Първоначално изпратено от unimog
Разгледай мнение
Прави ми впечатление, че през Q3-2022 продажбите в частност в София спадат спрямо Q3-2021, но ипотеките се увеличават и не са хич малко като бройка наложена на продажбите.
ПП да ползвам да метна и 2 приказки към материяла на кавръчето за методологията - всъщност банките мислят схема да омекотят евровите кредити - явно им се раздават още и затова някои подмениха euribor 6m с онзи сложния % на база депозити и още 100 неща, за да не отскочат с 2,5% лихвите им още тази есен.
Изводът поне за мен е, че банкерските среди все още гледат с добро око на раздаване на 'хубави кредити' с % значително по-ниски от колкото на доста по-развити пазари. Този филм па-па-па-па (рекламата със запушените уши) го гледахме преди 13-тина години....после имаше а-а-а-а-а без па-то.
ППП този 'мекия %' на база разходите по депозити на банките и други неща в даден момент ще спре да бъде мек. Това ще се случи, когато Българската държава належащо се принуди да взима дълг, а без това няма абсолютно никакъв начин да ни се размине. Външните пазари няма да ни кредитират евтино (вижте на колко се кредитират държавите от бившия соц. лагер и си правете сметката). При лихви от 3% (скоро) на ЕЦБ и останалите големи ЦБ - държава като нашата няма как да получи сериозни кредити на лихва под 6 да не кажа 7% при така развилата се лихвена атака по света. След последния аукцион миналия месец, който не се хареса на финансовите ни управници няма обявени нови, но рано или късно ще се наложи. Ситуацията е сложна, а държавната ни машина е с много раздут щат + социални разходи + обещания за подкрепа и тн и тн.... трябват пари, които ги няма в бюджета - ако не тази година то напролет. Дълг искаме не искаме ще ни се наложи да теглим при това с голяма вероятност на по-висока лихва от колкото ни се иска... доста по-висока. Тогава вече си мисля, че този 'мекия' % ще спре да бъде толкова мек.
Коментар