If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Правих ремонти на 3 стари апартамента, които купих (не са панели). Вярно е, че се занимавах с много криви стени, но сравнение с "новото: строителство здравината на бетона и вложената арматура е преоразмерена в пъти. На новото хилтито влиза в бетона като в масло, в старото се чупят 1-2 бургии. Прав си и за това, че най-добре да си построиш къща и да надзираваш вложените материали и качеството на строежа.
Новото строителство в 80 % от случаите е "напудрен" силно казано боклук с надута цена, но ниско качествено строителство. Максимум печалба, минимум средства.
И да кажа че при старото, с добра шумо и термо изолация, няма да чуеш как се ши-б-ат два етажа по-горе.
Естествено не защитавам сляпо всичко от соца, човек тряба да избира и да има малко техническа грамотност.
Бетона става твърд с времето, няма как бетон излят преди 3 месеца да има твърдостта на такъв от преди 50 години. Мисля че напълно узрява след 30 години(достига максимална твърдост). И аз бетон на 6 часа го пробивам с пръст. Изобщо в тая тема повечето си нямате и бегла представа от строителство но се изказвате като капацитети. При старото шумо и термоизолация не съществува, това са странични ефекти от плътните зидове без стоманобетонни колони в малките кооперации които са много опасни при земетресения.
Да, ама не....или по-скоро донякъде вярно.
Нормата за дебелина на тухлен зид, при която не ти е нужна изолация ни зиме, ни лете, за нашата географска ширина е 36см за жилищните етажи и 48см за приземните/избените. По-времето на соца с цел икономии беше намалена съответно на 25см за етажните и 36см за избените помещения.
Отделно, преоразмеряването на конструкцията не е нищо положително. При земетръс, колкото е по-корава една сграда, толкова по-голяма сила и въздейства. Поради тази причина има много примери за преоразмерени сгради получили множество поражения при големите земетресения в България, а други изпълнени без колони, но правилно конструирани и оразмерени са оцелели без никакви поражения.
Апропо панелките са едни от най-устойчивите конструкции на земетръс, поради своята гъвкавост, стига да са изпълнени правилно, а именно при свързването на панелите да са заварени всички "уши", нещо което не винаги са правили строителите.
Изобщо няма най-добра конструкция. Има правилно и неправилно оразмерена и изпълнена...
+1 Панеляка е здраво нещо , тамън два имам . Тухлата особено в центъра , за другаде нямам наблюдения входовете миришат кофти . Новото като цяло е кофти , има и изключения !
Входовете на панелните блокове навсякъде се отличават с отлична чистота и свежест.
В новото шумът се чува най-много, освен ако при довършването не дадеш още куп пари да сложиш 5-10 см каменна вата на таван, под и стени. И както правят тавани масово по 2.50-2.60, ще стане като в мазе.
Ти откъде се извъди такъв разбирач от строителство? Явно си всезнайко някакъв.
панелът е най-зле откъм шум, но може да се шумоизолира все пак има плоскости, който хем излоират топло хем шум.. поне на тавана
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Бетона става твърд с времето, няма как бетон излят преди 3 месеца да има твърдостта на такъв от преди 50 години. Мисля че напълно узрява след 30 години(достига максимална твърдост). И аз бетон на 6 часа го пробивам с пръст. Изобщо в тая тема повечето си нямате и бегла представа от строителство но се изказвате като капацитети. При старото шумо и термоизолация не съществува, това са странични ефекти от плътните зидове без стоманобетонни колони в малките кооперации които са много опасни при земетресения.
В новото шумът се чува най-много, освен ако при довършването не дадеш още куп пари да сложиш 5-10 см каменна вата на таван, под и стени. И както правят тавани масово по 2.50-2.60, ще стане като в мазе.
Ти откъде се извъди такъв разбирач от строителство? Явно си всезнайко някакъв.
Това са реалностите ,има много дребни детайли който оформят цялостната картинка ,за да кажеш това добре построено .
Разговарял съм с пионерите на панелното строителство в България ,хората които са ръководили,развивали,строили панелки,не работниците ,а самите ръководители на централно ниво .
Панелките имат своите плюсове ,здравината им е добра и това доказано вече половин век ,минуса е връзките между панелите че не са обследвани ,но това което знам е че самия панел е така направен/като лего/,че самите плочи се държат здраво една за друга със сглобките ,заварките са допълнение ,затова и сега виждаме множество удари на панелни сгради в Украйна който реално се държат и не падат ,защото панела е като пчелна пита ,и всяка плоча здраво е хвната за тази до нея ,докато монолитните сгради удариш ги със един снаряд и са до там
+1 Панеляка е здраво нещо , тамън два имам . Тухлата особено в центъра , за другаде нямам наблюдения входовете миришат кофти . Новото като цяло е кофти , има и изключения !
Правих ремонти на 3 стари апартамента, които купих (не са панели). Вярно е, че се занимавах с много криви стени, но сравнение с "новото: строителство здравината на бетона и вложената арматура е преоразмерена в пъти. На новото хилтито влиза в бетона като в масло, в старото се чупят 1-2 бургии. Прав си и за това, че най-добре да си построиш къща и да надзираваш вложените материали и качеството на строежа.
Новото строителство в 80 % от случаите е "напудрен" силно казано боклук с надута цена, но ниско качествено строителство. Максимум печалба, минимум средства.
И да кажа че при старото, с добра шумо и термо изолация, няма да чуеш как се ши-б-ат два етажа по-горе.
Естествено не защитавам сляпо всичко от соца, човек тряба да избира и да има малко техническа грамотност.
И аз имам същото наблюдение за здравината на бетона и арматурата от стар панел при това. Един комин два дена го къртиха с къртач 6-ца.
Наскоро смятахме тук светлите площи - 160 квадрата в БГ са 105 квадрата в Германия, за абсолютно идентiчно жилище.
Та причините да предпочета старо:
- Нямам ниакво доверие нито на БГ строители, нито на институции. Доверието е най-важното нещо. Когато насреща ми стоят крадци и перачи на пари, няма как да повярвам, че е строил качествено. Дори така да е, не му вярвам. Толкова.
- Не ми харесват разпределенията. Няма по-некадърно проектирани сгради. Аз пък искам вестибюл и отделна кухня, както и стаи с правилни форми. Пазарът просто няма какво да ми предложи.
- Фалшивата квадратура, както казах с отклонения от 50%-60%, което оскъпява скрито новото строителство до нивото на Западна Европа
- Понятието "БДС". Навсякъде в белите държави се издава до ключ. В България трябва да се кърти всичко основно до тухла, кажи ми има ли случай някой да е останал на оригиналната шпакловка от строителя? Да не говорим за инсталациите, ВИК и пр. които почти винаги трябва да се преправят, защото са или некадърно направени, или не там, където ги искаш и ти трябват
- Много лоши локации спрямо старото (в което има изключения, които са по 3000-4000 Евро на квадрат)
- Лични наблюдeния, колко безобразно се строи. Преди да сложат тези пластмаси по фасадата се виждат много добре кривите зидове и тънките плочи, дупки и какво ли още не. Днес няма такива майстори, каквито е имало навремето.
- Материалите: Просто старите тухли и дебелите стари зидове са много по-здрави .В това няма никакъв спор. Дограмите са кофти - аз искам дървена дограма, докато строителите избират разни боклуци и не искат да направят изключение за твоя апартамент
- Съседите са все разни младоци и млади семейства, аз пък предпочитам тишината и по-възрастни съседи, с които да имам някаква приказка и евентуално ползи
Това е накратко.
+1
И аз по харесвам старото строителство.
Днес няма такава комуникация между съседи както имаше по соц. време - да си ходиш на гости, на рождени дни и да има прятелски отношения. Млади, стари - всеки се е затворил в пещерата си.
Един комшия психолог установи, че почти всички млади двойки в блока не правят секс, личи по походката и отношенията им (т.е. със сигурност 3 двойки не го правят).
От друга страна, когато ремонтираш стар апарт, рядко е перфектен. Самите майстори не се стараят и остават забележки. В Германия старото строителство е много хубаво и върви по-евтино заради необходимия ремонт (70% от цената на новото), а новото е стъкло и алуминий, модернистично и скъпо.
Всичко това го описваш, като го сравняваш с някаква идеализирана представа за старото строителство. Това "няма такива майстори, каквито е имало навремето", дори няма да го коментирам, явно не разбираш нищо от строителство. Строителството в такъв мащаб е процес, важен е контрола и технологичната дисциплина, ако разчиташ на отделни "майстори", работата е изтървана.
Ако за тебе всички строители са крадци и перачи за пари, същото обобщение на едро може да се приложи и за соц строителството - масово строено от трудоваци надзиравани от незаинтересовани "майстори", които се интересуват основно какви дефицитни материали могат да си отклонят.
Това с тънките плочи е доста абсурдно, по днешните норми, са доста по-дебели от тези проектирани и изпълнявани по соца. Откъде идва вярата ти, че са ги изпълнявали по технология и качествено по соца, не знам.
Дървената дограма на старото строителство определено не е това което искаш.
Претенции към съседите - а какво ти гарантира че тия възрастни съседи ще са ти приятни? Ами ако са глухи и надуват телевизора, а в 6 сутринта пускат прахосмукачка.
Аз през цялото време с твоите високи претенции, едно се чудя. Защо просто не си построиш къща, която да отговаря на всички твои изисквания?
Нормите са едно, реалността съвсем друго. Обикалял съм и съм гледал сгради как се строят. Пълен боклук, а плочите са тънки и се пести материал отвсякъде. Подгизнали от влага стени, отгоре им се слага окачена фасада. Дупки в зида запълнени с пяна. Всичко криво и неравно. Това са ми впечатленията. Нулево доверие, подплатено с очевидни факти, които съм видял с очите си. Друго не ме интересува.
Това са реалностите ,има много дребни детайли който оформят цялостната картинка ,за да кажеш това добре построено .
Разговарял съм с пионерите на панелното строителство в България ,хората които са ръководили,развивали,строили панелки,не работниците ,а самите ръководители на централно ниво .
Панелките имат своите плюсове ,здравината им е добра и това доказано вече половин век ,минуса е връзките между панелите че не са обследвани ,но това което знам е че самия панел е така направен/като лего/,че самите плочи се държат здраво една за друга със сглобките ,заварките са допълнение ,затова и сега виждаме множество удари на панелни сгради в Украйна който реално се държат и не падат ,защото панела е като пчелна пита ,и всяка плоча здраво е хвната за тази до нея ,докато монолитните сгради удариш ги със един снаряд и са до там
Всичко това го описваш, като го сравняваш с някаква идеализирана представа за старото строителство. Това "няма такива майстори, каквито е имало навремето", дори няма да го коментирам, явно не разбираш нищо от строителство. Строителството в такъв мащаб е процес, важен е контрола и технологичната дисциплина, ако разчиташ на отделни "майстори", работата е изтървана.
Ако за тебе всички строители са крадци и перачи за пари, същото обобщение на едро може да се приложи и за соц строителството - масово строено от трудоваци надзиравани от незаинтересовани "майстори", които се интересуват основно какви дефицитни материали могат да си отклонят.
Това с тънките плочи е доста абсурдно, по днешните норми, са доста по-дебели от тези проектирани и изпълнявани по соца. Откъде идва вярата ти, че са ги изпълнявали по технология и качествено по соца, не знам.
Дървената дограма на старото строителство определено не е това което искаш.
Претенции към съседите - а какво ти гарантира че тия възрастни съседи ще са ти приятни? Ами ако са глухи и надуват телевизора, а в 6 сутринта пускат прахосмукачка.
Аз през цялото време с твоите високи претенции, едно се чудя. Защо просто не си построиш къща, която да отговаря на всички твои изисквания?
Нормите са едно, реалността съвсем друго. Обикалял съм и съм гледал сгради как се строят. Пълен боклук, а плочите са тънки и се пести материал отвсякъде. Подгизнали от влага стени, отгоре им се слага окачена фасада. Дупки в зида запълнени с пяна. Всичко криво и неравно. Това са ми впечатленията. Нулево доверие, подплатено с очевидни факти, които съм видял с очите си. Друго не ме интересува.
Коментар