Първоначално изпратено от ярък
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Какво те накара да подпишеш такъв договор?
Сам си видял при всяка вноска към банката какъв огромен процент от нея е лихва и какъв мижав главницата. Това лично за мен е убийствено. Може да плащаш 10 години и да си изплатил 85% от лихвата и само 15% от главницата. При проблем с вноските банката си е взела лихвите авансово и дава имота на ЧСИ. Често стойността на продажбата е далеч от оставащата главница и хем си плащал лихви, хем ти взимат имота и за капак пак си длъжник.
Варианта с предсрочно погасяване на кредита в този случай също не е удачен.
Предполагам основната причина да не се избират намаляващи вноски е, че трабва да се доказват високи доходи, който много хора не могат да покажат.
Това за неизбирането на намаляващите вноски е така, 95% от кредитите са с анюитетни вноски и наистина дохора играе роля. Плюс това ако си на ръба на бюджета да се натоварваш сега с непосилни но намалящи вноски докато ако е по-ниска в началните години ще ти е по-лесно и увеличените доходи ще ги стопи с времето. Ама всеки си е в различна ситуация и няма едно универсално решение за всеки.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ярък Разгледай мнение
Малко се изхвърляш....
Средната заплата взета от НСИ през 2021г е 1500 лв, а през 2023 г е 2100 лв приблизително...Това прави повече от 30 %, но няма да издребнявам.
Режийните разходи за всички услуги ми са се покачили с 20% и последните сметки за 2 апартамента са 260 лв, което е 13 % от моята заплата. На жената заплатата си е нейна.....
пп Оффф, забравих, че успелите инвеститори карат коли за по 100 К, носят дрехи по себе си за по 4-5 К, ядат черен хайвер, луканки по 69 лв, кашкавал по 38 лв и т.н.
- Тези с крадените пари. Тях не ги интересува с колко са скочили заплатите, защото те не работят на заплата.
- Просяците, които с мижави 4-5к семеен месечен доход ходят да се молят на банките.
Специално твоят имот: Ако е някъде на топ място - Докторски, Южен Парк и подобни, може и да намериш някой от първата група, който иска да разкара дадена сума. Ако обаче очакваш някой от група 2 да ти плати 35% отгоре и то за някой имот из Вади, Ливади, Долини и Манастири - има да си чакаш още дълго. Просто банките ще стават все по-предпазливи, а един скок с 2-3% на кредитните лихви ще докарат подобни купувачи до просешка тояга, просто защото инфлацията изпреварва доходите им и защото живеят на ръба да плащат ипотека.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
....
Изобщо наистина - в една и съща държава ли живеем и ти за България ли говориш? Защото ако да, то буквално всяко твърдение ти е лъжа и няма нищо общо с реалността в момента.
Средната заплата взета от НСИ през 2021г е 1500 лв, а през 2023 г е 2100 лв приблизително...Това прави повече от 30 %, но няма да издребнявам.
Режийните разходи за всички услуги ми са се покачили с 20% и последните сметки за 2 апартамента са 260 лв, което е 13 % от моята заплата. На жената заплатата си е нейна.....
пп Оффф, забравих, че успелите инвеститори карат коли за по 100 К, носят дрехи по себе си за по 4-5 К, ядат черен хайвер, луканки по 69 лв, кашкавал по 38 лв и т.н.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ярък Разгледай мнениеСпоред мен жилищата си намериха равновесната точка. Разходите на строителите се нормализираха. Материалите поевтиняха а труда леко се покачва. Всичко е в норма.
От друга страна инфлацията за 2 г е около 20 %, а заплатите и доходите нараснаха с 30 % .
Съотношението средна заплата/м2 е даже по-добро от преди 2 г.
Лихвите се повишиха, но според банкерите повишенията на ОЛП спират, а (примерно в Англия) ще започнат и да падат.
Жилища има в излишък и за всеки рибар има по минимум един шаран....
Аз за 2г откакто продавам голям апартамент три пъти съм пред сделка, отказвам се по някаква причина и след 2 месеца съм с нова цена....
Ситуацията се повтаря...
Сега съм го обявил приблизително на 35 % по-висока от 2021г и чакам ..... Ще видим....
За всички е ясно, че инфлацията се усеща много повече от 20% и изпреварва нарастването на доходите с големи темпове. Това са фактите. Едно средностатистическо семейство го интересува колко са му се увеличили разходите за храна, битови сметки (енергия и горива), вноски по ипотеки и т.н. Не го интересува, че телевизорите били намалели с 4%, телефоните с копчета и те с още 10% и т.н. Реалната инфлация, която удря домакинствата е много по-висока от 20%.
Да не говорим, че това увеличение на доходите с 30% е изсмукано от пръстите. Стандартната индексация във фирмите е 4-5% на година, откъде се взеха тези +30%? В частния сектор никой не идва да ти каже "а, знаеш ли, много висока инфлация има тая година, ей ти едно увеличение на заплатата с 20-30%"... За да си увеличиш доходите следва да придобиваш допълнителна квалификация, да работиш още повече, да смениш работата като на новата успееш да се спазариш за повече и т.н.
Изобщо наистина - в една и съща държава ли живеем и ти за България ли говориш? Защото ако да, то буквално всяко твърдение ти е лъжа и няма нищо общо с реалността в момента.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Дай да го видим този прословут апартамент. Обява има ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
Той от мама не се дели бре! Там е уредил безплатна вода,парно, краде домати,ползва градски транспорт безплатно и кво ли още не ,болшевикът който крещи"отнемайте на хората имотите които не ползват". Тоест Никито си е форумна карикатура! А масЕрът му , гурото Бертрам ,сее акъл под крилото на мама и тате и го окуражава да продължава в същия дух!
Истината е,че който има и прави кинти трябва да мисли как да им запазва стойността, кой квото го влече, бизнес,имоти,метали,акции и т.н. Под кинти се разбира поне над 200 300к годишно чисти, да не кажа и повече ,но ще ме обвинят в снобизЪМ.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ярък Разгледай мнениеСпоред мен жилищата си намериха равновесната точка. Разходите на строителите се нормализираха. Материалите поевтиняха а труда леко се покачва. Всичко е в норма.
От друга страна инфлацията за 2 г е около 20 %, а заплатите и доходите нараснаха с 30 % .
Лихвите се повишиха, но според банкерите повишенията на ОЛП спират, а (примерно в Англия) ще започнат и да падат.
Аз за 2г откакто продавам голям апартамент три пъти съм пред сделка, отказвам се по някаква причина и след 2 месеца съм с нова цена....
Ситуацията се повтаря...
Сега съм го обявил приблизително на 35 % по-висока от 2021г и чакам ..... Ще видим....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Според мен жилищата си намериха равновесната точка. Разходите на строителите се нормализираха. Материалите поевтиняха а труда леко се покачва. Всичко е в норма.
Ситуацията се повтаря...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
милиони пъти сме писали за това
да не се разхождат жени и деца по квартири
- 2 Харесвания
Коментар
-
Щом им вярваш на показният просперитет:-)
Моя поглед точно над гастерите на острова и Германия, че че последните 1-2 години положението е ад. Скъпотия, рецесия, криза. Зле е работата викат. Някои ще се връшат на село, други ще стискат зъби. И това не са строители и селскостопански работници, а грамотни специалисти.
Но както и да е.
Никой не е казал, че наема трябва да е евтин и социален. Селска къщурка всеки си има.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Екстра са си ,с по две деца са повечето.По Германия ,Великобритания са основно.Бачкат си ,децата знаят по 3 езика ,идват си чат пат ваканциите .Учат в хубави училища ,развиват се ,имат спокоен живот и не им дреме как щемси платят сметките .Унмас като платят наема и режийните, храната дето е майка си баща си внос и скъпа и какво остава?Детски градини няма ,учители няма ,лекари няма какво искаш?Те затова се махнах, седяха търпяха и се разкараха.
У нас наем плащат само разни единици дето не са се ориентирали,а семействата с деца и под наем мизерстват и се мъчат.И това го казвам защото не е единичен случай. Много семейства с деца се разкараха .
да не се разхождат жени и деца по квартирипрепоръка е
- 3 Харесвания
Коментар
-
Екстра са си ,с по две деца са повечето.По Германия ,Великобритания са основно.Бачкат си ,децата знаят по 3 езика ,идват си чат пат ваканциите .Учат в хубави училища ,развиват се ,имат спокоен живот и не им дреме как щемси платят сметките .Унмас като платят наема и режийните, храната дето е майка си баща си внос и скъпа и какво остава?Детски градини няма ,учители няма ,лекари няма какво искаш?Те затова се махнах, седяха търпяха и се разкараха.
У нас наем плащат само разни единици дето не са се ориентирали,а семействата с деца и под наем мизерстват и се мъчат.И това го казвам защото не е единичен случай. Много семейства с деца се разкараха .
Моя поглед точно над гастерите на острова и Германия, че че последните 1-2 години положението е ад. Скъпотия, рецесия, криза. Зле е работата викат. Някои ще се връшат на село, други ще стискат зъби. И това не са строители и селскостопански работници, а грамотни специалисти.
Но както и да е.
Никой не е казал, че наема трябва да е евтин и социален. Селска къщурка всеки си има.
- 1 like
Коментар
-
Ти ако мислиш, че тези 10 семейства навън са цъфнали и вързали...
Коментар
-
Наем в България да плащаш трябва да си луд.По добре в чужбина за наем.У нас стандарта е зле за наематели.
Имам поне 10 семейства познати с деца се махнаха поради тази причина и нито едно не се върна.
Скъпа храна,скъпи наеми спрямо доходи ,за семействата не остават никакви пари ,помощи няма...и т.н.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар