IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Yandox Разгледай мнение

само последното е вярно - алтернативно
    хихиххи

да - алтернативно и хипотетично
    демек - на книга или в благата
    успиваща приказка на някой който раздава кредити
    и живее от това

в живота има толкова превратности и неочаквани неща
    които дори не са свързани и не зависят от самия човек
    а от заобикалящия го свят -
    че да правиш тефтерна или калкулаторна бакалска сметка
    за период от 20 или 30 години е смехотворно

поне десет неща мога да му изреда на VAZA
    които съвсем нормално и очаквано могат да се променят
    а от тук да променят доста силно сметчиците
    със моливчето

особено във времена като сегашните
    и особено пък точно в този момент
    обясни му на ваза-та, че и други да разберат.
    купуването на ни е живо набутване.
    живот под наем е новата парадигма
    за 20 год плащане на ипотека, могат да се променят поне 20 неща
    а под наем може да се промени единствено наема.
    препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от blackaquarius Разгледай мнение

Колко е сезона в Банско и колко е в Боровец? Кажи ни за да знаем!
      п.п. А какво се продава в Банско за 200 евро?
      за сезон май нищо не съм споменавал. ако се напъваш да кажеш ти колко е, казвай да ти олекне.
      цитирах бота с 200е цена. нямам интерес за банско и не съм гледал скоро, но последно имаше двустайни по15-17Е.
      препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Правилно се ориентираш, като си купуваш жилище трябва да сравняваш наема с лихвите по кредита. Главницата не е "набутване", тя съответства на цената на имота и практически е "задължително спестяване". Нека предположим, че няма инфлация и лихвата е равна на наема (100% финансиране). Ако 20 години плащаш наем и спестяваш главницата, ще натрупаш точно толкова пари, колкото струва изплатеният имот.

Обаче инфлация има. Познай как се отразява тя на цените, наемите и спестяванията.

Погледни го от друга гледна точка - представи си същото семейство преди 20 години и същата дилема с 20-годишен кредит. Ако беше останало под наем, досега щеше да е спестило за гараж и половина и пак да плаща наем (в пъти по-висок). Алтернативно вече щеше да си е изплатило апартамента.
        Изначално сметките на колегата са грешни.

Според него (вероятно подведен от фалшиви обяви и форумни "експерти") за 1000 лв може да наеме голям тристаен апартамент, на хубаво място, с чисто ново обзавеждане и гараж.

Еми не, само гаража ти е 150 лв (минимум), а такъв апартамент (ако някой отдава изобщо) ще е поне 1200.

И за да си спестим "експертните" мнения и линкове към обяви, ще кажа че аз отдавам тристаен в Южна София (но не Вазов или Стрелбище) с далеч по-скромни характеристики за точно 1000 лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Правилно се ориентираш, като си купуваш жилище трябва да сравняваш наема с лихвите по кредита. Главницата не е "набутване", тя съответства на цената на имота и практически е "задължително спестяване". Нека предположим, че няма инфлация и лихвата е равна на наема (100% финансиране). Ако 20 години плащаш наем и спестяваш главницата, ще натрупаш точно толкова пари, колкото струва изплатеният имот.

Обаче инфлация има. Познай как се отразява тя на цените, наемите и спестяванията.

Погледни го от друга гледна точка - представи си същото семейство преди 20 години и същата дилема с 20-годишен кредит. Ако беше останало под наем, досега щеше да е спестило за гараж и половина и пак да плаща наем (в пъти по-висок). Алтернативно вече щеше да си е изплатило апартамента.
          само последното е вярно - алтернативно
          хихиххи

да - алтернативно и хипотетично
          демек - на книга или в благата
          успиваща приказка на някой който раздава кредити
          и живее от това

в живота има толкова превратности и неочаквани неща
          които дори не са свързани и не зависят от самия човек
          а от заобикалящия го свят -
          че да правиш тефтерна или калкулаторна бакалска сметка
          за период от 20 или 30 години е смехотворно

поне десет неща мога да му изреда на VAZA
          които съвсем нормално и очаквано могат да се променят
          а от тук да променят доста силно сметчиците
          със моливчето

особено във времена като сегашните
          и особено пък точно в този момент

Коментар

• Първоначално изпратено от VAZ21011 Разгледай мнение

Аз съм ходил в няколко банки и имам конкретни предложения. Гледайки офертите, за тристаен ново строителство със стаи нормален размер (не кутийки по 10-12 квадрата) и задължителното паркомясто ще отидат около 185000 Евро (примерно 130 квадрата с общи части по 1300 Евро плюс паркомясто да речем около 15000). За такъв апартамент ще трябват още поне 25000 Евро за довършване и отделно таксите на нотариуса. За 10% самоучастие (и да останат за ремонт и за такси) трябват първоначално цели 50 хиляди Евро. Отделно лихвите месечно при 3% и 20 години са едни 800 лева месечно. Лихвите не погасяват нищо, прибира ги банката.

Притеснява ме фактът, че за едни 1000 лева може да се наеме идентично жилище, като тук няма никаква първоначална инвестиция (50 хил Евро).
            Тоест наемът е почти колкото лихвите по кредита, а носи значително по-малък риск и не изисква такава голяма първоначална сума.

Прав ли съм или отивам в твърде грешна посока? Защо ли ми се струва, че кредитът е много по-голямо набутване от наема и че цените трябва да паднат поне едни 30%-40%, за да си струва?

Аз съм живял в Надежда и там не е никак приятно. Има метро, но пак се пътува 20-30 минути до центъра и то ако си близо до станцията. Адски западнало е всичко, неподдържано. Има висока престъпност, а новото строителство не е никак качествено. Чувал съм за протекли апартаменти, потъващи сгради. Старите панели пък са амортизирани и там съседите са много зле - без пари, не плащат нищо и постоянно вдигат скандали.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

математиката е сложна за пандизчии, виждам А сега молитвата правилно - който купува скъпо, купува двойно по-малки.

ПП: чудя се с твоето минало какви ли пари "инвестираш", по-скоро чии...
              Деъж контра.Бъди корав и кат паднат цените ще купиш евтинджок само пари да имаш.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

математиката е сложна за пандизчии, виждам А сега молитвата правилно - който купува скъпо, купува двойно по-малки.

Мои. Лично мои.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Ташунко, не си ти тоя дето определя кой какво да има или да няма, нито молитвите ти, още по- малко пишещите във форума, които си мислят, че по някакъв начин могат да влияят на цените на НИ. Тук си чешем езиците само
                  Такава е молитвата и аз само я цитирам.Кой какво има или няма не ме интересува.

Коментар

• Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение

Прав си разбира се.От днес съм в Бургас ...в моя апарт...вълшебно!
                    Голям кеф нали.Кеф ти моренце,кеф ти рибка.А и Бургас стана красив град.

Коментар

• Първоначално изпратено от blackaquarius Разгледай мнение

"твоето". Ама купувачи пак нЕма Ай "купи" още един и за снахата, че пак не ти платиха от нямане на парЕ

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                        Лека вечер на всички! Който в имоти инвестира два пъти повече да има,който пък срив на цените вижда и имоти не харесва и няма най-добре е никога да няма.Надявам се с тая милитва всички да са удволетворени.Амин !

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

ми нали си математик
                          дай сега да посмятаме
                          леглова база у банско и леглова у боровец, като съотношение
                          ама сметай и квартири и стайчета по банско, каквито у боревец нема
                          после виж колко е сезоня у банско и колко у боровец
                          направи малко елементарни заключения
                          и ще имаш отговорите
                          Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

А покрай банско що са по 200€. Мани там по 500€ губят на квадрат
                            ми нали си математик
                            дай сега да посмятаме
                            леглова база у банско и леглова у боровец, като съотношение
                            ама сметай и квартири и стайчета по банско, каквито у боревец нема
                            после виж колко е сезоня у банско и колко у боровец
                            направи малко елементарни заключения
                            и ще имаш отговорите
                            препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
                              Дали тази обява е реална? Ако е, то излиза, че строителство на м2 е малка част от двете хиляди евра дето вече ми искат в доста квартали в София за нормален апартамент. Ще каже някой терена в София е по-скъп, да но едва ли с по 500 евра/м2 за цялото РЗП, щото стават едни големи милиони за нормални на размер сгради. И пак стигаме до много под 1000 евра квадрата себестойност, че хипер специалиста-строител бай-мангал едва ли работи по-евтино зарад чистия въздух в Боровец. За архитекти и проектанти алтруисти-еколози не съм чувал. Да не говорим за строителните материали дето били причината за главоломното поскъпване на имотиту таз година. Те сигурно сред природата се раздуват и с една торба матрЯл, правиш два пъти повече шпакловка от тази в София,а джелезото е по-яко в планината и може да ползваш 50 % по-малко количество от нормата. Е, верно, алтернативно ГБС може да са идиоти и да правят подаръци на желаещите ваканционен имот, като продават под себестойност, а като строят в Софето да са безмилостни и си покриват разходите за ваканционното строителство. Визионери един вид.

Лапаницата, деца, е голяма, строителите надуват балона, брокеража напъва свирката, народът пазари, че докато се усети ще свърши бетона.

https://borovetsgardens.bg/?gclid=Cj...QaAnxyEALw_wcB
                              А покрай банско що са по 200€. Мани там по 500€ губят на квадрат
                              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                                Лека вечер на всички! Който в имоти инвестира два пъти повече да има,който пък срив на цените вижда и имоти не харесва и няма най-добре е никога да няма.Надявам се с тая милитва всички да са удволетворени.Амин !
                                Ташунко, не си ти тоя дето определя кой какво да има или да няма, нито молитвите ти, още по- малко пишещите във форума, които си мислят, че по някакъв начин могат да влияят на цените на НИ. Тук си чешем езиците само

Коментар

Working...
                                X