Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Във Вазов уплътняването и новото е значително по-малко. Следователно има повече места по улиците.
Но всички квартали са уплътнени от коли. Глобите са наложителни, но общината я е страх щото панелджиите искат да имат осигурено паркомясто за 3 коли на 27 години средно. Пълно е и с изоставени коли които заемат място. Въобще мъка. Затва съм много доволен да си спестя нервите плащайки луда цена за гараж в който държа стара кола..., но нервите са ми ок....
Коментар
-
Не ги бях гледал от известно време / бяха по спомен към 12К за година
жилища за София/, Сега за 1 тримесечие са 5407. Макар и това да са само разрешителни умножено по 4 ....Това няма да свърши добре.и ще има много драми.
Обаче за Пловдив са 4760....при 3-4 пъти по-малък град от София....Безумие....
Варна с 1595 е по-нормално, но пак са прекалено много....
https://www.nsi.bg/bg/content/1335/%...B0%D0%B4%D0%B8
Писал съм тук и преди, че е нормално да има ново строителство, за да се подменят старите сгради, които е нормално да имат към 100 години живот / това че има сгради по 200-300 или повече години е изключение, а не правило/. За целта трябват 5000 жилища НА ГОДИНА за София....Айде може и малко повече да се поемат 6-7000, ама не 20 000.....
Да видим как ще е за последното тримесичие.
Не съм го вярвал, но май ще вадя семките за няколко години, че тук ще построят за година петилетката :-)
ПП За Тец-а точно така. Ще видим до кога ще е общинско държавно. Стане ли частно може би няма да е толкова добре,
В противен случай не трябва нито едно ново жилище, а всяко ново семейство след 2030 ще има по 2-3 наследствени имота и няма и да помисли да дава луди пари за ново, да не говорим че на брой тези семейства ще са под половината от сегашните, просто защото родените Българи са наполовина.
Когато почнат да събарят, тогава ще говорим пак - сигурно ще е към 2100 година.
ПС: Да не забравяме и мъртвите новопостроени сгради с по 3/4 тъмни прозорци. Първо те трябва да се заемат, а те са хиляди - новопостроени, празни и незавършени, само във Вади и Ливади са цели улици. И все изкупени с цел "инвестиция" от такива като теб.Last edited by ejonny2376; 09.01.2023, 20:45.
Коментар
-
Не ги бях гледал от известно време / бяха по спомен към 12К за година
жилища за София/, Сега за 1 тримесечие са 5407. Макар и това да са само разрешителни умножено по 4 ....Това няма да свърши добре.и ще има много драми.
Писал съм тук и преди, че е нормално да има ново строителство, за да се подменят старите сгради, които е нормално да имат към 100 години живот / това че има сгради по 200-300 или повече години е изключение, а не правило/. За целта трябват 5000 жилища НА ГОДИНА за София....Айде може и малко повече да се поемат 6-7000, ама не 20 000.....
Не съм го вярвал, но май ще вадя семките за няколко години, че тук ще построят за година петилетката :-)
За Пловдив наистина е някакво безумие това. За Варна разрешителни може би не са толкова много, но въведените в експлоатация само за последното тримесечие са 1492 срещу забележи това - 1493 в София!
https://www.nsi.bg/bg/content/3137/%...B8%D1%89%D0%B0
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Вазов също го пообиколих търсейки място за паркиране, макар и да има синя зона, места така и не намерих. Иначе е по-добре от Гоцето и Стрелбище, там не видях коли по градинки и тротоари, но вероятно цените са х2 и доближават някои европейски градове.
П.С аз все още се чудя, как така в два съседни квартала (Гоце-Стрелбище vs. Вазов), картинката да е коренно различна? Толкова ли е трудно няколко полицая да минават и да пишат по 200 кинта на тарикатите паркирали по градинки?
Но всички квартали са уплътнени от коли. Глобите са наложителни, но общината я е страх щото панелджиите искат да имат осигурено паркомясто за 3 коли на 27 години средно. Пълно е и с изоставени коли които заемат място. Въобще мъка. Затва съм много доволен да си спестя нервите плащайки луда цена за гараж в който държа стара кола..., но нервите са ми ок....
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Относно ТЕЦ а при новите сгради нямам наблюдения, затова съм склонен да се съглася с теб, че на този етап са екстра, защото е субсидирано от държавата но за какъв период не се знае.
Колкото до насищането (опс заливането) на пазара с нови имоти. Сега гледам НСИ (ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ НА НОВИ СГРАДИ ПРЕЗ ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2022 ГОДИНА ПО ОБЛАСТИ) само за 3 тото тримесечие възлизат на 1 653 439 кв х 4 = грубо 6 600 000 кв. за год., нека да ги сложим със средна цена 2000 евро (до ключ) = 13 227 000 евро х 2= 26 млрд лв (грубо)!
Значи само за тези за новите (вероятно ще бъдат готови през 2025 - 2026 г), които тепаърва ще се строят са необходими почти 26 млрд лв! Отделно има получени разрешителни през 2021 г. и 2020 г, които тепърва ще излизат получават акт,16, да не говорим и за старите.
Въпросъ т ми е откъде ще идват тези 20 млрд лв на год (почти 15% от БВП) само за новите.
Писал съм тук и преди, че е нормално да има ново строителство, за да се подменят старите сгради, които е да имат към 100 години живот / това че има сгради по 200-300 или повече години е изключение, а не правило/. За целта трябват 5000 жилища НА ГОДИНА за София....Айде може и малко повече да се поемат 6-7000, ама не 20 000.....
ПП За Тец-а точно така. Ще видим до кога ще е общинско държавно. Стане ли частно може би няма да е толкова добре,Last edited by pesimist4o na kvadrat; 09.01.2023, 20:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
Това е Стрелбище, но аз така или иначе го предпочитам пред Гоцето. Не може да се мери с Ив.Вазов, но е хубав квартал Стрелбище. Но цените там са безобразни и си трябва отрезвяване и връщане на по-ниска предавка.
П.С аз все още се чудя, как така в два съседни квартала (Гоце-Стрелбище vs. Вазов), картинката да е коренно различна? Толкова ли е трудно няколко полицая да минават и да пишат по 200 кинта на тарикатите паркирали по градинки?Last edited by better; 09.01.2023, 20:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеЕто ги "зелените площи" и "тротоарите" на прехваленото Геце
https://www.google.de/maps/@42.66869...=bg&authuser=0
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнениеЕййй. тъй кат стане...
https://www.investor.bg/a/534-novini...mp-ot-7-godini
Падат цените, обаче....
Наемодателите, самите те изправени пред натиск от по-високите си ипотечни лихви, прехвърлят разходите си на наемателите
Коментар
-
За ТЕЦ-а при новото много грешиш. Там шашмите са сложни към невъзможни / индивидуално отчитане и вече топломерите са дори в коридора на общите части/ Сметките са много ниски / то зависи и от изолацията на сградите де/ За моят апарт / обитава се денонощно с малки деца и температура между 22 и 25 градуса в различните стаи - не пада под това и размер между 100 и 200 квадрата/ най-голямата сметка досега ми е била 120 лева. Хлебарки разбира се няма.
Има коли по зелените площи, което е простотия голяма. Има места където ги преправят на паркинги / колите а така или иначе там/ но и има къде да играят децата.. В ливадите няма къде. Не е опция да се зваираш с тълпа външни деца в двора на кооперацията ако има такъв.
Да затва написах 5К, обаче рарешителните са над 10К на година от известно време. Не всичко се започва да се строи, но все пак 2023 или по-скоро 24 ще има 10К с Акт16. И отвае към проблемната част особено ако продължи да има по 10К нови разрешителни на година / прекалено ного са, ако не е еднократно.
Иначе точно така. Ще се купуват основно от тези които имат вече имоти. Не разбирам само защо ще тръгнат да ги продават ?! Трябва да са слабоумни да го направят дори и да си въобразяват че е връх, ако не са принудени от нещо. Имотите не са подходящи за спекулации защото транзакционните разходи са прекалено големи. Отделен е въпроса, че тук даваш пример колко яко било за 5 години от депозит да се вземат 20% , а някой при имотите ще е разочарован ако цената не е двойна за толкова години :-)/
Колкото до насищането (опс заливането) на пазара с нови имоти. Сега гледам НСИ (ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ НА НОВИ СГРАДИ ПРЕЗ ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2022 ГОДИНА ПО ОБЛАСТИ) само за 3 тото тримесечие възлизат на 1 653 439 кв х 4 = грубо 6 600 000 кв. за год., нека да ги сложим със средна цена 2000 евро (до ключ) = 13 227 000 евро х 2= 26 млрд лв (грубо)!
Значи само за тези за новите (вероятно ще бъдат готови през 2025 - 2026 г), които тепаърва ще се строят са необходими почти 26 млрд лв! Отделно има получени разрешителни през 2021 г. и 2020 г, които тепърва ще излизат получават акт,16, да не говорим и за старите.
Въпросъ т ми е откъде ще идват тези 20 млрд лв на год (почти 15% от БВП) само за новите.Last edited by better; 09.01.2023, 19:53.
Коментар
-
Еййй. тъй кат стане...
https://www.investor.bg/a/534-novini...mp-ot-7-godini
Падат цените, обаче....
Наемодателите, самите те изправени пред натиск от по-високите си ипотечни лихви, прехвърлят разходите си на наемателите
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Какво Левчо? Левчо трябваше да отнесе още 2015 не два, а три апарта. Два в Докторска. Но спа, нямаше добро предлагане.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Левчо ли е това?Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Cдeлĸитe c нeдвижими имoти в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa в EC ca ce cpинaли c 50% в ĸpaя нa 2022 г.
Πaзapът нa нeдвижими имoти в Гepмaния пoнece гoлям yдap пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe. Πpичинaтa - cпaд нa интepeca ĸъм cдeлĸитe нa фoнa нa pacтящитe paзxoди.
Oбщитe инвecтиции в ceĸтopa нa тъpгoвcĸитe имoти в cтpaнaтa дocтигaт eдвa 9,9 милиapдa eвpo пpeз пocлeднитe тpи мeceцa нa 2022 г., ĸoeтo e cпaд oт 50% в cpaвнeниe cъc cpeднaтa cтoйнocт зa пeт гoдини зa пepиoдa. Toвa ce ĸaзвa в дoĸлaд, пyблиĸyвaн oт ВNР Раrіbаѕ, цитиpaн oт Вlооmbеrg. Toвa ce дължи дo гoлямa cтeпeн нa cĸoĸ нa лиxвитe, oтcлaбвaщa иĸoнoмиĸa и peĸopднa инфлaция, ce ĸaзвa в cъoбщeниeтo.
Πoдoбнa динaмиĸa ce нaблюдaвa и нa пaзapa нa жилищни имoти, ĸъдeтo oбeмът нa cдeлĸитe зa цялaтa гoдинa ce cpинa cъc 74% в cpaвнeниe c 2021 г.
https://money.bg/property/sdelkite-s...na-2022-g.html
Коментар
-
https://www.dnes.bg/usa/2023/01/09/t...vremena.556434
Техкомпаниите в САЩ се готвят за тежки времена
През декември доминират по брой съкратени позиции
Прочети още на: https://www.dnes.bg/usa/2023/01/09/t...vremena.556434
Коментар
Коментар