IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

................

ПП епк ги дава по-скъпи и от тухлите даже, което поне за мен е ясен показател с каква голяма торба са тръгнали продавачите.

В предишния си отговор съм изпуснал добавеното ти ПП.

1) ЕПК не са по-скъпи от тухлите. При ЕПК квадратурата е такава, каквато пише в нотариалния акт. Докато тухлите строени последните две десетилетия, включват и от 30% до 60% общи части. Това е вид измама, с която трябва да се съобразяваме при покупка на имот.

2) Какво е IP logger ?

Click image for larger version

Name:	2022-11-21_11-08-21.png
Views:	1
Size:	1.2 КБ
ID:	3993282

Коментар

• https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylg...dinite-1467794

Банкер: Лихвите тепърва ще растат. Ако имате няколко кредита - добре е да ги обедините

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

имаш ли спестен кеш или с ипотека 30/70 ?
        Не съм вярващ, но религията ми забранява да съм в дълг [1]. Спестил съм малко парички, които са достатъчни за покупка. Въпросът е, че цените са на ол-тайм-хай и се надявах на спад. Още по-лошо обаче е, че съотношението цена към наем е безобразно високо. Така беше и преди десетина месеца, когато се регистрирах тук във форума, за да искам съвет. Най-големите експерти тогава ме посъветваха да си стоя в кеш и нищо да не купувам. Оказаха се прави за акции, индекси и дори злато. Но при имотите и цените им не познаха, както и отношението на цените към нивата на наемите се влоши повече от тогава. Тъжното е, че през цялото време инфлацията не спря да ми яде спестяванията.

[1]

28.02.2022, 21:32

Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

Религията ми забранява да съм в дълг.

==================

Не задлъжнявайте

Други не особено обичани персонажи в Библията са лихварите. „Богатите са господари на бедните, а длъжникът става роб на лихваря".

Библията забранява вземането на лихва по всякакъв начин. Ако някой иска да помогне - нека даде пари назаем, но не и с лихва.

„Дълговете дават сила на лошите и въвличат надолу вашите стремежи към успех," пише в Библията. Хилядите домакинства с непосилни кредити днес са в един смисъл модерни роби на кредиторите си, които след всяка получена заплата бързат да отдадат дължимото на своя кредитор.

И тук пак идва алчността - всички тези, които днес се оплакват, че имат да изплащат по 2-3 кредита - защо е така? Защото вие искахте да карате коли, които не можете да си позволите, да живеете в собствено жилище, което на можете да платите и за 20 години, да ходите на почивки в скъпи курорти, които не са ви по джоба!
        Новини, анализи и интервюта от света на икономиката, икономическата политика, бизнеса и финансите. Всичко за пазара на недвижими имоти и фондовата борса, валутните и стоковите пазари. Новини за реклама, медии, пиар и технологии, лайфстайл и бизнес етикет. Материали за обучение и начинаещи инвеститори
        Last edited by X_Y; 21.11.2022, 12:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение

+1

При тези високи цени на имотите в комбинация с нарастващите лихви по кредитите, много добре се питат хората! Няма смисъл да купувате, разбира се! Най-хубаво си е под наем. Лесно и бързо се сменя. Малък с голям, близо до офиса с близо до следващия офис. Когато се наложи - близо до училището. Не дай си Боже и близо до болница. Но е лесно бързо е евтино да се смени. Банята ви протече - сменяте квартирата! Хладилника се развали и алчния хазяй не иска да купи нов - сменяте квартирата. Безгрижен и щастлив живот
          По принцип е по-добре под наем, вместо да се дават луди пари за жилище.И ако си сам не е никакъв проблем. Въпросът е когато имаш семейство и деца,не е си работа под наем. Особено жените дават мило и драго да са в собствен дом,те да го подредят по техен вкус. А пък си представям какъв кошмар е с бебе и малко дете да трябва да сменяш жилище.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
            Най-лесно се прогнозира динамиката в движението между търсенето и предлагането на изпечената глина, от коментарите тук. Колкото по-емоционални са те от страна на търсещите, толкова по-далеч във времето е обещаваният спад в цените на НИ. Разбира се, същото важи и в обратната посока. Самият аз търся да закупя и съм леко напрегнат от настоящите нива на съотношението между цена и наем, както и от краткосрочните перспективи пред пазара на НИ, в комбинация с високата и трайна инфлация. Всеки ден, неуморно задавам тук въпрос, но получавам само иронични отговори, да чакам до 2029 или дори за 2039. Докато инфлацията явно е трайна, то аз съм преходен и до тогава може и да съм изтлял.

Резултат от Вашето търсене на:
            Вид имот: 2-СТАЕН,

Особености: Тухла
            Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

Средна цена на имотите в извадката: 125018 euro
            Средна цена на кв.м: 1770 euro.

# Кога?
            имаш ли спестен кеш или с ипотека 30/70 ?

ПП епк ги дава по-скъпи и от тухлите даже, което поне за мен е ясен показател с каква голяма торба са тръгнали продавачите.

лихвите по ипотеките в САЩ 50г назад.
            Last edited by bertram; 21.11.2022, 12:53.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Ето сравни със София, като е ясно че там има повече деца/ 50% не бели/
              n the 2010 United States census, there were 787,033 people, 331,602 households and 176,037 families residing in the city.
              В София празните, наистина празни без да се обитават жилища са не повече от 10%, което пак е много. Не е празно жилището да речем на пенсионер който е 8 месеца на село в годината или на сестра ти , ако има такова като го ползва по 2-3 седмици на 2 години, когато е тук...
              А и да има празни те са непригодни за съвременно обитаване. Както със селските къщи по 10К. Тези ''празни'' жилища трябва да се налеят с 50-100К за да станат обитаеми, така че това че ги има като бройка не означава, че стават за нещо....
              Ами смятай.Според данните от преброяването населението на София е 1,186 милиона души, а броят жилища 740 хиляди. При средно 2,3 души в жилище това прави 515 хиляди обитаеми жилища и излизат 225 хиляди необитаемите жилища. Точно 30 процента. Както ги изкарва и шефът на"Явлена".
              Колкото до Кълъмбъс през 2021г г населението е било 905 хиляди. Малко по-малък от София, ама за разлика от София, която е намаляла с 20 хиляди, то населението му се е увеличила с 130 хиляди за тия години. Значи населението му се увеличава драстично с 20 процента за 10 години, заплатите са 4.5 пъти по-високи, градската среда е в пъти по-добра,а цените на жилищата са като в София.

Коментар

• Най-лесно се прогнозира динамиката в движението между търсенето и предлагането на изпечената глина, от коментарите тук. Колкото по-емоционални са те от страна на търсещите, толкова по-далеч във времето е обещаваният спад в цените на НИ. Разбира се, същото важи и в обратната посока. Самият аз търся да закупя и съм леко напрегнат от настоящите нива на съотношението между цена и наем, както и от краткосрочните перспективи пред пазара на НИ, в комбинация с високата и трайна инфлация. Всеки ден, неуморно задавам тук въпрос, но получавам само иронични отговори, да чакам до 2029 или дори за 2039. Докато инфлацията явно е трайна, то аз съм преходен и до тогава може и да съм изтлял.

Резултат от Вашето търсене на:
                Вид имот: 2-СТАЕН,

Особености: Тухла
                Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

Средна цена на имотите в извадката: 125018 euro
                Средна цена на кв.м: 1770 euro.

# Кога?

Коментар

• Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
                  Цените на жилищата паднаха с 3% през октомври, показват данни на Valueguard

Спадовете са най-големи при еднофамилните къщи, тъй като разходите за електроенергия скaчат

Цените на жилищата в Швеция се понижиха ускорено през октомври, тъй като скандинавската страна, обхваната от най-сериозния спад на жилищата от три десетилетия, показва какво може да предстои за много други развити икономики.

Един от двигателите на глобалния спад на жилищата, подхранван от растящата инфлация и действията на централната банка за ограничаване на увеличенията на цените, Швеция отбеляза спад на цените на жилищата с около 14% от пика си по-рано тази година, според Valueguard, който компилира данните.

https://www.bloomberg.com/news/artic...uverify%20wall
                  Не бе тука няма да има спад ,спада ще се държи от почитателите на Жълт Труд и Блица

Коментар

• Цените на жилищата паднаха с 3% през октомври, показват данни на Valueguard

Спадовете са най-големи при еднофамилните къщи, тъй като разходите за електроенергия скaчат

Цените на жилищата в Швеция се понижиха ускорено през октомври, тъй като скандинавската страна, обхваната от най-сериозния спад на жилищата от три десетилетия, показва какво може да предстои за много други развити икономики.

Един от двигателите на глобалния спад на жилищата, подхранван от растящата инфлация и действията на централната банка за ограничаване на увеличенията на цените, Швеция отбеляза спад на цените на жилищата с около 14% от пика си по-рано тази година, според Valueguard, който компилира данните.

https://www.bloomberg.com/news/artic...uverify%20wall
                    Last edited by unimog; 21.11.2022, 11:17.

Коментар

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

Каврък, тая статия я пускаш за трети път последните два дни.
                      С и без нея лихвите ще качват с всичко произлизащо от това.
                      Пуснах я,защото някои потребители четат Блиц и не желаят други източници на информация .

Коментар

• Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
                        Забавлявайте се - Брой вписвания по персонална и реална система

https://portal.registryagency.bg/statistic-pr
                        много съществена информация ако има кой да си играе да я анализира и интерпретира

Прави ми впечатление, че през Q3-2022 продажбите в частност в София спадат спрямо Q3-2021, но ипотеките се увеличават и не са хич малко като бройка наложена на продажбите.

ПП да ползвам да метна и 2 приказки към материяла на кавръчето за методологията - всъщност банките мислят схема да омекотят евровите кредити - явно им се раздават още и затова някои подмениха euribor 6m с онзи сложния % на база депозити и още 100 неща, за да не отскочат с 2,5% лихвите им още тази есен.

Изводът поне за мен е, че банкерските среди все още гледат с добро око на раздаване на 'хубави кредити' с % значително по-ниски от колкото на доста по-развити пазари. Този филм па-па-па-па (рекламата със запушените уши) го гледахме преди 13-тина години....после имаше а-а-а-а-а без па-то.

ППП този 'мекия %' на база разходите по депозити на банките и други неща в даден момент ще спре да бъде мек. Това ще се случи, когато Българската държава належащо се принуди да взима дълг, а без това няма абсолютно никакъв начин да ни се размине. Външните пазари няма да ни кредитират евтино (вижте на колко се кредитират държавите от бившия соц. лагер и си правете сметката). При лихви от 3% (скоро) на ЕЦБ и останалите големи ЦБ - държава като нашата няма как да получи сериозни кредити на лихва под 6 да не кажа 7% при така развилата се лихвена атака по света. След последния аукцион миналия месец, който не се хареса на финансовите ни управници няма обявени нови, но рано или късно ще се наложи. Ситуацията е сложна, а държавната ни машина е с много раздут щат + социални разходи + обещания за подкрепа и тн и тн.... трябват пари, които ги няма в бюджета - ако не тази година то напролет. Дълг искаме не искаме ще ни се наложи да теглим при това с голяма вероятност на по-висока лихва от колкото ни се иска... доста по-висока. Тогава вече си мисля, че този 'мекия' % ще спре да бъде толкова мек.
                        Last edited by bertram; 21.11.2022, 12:47.
                        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                          https://www.marica.bg/biznes-zona/za...mulata-za-novi

Започна се! Вдигат лихвите по ипотеки на стари клиенти, променят формулата за нови /Ама как така ?,Нали щяха да са ниски ?/

https://blitz.bg/svyat/dokoga-evrope...ews921563.html

Докога? Европейската централна банка пак вдига лихвите

Политиката по сдържане на инфлацията ще продължи

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти. За това предупреди управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Каврък, тая статия я пускаш за трети път последните два дни.
                          С и без нея лихвите ще качват с всичко произлизащо от това.

Коментар

• https://www.marica.bg/biznes-zona/za...mulata-za-novi

Започна се! Вдигат лихвите по ипотеки на стари клиенти, променят формулата за нови /Ама как така ?,Нали щяха да са ниски ?/

https://blitz.bg/svyat/dokoga-evrope...ews921563.html

Докога? Европейската централна банка пак вдига лихвите

Политиката по сдържане на инфлацията ще продължи

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти. За това предупреди управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Коментар

• https://www.infostock.bg/infostock/c...ishava-lihvite
                              Йоахим Нагел: ЕЦБ трябва да продължи решително да повишава лихвите

21 Ноември 2022 09:30

Европейската централна банка трябва да продължи решително да повишава лихвените проценти и трябва да започне да позволява на извънредно големия си държавен дълг да изтече от началото на 2023 г., каза президентът на Bundesbank Йоахим Нагел, цитиран от "Ройтерс".

ЕЦБ вече повиши лихвените проценти с 200 базисни пункта на три стъпки тази година и постави на масата поредица от допълнителни ходове, тъй като инфлацията вече е двуцифрена с малка надежда за връщане към целта си от 2% от години.

„Трябва решително да повишим основните си лихвени проценти и да заемем рестриктивна позиция. Не можем да спрем до тук. Необходими са по-нататъшни решителни стъпки.", каза Нагел.

Коментар

• Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

Високите лихви не са изход, а трябва да се чака и срива на цените на имотите през 2039-та.
                                приготвил съм се да чакам
                                но да не се окаже лека корекция от 8500 на 8350
                                че вече излизане от ведомствения панел няма

https://www.investor.bg/news/news/last/
                                очаква се забавяне на ръста

ами обещания срив и безценица на имотиту!?
                                коги??
                                Last edited by ratten; 21.11.2022, 10:17.
                                препоръка е

Коментар

Working...
                                X