IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Сградата на Нишава до Фантастико е добра за живеене само големи апарти бяха, но вече си имам нужното. за тази цел в подобна сграда-само големи апарти за живеене...Като я гледах беше 1200 преди 1-2 години....
    Там е може би било добре да се погледне по-детайлно. Преди 2 години аз гледах само Лозенец и Вазов обаче, Стрелбище не ми е било никога в полезрението. Явно съм сбъркал, макар и кварталът да не ми допада.

Коментар

Изкупуването какво общо има с балона ? То има общо с поскъпването в града напоследък., но цените в града са все още ниски на фона на Париж или Лондон примерно / столици на съпоставими държави ...по-слаби дори/ А наемите пък съвсем ....и почти съм сигурен, че наемите вече тръгнаха нагоре...съда реши.... И да нормално е да протестират при 86.5% наематели, които са свикнали да живеят на тънко....е няма да стане докато БСП не вземе властта в Берлин :-)
      Темата е интересна, но перспективите не са! в следващите 3-4 години ще има много болка, особенно на новодомци в София, дошли от провинцията без много да му мислят закупили апартаменче 60 кв. м. с кредит 60К евро. Инфлацията вече е голяма, а идва и още по, т.е. лихвите ще "подскочат" и ето съвсем кратък коментар от мен какво следвах
      Обща сума EUR 60 000 60 000 60 000
      годишна лихва % 3 4,5 6
      години за плащане 25 25 25
      месечна вноска EUR 287 337 391
      обща сума връщане 86 142 101 159 117 340
      Нарастване на сумата за погасяване >>>>> 15 017 31 198
      Нарастване на сумата в проценти % >>>>> 17 36
      години за погасяване, ако се запази вноската 25 29 34
      Който издържи на новите лихви добре, другите имоти отиват на пазара, ЧСИ, наивниците на улицата или най-добре обратно на село!
      Last edited by buyvalue; 06.06.2021, 22:14.
      IM d best

Коментар

• Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнение

Много интересно и интелигентно мнение, както винаги. Но си мисля, че не е съвсем обективно. В България по ясни причини нямаме фирми с над 30 годишна история, но аз лично работя с такива от Германия, които са вече четвърто поколение, или Гърция, от над 50 години фирми. Така че, не е обективно- това, че ти не искаш да се занимаваш с бизнес, не значи, че всички са обречени. Поне се надявам
        Иначе и аз съм си мечтал за пасивен дохпд, без нерви, и т.н Но сметките не излизат-приеми да имаш 20 апарта х 100 000 евро купени. Месечен доход-12 хиляди евро. Срещу 2 млн инвестиция??
        Пак казвам-инвеститор в НИ е този, който строи, клиентите му не са “инвеститори” в НИ, а просто потребители/ купувачи.
        този месечен доход е предполагаем и само пожелателен но да прав си кой е инвеститора , тук списващите потребители не вдяват и смятат капиталова!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Коя, тази на мястото на ресторант Мираж ли чакаш? Тя пък е на хептен калпаво място - Каблешков. Други нови сгради в Гоцето не се сещам да има.

Що не видиш сградата на Нишава до Фантастико? Май са останали 1-2 апарта на около 1900 с ДДС. Или в Лозенец в Сикрет Гардънс на БЛД. Около 2300 с ДДС - големи апартаменти обаче.
          Сградата на Нишава до Фантастико е добра за живеене само големи апарти бяха, но вече си имам нужното. за тази цел в подобна сграда-само големи апарти за живеене...Като я гледах беше 1200 преди 1-2 години....

Коментар

Коя, тази на мястото на ресторант Мираж ли чакаш? Тя пък е на хептен калпаво място - Каблешков. Други нови сгради в Гоцето не се сещам да има.
            Не тази е абсурд.... Въпрос на принципи няма как да дам пари за сграда с такава история....каквито и да са цените . Вярваш или не при мен чувството за справедливост е много силно....За друг квартал ставаше въпрос.... Мача свърши...
            А и моят любим инвеститор разчисти наскоро един терен ...ще строи, но не ми се обади да пита дали искам.... сещай се....
            Last edited by pesimist4o na kvadrat; 06.06.2021, 22:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение

Ти шегуваш ли се. Берлин го изкупиха фондове-лешояди. Наложиха контрол на наемите който още е в съда. Всеки ден има протести по улиците 2.5К-10К човека https://www.dw.com/en/berlin-protest...nts/a-57635183
              Изкупуването какво общо има с балона ? То има общо с поскъпването в града напоследък., но цените в града са все още ниски на фона на Париж или Лондон примерно / столици на съпоставими държави ...по-слаби дори/ А наемите пък съвсем ....и почти съм сигурен, че наемите вече тръгнаха нагоре...съда реши.... И да нормално е да протестират при 86.5% наематели, които са свикнали да живеят на тънко....е няма да стане докато БСП не вземе властта в Берлин :-)

Коментар

Живял си в Германия ...скромно....както го правим всички ние в период на натрупване... Тези 500 евро разлика си ги направил само от таксата поддръжка на сградата и застраховката по колите, като добавиш лизинги за коли почти неизбежно и се молиш да не опреш до някаква услуга или сам си си майстор....Не става само с храна , но и тя е по-скъпа от при нас сумарно с над 50% / не ми вади частни случаи на млечни продукти щото само с тях не става/
                Тази сграда и на мен не ми е била в листа, но явно другите апарти хубави лоши са ги продали. Тази която ми беше в листа я увеличиха с някъде между 30 и 40%.....Седя и чакам чудо....

Що не видиш сградата на Нишава до Фантастико? Май са останали 1-2 апарта на около 1900 с ДДС. Или в Лозенец в Сикрет Гардънс на БЛД. Около 2300 с ДДС - големи апартаменти обаче.
                Last edited by ejonny2376; 06.06.2021, 22:02.

Коментар

А в какво да вложа ? Нали не мислиш, че можеш със стойността на 1 апарт да създадеш пасивен и дългосрочен бизнес устойчив на конкуренция ?!
                  Тук сте много настроени против Ледчо, но той ви показва на практика какво трябва да се прави, за да се направи поне опит да се запази изкараното. Знаеш ли защо ? Щото в съвременният свят няма шанс който и да е малък и среден бизнес да оцелее повече от 20-30 години. 95% от бизнесите ще фалират за подобен период. Биха останали само най-големите / у нас обикновено държавно-мафиотски/ или нишови като кръчма с имидж и място или лимитирани продукти и специфични не подлежащи на мас производство, занаяти, изкуство и т.н. дребни уникалности и сървисни бизнеси..... Всичко друго няма НИКАКЪВ шанс предвид глобализацията. Във всеки момент когато някой голям види кеш в страната ни идва и за няколко години ще ликвидира/изкупи всички местни бизнеси. НАБЛЮДАВАЛ съм го в няколко сектора / и участвал не че се гордея с тва, но и без мен щеше да е същият резултат/
                  Ако човек не инвестира изкараното от временният си бизнес в нещо, което запазва стойност в някаква степен е пътник....
                  Варианта на Берти е по-добър от апартите и би имал по-голяма дългосрочност, но тва си е бизнес и работа и късмет / да не попадне на някой съсед земеделец от тези по новините напоследък/....
                  Имотите в София макар и да може да пострадат за определен период впоследствие ще наваксат... до инфлацията, което за мен е достатъчно.

Много интересно и интелигентно мнение, както винаги. Но си мисля, че не е съвсем обективно. В България по ясни причини нямаме фирми с над 30 годишна история, но аз лично работя с такива от Германия, които са вече четвърто поколение, или Гърция, от над 50 години фирми. Така че, не е обективно- това, че ти не искаш да се занимаваш с бизнес, не значи, че всички са обречени. Поне се надявам
                  Иначе и аз съм си мечтал за пасивен дохпд, без нерви, и т.н Но сметките не излизат-приеми да имаш 20 апарта х 100 000 евро купени. Месечен доход-12 хиляди евро. Срещу 2 млн инвестиция??
                  Пак казвам-инвеститор в НИ е този, който строи, клиентите му не са “инвеститори” в НИ, а просто потребители/ купувачи.

Коментар

Подчертаното не е вярно. Писано е за Мюнхен и други големи градове, но за Берлин нямам спомен. Иначе е факт че за последните 10 години там цените са подскокнали много сериозно..., но може още на фона на други световни градове аналози на Берлин.
                    А за второто подчертано тогава не го прави и не преувеличавай. Няма нужда. Едва ли има някой който се съмнява, че каквито и да са цифрите към момента то перспективвите пред Берлин са по-добри от тези на София....
                    Ти шегуваш ли се. Берлин го изкупиха фондове-лешояди. Наложиха контрол на наемите който още е в съда. Всеки ден има протести по улиците 2.5К-10К човека https://www.dw.com/en/berlin-protest...nts/a-57635183

Коментар

Живял съм в Германия и разходите ми тук не са много по-ниски от там. Специално храната е почти едно към едно. По-скъпи са услугите. Общите разходи са в порядъка на 500 Евро разлика, не повече.

Това в Гоцето няма как да го купя дори на 1000 Евро. В интерес на истината ми го предлагаха, когато беше на 1400 без ДДС, при това на добрите етажи имаше свободни. Сградата не става, мястото е отврат. Може да е близо до парка, но транспорт никакъв (освен рейс 83, бррр). Метрото е на над километър пеш. Едно мръсно и шумно кръстовище. Спални по 10-12 квадрата. Четиристайни няма. Общи части много. Отстояние до съседни сгради - нулево (сградата е забита между две стари). Кошмар.
                      Живял си в Германия ...скромно....както го правим всички ние в период на натрупване... Тези 500 евро разлика си ги направил само от таксата поддръжка на сградата и застраховката по колите, като добавиш лизинги за коли почти неизбежно и се молиш да не опреш до някаква услуга или сам си си майстор....Не става само с храна , но и тя е по-скъпа от при нас сумарно с над 50% / не ми вади частни случаи на млечни продукти щото само с тях не става/
                      Тази сграда и на мен не ми е била в листа, но явно другите апарти хубави лоши са ги продали. Тази която ми беше в листа я увеличиха с някъде между 30 и 40%.....Седя и чакам чудо....

Коментар

В момента 20 годишните ипотеки са вече под 1% в Германия. По-къси има и за по 0,5%.
                        Ето ти източник:
                        https://www.vergleich.de/aktuelle-bauzinsen.html

За заплатите смятах 1500 лева/3000 Евро. Нека приемем, че са по 2,5 както казваш. Сметката пак не излиза, защото:

- Плазата е с цена 7000 на квадрат, топ-сградите в Берлин са под 15000.
                        - Аз сравних сградата в Гоцето (последен етаж, лошо изложение), която идва над 3200-3300 със средното в Берлин (7100), не плазата.
                        - При заплата 2000 лева за ипотека можеш да отделиш не повече от 800 лева и то ако живееш мизерно с 1200 лева на месец. При заплата от 2600 Евро можеш да отделиш 1400 Евро за ипотека, живеейки също толкова мизерно с 1200 Евро. Заплатите в София едва покриват основните нужди, така че процентуално може да се отдели много по-малко за ипитека отколкото в Германия.
                        - Специално Берлинският пазар е обявен отдавна за силно балонизиран

Цифрите говорят абсолютно еднозначно и няма защо да преувеличавам, за да покажа истината каква е. В София имотите са далеч по-недостъпни отколкото в западна Европа, при значително по-лошо качество. Съответно и балонът е по-издут.
                        Подчертаното не е вярно. Писано е за Мюнхен и други големи градове, но за Берлин нямам спомен. Иначе е факт че за последните 10 години там цените са подскокнали много сериозно..., но може още на фона на други световни градове аналози на Берлин.
                        А за второто подчертано тогава не го прави и не преувеличавай. Няма нужда. Едва ли има някой който се съмнява, че каквито и да са цифрите към момента то перспективвите пред Берлин са по-добри от тези на София....

Коментар

Разходите в Берлин услужливо ги забравяш щото е сложно да се прецени точно колко пъти повече са....:-)
                          Да го беше купил вместо да пишеш във форума....
                          ачало 106415 EUR
                          27.05 в 08.12 ч. + 10585 117000 EUR
                          Живял съм в Германия и разходите ми тук не са много по-ниски от там. Специално храната е почти едно към едно. По-скъпи са услугите. Общите разходи са в порядъка на 500 Евро разлика, не повече.

Това в Гоцето няма как да го купя дори на 1000 Евро. В интерес на истината ми го предлагаха, когато беше на 1400 без ДДС, при това на добрите етажи имаше свободни. Сградата не става, мястото е отврат. Може да е близо до парка, но транспорт никакъв (освен рейс 83, бррр). Метрото е на над километър пеш. Едно мръсно и шумно кръстовище. Спални по 10-12 квадрата. Четиристайни няма. Общи части много. Отстояние до съседни сгради - нулево (сградата е забита между две стари). Кошмар.

Коментар

Повече е светлата площ, но да не издребняваме . И пак правиш некоректно сравнение - една от вероятно топ 5 сградите в София и топ етаж и изложение имот в нея със средната за целият Берлин.... Като имота в Плазата има примерно макс 100 подобни в цяла София = на топ уникален имот с масовката в Берлин
                            Всичките ти сравнения са от този тип и се получават разлики в пъти. Ако вярваш в това то е сериозна самозаблуда....или просто си търсиш поводи и оправдания.
                            Ето ти и други греди на твърденията ти :
                            https://www.numbeo.com/cost-of-livin...atchComparison
                            Заплатата не е по 4 , а по 2.5 като броим сивото / в Берлин го няма или е много по-малко от у нас/, лихвите ако в нубеото е вярно 1.77 също не са по 2 . Писал съм още преди около година , че приятел програмист взе ипотечка на 2.5% ГПР, / банката започва с П..../ сега сигурно може и на по-тънко.
                            Във всичките ти сравнения цифрите са се прегърбили от изкривяване....:-)

Разбира се за който има възможност да инвестира/менажира Берлин е по-добро място от София с някои условности относно прогресивни данъци, при препродажба и т.н....., но поне ще се отдава под наем на мига има законност и т.н....За мен е трудно затва тук ми е добре и достатъчно....
                            В момента 20 годишните ипотеки са вече под 1% в Германия. По-къси има и за по 0,5%.
                            Ето ти източник:
                            https://www.vergleich.de/aktuelle-bauzinsen.html

За заплатите смятах 1500 лева/3000 Евро. Нека приемем, че са по 2,5 както казваш. Сметката пак не излиза, защото:

- Плазата е с цена 7000 на квадрат, топ-сградите в Берлин са под 15000.
                            - Аз сравних сградата в Гоцето (последен етаж, лошо изложение), която идва над 3200-3300 със средното в Берлин (7100), не плазата.
                            - При заплата 2000 лева за ипотека можеш да отделиш не повече от 800 лева и то ако живееш мизерно с 1200 лева на месец. При заплата от 2600 Евро можеш да отделиш 1400 Евро за ипотека, живеейки също толкова мизерно с 1200 Евро. Заплатите в София едва покриват основните нужди, така че процентуално може да се отдели много по-малко за ипитека отколкото в Германия.
                            - Специално Берлинският пазар е обявен отдавна за силно балонизиран

Цифрите говорят абсолютно еднозначно и няма защо да преувеличавам, за да покажа истината каква е. В София имотите са далеч по-недостъпни отколкото в западна Европа, при значително по-лошо качество. Съответно и балонът е по-издут.

Коментар

Напротив, току що ти сравних тамошно ново с тукашно ново. Ето ти Гоцето:
                              https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...1pd&f1=1&fe7=1

Това е точно 47 квадрата светло (терасата наполовина). Точно 3000 Евро излиза цената с ДДС, за незавършено. Завършено сигурно 3300 поне.
                              Същото завършено в Берлин ти е 7100. Цена двойна плюс малко. Заплати 1/4, лихви двойни.
                              Кое е по-достъпно според теб?
                              Разходите в Берлин услужливо ги забравяш щото е сложно да се прецени точно колко пъти повече са....:-)
                              Да го беше купил вместо да пишеш във форума....
                              ачало 106415 EUR
                              27.05 в 08.12 ч. + 10585 117000 EUR

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

с. 125 от учебника по история за 7-ми клас
                                Добре са постъпвали хората :-) Хубаво е човек да се учи от историята :-)
                                Last edited by pesimist4o na kvadrat; 06.06.2021, 21:27.

Коментар

Working...
                                X