Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Евго, аз никога не съм твърдял, че имоти не трябва да се купуват изобщо. Просто в момента не виждам нито един смислен аргумент да се купи имот на цена, на която може да се наеме същото за 40+ години. Въпросните хора, описани от теб, едва ли са купили нещо след 2017 година. Ако пък са купили, значи са част от категория 5 - глупаци.
Виж в момента какво се предлага на наемния пазар и за какви цени:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...is7&f1=1&fe7=1
Ако трябва да купя нещо сравнимо като локация/качество, ще ми струва с нот. такси, брокер и подобни едни 300к минимум от раз. Това са наемите за 60 години. 2 поколения.
Мисля, че това доста добре илюстрира абсурдната ситуация на "пазара".
Ти би ли спал на нея?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Джонка,
малко ти е преекспонирана картината, макар и да си прав.
Аз познавам обикновени семейства, на 60+ г, с добра финансова култура, не харчили за глупости, всичко с много добър разчет и имат 1 техен апарт, един са купили за детето си, имат кола като твоите Мерцедеси,и имат селска къща или вила (отделно имат и някакво наследство от родителите си). С честен труд, с икономии и с работа 30-40 г. Като германците.
Като купуваш апарт и като си вземаш жена, винаги трябва да направиш някакъв компромис,
Поздрави
Виж в момента какво се предлага на наемния пазар и за какви цени:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...is7&f1=1&fe7=1
Ако трябва да купя нещо сравнимо като локация/качество, ще ми струва с нот. такси, брокер и подобни едни 300к минимум от раз. Това са наемите за 60 години. 2 поколения.
Мисля, че това доста добре илюстрира абсурдната ситуация на "пазара".
Last edited by ejonny2376; 30.12.2021, 14:28.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Няма заговорници - просто следните категории участници на "пазара":
- 1. Тези с крадените милиони, за които няма значение дали цената е 100% над разумното - там просто парите трябва да се разкарат по най-бързия начин. Съответно те моментално изкупуват всичко качествено, което се появи, оставяйки само плявата.
- 2. Строителите: Те са навързани с първите. Строителството и прането на пари вървят ръка за ръка
- 3. Банкери: Раздават чужди пари, от което печелят. За тях всеки имотен балон е щастие. Също пряко свързани с 1 и 2
- 4. Брокери: Царете на лъжата. 2 и 3 често имат собствени брокерски агенции, които разпространяват фалшиви и заблуждаващи реклами. В тази категория попадат и всички останали дребни мошеници наричащи себе си брокери, които мислят как да изкарат лесни и незаслужени пари.
- 5. Глупаците: Разни ИТ-та, чиновници и подобни с легални доходи над средното. Те са дойната крава на 2, 3 и 4. Нулева финансова грамнотност. Не са чували за други инвестиции освен имоти. Сляпо вярват, че ще могат да изплащат цял живот ипотека. Силно се конкурират за останалите малко имоти на пазара (след като 1 са изкупили хубавите). Това допълнително завишава цените на лошите жилища с недобри локации.
- 6. Бай Гошо. Наследил коптор от баба си и решил да печели от продажбата му. Гледайки случващото се, слага абслолютно неразумна офертна цена, надявайки се да му падне отгоре голямата печалба. Често се намира някой глупак (категория 5), който подведен от брокера 4, се навива да плати дори тази абсурдна цена.
- 7. Това са разумните хора, с легални доходи от бизнес или такива с високи заплати, които обаче не са гупаци като 5. Тези хора, макар и реално да са потенциално най-добрите купувачи, остават извън пазара, защото не са готови да оставят с труд изкараните си пари на мошениците 2, 3, 4 и 6. Намират алтернативен начин да инвестират и дефакто са извън пазара.
- 8. Всички останали, фактически в тази група са над 90% от населението на България. Те са извън пазара така или иначе, защото доходите им едва стигат за най-основни нужди.
малко ти е преекспонирана картината, макар и да си прав.
Аз познавам обикновени семейства, на 60+ г, с добра финансова култура, не харчили за глупости, всичко с много добър разчет и имат 1 техен апарт, един са купили за детето си, имат кола като твоите Мерцедеси,и имат селска къща или вила (отделно имат и някакво наследство от родителите си). С честен труд, с икономии и с работа 30-40 г. Като германците.
Като купуваш апарт и като си вземаш жена, винаги трябва да направиш някакъв компромис,
Поздрави
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
ами аз не съм разбирач,
аз слушам разбирачите, които пишеха у форума; продай сега,
купи утре 2 за тия пари
и купих... 2 залепени
въобще има голямо значение дали се ползва заемен капитал или не.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
Добър ден. За първото съм съгласен. За второто не съм, но ми харесва идеята за страшния заговор на малката група измамници в София. Би казал: "- Поименно колега, поименно." Надявам се, Джони, не си от заговорниците, които повишават цените?
- 1. Тези с крадените милиони, за които няма значение дали цената е 100% над разумното - там просто парите трябва да се разкарат по най-бързия начин. Съответно те моментално изкупуват всичко качествено, което се появи, оставяйки само плявата.
- 2. Строителите: Те са навързани с първите. Строителството и прането на пари вървят ръка за ръка
- 3. Банкери: Раздават чужди пари, от което печелят. За тях всеки имотен балон е щастие. Също пряко свързани с 1 и 2
- 4. Брокери: Царете на лъжата. 2 и 3 често имат собствени брокерски агенции, които разпространяват фалшиви и заблуждаващи реклами. В тази категория попадат и всички останали дребни мошеници наричащи себе си брокери, които мислят как да изкарат лесни и незаслужени пари.
- 5. Глупаците: Разни ИТ-та, чиновници и подобни с легални доходи над средното. Те са дойната крава на 2, 3 и 4. Нулева финансова грамнотност. Не са чували за други инвестиции освен имоти. Сляпо вярват, че ще могат да изплащат цял живот ипотека. Силно се конкурират за останалите малко имоти на пазара (след като 1 са изкупили хубавите). Това допълнително завишава цените на лошите жилища с недобри локации.
- 6. Бай Гошо. Наследил коптор от баба си и решил да печели от продажбата му. Гледайки случващото се, слага абслолютно неразумна офертна цена, надявайки се да му падне отгоре голямата печалба. Често се намира някой глупак (категория 5), който подведен от брокера 4, се навива да плати дори тази абсурдна цена.
- 7. Това са разумните хора, с легални доходи от бизнес или такива с високи заплати, които обаче не са гупаци като 5. Тези хора, макар и реално да са потенциално най-добрите купувачи, остават извън пазара, защото не са готови да оставят с труд изкараните си пари на мошениците 2, 3, 4 и 6. Намират алтернативен начин да инвестират и дефакто са извън пазара.
- 8. Всички останали, фактически в тази група са над 90% от населението на България. Те са извън пазара така или иначе, защото доходите им едва стигат за най-основни нужди.
- 2 Харесвания
Коментар
-
ами аз не съм разбирач,
купи утре 2 за тия пари
и купих... 2 залепени
То за това не се слушат чужди хора,
Коментар
-
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнениеhttps://www.monitor.bg/bg/a/view/pro...nqb0yoVFNISHZs
Пак поскъпване...омръзна ни вече...
ПП.Sorry, сега видях, че Ратко ме е изпреварил
вдигат цените ежедневно във всяка медия, до която се докосна.препоръка е
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Какво има да разбираш в случая конкретно?
Има една фондова борса в света и тя е американската...другото е плява.
Има само едно място в света където скоростта на паричното обръщение най висока и това е Америка.
Ти понеже си голям разбирач затова побърза скоростно да продаваш маломерката венага след първия локдаун.
печалба и риск винаги вървят ръка за ръка
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Какво има да разбираш в случая конкретно?
Има само едно място в света където скоростта на паричното обръщение най висока и това е Америка.
Ти понеже си голям разбирач затова побърза скоростно да продаваш маломерката венага след първия локдаун.
купи утре 2 за тия пари
и купих... 2 залепенипрепоръка е
Коментар
-
бря, ти нема нещо, което да не разбираш
- 3 Харесвания
Коментар
-
https://www.monitor.bg/bg/a/view/pro...nqb0yoVFNISHZs
Пак поскъпване...омръзна ни вече...
ПП.Sorry, сега видях, че Ратко ме е изпреварил
Коментар
-
За това няма кой да ти даде точна и вярна оценка. Слагаш навсякъде по нещо и чакаш дългосрочно, без паника. Сигурни неща няма.
При имотите в София още в момента на покупката ще загубиш 50%, защото купеното просто не струва толкова, колкото му искат и защото цените се определят от малка група измамници.
- 1 like
Коментар
-
https://www.monitor.bg/bg/a/view/pro...nqb0yoVFNISHZs
време е да си направим прогнозите за догодина.
квартиранти и не собственици да се въздържат от предсказания.
пп поздрави от купчо, той ще обобщи резултатите и ще даде официалният курс за цените за 2022.препоръка е
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от LipGallagher Разгледай мнение
За наема съм съгласен, но проблема е в какво да се инвестира свободният капитал и какво да бъде портфолиото. Всички инструменти като дялове от фондове, акции, бондове, и все по-известните ETF-и са all time high. Не виждам много смисъл в злато, а криптото в момента е търкане на билетчета в бензиностанция. Реално не знам дали не е по-добре да бъдат изядени някаква част от инфлацията от колкото да купуваш инструменти на възможно най-високите цени.
София може да е и така и онака, но всеки си има лични причини да е живее в нея.
При имотите в София още в момента на покупката ще загубиш 50%, защото купеното просто не струва толкова, колкото му искат и защото цените се определят от малка група измамници.
- 1 like
Коментар
Коментар