If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
98-99 беше след Голямо Мяу (локално за България) и който успя да съхрани парите си (долари под дюшека) имаше възможност да купи много хубави активи за без пари направо. Парцелите в южната дъга бяха по 15-25$ за м2 - парцели на които в момента има 7-8 етажни коооперации. Всеки може да си сметне за $20-25К вложени тогава в подобен парцел с декар площ и застрояване в момента поне 50%, че и повече на 8 етажа + 2 подземни... колко площ при средно обезщетение 20% може да се вземе. Познат взе тогава за 'без пари' направо декари в овча купел ( $6К на декар по памет)
2009-10-11-12 имаше много добри сделки, но нямаше Голямо Мяу и съотвентно нямаше промоции в стил 98-99-та.
А, написал си много верни неща особено за цените на парцелите Когато пишех за тези цени особено за началото на '90-те години и тук ме бяха вдигнали на "ура", че съм си измисляла. През '90 г. се правеха много пари с частен бизнес и търговия ама беше
Само си представи тогава след 22 г. колко ще ти се струва реалната покупателна способност. Нямаше кредити, да така е или поне за много малко хора имаше. Винаги с наема се изплаща покупката и тогава 90% от хората ми казваха подобни неща ,но апартамента се изплати много бързо и сега хем наем ,хем висока капиталова.
Чуден пример, Дури, ще споделиш ли профила на купувача от него?
- някое дърто комуне, назначено за милионер?
- някой топ-мафиот?
p.s.
Понеже на твоето условие доста малко локации отговарят към него време.
1$ / края на 2000 год. = 2.37 лв. = 1.21 евро!
=> тези 55 000$ = 65 800 евро!
Ако говорим за 3-стаем => Цена: ~ 500$ или 600 евро/кв.м. към 2000 год.
Ехааа...
При условие, че в Младостите тогава един тристаен вървеше към 17-18 000 $
(говоря от личен опит)
Лихвите по жил. кредити едва прохождаха - почваха от 15% за държ. служители с по 3 поръчители.
Упс...
Само си представи тогава след 22 г. колко ще ти се струва реалната покупателна способност. Нямаше кредити, да така е или поне за много малко хора имаше. Винаги с наема се изплаща покупката и тогава 90% от хората ми казваха подобни неща ,но апартамента се изплати много бързо и сега хем наем ,хем висока капиталова.
99, 2009-10-11-12 си бяха времена след криза
98-99 беше след Голямо Мяу (локално за България) и който успя да съхрани парите си (долари под дюшека) имаше възможност да купи много хубави активи за без пари направо. Парцелите в южната дъга бяха по 15-25$ за м2 - парцели на които в момента има 7-8 етажни коооперации. Всеки може да си сметне за $20-25К вложени тогава в подобен парцел с декар площ и застрояване в момента поне 50%, че и повече на 8 етажа + 2 подземни... колко площ при средно обезщетение 20% може да се вземе. Познат взе тогава за 'без пари' направо декари в овча купел ( $6К на декар по памет)
2009-10-11-12 имаше много добри сделки, но нямаше Голямо Мяу и съотвентно нямаше промоции в стил 98-99-та.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Не съм убедена, че пазара е фрустриран , но се забелязва и с колко е поскъпнал апартамента. Едно е да платиш и то с частичен кредит 65000, а съвсем друго са 90000 евро за три-четири години разлика.
Аз също навремето платих 64 500 евро за подобен апартамент за ремонт.
Исках нов, обаче бяха много скъпи (120 000 евро) и нямаше. Едвам го намерих.
То ясно че 99-та е било оферта да се купува 2008-ма също беше оферта както е тръгнало и 2023-та пак ще е оферта. Ама въпроса е че текущо в този момент тия цени на имотите срещу наеми не излизат. Схемата с активите е ясна. Нали все пак форума е Инвестор :? Но трябва да има и елементарна логика. Плюс колко хора 99-та можеха да извадят 55 000$ кеш ? За кредити тогава не говорим банкова система на практика нямаше тогава.
$55,000 in 2000 is equivalent in purchasing power to about $90,617.77 today, an increase of $35,617.77 over 22 years.
То ясно че 99-та е било оферта да се купува 2008-ма също беше оферта както е тръгнало и 2023-та пак ще е оферта. Ама въпроса е че текущо в този момент тия цени на имотите срещу наеми не излизат. Схемата с активите е ясна. Нали все пак форума е Инвестор :? Но трябва да има и елементарна логика. Плюс колко хора 99-та можеха да извадят 55 000$ кеш ? За кредити тогава не говорим банкова система на практика нямаше тогава.
$55,000 in 2000 is equivalent in purchasing power to about $90,617.77 today, an increase of $35,617.77 over 22 years.
Че е имала, то е ясно. Но, питай я Дури колко струва същия апартамент сега? Че май е 4-5 пъти над тези $90к
Сега вървят по 86 000 - 105 000 евро в много добро състояние.
Но сега пазарът е фрустриран.
Не съм убедена, че пазара е фрустриран , но се забелязва и с колко е поскъпнал апартамента. Едно е да платиш и то с частичен кредит 65000, а съвсем друго са 90000 евро за три-четири години разлика.
Много добре си работи математиката ,но всички си мислят ,че при имотите всичко се случва бързо, е не е така. Много пъти съм давала примера с купен апартамент преди 22 г. за 55000 $ и днешен наем от 1200 евро. Найс, а ?
Ха ха
през комунизма си вземала 200лв, а 97г едно кафе на будка в пласмасова чашка пак беше 200лв. Найс А?
Дали си работила през комунизма за едно кафе - найс А?
Ами ,не не съм работила ,нито при комунизма, нито при демокрацията за едно кафе, а за много повече. Като по време на демокрацията доходите ми станаха многократно по-високи от тези отколкото по времето на комунизма. Наистина, найс
Много добре си работи математиката ,но всички си мислят ,че при имотите всичко се случва бързо, е не е така. Много пъти съм давала примера с купен апартамент преди 22 г. за 55000 $ и днешен наем от 1200 евро. Найс, а ?
Много добър пример, ама умньо сега ще почне да размишлява за тайминга. Преди 5г. също чакаха спад умните глави за да се наденат на двойни цени към днешна дата, а някои от тях станаха половинвековни ергени.
Комшиите ти са взели много правилно решение и понеже не знаем къде са купили апартамент в София, защо не погледнеш колко струва един такъв като техния апартамент днес и да ни напишеш. Интересно е да видим с колко са поскъпнали цените за три-четири години.
Сега вървят по 86 000 - 105 000 евро в много добро състояние.
Ха ха
през комунизма си вземала 200лв, а 97г едно кафе на будка в пласмасова чашка пак беше 200лв. Найс А?
Дали си работила през комунизма за едно кафе - найс А?
Това с тия 7 години ако вкараш и някаква капиталова доходност ли щото аз както го гледам 2-стаен в софия вече и панела почва от 90 000 евро. Демек за чиста сметка 180 000 лв да кажем е на прилично място по лукс може му вземеш 850 лв наем. 211 Месеца без данъци, лихви по кредити, ремонти след наематели и тн. 211 месеца са ти 17 години. Ако сложим 3% лихва за 20 години са ти още 45 000 лв или 52 месечни наема. Та отидохме на 263 наема за да изплатиш жилище с 10% първоначална и кредит за 240 месеца И това не включва никакви данъци върху имота и върху дохода от наем. Така че хубава теория ама нещо елементарната математика не бачка така
Аз съм разказвал за едни комшии, каква трансформация направиха.
През 2018г продадоха апартамент в Хасково (наследство) и купиха двустаен панелен от 80-те години, близо до центъра за 65 000 евро, ремонтиран.
От него вземат към 600 лв наем и си изплащат кредита, защото теглиха кредит. Трансформацията им има смисъл, защото един ден в Хасково може да няма търсене на апарти.
Според мен си купи една вила, строена през соца на 30 мин от София. След това си я реновирай по твой вкус, в двора насади ягоди и малини и рози.
Направи си лятна кухня или беседка, където да работиш на лаптопа и да си пиеш бирата. И ще си свиркаш и ще ти е хубаво. Не му се губят парите. Мога да ти посоча конкретни локации,
Комшиите ти са взели много правилно решение и понеже не знаем къде са купили апартамент в София, защо не погледнеш колко струва един такъв като техния апартамент днес и да ни напишеш. Интересно е да видим с колко са поскъпнали цените за три-четири години.
Коментар