IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

И ти ли си от Харвард? Това, което се прави е тежка форма на кейнсианизъм.
    Е, не. Не е съвсем така. Според мен става дума за държавна намеса и контрол над частния сектор. И това даже би било донякъде добре за нас. Подобен модел действаше перфектно в Югославия, Унгария и др страни отпреди промяната. А ,,педерастията" я има в западния свят отдавна. И им изяде главата. И оттам и нашата, и на всички.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
      Наемите ще зависят много и от политиките на фирмите за дистанционна работа!

Ще видим какъв модел ще се наложи масово...
      Повечето сериозни образователни и сериозни форуми пък и одити, оценки, качествен контрол, научни прояви и пр вече заявяват че това няма да продължи. С мотив че целите не се постигат.
      За он лайн драскачи и работещи предимно на този принцип не знам, там не съм сигурен, то при тях и преди ефектът беше същия, даже он-лайн може би излиза по-евтино на работодателя.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

Да, така е. Нас ни държат вече вече 25 месеца на 100% от вкъщи. Много колеги се преместиха в къщи "на село". И понеже предлагането там беше малко, когато се увеличи търсенето, се наду "селски" балон в НИ.
        Е, да. Има го тоз момент. Много се набиха с добри пари за селски къщи. Къща на село е добра придобивка за хора с време, свободни уикенди и празници и желание да работят. Аз се въздържах, а и мен ме беше обхванала идилията за къща на село. Знаеш, стадото се управлява лесно. Три статии в медиите и готово - търсенето е факт. Панираха се всички с изолацията. Проблемът си беше и е сериозен, и пак ще го има, но това не го решава. Само повишава чувството за сигурност.
        Last edited by bulgarian lev; 03.04.2022, 00:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

Ами, Харвард. Имам дипломи само от два селски университети в София. Иначе си прав, че от началото на пандемията почнаха много популистки да го раздават всички управляващи. Може би и това спомогна за ръста на НИ насред криза.

Коментар

Доходите на всички трябва да бъдат индексирани поне с инфлацията. Иначе хората обедняват. Ужким взимат същата заплата като през миналата година, но могат да си купят по-малко неща с нея, защото цените са по-високи.

Коментар

Доходите на всички трябва да бъдат индексирани поне с инфлацията. Иначе хората обедняват. Ужким взимат същата заплата като през миналата година, но могат да си купят по-малко неща с нея, защото цените са по-високи.
              За докторите не си прав. Печелят добре. Жена ми имаше проблем с коляното преди 3 години. Тиквата направи страшна реклама на неговия доктор - Тони коляното. Взе ни доста пари. Жената е по-добре, но още си има проблем с коляното...
              Тая статия не съм я писал аз.
              Ти ако имаш желание (и най-вече данни) да я обориш - действай!
              p.s.
              От 3-мата най-добри на тема 'колена' - Тони определено е най-скъпия!
              Ако е за спортни травми - по-добре Динко Хубенов.
              Иначе генерално има един, ама повечето време си е в Германия, връща се в Бг за по 2 мес.
              По-добър е от Тони (ама не се сещам в момента за името, трябва да му потърся данните)
              Last edited by Julius_BG; 02.04.2022, 21:40.

Коментар

Евалла, Цецо - все така да ви растат доходите!

(отпреди 4 часа)

Щом е договорено "СЕРИОЗНО" увеличение на заплатите - смятай какви са в момента!

Та не е лошо и от време на време да излизаш от твоя свят и да видиш какво е реалното дередже.
                За докторите не си прав. Печелят добре. Жена ми имаше проблем с коляното преди 3 години. Тиквата направи страшна реклама на неговия доктор - Тони коляното. Взе ни доста пари. Жената е по-добре, но още си има проблем с коляното...

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Ако доходите ти са наистина тези, които пишеш тук, значи си в 0,1% за всички българи. Това не е показателно. Масово хората едва свързват двата края.
                  Е кого ще излъжа ако пиша неистини? Само себе си. Аз съм над 10 и жената още 5. Ние сме най-бедните измежду приятелите и познатите ни тук в България. Много от тях набиват спестеното в НИ. Но при сегашното високо Р/Е от последните две години, не искам да инвестирам в НИ тук.

Коментар

Да, така е. Нас ни държат вече вече 25 месеца на 100% от вкъщи. Много колеги се преместиха в къщи "на село". И понеже предлагането там беше малко, когато се увеличи търсенето, се наду "селски" балон в НИ.
                    Last edited by anonymous6718; 02.04.2022, 21:29.

Коментар

Егати черногледият журналист. Тази година ми индексираха заплатата с 15% и взех отличен бонус. Заедно с жената правим чисто по 15к всеки месец. Всичките ми приятели и познати са даже по-добре. Този журналист е в депресия и има нужда от островна почивка. Там е слънчево и топло и ще му мине депресията с няколко коктейла на плажа.
                      Евалла, Цецо - все така да ви растат доходите!

(отпреди 4 часа)

Правителството обеща лекарската заплата да стане минимум 2000 лева

Договорено е сериозно увеличение на заплатите в здравеопазването, като те стават:
                      900 лева за санитар, 1500 лева за сестра и 2000 лева за лекар
                      .
                      Щом е договорено "СЕРИОЗНО" увеличение на заплатите - смятай какви са в момента!

Та не е лошо и от време на време да излизаш от твоя свят и да видиш какво е реалното дередже.

Коментар

Егати черногледият журналист. Тази година ми индексираха заплатата с 15% и взех отличен бонус. Заедно с жената правим чисто по 15к всеки месец. Всичките ми приятели и познати са даже по-добре. Този журналист е в депресия и има нужда от островна почивка. Там е слънчево и топло и ще му мине депресията с няколко коктейла на плажа.
                        Ако доходите ти са наистина тези, които пишеш тук, значи си в 0,1% за всички българи. Това не е показателно. Масово хората едва свързват двата края.

Коментар

До март 2020. След това цените на НИ продължиха пътя си нагоре, а наемите претърпяха корекция с около 15% (осреднено). Това доведе до нездравословно нарастване на Р/Е при НИ. При това нарастването се наблюдава за средно дълъг период от време - вече 25 месеца. Статуквото не може да продължи. Или цените на НИ ще паднат или наемите ще компенсират нарастването на НИ. Този разкрач не може да продължи дълго, защото това не е здравословно. Високо Р/Е не е добър бизнес. Много инвеститори ще обърнат гръб на НИ.

Коментар

Оцеляването пак се връща в дневния ред на българите

Оцеляването, а не просперитетът, се връща в дневния ред на хората. Това показват изследванията на обществените нагласи от последните месеци. Позабравени навици като затягането на колана, лишаването от почивка, отлагането на належащи покупки като кола или жилище, не се правят планове в дълга перспектива.

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                              Нима мислиш, че 2007 година фундаментът на стоковата борса в България е предвещавал 90% срив или имотния пазар 50% срив на НИ - нали влизахме в ЕС, тепърва големите ръстове ни очакваха.
                              Повечето лежаха точно на тая мантра!

Колко сме спорили с Неграмотния на тая тема.... ако ти се чете - заповядай:
                              (така и не успях да си възстановя стария ник):

От 2006 предупреждавах в имотния форум, 2007 си пренесохме споровете в инвестора.
                              (ако държиш мога и по-стари теми да ти изровя)

Коментар

От 2 - 3 месеца съм тук и трябва да призная, че толкова смислена дискусия не съм чел от много дни. Браво, за което! Темата наистина се казва "Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?". Но темата е във форум за инвеститори. Покупката на НИ за лично ползване не е актив, а пасив. За мен като инвеститор, много по-важно от цената на НИ е цената на имота разделена на годишния му наем. Цените на НИ нарастват от близо десетилетие (поне от 8 - 9 години). Също нарастваха и наемите. До март 2020. След това цените на НИ продължиха пътя си нагоре, а наемите претърпяха корекция с около 15% (осреднено). Това доведе до нездравословно нарастване на Р/Е при НИ. При това нарастването се наблюдава за средно дълъг период от време - вече 25 месеца. Статуквото не може да продължи. Или цените на НИ ще паднат или наемите ще компенсират нарастването на НИ. Този разкрач не може да продължи дълго, защото това не е здравословно. Високо Р/Е не е добър бизнес. Много инвеститори ще обърнат гръб на НИ. Това ще редуцита броят на новите сгради. А търсене има. У нас сме на много ниски нива по доста важни показатели:
                                - брой членове в едно домакинство от различни поколения - у нас често живеят 3 поколения под един покрив.
                                - жилищна площ на човек от домакинство - у нас често 3 - 4 членно семейство се е сбутало на 44 - 65 квадрата.
                                - възраст, на която младежите напускат семейното гнездо - у нас младежите си тръгват от "мама", когато вече имат бели косми!
                                Със "забогатяването",т.е. "догонването" на средните показатели за ЕС, ще има нужда от огромно количесто нови НИ. Въпреки демографската катастрофа. Отделно, сградният фонд осреднено е стар и лошо поддържан. Този факт също ще засили търсенето на по-нови и по-добре поддържани НИ. За да продължават строежите, са необходими инвеститорите. Как обаче да инвестират те при толкова високи нива на Р/Е ?
                                Постепенмо ще се вдигнат доходите и разбира се наемите. Наемите са важни както казваш, имаме инфлация, имаме ниска безработица. Доходите са тези които ще ооределят и различните таргети за наемане. Доходите струва ми се вече не са фактор за цените на жилищните имоти, а ще става и по-зле. А доходност от 3% ще е ок, но за имоти където само трябва да боядисаш. Тоест необзаведени. За обзаведени много нагоре. И който може да си го позволи, а не да си мъкне камиона с мебелите като смени квартирата.

Коментар

Working...
                                X