IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Имам предвид, че спад или ръст в размер от над 20-30% за година при имотите е сложна работа. Иначе може да има спад и в продължение на 10 години ...по няколко процента на година или ръст за 30 години с такова темпо. Резките движения са сложни и изискват специални условия...обикновено в тези случаи е много нагоре....
    Има относителна стабилност и предвидимост също защото другите стоки и услуги вървят с подобни темпове и посока.
    При койните трябват сериозни нерви и е невъзможна ежедневната употреба.

ПП Измамите и фалитите на строители не знам какво общо имат със стабилността на цените на имотите....
    Така е, при имотите има голяма инерция, спадовете ръстовете отнемат години, докато пазарите и крипто могат да се сринат за дни. При крипто трябват здрави нерви само в началото, после свикваш. Това ми е трети беар маркет. 2017 та влизах на 7-9к и след няколко месеца дропна на 3к. тогава се бях притеснил, че може се занули (но не спирах да купувам дъната). При коронакраша и сега съм напълно спокоен и убеден, че това е поредния цикъл.
    Last edited by better; 25.12.2022, 19:20.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Е как година? 2009 до 2014 имотите бяха надолу. При имотите също има шиткойни, които ще се занулят, ето пример: Строител измами 26 семейства в Пловдив

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/752220
      Бяха факт ! Но помниш ли всичко друго как беше през цитирания от теб период ?! Продал съм баш преди кризата и ми е известно това дето пишеш , но удобно пропускаш най важното !

Коментар

• Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

Защо да е безсмислена? Аз ако съм дал 300К евра за имот и на минимум 1200 евро ми излиза сметката, според теб ще се съглася ли за 900-1000? Няколко такива се опитаха да ми се пазарят на огледите и им казах да си търсят друг имот. Отдавам на средно 5% доходност и който не му изнася, да се изнася. Включително и въпросния имот по-горе, който купих началото на 2022 и отдавам на 1200 евро на българиски програмист. Отне ми седмица и 10-на огледа да го отдам (без брокер).

Само човек, изпаднал в крайна нужда, би го направил. И то по-скоро би го продал вместо да отдава. Инвеститорите с толко пара си правят сметката.
        Ти пък , що се обесняваш ?! Касиерките в лидъл ще купуват по два за леФ, коптори !

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение

И Наемателя и Наемодателя са производни на икономическата среда в общия случай /жилищен пазар, масов такъв/. Това с "просто седи на тъмно" или аналогията с ХК през призмата на бг пазара е безмислена.

Има разбира се множество нишови сегменти на имотния пазар където властват други правила и икономическата среда не удря толкова бързо и болезнено както в жилищния масов сегмент.
          Защо да е безсмислена? Аз ако съм дал 300К евра за имот и на минимум 1200 евро ми излиза сметката, според теб ще се съглася ли за 900-1000? Няколко такива се опитаха да ми се пазарят на огледите и им казах да си търсят друг имот. Отдавам на средно 5% доходност и който не му изнася, да се изнася. Включително и въпросния имот по-горе, който купих началото на 2022 и отдавам на 1200 евро на бг програмист. Отне ми седмица и 10-на огледа да го отдам (без брокер).

Само човек, изпаднал в крайна нужда, ще позволи да му свалят здраво цената. И то по-скоро би го продал вместо да отдава. Инвеститорите с толко пара си правят сметката.
          Last edited by ivanvg93; 25.12.2022, 18:55.

Коментар

В някаква степен си прав, но само до някъде. Наемателите ще имат избор да наемат евтино място от 20 години не ремонтирано или дебело с актуален инфлиран ремонт. Както решат, но няма вариант новоремонтирано да е на наема на 20 години не пипнато....
            Отдаването под наем не е нещо задължително и наема се определя от НАЕМОДАТЕЛЯ / той коли и беси/ . Ако няма наематели, които да платят задължителният наем просто седи тъмно.... Не е проблем и няма сила която да принуди наемодателя да отдава на загуба или недостатъчна печалба.... / вдигай революция/.
            Между другото в ХК строителите НАРОЧНО не продаваха жилища и ги държаха празни, за да вдигат цените...построени...., а не на картинка като при нас. Не че не може и тук да го направят строителите. Нали разбираш, че 500 лева данък за имот който струва 300К няма да ги събори. 1% ръст на цената за година е 6 пъти повече от данъка....нещо като банкова такса....
            И Наемателя и Наемодателя са производни на икономическата среда в общия случай /жилищен пазар, масов такъв/. Това с "просто седи на тъмно" или аналогията с ХК през призмата на бг пазара е безмислена.

Има разбира се множество нишови сегменти на имотния пазар където властват други правила и икономическата среда не удря толкова бързо и болезнено както в жилищния масов сегмент.

Коментар

Е как година? 2009 до 2014 имотите бяха надолу. Тез дет купиха на зелено пък плащаха ипотеки + наем.
              Имам предвид, че спад или ръст в размер от над 20-30% за година при имотите е сложна работа. Иначе може да има спад и в продължение на 10 години ...по няколко процента на година или ръст за 30 години с такова темпо. Резките движения са сложни и изискват специални условия...обикновено в тези случаи е много нагоре....
              Има относителна стабилност и предвидимост също защото другите стоки и услуги вървят с подобни темпове и посока.
              При койните трябват сериозни нерви и е невъзможна ежедневната употреба.

ПП Измамите и фалитите на строители не знам какво общо имат със стабилността на цените на имотите....
              Last edited by pesimist4o na kvadrat; 25.12.2022, 18:10.

Коментар

Не са. Такива движения по 20-30% нагоре или надолу се случват веднъж на няколко десетилетия и се случват за година време примерно. При койните се случва за ден..Има няма 100-1000 пъти разлика в скоростта на промяна.
                Разбира се в Турция поскъпват по-бързо, но тва е обусловено от инфлацията. Т.е. горното важи при инфлация под 10% примерно...
                Е как година? 2009 до 2014 имотите бяха надолу. При имотите също има шиткойни, които ще се занулят, ето пример: Строител измами 26 семейства в Пловдив

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/752220
                Last edited by better; 25.12.2022, 18:05.

Коментар

Не са. Такива движения по 20-30% нагоре или надолу се случват веднъж на няколко десетилетия и се случват за година време примерно. При койните се случва за ден..Има няма 100-1000 пъти разлика в скоростта на промяна.
                  Разбира се в Турция поскъпват по-бързо, но тва е обусловено от инфлацията. Т.е. горното важи при инфлация под 10% примерно...
                  Еми случва се да пада отвреме на време, ама през другото време прави 10-20-50Х, докато лирата, боливара, песото и още много други, само падат. Т.е там гарантирано ще си на загуба ако държиш, докато при криптото е временно явление. Погледни ко става с лирата последните год:

Коментар

Не знаех, мислех, че Китайците имат най-много, ?!
                    Click image for larger version

Name:	bitcoin-turk.jpg
Views:	3
Size:	86.7 КБ
ID:	4004560

Коментар

Коментирали сме го - същото е със златото, акциите и облигациите.
                      Така на око колко е ливъриджа при койните сумарно от тези всичките схеми включително хазартни компании като ЕТ и т.н. ? 5 , 10 или повече ?
                      поне 100. Те бамките дето уж имат ЗВЕРСКИ регулации държат само 1% реални пари. Всичко друго е въздух ....
                      Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Че то кой е обирал койни? Крадците обраха кешовицата на хората. Как става? Ами вкарваш 1000 гущера в Фтх и натискаш купи, и на екрана ти излиза, че имаш 0,01 кон, който кон борсата го няма или има 0,00001. Далаверата вървеше, докато хората не си поискаха коините.
                        Коментирали сме го - същото е със златото, акциите и облигациите.
                        Така на око колко е ливъриджа при койните сумарно от тези всичките схеми включително хазартни компании като ЕТ и т.н. ? 5 , 10 или повече ?

Коментар

Като говорим за волатилност, имотите не са ли? Предишната криза бяха паднали с 30~40%. Имотите в оня комплекс в Поморие, който фалира, пък директно се занулиха. Даже уж най-сигурните активи - облигациите са с 30~40% надолу.

Коментар

Не знаех, мислех, че Китайците имат най-много, но е чудесен пример до какво води инфлацията която е аха аха съвсем да се изплъзне. Вероятно на всяко място с прогресивна и неконтролирана инфлация може да се наблюдава увеличаване на койновият наплив като вероятно най-лесен начин за опит за защита от проблема. А предвид дълговата световна среда, която пък се решава само с яка инфлация ще бъде забавно вероятно в близките години.
                            Хм да не би койните все още да не са умрели въпреки множеството обири ?!
                            Че то кой е обирал койни? Крадците обраха кешовицата на хората. Как става? Ами вкарваш 1000 гущера в Фтх и натискаш купи, и на екрана ти излиза, че имаш 0,01 кон, който кон борсата го няма или има 0,00001. Далаверата вървеше, докато хората не си поискаха коините.

Коментар

То и с лирата и с песото и с боливара не става.
                              Не е добре , но има начини. Цялата екосистема е в лири - купувам брашното в лири, тока и наема а ми в лири, заплатата на пекара е в лири. Калкулирам разхода за производство пека и продавам в лири и вечерта или 1 път седмично обръщам плюса във валута от чейнджа до мен
                              Оборотни койни и да сменям цената по 5 пъти на ден, а сутринта да съм с 20% по-малко не е ок....

Коментар

Сигурно има и такива, но както ти казах, на високото е бил само 1 месец от 120 месечното си съществува е.
                                П.с някъде имаше данни за притежателите по света, Тр бяха първи.
                                Не знаех, мислех, че Китайците имат най-много, но е чудесен пример до какво води инфлацията която е аха аха съвсем да се изплъзне. Вероятно на всяко място с прогресивна и неконтролирана инфлация може да се наблюдава увеличаване на койновият наплив като вероятно най-лесен начин за опит за защита от проблема. А предвид дълговата световна среда, която пък се решава само с яка инфлация ще бъде забавно вероятно в близките години.
                                Хм да не би койните все още да не са умрели въпреки множеството обири ?!

Коментар

Working...
                                X