IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Еми то 90% от апартаментите в София са над 25г, демек според теб не съществуват вече.

Тъпо е да вземеш счетоводител да ти строи сградата, все едно строител да ти води счетоводството.
    Всички инвеститори са прости в ЦЯЛ свят сал бонка е най-умната и не смята амортизация на сградите ....
    25г сграда без поддръжка е за БУТАНЕ. По евтино излиза да я построиш наново отколкото да я ремонтираш.
    Справка недовършената детска болница от 87г
    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
      Амортизацията на имота е 4% годишно - демек за 25г нямаш нищо.
      Еми то 90% от апартаментите в София са над 25г, демек според теб не съществуват вече.

Тъпо е да вземеш счетоводител да ти строи сградата, все едно строител да ти води счетоводството.

Коментар

• Разходи по закупуване - 10% - такси, застраховки
        Амортизацията на имота е 4% годишно - демек за 25г нямаш нищо.
        Един имот е 250к лева (2-ен приличен 75кв мръсно, 3-ен в непрестижен квартал). Или 10к лева на година загуба.
        Отделно го получаваш НС на ШЗ дето иска още 200€ за довършване и обзавеждане - скромно като за наем.
        Това довършване кара 10г макс + 5г обзавеждането = още 2250€ годишно загуби - 4500лв
        Чувствам че няма да можете да направите сметките
        200€х75кв=15к€.
        Половината довършване - 7,5/10= 750€
        половината обзавеждане - 7,5/5= 1500
        Общо загуби 14500лв - 1200лв МЕСЕЧНО.
        (за 3-ен в крайните квартали поне 100лв месечно повече ЗАГУБИ от обзавеждането)
        ИМА ЛИ 2-ен на толкова НАЕМ ИЗОБЩО в който и да е квартал за да си на НУЛА.
        Без да плашаш ЛИХВИ, данъци. Без да си смяташ "разправии" с наематели
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение

С трамвай 7, от Борово до НДК са някъде 10 минути, от Гоцето са по-малко, там има и метростанция.

От другата страна (Борис 3) имаш трамвай 5, чиято линия в момента се ремонтира основно и вече са закупени нови мотриси.

До южните квартали ти е Витоша, до Надежда - Бакърени гробища и Обеля.

От там идва разликата в цената
          Гоцето няма метростанция, най-близките са през друг квартал - Стрелбище или Красно село. Само това трамбоване пеша е поне половин час, иначе самото метро може и да е 10 мин. да.

Ми много ясно откъде идва разликата в цената, затова е въпрос на сметка. Иначе всеки иска нов мерцедес, и почти всеки може да си вземе на лизинг ама повечето хора ще им излезе през носа и ще я карат на хляб и вода в детската стая.
          Отделно че Витоша, център а и каквото и да е напоследък не е точно "до южните квартали", защото задръстванията са зверски във всички посоки през деня. Твърде много хора налитат на престижното, та не знам колко е престижно вече.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

Странно, как пътуваш с метро за 20-30 минути до центъра? Доколкото си спомням от коя да е станция в Надежда до Сердика е макс. 10 мин. Пробвай го това от който и да е южен квартал.
            И тези цени дето споменаваш (1300 на квадрат) не те ли ограничават до такива квартали като Надежда реално? Сигурно би предпочел в Гоце Делчев примерно, щото е престижно, нали, ама оттам дори няма начин да стигнеш до център за 10 мин, освен с кола в 3 през нощта. И това за потъване на сгради и прочие кусури нали не си мислиш че се случва само в непрестижни квартали?
            Имаш право за масовката съседи, макар че и това не е гаранция, но Джони има пари за най-скъпите квартали, ти нямаш. Повечето хора не могат да си позволят такива цени, затова и са топ.
            Всички правим компромис с едно или друго, оплакването във форум няма промени нищо,
            С трамвай 7, от Борово до НДК са някъде 10 минути, от Гоцето са по-малко, там има и метростанция.

От другата страна (Борис 3) имаш трамвай 5, чиято линия в момента се ремонтира основно и вече са закупени нови мотриси.

До южните квартали ти е Витоша, до Надежда - Бакърени гробища и Обеля.

От там идва разликата в цената

Коментар

Правилно се ориентираш, като си купуваш жилище трябва да сравняваш наема с лихвите по кредита. Главницата не е "набутване", тя съответства на цената на имота и практически е "задължително спестяване". Нека предположим, че няма инфлация и лихвата е равна на наема (100% финансиране). Ако 20 години плащаш наем и спестяваш главницата, ще натрупаш точно толкова пари, колкото струва изплатеният имот.

Обаче инфлация има. Познай как се отразява тя на цените, наемите и спестяванията.

Погледни го от друга гледна точка - представи си същото семейство преди 20 години и същата дилема с 20-годишен кредит. Ако беше останало под наем, досега щеше да е спестило за гараж и половина и пак да плаща наем (в пъти по-висок). Алтернативно вече щеше да си е изплатило апартамента.
              Като започнете с тези едностранчиви изчисления... Разполагаемият ти доход намалява с целия размер на вноската, а не само с лихвеното плащане. Т.е. има една бъдеща загуба на благосъстояние, която всеки трябва да отчете за себе си и да прецени какво получава срещу нея. Ако получава някакво спокойствие и сигурност, което за конкретния човек е по-ценно - ок, значи си струва. Ако водещият мотив е, че ще получи по-скъп актив след 20 години, това вече представлява инвестиция и е съвсем друго нещо - трябва да се сравняват инвестиционни алтернативи. В едни случаи ще е ок, в други няма да е.
              И най-важното. Какво е имотът за конкретния човек - стока или услуга? Ако имотът е стока, значи важи старото брокерско правило, че "наемът са пари хвърлени в коша, защото накрая не получаваш нищо". Ако обаче имотът е услуга, съответно наемането на имот е услуга, значи просто плащаш за тази услуга, както при всяка друга. Като си платиш тока също не ти остава нищо материално след това, но никой не казва, че хвърляш пари в коша.
              Много индивидуални са нещата и много всеобхватни. Няма генерална истина за всички случаи.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

за сезон май нищо не съм споменавал. ако се напъваш да кажеш ти колко е, казвай да ти олекне.
                цитирах бота с 200е цена. нямам интерес за банско и не съм гледал скоро, но последно имаше двустайни по15-17Е.
                Навсякъде има коптори, но има и хубави имоти.Важно е купиш хубав на добра цена.
                Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от VAZ21011 Разгледай мнение

Аз съм ходил в няколко банки и имам конкретни предложения. Гледайки офертите, за тристаен ново строителство със стаи нормален размер (не кутийки по 10-12 квадрата) и задължителното паркомясто ще отидат около 185000 Евро (примерно 130 квадрата с общи части по 1300 Евро плюс паркомясто да речем около 15000). За такъв апартамент ще трябват още поне 25000 Евро за довършване и отделно таксите на нотариуса. За 10% самоучастие (и да останат за ремонт и за такси) трябват първоначално цели 50 хиляди Евро. Отделно лихвите месечно при 3% и 20 години са едни 800 лева месечно. Лихвите не погасяват нищо, прибира ги банката.

Притеснява ме фактът, че за едни 1000 лева може да се наеме идентично жилище, като тук няма никаква първоначална инвестиция (50 хил Евро).
                  Тоест наемът е почти колкото лихвите по кредита, а носи значително по-малък риск и не изисква такава голяма първоначална сума.

Прав ли съм или отивам в твърде грешна посока? Защо ли ми се струва, че кредитът е много по-голямо набутване от наема и че цените трябва да паднат поне едни 30%-40%, за да си струва?

Аз съм живял в Надежда и там не е никак приятно. Има метро, но пак се пътува 20-30 минути до центъра и то ако си близо до станцията. Адски западнало е всичко, неподдържано. Има висока престъпност, а новото строителство не е никак качествено. Чувал съм за протекли апартаменти, потъващи сгради. Старите панели пък са амортизирани и там съседите са много зле - без пари, не плащат нищо и постоянно вдигат скандали.
                  Странно, как пътуваш с метро за 20-30 минути до центъра? Доколкото си спомням от коя да е станция в Надежда до Сердика е макс. 10 мин. Пробвай го това от който и да е южен квартал.
                  И тези цени дето споменаваш (1300 на квадрат) не те ли ограничават до такива квартали като Надежда реално? Сигурно би предпочел в Гоце Делчев примерно, щото е престижно, нали, ама оттам дори няма начин да стигнеш до център за 10 мин, освен с кола в 3 през нощта. И това за потъване на сгради и прочие кусури нали не си мислиш че се случва само в непрестижни квартали?
                  Имаш право за масовката съседи, макар че и това не е гаранция, но Джони има пари за най-скъпите квартали, ти нямаш. Повечето хора не могат да си позволят такива цени, затова и са топ.
                  Всички правим компромис с едно или друго, оплакването във форум няма промени нищо,

Коментар

• Първоначално изпратено от Yandox Разгледай мнение

само последното е вярно - алтернативно
                    хихиххи

да - алтернативно и хипотетично
                    демек - на книга или в благата
                    успиваща приказка на някой който раздава кредити
                    и живее от това

в живота има толкова превратности и неочаквани неща
                    които дори не са свързани и не зависят от самия човек
                    а от заобикалящия го свят -
                    че да правиш тефтерна или калкулаторна бакалска сметка
                    за период от 20 или 30 години е смехотворно

поне десет неща мога да му изреда на VAZA
                    които съвсем нормално и очаквано могат да се променят
                    а от тук да променят доста силно сметчиците
                    със моливчето

особено във времена като сегашните
                    и особено пък точно в този момент
                    обясни му на ваза-та, че и други да разберат.
                    купуването на ни е живо набутване.
                    живот под наем е новата парадигма
                    за 20 год плащане на ипотека, могат да се променят поне 20 неща
                    а под наем може да се промени единствено наема.
                    препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от blackaquarius Разгледай мнение

Колко е сезона в Банско и колко е в Боровец? Кажи ни за да знаем!
                      п.п. А какво се продава в Банско за 200 евро?
                      за сезон май нищо не съм споменавал. ако се напъваш да кажеш ти колко е, казвай да ти олекне.
                      цитирах бота с 200е цена. нямам интерес за банско и не съм гледал скоро, но последно имаше двустайни по15-17Е.
                      препоръка е

Коментар

Правилно се ориентираш, като си купуваш жилище трябва да сравняваш наема с лихвите по кредита. Главницата не е "набутване", тя съответства на цената на имота и практически е "задължително спестяване". Нека предположим, че няма инфлация и лихвата е равна на наема (100% финансиране). Ако 20 години плащаш наем и спестяваш главницата, ще натрупаш точно толкова пари, колкото струва изплатеният имот.

Обаче инфлация има. Познай как се отразява тя на цените, наемите и спестяванията.

Погледни го от друга гледна точка - представи си същото семейство преди 20 години и същата дилема с 20-годишен кредит. Ако беше останало под наем, досега щеше да е спестило за гараж и половина и пак да плаща наем (в пъти по-висок). Алтернативно вече щеше да си е изплатило апартамента.
                        Изначално сметките на колегата са грешни.

Според него (вероятно подведен от фалшиви обяви и форумни "експерти") за 1000 лв може да наеме голям тристаен апартамент, на хубаво място, с чисто ново обзавеждане и гараж.

Еми не, само гаража ти е 150 лв (минимум), а такъв апартамент (ако някой отдава изобщо) ще е поне 1200.

И за да си спестим "експертните" мнения и линкове към обяви, ще кажа че аз отдавам тристаен в Южна София (но не Вазов или Стрелбище) с далеч по-скромни характеристики за точно 1000 лв.

Коментар

само последното е вярно - алтернативно
                          хихиххи

да - алтернативно и хипотетично
                          демек - на книга или в благата
                          успиваща приказка на някой който раздава кредити
                          и живее от това

в живота има толкова превратности и неочаквани неща
                          които дори не са свързани и не зависят от самия човек
                          а от заобикалящия го свят -
                          че да правиш тефтерна или калкулаторна бакалска сметка
                          за период от 20 или 30 години е смехотворно

поне десет неща мога да му изреда на VAZA
                          които съвсем нормално и очаквано могат да се променят
                          а от тук да променят доста силно сметчиците
                          със моливчето

особено във времена като сегашните
                          и особено пък точно в този момент

Коментар

• Първоначално изпратено от VAZ21011 Разгледай мнение

Аз съм ходил в няколко банки и имам конкретни предложения. Гледайки офертите, за тристаен ново строителство със стаи нормален размер (не кутийки по 10-12 квадрата) и задължителното паркомясто ще отидат около 185000 Евро (примерно 130 квадрата с общи части по 1300 Евро плюс паркомясто да речем около 15000). За такъв апартамент ще трябват още поне 25000 Евро за довършване и отделно таксите на нотариуса. За 10% самоучастие (и да останат за ремонт и за такси) трябват първоначално цели 50 хиляди Евро. Отделно лихвите месечно при 3% и 20 години са едни 800 лева месечно. Лихвите не погасяват нищо, прибира ги банката.

Притеснява ме фактът, че за едни 1000 лева може да се наеме идентично жилище, като тук няма никаква първоначална инвестиция (50 хил Евро).
                            Тоест наемът е почти колкото лихвите по кредита, а носи значително по-малък риск и не изисква такава голяма първоначална сума.

Прав ли съм или отивам в твърде грешна посока? Защо ли ми се струва, че кредитът е много по-голямо набутване от наема и че цените трябва да паднат поне едни 30%-40%, за да си струва?

Аз съм живял в Надежда и там не е никак приятно. Има метро, но пак се пътува 20-30 минути до центъра и то ако си близо до станцията. Адски западнало е всичко, неподдържано. Има висока престъпност, а новото строителство не е никак качествено. Чувал съм за протекли апартаменти, потъващи сгради. Старите панели пък са амортизирани и там съседите са много зле - без пари, не плащат нищо и постоянно вдигат скандали.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

математиката е сложна за пандизчии, виждам А сега молитвата правилно - който купува скъпо, купува двойно по-малки.

ПП: чудя се с твоето минало какви ли пари "инвестираш", по-скоро чии...
                              Деъж контра.Бъди корав и кат паднат цените ще купиш евтинджок само пари да имаш.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

математиката е сложна за пандизчии, виждам А сега молитвата правилно - който купува скъпо, купува двойно по-малки.

ПП: чудя се с твоето минало какви ли пари "инвестираш", по-скоро чии...
                                Мои. Лично мои.

Коментар

Working...
                                X