаваш хапартамента - пак не се знае дали няма да е кофти пазара!
              Last edited by Julius_BG; 09.02.2024, 11:42.

Коментар

Че това си е прилична доходност, имаш ли по-добра алтернатива за нискорисков актив?
                първо инвестицията е високо рискова с риск от спад над 50%

второ - след последното преброяване , като сложиш подвизаващите се без наеми , или на символични такива 40% от жилищата носят сериозна отрицателна доходност / това е 40% от жилищния фонд !!! , а какъв е % от инвестиционните имоти ........ сам се сети /

предполагам че дори заетите от нормални наематели , поне половината имат доходност 2% заради празни месеци и разходи

така че средната реална доходност е силно отрицателна
                Last edited by corner; 09.02.2024, 11:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Кое точно ѝ е "приличното"?!

Това е идеализираната доходност, която почти никога не можеш да постигнеш.

Първо - покупка изцяло със собствени средства (ОК, имаш пари - не ти трябва кредит);
                  Второ - пълни 12 месеца, перфектия наемател - ремонт веднъж на 10 години - много рядко срещано!
                  Трето - добавяш и останалите разходи (за управление - домоуправител, данъци и прочее)
                  Четвърто, приспадаш потенциалната инфлация и какво се получава - че си под нулата!

Ако доходността от горното не е между 8% и 10% (минимум) не ми го фали!
                  Пропуснал си капиталовата доходност. Правиш неявно сравнение с депозит на 4% примерно, дето не се занимаваш с нищо наистина, но първо няма такива лихви в момента, второ самият депозит го яде инфлацията ако решиш да си ползваш доходността.

Коментар

Не много добре, а перфектно. Всеки месец от всяка двустайка пада по един златен суверен Чарлз III в трезора:-))))
                    Та не ми говорете за инфлация и акции.
                    Там си е лотария. Днес на +, утре на +, а когато решиш да излизаш на - и гледаш умно.
                    Не ме разбирайте погрешно и там се печели, но и се губи. А имотеца ни Ляб ни вода иска. Наемчето капче и си въртиш синджирчето:-)
                    ако си купил на нормална цена...

я купи на 2000Е в кръстовата, довърши, обзаведи с нови мебели и пусни под наем да видим колко ще искаш и какви ще дойдат да наемат там.
                    малинова също,манстариските също

по моите сметки отдавна цена-наем не е ок съотношението
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Не много добре, а перфектно. Всеки месец от всяка двустайка пада по един златен суверен Чарлз III в трезора:-))))
                      Там си е лотария. Днес на +, утре на +, а когато решиш да излизаш на - и гледаш умно.
                      Не ме разбирайте погрешно и там се печели, но и се губи. А имотеца ни Ляб ни вода иска. Наемчето капче и си въртиш синджирчето:-)
                      И двамата сме наясно, че това в червеничкото хич, ама хич не е вярно!

Освен ако не отдаваш кочини под наем за свине за разплод.... хах.

Иначе - нека капят суверенчета!!! Само така.

Коментар

Първо - покупка изцяло със собствени средства (ОК, имаш пари - не ти трябва кредит);
                        Второ - пълни 12 месеца, перфектия наемател - ремонт веднъж на 10 години - много рядко срещано!
                        Трето - добавяш и останалите разходи (за управление - домоуправител, данъци и прочее)
                        Четвърто, приспадаш потенциалната инфлация и какво се получава - че си под нулата!

Коментар

• София бележи световен рекорд с 30% празни жилища

Сигурен съм че повишителите са гледали предаването

Коментар

Че това си е прилична доходност, имаш ли по-добра алтернатива за нискорисков актив?
                            Ха ха ха ха ...под 10% средно годишно забрави.
                            Един прост индекс дългосрочно прави толкова, ако е в евро и на регулирана борса, даже няма и данъци

Коментар

Коментар

Средна доходоност (тристаен апартамент) = 3.90%

Средна доходоност (двустаен апартамент) = 4.50%

п.п.
                                ... без ипотеки, без празни месеци, без данъци и ремонти...

Честито на инвеститорите!

Коментар

Working...
                                X