IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 000 Разгледай мнение
    Професорът е работил като преподвател в мнофго запдни страни/има инфо,прочети/.Да,и той тредсказа до запетайката кризата 2007г-8г.И да живее под наем в Бллагоевград/по спомен/ ,за голям обзаведен апартамент плаща 300лв.
    хахаххаха, знаех си.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
      давай бат ерго покажи на тия турци как са мяташ
      Над 21% е инфлацията в Турция, а лирата удари ново дъно и вече един долар струва повече от 17 турски лири. Нов срив: Турската лира вече копае дъното.

Вече е 10ст и се очаква да продължи спада поне до 5

Каврък 10% инфлация НЯМА никой да търпи. Ако си спомняте искаха 2%.
      10% поскъпване на имотиту също няма да се търпи.
      Вчера поразгледах из гречко - още се намират сносни за 500-600€
      https://www.investor.bg/analizi/9/a/...ia-pak-342140/
      Ердоган: Свалял съм лихвата до 4%, ще го направя пак

До месеци ще видим как пред нас се отварят вратите на една много по-голяма, модерна Турция, обеща турският президент

Май пак ще се ходи на шопинг

Коментар

• всички трябва да слушат съветите на професора, особено ей този

„Разумното решение е да се плаща наем. Рискът при покупка в момента е много голям.“

покупката винаги е била неоправдано голям риск, не правете това, оставете го на други хора.
        Last edited by X_Y; 20.12.2021, 18:08.
        препоръка е

Коментар

• Професорът е работил като преподвател в мнофго запдни страни/има инфо,прочети/.Да,и той тредсказа до запетайката кризата 2007г-8г.И да живее под наем в Бллагоевград/по спомен/ ,за голям обзаведен апартамент плаща 300лв.
          Last edited by X_Y; 20.12.2021, 18:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

А през това време повишителите тук зъзнат ...
            Така си е. По белите писти не е никак топло. Само вечер с чаша руйно вино и кървавица пред камината е поносимо. Абеее... голема мъка си е.

Коментар

• https://www.bloombergtv.bg/a/43-imot...xnmhjRt3xFTOHE
              Жилищата в България са наднецени по много показатели и e въпрос на време балонът да се спука. Съветът ми към купувачите е: изчакайте, жилищата в България няма да свършат. Винаги в историята е имало и ще има предлагане. Не скачайте с главата надолу, без да знаете колко е дълбоко. Това заяви проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки от Ohio State University, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.
              „Разумното решение е да се плаща наем. Рискът при покупка в момента е много голям.“
              Индикатори като цена спрямо наем, цена спрямо доход и наем спрямо ипотечна вноска показват, че жилищата в България са надценени. Към това може да си прибави и бързият ръст на жилищното кредитиране напоследък, който изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт, добави събеседникът.

Привържениците на тезата, че в София няма имотен балон дават пример с увеличението на средната заплата, което в последните 7 години изпреварва поскъпването на имотите. По данни на НСИ от 2015 г. досега средната заплата в столицата се е увеличила с 80% (от 1150 на 2073 лв.), а цените за същия период са нараснали с 57% за новото строителство и с 66% за съществуващите жилища.
              „Аргументът е частично валиден. Той показва, че жилищата през 2016 г. са били 3 пъти надценени, а сега са, примерно, 2,8 пъти. Още тогава сме били в зоната на балона“.
              Дори да приемем, че в България има 20-30% сива икономика и че реалните доходи са по-големи от официалните данни, това няма да промени коренно изводите, обясни проф. Красимир Петров.

България често се дава за пример като страна с ниско ниво на задлъжнялост. Общият размер на жилищите кредити в страната по данни на БНБ е 13,7 млрд. лв. към края на октомври т.г., което представлява малко над 10,5% от БВП. За сравнение, в страни като Чехия този показател е около 25%, в Германия – над 40%, в САЩ, Великобритания и скандинавските държави - между 50 и 100%.
              „Самият факт, че западняците са задлъжнели „до козирката“, не означава, че и ние трябва да правим това. В България нещата изглеждат така – ипотеките са концентрирани в младите, на възраст от 25 до 40 години, които са свръхзадлъжнели. От друга страна са хората на 50-60-70 години, при които задлъжнялостта е много ниска.“
              Проф. Красимир Петров определи предупрежденията на БНБ относно бързия ръст на жилищния кредит като „след дъжд – качулка“. Централната банка не трябва да приказва, а да действа. БНБ отдавна трябваше да предприеме мерки, да вдигне задължителните минимални резерви и така да затегне жилищното кредитиране и да спре надуването на имотния балон, добави той.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Не е вярно.Модерните каравани са с печки на газ.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
                  давай бат ерго покажи на тия турци как са мяташ
                  Над 21% е инфлацията в Турция, а лирата удари ново дъно и вече един долар струва повече от 17 турски лири. Нов срив: Турската лира вече копае дъното.

Last edited by X_Y; 20.12.2021, 13:23.

Коментар

• давай бат ерго покажи на тия турци как са мяташ

Last edited by bota156; 20.12.2021, 13:13.
                    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

на ЛС съм ти отговорил, че да не местим темата.

Иначе по темата - забавно е да чета (вече изтрити мнения) как повишителите се плашат от думата Ипотека - wtf. Та именно ипотеките са един от стълбовете на жилищния пазар. Проблем с пазара на ипотеки неиминуемо води до стагнация на жилищния пазар. Това с ипотеките всъщност издава мнимите повишители или както казва ратко тези, на които гроздето им е все кисело по някаква причина.
                      Прочетох го.Само не каза кой е района

Коментар

Иначе по темата - забавно е да чета (вече изтрити мнения) как повишителите се плашат от думата Ипотека - wtf. Та именно ипотеките са един от стълбовете на жилищния пазар. Проблем с пазара на ипотеки неиминуемо води до стагнация на жилищния пазар. Това с ипотеките всъщност издава мнимите повишители или както казва ратко тези, на които гроздето им е все кисело по някаква причина.
                        Виждам, че даваш доста компетентни мнения, та затова ми се ще да те попитам: Ти в какво жилище живееш? Сам ли си го купувал или е придобито с помощта на родителите ти? Предварително благодаря за отговора.

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

Колега на колко ти се върза средно декара ЗЗ .И коя категория и кога купи и къде?

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• https://www.investor.bg/analizi/9/a/...comment-newest

Радев го пусна ,пускам и аз
                            След седмицата на централните банки - какви са изводите?

Рядко в световната икономика се наблюдава толкова ясна промяна към по-ястребови възгледи за инфлацията

ЕЦБ и Фед рязко намалиха програмите си за изкупуване на активи. Централните банки на две богати икономики - Великобритания и Норвегия - повишиха лихвените проценти. Девет централни банки от развиващите се икономики - от Чили до Русия - също повишиха лихвените проценти

Рядко в световната икономика се наблюдава толкова ясна промяна към по-ястребови възгледи за инфлацията. Аджай Раджадхякша, ръководител на отдела за макроизследвания в Barclays, коментира темата така: „Централните банки очевидно преминават към режим на затягане на мерките много по-бързо, отколкото изглеждаше вероятно само преди няколко месеца“.

Коментар

• А ето какво са ни приготвили централните банки.

https://www.investor.bg/analizi/9/a/...vodite-342110/
                              Last edited by X_Y; 20.12.2021, 12:06.

Коментар

Човекът има бизнес с 10тина служители, има имоти и градски и селски, а тези 150к кинта му дойдоха сух кеш от сделка и иска да ги диверсифицира в нещо различно. Признавам си изненада ме с идеята си, но колкото повече я мисля толкова повече ме кефи. Понеже нямам 150К свободен кеш да направя същото ( имам да строя покрай земеделието едни работи, че да правя преработки) ми щукна нещо друго, което се допълва с неговата идея като услуга добавяща стойност. Ще видим. Всичко още ми е сурово в главата и може да премисля и да се откажа - та нямам какво да ви казвам предвид, че е само проект в глават ми.

Иначе да - за инфлацията мисля да я боря с купуване на машини за преработка и добавяне на стойност.
                                Колега на колко ти се върза средно декара ЗЗ .И коя категория и кога купи и къде?

Коментар

Working...
                                X