Първоначално изпратено от buyvalue
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
Има едно много актуално за темата стихотворение от Христо Ботев. Хора, които си мечтаят за вдигане на лихвите, често ми напомнят на него
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Ами не съм запознат в детайли при какъв курс може да влезем.... Уж политиците се кълняха, че ще бъде на същият, а ако погледнем ситуацията в еврозоната и у нас по-скоро е логично да е на 1.70 :-). Не че ще стане така.
Въпроса за Италия беше в това, че няма как половината държави в ЕС да си обслужват дълговете на 6% лихва.... и съответните последици от това....Не че инфлацията няма да изисква подобни проценти..... Не знам какво ще сътворят за да разрешат проблема... Лихва по ипотечка 6% и по дълг 0,5% би звучало грубо....
Превалутиране на 3.20, макар е докато се решат - ще е и по-зле.
Коментар
-
Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение
Моляте да ме извиниш, но явно си малък още и не си гледал преди 4 години какво е положението! Ипотеките си вървяха на 6.5% - 8% Естествено, ако влезем в паричния съюз ще сме по-близо до евтин ресурс от ЕЦБ, но проблемът е че очакванията са за глобална инфлация, а нашите банки ще са последни на опашката, т.е. 5-6 не е грубо, а по-скоро в реалистичния сценарии,,,, 7-8 ще е грубо и изобщо не искам да го смятам
Коментар
-
Моляте да ме извиниш, но явно си малък още и не си гледал преди 4 години какво е положението! Ипотеките си вървяха на 6.5% - 8% Естествено, ако влезем в паричния съюз ще сме по-близо до евтин ресурс от ЕЦБ, но проблемът е че очакванията са за глобална инфлация, а нашите банки ще са последни на опашката, т.е. 5-6 не е грубо, а по-скоро в реалистичния сценарии,,,, 7-8 ще е грубо и изобщо не искам да го смятам
Коментар
-
Ами не съм запознат в детайли при какъв курс може да влезем.... Уж политиците се кълняха, че ще бъде на същият, а ако погледнем ситуацията в еврозоната и у нас по-скоро е логично да е на 1.70 :-). Не че ще стане така.
Въпроса за Италия беше в това, че няма как половината държави в ЕС да си обслужват дълговете на 6% лихва.... и съответните последици от това....Не че инфлацията няма да изисква подобни проценти..... Не знам какво ще сътворят за да разрешат проблема... Лихва по ипотечка 6% и по дълг 0,5% би звучало грубо....IM d best
Коментар
-
Италия е много зле на тема макро, а финансите са направо в канафката , но това какво общо има?
Идеята ми не е да се заяждам, а да стане ясно защо цените скачат сега, но какво следва "утре" - след 2-3 години!
Изобщо не ми се коментира сценарии, в който влизаме в паричния съвет! Договорената рамка е +/- 15% от сегашния курс 1,95583. Естествено досети се дали ще е надолу.... 100% е в горната граница и ще бъдем превалутирани на 1,95583 +15%, т.е. 2,25
В този сценарии сметките за същия кредит на клетника ставатза да сме коректни сумата е в евро, но завишена според курса към лева, ако приемем че човекът получава левова заплата, а не еврова.Обща сума EUR 60 000 60 000 годишна лихва % 3 6 години за плащане 25 25 месечна вноска EUR 287 390 обща сума връщане 86 142 134 544 Нарастване на сумата за погасяване >>>>> 48 403 Нарастване на сумата в проценти % >>>>> 56 години за погасяване, ако се запази вноската 25 39
Въпроса за Италия беше в това, че няма как половината държави в ЕС да си обслужват дълговете на 6% лихва.... и съответните последици от това....Не че инфлацията няма да изисква подобни проценти..... Не знам какво ще сътворят за да разрешат проблема... Лихва по ипотечка 6% и по дълг 0,5% би звучало грубо....
Коментар
-
Разбира се таблицата е добра и вярна.
Можеш ли да направиш същата/подобна за Италия ? Не за имотите а за държавният дълг.
Идеята ми не е да се заяждам, а да стане ясно защо цените скачат сега, но какво следва "утре" - след 2-3 години!
Изобщо не ми се коментира сценарии, в който влизаме в паричния съвет! Договорената рамка е +/- 15% от сегашния курс 1,95583. Естествено досети се дали ще е надолу.... 100% е в горната граница и ще бъдем превалутирани на 1,95583 +15%, т.е. 2,25
В този сценарии сметките за същия кредит на клетника ставатза да сме коректни сумата е в евро, но завишена според курса към лева, ако приемем че човекът получава левова заплата, а не еврова.Обща сума EUR 60 000 60 000 годишна лихва % 3 6 години за плащане 25 25 месечна вноска EUR 287 450 обща сума връщане 86 142 155 182 Нарастване на сумата за погасяване >>>>> 69 040 Нарастване на сумата в проценти % >>>>> 80 години за погасяване, ако се запази вноската 25 45 Last edited by buyvalue; 06.06.2021, 22:54.IM d best
Коментар
-
Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнение
Много интересно и интелигентно мнение, както винаги. Но си мисля, че не е съвсем обективно. В България по ясни причини нямаме фирми с над 30 годишна история, но аз лично работя с такива от Германия, които са вече четвърто поколение, или Гърция, от над 50 години фирми. Така че, не е обективно- това, че ти не искаш да се занимаваш с бизнес, не значи, че всички са обречени. Поне се надявам
Иначе и аз съм си мечтал за пасивен дохпд, без нерви, и т.н Но сметките не излизат-приеми да имаш 20 апарта х 100 000 евро купени. Месечен доход-12 хиляди евро. Срещу 2 млн инвестиция??
Пак казвам-инвеститор в НИ е този, който строи, клиентите му не са “инвеститори” в НИ, а просто потребители/ купувачи.
Сметката е по-лоша от тази която си описал. за тези 20 апарта по 100К към момента едва ли ще вземеш повече от 6-7К евро месечно, реално след разходи данъци си вероятно на 50% от това...., капиталовата не храни щото не продаваш, а 20 апарта си е вече работа....
Сложен казус....:-)
И да строителите са истинските печеливши, спор няма по темата....:-)
- 1 like
Коментар
-
Всъщност съгласен съм с Оскар и Пачангата - единствените сигурни печеливши са строителите инвеститори, а напоследък те печелят повече от добре / ако са взели терените навреме/. Следващото звено е като при акциите самтаймс вин, ама може и люн :-) Та това звено / ние/ можем да разчитаме не на печалба а само на запазване на стойност....Така е устроен модела, че ако ние имаме печалба то издаващата акции/апарти/ компания коригира сериозно емисионната стойност за следващото листване и понякога тя ще доведе до загуби за вложителите...., но Зукърбъргчо е прибрал парата :-)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Там е може би било добре да се погледне по-детайлно. Преди 2 години аз гледах само Лозенец и Вазов обаче, Стрелбище не ми е било никога в полезрението. Явно съм сбъркал, макар и кварталът да не ми допада.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 06.06.2021, 22:44.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
Това е малко преекспонирано...все едно да кажеш, че който си купува акции не е инвеститор, а само този, който ги емитира. Или този, който си купува физическо злато не е инвеститор, само този, който сече монетите, дори не и той, а златодобивните компании и прочее
Коментар
-
Темата е интересна, но перспективите не са! в следващите 3-4 години ще има много болка, особенно на новодомци в София, дошли от провинцията без много да му мислят закупили апартаменче 60 кв. м. с кредит 60К евро. Инфлацията вече е голяма, а идва и още по, т.е. лихвите ще "подскочат" и ето съвсем кратък коментар от мен какво следвахКойто издържи на новите лихви добре, другите имоти отиват на пазара, ЧСИ, наивниците на улицата или най-добре обратно на село!Обща сума EUR 60 000 60 000 60 000 годишна лихва % 3 4,5 6 години за плащане 25 25 25 месечна вноска EUR 287 337 391 обща сума връщане 86 142 101 159 117 340 Нарастване на сумата за погасяване >>>>> 15 017 31 198 Нарастване на сумата в проценти % >>>>> 17 36 години за погасяване, ако се запази вноската 25 29 34
Можеш ли да направиш същата/подобна за Италия ? Не за имотите а за държавният дълг.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнение
Пак казвам-инвеститор в НИ е този, който строи, клиентите му не са “инвеститори” в НИ, а просто потребители/ купувачи.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Темата е интересна, но перспективите не са! в следващите 3-4 години ще има много болка, особенно на новодомци в София, дошли от провинцията без много да му мислят закупили апартаменче 60 кв. м. с кредит 60К евро. Инфлацията вече е голяма, а идва и още по, т.е. лихвите ще "подскочат" и ето съвсем кратък коментар от мен какво следваОбща сума EUR 60 000 60 000 60 000 годишна лихва % 3 4,5 6 години за плащане 25 25 25 месечна вноска EUR 287 337 391 обща сума връщане 86 142 101 159 117 340 Нарастване на сумата за погасяване >>>>> 15 017 31 198 Нарастване на сумата в проценти % >>>>> 17 36 години за погасяване, ако се запази вноската 25 29 34
- 1 like
Коментар
Коментар