Първоначално изпратено от Evgo
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение
За заплатите говориш малко "на ангро" . Вчера разбрах от приятел за FMCG компания в България която индексира заплатите с ~15% на всички.
При нас от началото на годината около 5% средно ( от по-висока база сме), този месец бонуси за всички, ей така не сме на бонусна схема по-принцип.
HR-ките се бият за хора, а няма кой.. CV-та като от детската градина с картинки виждал ли си? От 10 CVта - 1 ( едно) става. Преди беше от 10, едно не става. Плачевно е
ЕЦБто няма какво да го коментирам, отговорили са ти куртоазно И да вдигнат, ще е 2023 с 0.5%, и 1% да е.. все тая.
5% не могат да компенсират половината инфлация само дотук.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Днеска една колежка се върна от адвоката ,развали сделка + адвоката и обяснил че до 6 месеца пазара заминава
А що развали сделката ? поискаха и 200 евро над договора и тя реши да си върне платеното до сега ли ? :-)
- 2 Харесвания
Коментар
-
Какво стана дами и господа ?
Обясних ли ви аз какво се случва когато шоково се вдигне цената на строителните материали ?
Пазара заминава защото купувачите не могат да абсорбират този ценови шок !!!!!!!!!!!!!!
https://www.capital.bg/biznes/imoti/...B0%D0%BB%D0%B8
Строителството поскъпва, доходите - едва ли
Доскоро строителите на жилища живееха щастливо. Цените вървяха нагоре. Търсенето беше еуфорично, проектите се разпродаваха на зелено още преди да имат разрешение за строеж - за топ места и с наддаване. Планирани бяха стотици хиляди квадратни метра нови жилища въпреки многото тъмни прозорци в София. Пазарът обещаваше, че купувачите ще преглътнат безпроблемно поскъпването на строителните материали, включено в цените им. То и изглеждаше временно - докато се възстановят веригите на доставки, нарушени от пандемията.
Войната обърка сметките. Доведе нов срив на доставките и нов ръст на горивата. Инфлацията се ускори. "Вдигна себестойността на строителството отдолу и натисна продажната цена на жилищата отгоре", както обяснява Пламен Андреев, собственик на "Планекс". Това поставя под натиск маржа на предприемачите. "И ако не направят нещо сега, мнозина от тях рискуват да фалират", твърди той.
Коментар
-
https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/0..._poskupvaneto/Ако им поискаш още 5 хил. евро, не че не искат да ги платят, просто няма откъде да ги вземат - това е големият проблем
Георги Шопов,
строителен предприемач
Коментар
-
Първоначално изпратено от blackaquarius Разгледай мнение
Всичко е кеш!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
Честито! Със здраве да го ползваш, или тинейджърски Р/Е да вадиш, ако е за под наем. Надявам се, че не си горд собственик на ипотечен кредит?Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Не коментираме определени сектори ,там нивата от 10 години са си високи ,как ти се струва програмист с 2500 лева при цени на живота от 2008 година -по спомен тогава бяха такива нивата ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от manyyy Разгледай мнение
Дали във всички сектори е подобна ситуацията според теб?
Коментар
-
Не физическа сигурност а IT Security. почват на 3-4К, след това 4-5K и нагоре за нашите ширини, зависи от уменията и опита.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Те на охранителите дават малко пари.
Един приятел работи в СОТ и едвам на него му стигат, няма пари да глези някоя булка.
Един комшия е мебелист, въпреки, че е много сръчен ( и ми направи някой монтажи без да се пазари, за малко пари), също едва ли взема над 2000 лв чисто.
Коментар
-
Всякакви От Security и SW Dev. до товаро-разтоварачи,
Един приятел работи в СОТ и едвам на него му стигат, няма пари да глези някоя булка.
Един комшия е мебелист, въпреки, че е много сръчен ( и ми направи някой монтажи без да се пазари, за малко пари), също едва ли взема над 2000 лв чисто.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Заплатите са бясно нагоре. Кавръков от къде ги изкопава тия неща не знам. По 20% нагоре заплати вече. Аз тоя месец ще предоговарям за 40% нагоре цени и даже ме сърби да искам повече щото един път се е паднало да обвинявам някой друг че ми с**л в гащите. Големите корпорации се къпят в пари от надутите цени на акциите и бондовете. Джънк бондове по 3% доходност се купуват като топъл хляб, ако имат работа и търсене те ще са глупави да не наемат хора или изпълнители да произведът нещо.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Не одобрявам абсолютно всичко да е набито в имоти. Търся някакъв баланс. 20% макс от цялото имущество.
Освен това цената на този апартамент беше разумна, не надута двойно както дефакто всички оферти в момента.
Сори, но да дам 1800 Евро на зелено във Вадите (или 3000 в Изток) за мен не е инвестиция, а глупост.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Тези HR-ки за какви позиции набират хора?
Наистина отговорът на Кавръчето е предварително написан и се използва за много подобни отговори. Тези институции така работят и не приемат чуждото мнение на гражданите.
Коментар
Коментар