If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не съм вярващ, но религията ми забранява да съм в дълг [1]. Спестил съм малко парички, които са достатъчни за покупка. Въпросът е, че цените са на ол-тайм-хай и се надявах на спад. Още по-лошо обаче е, че съотношението цена към наем е безобразно високо. Така беше и преди десетина месеца, когато се регистрирах тук във форума, за да искам съвет. Най-големите експерти тогава ме посъветваха да си стоя в кеш и нищо да не купувам. Оказаха се прави за акции, индекси и дори злато. Но при имотите и цените им не познаха, както и отношението на цените към нивата на наемите се влоши повече от тогава. Тъжното е, че през цялото време инфлацията не спря да ми яде спестяванията.
[1]
28.02.2022, 21:32
Извинявам се ,че се намесвам в разговора ви с Берти. Интересува ме дали намираш нещо което си заслужава да се купи независимо от цената му. Питам защото лично аз не виждам нищо интересно на пазара, или нямат Акт 16 и не се знае кога ще има или е нужен много голям ремонт и нищо не ми хваща окото. Цените за това което се предлага са високи и няма какво да се купи което пък ме навява на мисълта, че или се пазарува преди да се появят на обява или може да се вдигат още цените не дай Боже. Нещо не е в ред на пазара на НИ в момента
Лихвите изобщо не са високи.Лихва от 2.5 процента с ГПР от 4-5 процента е много по-ниска от инфлацията. Лихвата не е проблем за кредита, а самата сума на кредита.
Интересна статистика. Понеже следя осново пазара на НИ в град Пловдив, няма как да не забележа, че Q2 спрямо Q3 има спад от около 15% в продажбите.
За да има корекция в цените на НИ, би било необходимо поне 2 тримесечия да минат за да може продавачите да забележат тренда и вероятно да се откажат от продажба или да бързат да продадат, докато не са паднали още.
Хубавите имоти на добри локации едва ли ще имат бърз спад. Вероятно е тези, които ги притежават да са заможни и да не зависят от тези свежи пари.
Но каквото и да се случи в следващите 2-3г., неминуемо се очертава ясен тренд. Вижда се по борсим вижда се с монетарните политики на всички водещи централни банки, ще се види и в цените на НИ, просто трябва време.
ти си на 40+ нали.. помниш как беше 2007-ма и 'никога повече няма да видим тия цени щото ЕС и тн'
пазарът е цикличен и в момента според мен сме на предела на цените при така развилата се веселба
кредититрането се затегна навън, а при нас ще се затегне малко по-късно...както винаги сме назад едно 6-12м от световните тенденции
опитвах се да постна преди малко един линк към графиката на американските лихви по ипотеки за последните 50 - просто в последните 10-15+г свикнахме, че лихвите трябва да са ниски и това изстреля цената на всички активи в космоса. Сега май ще научим, че лихвите по кредитите може и да не са толкова ниски колкото са ни ги обещавали.
По принцип е по-добре под наем, вместо да се дават луди пари за жилище.И ако си сам не е никакъв проблем. Въпросът е когато имаш семейство и деца,не е си работа под наем. Особено жените дават мило и драго да са в собствен дом,те да го подредят по техен вкус. А пък си представям какъв кошмар е с бебе и малко дете да трябва да сменяш жилище.
Този майндсет надува балона в България. Няма нищо лошо да се живее под наем. Много по-богати от нас общества си живеят под наем и си свиркат. Жените там не задават такива въпроси и мъжете им не стават роби до гроб на мазни банкери. Радвам се, че и у нас вече започва да се възприема този начин на живот от все повече хора. Те са свободни и лесно подвижни. Днес им трябва голям апартамент в центъра, а утре малък до бизнес парка. Или обратно. Живота им е хубав и лесен.
ПП епк ги дава по-скъпи и от тухлите даже, което поне за мен е ясен показател с каква голяма торба са тръгнали продавачите.
В предишния си отговор съм изпуснал добавеното ти ПП.
1) ЕПК не са по-скъпи от тухлите. При ЕПК квадратурата е такава, каквато пише в нотариалния акт. Докато тухлите строени последните две десетилетия, включват и от 30% до 60% общи части. Това е вид измама, с която трябва да се съобразяваме при покупка на имот.
Не съм вярващ, но религията ми забранява да съм в дълг [1]. Спестил съм малко парички, които са достатъчни за покупка. Въпросът е, че цените са на ол-тайм-хай и се надявах на спад. Още по-лошо обаче е, че съотношението цена към наем е безобразно високо. Така беше и преди десетина месеца, когато се регистрирах тук във форума, за да искам съвет. Най-големите експерти тогава ме посъветваха да си стоя в кеш и нищо да не купувам. Оказаха се прави за акции, индекси и дори злато. Но при имотите и цените им не познаха, както и отношението на цените към нивата на наемите се влоши повече от тогава. Тъжното е, че през цялото време инфлацията не спря да ми яде спестяванията.
Други не особено обичани персонажи в Библията са лихварите. „Богатите са господари на бедните, а длъжникът става роб на лихваря".
Библията забранява вземането на лихва по всякакъв начин. Ако някой иска да помогне - нека даде пари назаем, но не и с лихва.
„Дълговете дават сила на лошите и въвличат надолу вашите стремежи към успех," пише в Библията. Хилядите домакинства с непосилни кредити днес са в един смисъл модерни роби на кредиторите си, които след всяка получена заплата бързат да отдадат дължимото на своя кредитор.
И тук пак идва алчността - всички тези, които днес се оплакват, че имат да изплащат по 2-3 кредита - защо е така? Защото вие искахте да карате коли, които не можете да си позволите, да живеете в собствено жилище, което на можете да платите и за 20 години, да ходите на почивки в скъпи курорти, които не са ви по джоба!
Новини, анализи и интервюта от света на икономиката, икономическата политика, бизнеса и финансите. Всичко за пазара на недвижими имоти и фондовата борса, валутните и стоковите пазари. Новини за реклама, медии, пиар и технологии, лайфстайл и бизнес етикет. Материали за обучение и начинаещи инвеститори
При тези високи цени на имотите в комбинация с нарастващите лихви по кредитите, много добре се питат хората! Няма смисъл да купувате, разбира се! Най-хубаво си е под наем. Лесно и бързо се сменя. Малък с голям, близо до офиса с близо до следващия офис. Когато се наложи - близо до училището. Не дай си Боже и близо до болница. Но е лесно бързо е евтино да се смени. Банята ви протече - сменяте квартирата! Хладилника се развали и алчния хазяй не иска да купи нов - сменяте квартирата. Безгрижен и щастлив живот
По принцип е по-добре под наем, вместо да се дават луди пари за жилище.И ако си сам не е никакъв проблем. Въпросът е когато имаш семейство и деца,не е си работа под наем. Особено жените дават мило и драго да са в собствен дом,те да го подредят по техен вкус. А пък си представям какъв кошмар е с бебе и малко дете да трябва да сменяш жилище.
Най-лесно се прогнозира динамиката в движението между търсенето и предлагането на изпечената глина, от коментарите тук. Колкото по-емоционални са те от страна на търсещите, толкова по-далеч във времето е обещаваният спад в цените на НИ. Разбира се, същото важи и в обратната посока. Самият аз търся да закупя и съм леко напрегнат от настоящите нива на съотношението между цена и наем, както и от краткосрочните перспективи пред пазара на НИ, в комбинация с високата и трайна инфлация. Всеки ден, неуморно задавам тук въпрос, но получавам само иронични отговори, да чакам до 2029 или дори за 2039. Докато инфлацията явно е трайна, то аз съм преходен и до тогава може и да съм изтлял.
Резултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 2-СТАЕН,
Особености: Тухла Да не се показват обяви, докладвани за проблем,
Средна цена на имотите в извадката: 125018 euro
Средна цена на кв.м: 1770 euro.
# Кога?
имаш ли спестен кеш или с ипотека 30/70 ?
ПП епк ги дава по-скъпи и от тухлите даже, което поне за мен е ясен показател с каква голяма торба са тръгнали продавачите.
Ето сравни със София, като е ясно че там има повече деца/ 50% не бели/
n the 2010 United States census, there were 787,033 people, 331,602 households and 176,037 families residing in the city.
В София празните, наистина празни без да се обитават жилища са не повече от 10%, което пак е много. Не е празно жилището да речем на пенсионер който е 8 месеца на село в годината или на сестра ти , ако има такова като го ползва по 2-3 седмици на 2 години, когато е тук...
А и да има празни те са непригодни за съвременно обитаване. Както със селските къщи по 10К. Тези ''празни'' жилища трябва да се налеят с 50-100К за да станат обитаеми, така че това че ги има като бройка не означава, че стават за нещо....
Ами смятай.Според данните от преброяването населението на София е 1,186 милиона души, а броят жилища 740 хиляди. При средно 2,3 души в жилище това прави 515 хиляди обитаеми жилища и излизат 225 хиляди необитаемите жилища. Точно 30 процента. Както ги изкарва и шефът на"Явлена".
Колкото до Кълъмбъс през 2021г г населението е било 905 хиляди. Малко по-малък от София, ама за разлика от София, която е намаляла с 20 хиляди, то населението му се е увеличила с 130 хиляди за тия години. Значи населението му се увеличава драстично с 20 процента за 10 години, заплатите са 4.5 пъти по-високи, градската среда е в пъти по-добра,а цените на жилищата са като в София.
Най-лесно се прогнозира динамиката в движението между търсенето и предлагането на изпечената глина, от коментарите тук. Колкото по-емоционални са те от страна на търсещите, толкова по-далеч във времето е обещаваният спад в цените на НИ. Разбира се, същото важи и в обратната посока. Самият аз търся да закупя и съм леко напрегнат от настоящите нива на съотношението между цена и наем, както и от краткосрочните перспективи пред пазара на НИ, в комбинация с високата и трайна инфлация. Всеки ден, неуморно задавам тук въпрос, но получавам само иронични отговори, да чакам до 2029 или дори за 2039. Докато инфлацията явно е трайна, то аз съм преходен и до тогава може и да съм изтлял.
Резултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 2-СТАЕН,
Особености: Тухла Да не се показват обяви, докладвани за проблем,
Средна цена на имотите в извадката: 125018 euro
Средна цена на кв.м: 1770 euro.
Цените на жилищата паднаха с 3% през октомври, показват данни на Valueguard
Спадовете са най-големи при еднофамилните къщи, тъй като разходите за електроенергия скaчат
Цените на жилищата в Швеция се понижиха ускорено през октомври, тъй като скандинавската страна, обхваната от най-сериозния спад на жилищата от три десетилетия, показва какво може да предстои за много други развити икономики.
Един от двигателите на глобалния спад на жилищата, подхранван от растящата инфлация и действията на централната банка за ограничаване на увеличенията на цените, Швеция отбеляза спад на цените на жилищата с около 14% от пика си по-рано тази година, според Valueguard, който компилира данните.
Цените на жилищата паднаха с 3% през октомври, показват данни на Valueguard
Спадовете са най-големи при еднофамилните къщи, тъй като разходите за електроенергия скaчат
Цените на жилищата в Швеция се понижиха ускорено през октомври, тъй като скандинавската страна, обхваната от най-сериозния спад на жилищата от три десетилетия, показва какво може да предстои за много други развити икономики.
Един от двигателите на глобалния спад на жилищата, подхранван от растящата инфлация и действията на централната банка за ограничаване на увеличенията на цените, Швеция отбеляза спад на цените на жилищата с около 14% от пика си по-рано тази година, според Valueguard, който компилира данните.
Коментар