IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Знаеш Бетерчо, че на теб винаги ще ти дам възможност да поверваш. Слагаш 100К и ще видиш...даже няма да крия имената....:-)
    Не се и съмнявах.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

Според мен в този сегмент наемите са нормални към днешна дата и няма да се покачат осезаемо никога (вижте сметката по-горе), но цените за покупка НЕ СА.

Цените на имотите в София са като цените на акциите, тоест с поглед в бъдещето индексирани с инфлацията

А наемите са като дивидентите отразяват настоящето състояние на компанията

Хората които продават сега начисляват над 50% наказателна премия на купувачите за това че парите които те ще получат ще се обезценят във времето

Който не иска да му бъде начислявана такава наказателна премия може да си държи парите в банка и да разчита че там томахавката ще е по малка

Историята на Кавръка обаче е показателна за това до къде води държането в банка

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Почнаха да "излизат" разрешенията за строеж, аз като ви казвах, че строителите ще наводнят пазара с имоти за под 1000 евра, вие се смеехте.
        "Посочените цени са без ДДС."

Коментар

Да. И не само. Никой среден или малко над среден човек (примерно 3К нетен доход) няма да шари пара, за да наеме музей от соца с амортизирани мебели на 20-30-40 години, с плочки 10х10 с мухъл по фугите Такова нещо биха наели единствено социално слаби хора от касата на лидЪла, охранители, студенти, т.н., които са на ръба всеки месец, затова и наемът няма накъде да върви нагоре.

1800лв бруто = 1400лв нетна заплата:
          500лв наем, 300лв сметки, 100лв транспорт и консумативи и остават 500лв за храна. Всички знаем, че това е крайно недостатъчно. Недай си боже да пушат, пият, да имат деца или да изникне нещо непредвидено. Тогава хептен не излиза сметката.

Според мен в този сегмент наемите са нормални към днешна дата и няма да се покачат осезаемо никога (вижте сметката по-горе), но цените за покупка НЕ СА.
          Значи софийският малко над среден човек на 3к ще дава 1к наем, но ще му е леко гадно, защото наемът ще идва леко висок спрямо дохода му, лендлорда, който ще купи за да му отдаде също ще се чувства леко прецакан, защото ипотеката му за същия имот днес е 2к, а утре-вдругиден и 3к, доволни май остават само строители и плочкаджии

Коментар

Да. И не само. Никой среден или малко над среден човек (примерно 3К нетен доход) няма да шари пара, за да наеме музей от соца с амортизирани мебели на 20-30-40 години, с плочки 10х10 с мухъл по фугите Такова нещо биха наели единствено социално слаби хора от касата на лидЪла, охранители, студенти, т.н., които са на ръба всеки месец, затова и наемът няма накъде да върви нагоре.

500лв наем, 300лв сметки, 100лв транспорт и консумативи и остават 500лв за храна. Всички знаем, че това е крайно недостатъчно. Недай си боже да пушат, пият, да имат деца или да изникне нещо непредвидено. Тогава хептен не излиза сметката.

Има го и другия момент, че работещите студенти, включително и тези които наскоро са завършили, предпочитат районите около студентски град. Въпрос на навици. Често се комбинират я с приятели, я по двойки в тристаен и делят наема. След време като си намерят по-сигурна работа, вече гледат да се нагодят на по-удобна локация спрямо офиса.

Коментар

2008 гарсонерите в Младост 3 бяха по 400 лв, сега в Гоцето са умопомръчителните 500 лв при заплата по 3. Логично беше да са 1000-1200 лв. Някой ще се наложи да плати сметката.

Наемите изостават, съответно и доходността. Но това не е нещо наше уникално изобретение, а световна тенденция.
              Ей тва не разбира професорчето дето твърди че е нормално да има 10-15% доходност от наеми....Еми някога / когато той е учил в дълбоката Щатска провинция е било така, ама сега е друго особено при милионните градове/

Last edited by ivanvg93; 27.01.2023, 16:19.

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

Има някои брокери които с ок ,зависи много като цяло нещата са сложни там ,затова е добре да се спазва неутралност по темата за брокерите
                Отдавна не бях чел нещо разумно казано от теб

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
                  Хайде, 42% дискаунт днес на картинката:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...67474678048740

Балъците свършиха. Този "инвестор" дали си е вЕрвал, че някой ще му даде 350к Евра за картинка, при това половината тераса?
                  Почнаха да "излизат" разрешенията за строеж, аз като ви казвах, че строителите ще наводнят пазара с имоти за под 1000 евра, вие се смеехте.

Коментар

Аз знам - той изхожда от логиката на правене на бизнес - безсмислено е да правиш такъв ако нямаш 10-15% печалба на година. Само, че отдаването на жилищни имоти е различно нещо. При търговските, офиси, складове там е по-различно и доходността е различна... по-голяма и неговата логика е повече приложима.
                    Иначе да, прав си. Идеята поне моята е да си лежа на капиталовата и да съхраня кеша...Наемите са само за покриване на данъци и амортизация...Има и малък плюс , но то е случайност, а не търсен ефект....Може да дойде момент да има и реален минус...= наема да не покрива амортизацията....
                    Коя доходност? 22K надолу са си 22К надолу пък било то и при склад и то тези дни и то в Гоцето -

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8vapsf&f1=1

Коментар

Защо ще продават ? После като си идват за по 2-3 седмици на хотел ли да седят ?
                      Ако е дългосрочно заминаването се продава всичко, а като се идва на гости е при родителите,братя и сестри и така нататък.Имам предвид емиграцията в САЩ,Канада и Австралия. В Западна Европа е по-различно ,щото малко хора имат намерение цял живот да живеят там, а и на повечето не им трябва кеш за жилище, щото живеят под наем.Но в трите посочени държави повечето емигранти отиват за постоянно и при първа възможност купуват жилища (като типични българи)и със сумите от продажбата на жилищата в България плащат част от сумата за покупка на жилище в чужбина.
                      Така че профила на емигрантите в Европа и Северна Америка е различен.

Коментар

• Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение

ИТ--тата приключват курса... и не само те. До пет години поне половината от работата, която може да се свърши на компютър или кол център ще я вършат изкуствения интелект и автоматизирания софтуер. Армиите офис плъхове ще спрат да бъдат полезни и ще трябва да се ориентират към други сектори на икономиката -- често свързвани с по-зле платена и по-непрестижна работа. Това, което в момента някой чука на ексела за 3 бона на месец, програми като чатгпт ще го хапват за закуска....
                        Джуниърите вероятно също ще го отнесат.

Коментар

Ми не , грешиш и си в огромна заблуда. Наемите изостават няколко пъти от ръста на цените на имотите. При 100% за имотите, наемите са обикновено 20-40%.
                          Това в момента е кратък период в особена среда / гадни ипотечки и наеми за наваксване/....случайност. Дългосрочно обаче наемите изостават с много....Не ми харесва, но е факт.
                          Еми хубаво ще и кажа на касиерката в Лидъл да ми чекира покупките от хоум офиса. на село....
                          Харесай си село и voila - https://bgm.bg/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1...2%D0%BA%D0%B0/

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                            И аз не съм съгласен с всички неща, които казва, но подозирам че идеята му е при една нормална средногодишна инфлация от 3-4% за дълъг период доходността ти следва да е положителни с поне 5-6%, за да можеш да си покриеш разходите за данъци, ремонти и прочее и все пак да има някаква печалба.

Какъв е смисълът да се занимаваш изобщо с наеми, ако инфлацията ти е 2-3%, ама и доходността във въпросните милионни градове е едва 4-5% от които в крайна сметка излизаш на нула - след като покриеш ремонти, данъци и прочее ??? Тогаз хич не го пускай под наем! За какъв чеп ти е да си пилееш времето и да се занимаваш с наематели, ядове и прочее!?

Леж си там и си върти синджира! и чЕкай капиталова.......
                            Аз знам - той изхожда от логиката на правене на бизнес - безсмислено е да правиш такъв ако нямаш 10-15% печалба на година. Само, че отдаването на жилищни имоти е различно нещо. При търговските, офиси, складове там е по-различно и доходността е различна... по-голяма и неговата логика е повече приложима.
                            Иначе да, прав си. Идеята поне моята е да си лежа на капиталовата и да съхраня кеша...Наемите са само за покриване на данъци и амортизация...Има и малък плюс , но то е случайност, а не търсен ефект....Може да дойде момент да има и реален минус...= наема да не покрива амортизацията....

Коментар

• Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение

Наемите растат по-бързо от цените на недвижимите имоти

В осемте метрополии Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Дюселдорф, Лайпциг и Щутгарт исканите наеми са се повишили средно с 6,3 процента през втората половина на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година и по този начин повече от обявените цени (1,6 процента). Според JLL цените са паднали с 3,1% през първата
                              половина на годината.

Домашният офис прави провинцията по-привлекателна

Освен това новата сграда е твърде слаба, за да облекчи пазара на жилища под наем. Далеч от метрополиите картината е разделена. Наемите също нарастват значително по-бързо от покупните цени в градските райони: като се изключат осемте големи града, увеличението на наемите там е 4,4% през втората половина на годината, докато покупните цени са се повишили с 0,6%. В селските райони пък обявените изкупни цени се повишават с 6,1 на сто, както и обявените наеми с 6,0 на сто. Това означава, че наемите са нараснали значително по-силно от средносрочната стойност, а цените, въпреки отслабването, по-силно, отколкото в метрополиите и градските квартали.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Miete...e23873798.html
                              Ми не , грешиш и си в огромна заблуда. Наемите изостават няколко пъти от ръста на цените на имотите. При 100% за имотите, наемите са обикновено 20-40%.
                              Това в момента е кратък период в особена среда / гадни ипотечки и наеми за наваксване/....случайност. Дългосрочно обаче наемите изостават с много....Не ми харесва, но е факт.
                              Еми хубаво ще и кажа на касиерката в Лидъл да ми чекира покупките от хоум офиса. на село....
                              Last edited by pesimist4o na kvadrat; 27.01.2023, 15:37.

Коментар

• Гоцето нещо? 5К в Перловска днес -

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8vam35&f1=1

Ами тук -

Last edited by unimog; 27.01.2023, 15:35.

Коментар

Working...
                                X