IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
    Ипотечните кредити с 14-годишен рекорд - помпа се инфлация

    Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе подобни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит. Дори самото споменаване на тази възможност ще подейства отрезвително.

    https://www.24chasa.bg/mneniya/article/16399029
    Това би означавало да замразят кредитирането. Не съм сигурен, че ще го направят.

    Коментар


    • Ипотечните кредити с 14-годишен рекорд - помпа се инфлация

      Какви инструменти има БНБ? Вече споменахме антицикличния буфер и минималните резерви – те могат допълнително да се повишат. От началото на 2024 г. ще влязат в сила нови допълнителни капиталови изисквания (MREL), които ще бъдат различни за различните банки.

      Предвид високия растеж на кредита БНБ трябва да е по-смела и да изиска повече капитал от банките, който да покрие растящите рискове. Сега е благоприятен момент за повишени капиталови изисквания предвид големите свръхпечалби на банките. Също така е благоприятен момент да се увеличат вноските на банките във фонда за гарантиране на влоговете, за да може фондът да се капитализира и да изплати дълговете, натрупани от кризата с КТБ.

      Ако все пак всички тези стандартни инструменти не проработят за охлаждане на ипотечния кредит, БНБ има и други правомощия, които досега не е ползвала – т.нар. макропруденциални мерки на ниво длъжник. Те дават право на БНБ да въвежда множество ограничения, например за съотношението между кредит и обезпечение или таван на задлъжняването (т.е. таван на съотношение между кредит и доход за всеки длъжник). Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе подобни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит. Дори самото споменаване на тази възможност ще подейства отрезвително.

      https://www.24chasa.bg/mneniya/article/16399029

      Коментар


      • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

        Ако беше ме послушала и за коновете, сега щеше да имаш със 150% в повече.
        От познати чувам, че в момента също има подобни сделки на -50% от наплашени руснаци. Дори знам за един случай при нас, за почти незабавна препродажба. Някои хора от подобни сделки правят доста добри пари.
        Бетърчо,

        Много от балоните в каквито и да е активи са продължавали 5-6-7 години ,а на финала хората са губили 90% от всичките си пари ,до степен такава че реално никога повече не са могли да си ги възвърнат обратно .
        Правило номер 1 е да опазиш главницата + прилична доходност ,а когато числата са такива ,каквито ги даваш ти ,това е като пожарната лампа на пожарникарския камион който е извикан по сигнал и с мръсна газ тръгва към пожара .

        Коментар


        • Много обичам да давам този пример – в момента е есен, след есента, ще дойде зима, след това пролет, лято – това е нещо неизбежно и ако една компания се научи да живее само през лятото, тя в условията на тежка зима – си е заминала. Ако се научи да живее само в условията на тежките зими, тази компания също ще си замине, когато дойде лятото. Говоря всичко това в икономически контекст. За всеки отделен стопански обект има значение как ще се приспособява към отделните периоди и етапи от своето развитие и в развитието на икономиката. Точно това приспособяване и реакцията към отделни различни етапи е в основата на това тази компания да оцелява, да съществува и да просперира."
          Банкерът Петър Славов

          управител на Прокредит банк /04 Декември 2023 година

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

            На мен малко ми е неудобно защото купих къщата на 50 % от цената и ,но тогава имаше предпоставка за такъв спад и веднага се възползвах от нея. Благодарение на Бетер, разбира се. Тогава мисля, че и на теб писах както и на много други съфорумци защо ще/се случва на л.с. Видя ли обосновена предпоставка за спад веднага ще пиша и ако не ме засяга лично ще го напиша директно тук за общо ползване за сега не виждам такава.
            Ако беше ме послушала и за коновете, сега щеше да имаш със 150% в повече.
            От познати чувам, че в момента също има подобни сделки на -50% от наплашени руснаци. Дори знам за един случай при нас, за почти незабавна препродажба. Някои хора от подобни сделки правят доста добри пари.

            Коментар


            • Активизира се старо свлачище на крайбрежния път между Албена и Балчик (Видео, снимки)

              За укрепване на свлачището във вилната зона "Фиш-фиш" между Балчик и курорта Албена ще са необходими повече от 10 милиона лева, които, обаче не са отпуснати и се чакат от държавния бюджет.

              https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14234242

              Коментар


              • БНБ подпука банките, проверява ги за...

                Обект на проверка са били вътрешното управление и управлението на риска в сферата на кредитната дейност

                https://blitz.bg/ikonomika/bnb-podpu...ews989975.html

                Коментар


                • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                  опитваш се да ми хвалиш немските хайтита?
                  Чеп за зеле не става от тях. Само в Америка има IT. Всичко друго е цъкач, безмозъчен кликач.
                  Я кажи немците колко медала спечелиха на последната олимпиада по математика щот нашите деца спечелиха 18 .... И само китайци са пред нас
                  Аве не са само в Сащ, аз съм доста доволен от бившите съветски републики, особенно от тинейджърите им. За 300 доларес на месец правеха чудеса, докато не ми ги отнеха военните за задължителна военна служба. Ееех кви времена бяха. Сега всеки иска 10 палки, за добри ютру.

                  Коментар



                  • Играчи, коги туулата ще наппваи 150% за година?
                    П.С ако преди 1 год като ви врънках, бяхте вкарали 5% от порфолиоти си в конове, сега щяхте да имате 12,5%, ама вие туула та туула. Яхте ми.....туулата сиА.
                    Click image for larger version

Name:	btc150proc.jpg
Views:	1
Size:	88.4 КБ
ID:	4134359

                    Коментар


                    • Играчи, гледам тука е модерно да се качват прогнози, да взема и аз да остая нещо.
                      P.S Ти и снежинката също ме кефите, но в прогнозите грешите.... и то доооста...
                      Click image for larger version

Name:	bitcoin-ulka.jpg
Views:	3
Size:	86.7 КБ
ID:	4134354

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                        В периода 24 – 28 ноември 2023 г. в Сеул, Южна Корея се проведе 14-тото Международно състезание по математика WMTC 2023 (с). В него взеха участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора от 20 държави. България се представи отлично като спечели общо 18 медала.

                        Учениците от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ за поредна година взеха участие в елитното състезание World Mathematics Team Championship и всеки от тях се прибра с медал. Те се състезаваха в три възрастови групи – “Junior” (до 12 г.), “Intermediate” (13-15 г.) и “Advanced” (16-18 г.). Състезанието се проведе в четири етапа: два индивидуални, щафета и отборно. От индивидуалната надпревара бъгарските състезатели завоюваха 1 бронзов, 8 сребърни и 9 златни и медала. Те се представиха отлично и заеха първите места и в отборното състезание. Учениците от група „Junior” завоюваха първо място в щафетата и второ място в отборната надпревара сред общо 24 отбора. Отборът в “Intermediate” възрастова група зае второто място в отборната надпревара сред 27 отбора. Най-големите ни ученици от отбор “Advanced” преодоляха конуренцията от 45 отбора и залужиха първото място в щафетата и отборната надпревара.
                        Ако бяха участвали 100 деца, щяха да им дадат 100 медала на това състезание. Това променя ли нещо? Не. Факт е, че на IMO-то сме на 25-то място и сме много далеч от нивото преди 15-20 години.

                        Коментар


                        • Click image for larger version

Name:	11.JPG
Views:	1
Size:	39.5 КБ
ID:	4134348


                          1000 обяви по-малко за една година, скоро брокерите на НИ ще имат повече обяви в София.

                          Коментар


                          • Столичани са феноменални: Живеят на пъпа на София, а са бедни и искат помощи

                            Най-често това са наследници на семейни жилища в сгради от началото на миналия век, които обаче нямат пари

                            https://blitz.bg/ikonomika/stolichan...ews989884.html

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                              За твоя жалост следя IMO-то и глупостите ти няма как да минат.

                              Първо - участниците са 6, т.е. може да има само 6 медала. Тези 18 медала не знам откъде ти хрумнаха. Впрочем има разни регионални състезания (с комерсиална цел и с цел реклама на разни спонсори), където дават "медал" на всяко явило се, просто защото така се правят пари на гърба на децата и най-вече на преподавателите. Единственото истинско състезание е IMO-то.

                              Второ - виж статистиката. България е на 25-то място през 2023 (Германия на 20-то, не че има значение). След 2005 година резултатите ни не са добри, а последните години направо са плачевни, като успехите преди това се дължат на няколко легендарни преподаватели, които са вече пенсионери, както и на разработената през СОЦ-а уникална методология на преподаване и подготовка, които постепенно изчезват за сметка на джендърско-либералните идиотизми в учебниците, налагани под диктата на господарите.

                              Обобщаващо: 99% от децата в Българското училище са абсолютни идиотчета, излизат некадърни, с промити мозъци, зависими от игри, телефони и наркотици, с нулеви социални умения, без да са способни на емпатия и съчувствие към околните, пълни социопати.

                              Ето и сайта на IMO-то, където има абсолютно цялата статистика по години:

                              https://www.imo-official.org/results.aspx
                              В периода 24 – 28 ноември 2023 г. в Сеул, Южна Корея се проведе 14-тото Международно състезание по математика WMTC 2023 (World Mathematics Team Championship). В него взеха участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора от 20 държави. България се представи отлично като спечели общо 18 медала.

                              Учениците от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ за поредна година взеха участие в елитното състезание World Mathematics Team Championship и всеки от тях се прибра с медал. Те се състезаваха в три възрастови групи – “Junior” (до 12 г.), “Intermediate” (13-15 г.) и “Advanced” (16-18 г.). Състезанието се проведе в четири етапа: два индивидуални, щафета и отборно. От индивидуалната надпревара бъгарските състезатели завоюваха 1 бронзов, 8 сребърни и 9 златни и медала. Те се представиха отлично и заеха първите места и в отборното състезание. Учениците от група „Junior” завоюваха първо място в щафетата и второ място в отборната надпревара сред общо 24 отбора. Отборът в “Intermediate” възрастова група зае второто място в отборната надпревара сред 27 отбора. Най-големите ни ученици от отбор “Advanced” преодоляха конуренцията от 45 отбора и залужиха първото място в щафетата и отборната надпревара.
                              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                              Коментар


                              • Подуправител на БНБ смъмри "УниКредит" заради анализа за надценените жилища в София

                                https://www.mediapool.bg/podupravite...ews353940.html

                                Коментар

                                Working...
                                X