IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Разкри ме, че съм лузър.Наистина имам само една къща 420 квадрата,а не две панелки ,което ме прави абсолютен лузър и нямам намерение да оспорвам тази ти констатация.
    Въпросът е при 2000 лв средна заплата в София и поне 500 хиляди лева за приличен апартамент как точно ще могат младите хора да си купят жилище. При положение, че демографският срив е най-големият проблем на България как да очакваме тия млади хора да отглеждат деца ако не могат да си подсигурят жилище?След 20-30 години повечето градове ще са полупразни, а София ще е с 50 процента необитаеми жилища. Такова ли бъдеще си представяме за България?
    Сам си отговорил . Хората се пробват в София и като не им стигат парите се установяват в малки градове или на село . Годините минават и софийските жилища остават блокирани / празни / . После пазара се отва ря на по - ниски цени , но просто няма никой . Всичко се нулира . Въпросът е илюзията да се задържи , че така икономиката все още се държи .

Коментар

• Налице са няколко варианта:

1. Могат да обитават жилище под наем, което е практика по света.
      2. Защо точно София? Това ли е единственият град, в който млади хора могат да живеят?
      3. Могат да използват кредитно финансиране.

Коментар

• Първоначално изпратено от NIBO Разгледай мнение

Сериозен данък наследство и дарение е правилната мярка. Вместо да наказваме умните, работливи и талантливи че изкарват пари и имоти, трябва да стимулираме търтеите да бачкат, а не да чакат наготово помощи или наследство.
        .Наистина имам само една къща 420 квадрата,а не две панелки ,което ме прави абсолютен лузър и нямам намерение да оспорвам тази ти констатация.
        Въпросът е при 2000 лв средна заплата в София и поне 500 хиляди лева за приличен апартамент как точно ще могат младите хора да си купят жилище. При положение, че демографският срив е най-големият проблем на България как да очакваме тия млади хора да отглеждат деца ако не могат да си подсигурят жилище?След 20-30 години повечето градове ще са полупразни, а София ще е с 50 процента необитаеми жилища. Такова ли бъдеще си представяме за България?
        Колкото до помощите-в България ако разчиташ на социални помощи ще умреш от глад.Дори и максимално за една година може да се вземе обезщетение за безработица. Недей да бъркаш България с комунизма в Западна Европа.
        Last edited by X_Y; 08.05.2023, 12:28.

Коментар

Изобщо не ги бърка демографският срив.Затова и в нашият град, в който след 10 години населението ще е наполовина по-малко, отколкото през 1990г,се построиха много жилища, но цените постоянно растат. Онзи ден една позната е искала да купи жилище в града на сина си.Харесала си е едно, договорили са цената, но докато изтегли кредит, то вече било закупено от един емигрант,който изобщо нямал намерение да живее в него.
          Така че чипът на българите трудно ще се промени и за тях имотите винаги ще са светая светих-най-ценното нещо на света.
          Това е защото икономическия локомотив София дърпа цените на всичко нагоре.И обори и хранителни и всичко.
          Но нищо не може да продължава вечно,особедно когато сме НАДМИНАЛИ вече ЕУ цени на много неща.
          И особедно при задаваща се голяма криза + демографията
          Ценовия колос е на глинени крака и първата криза занулява всичко.А ние сме на прага на голяма такава

Коментар

Прав си.Голяма част от БВП се дължи на строителството на жилища. Осигурява се и заетост и то при добро заплащане.
            Така че няма значение дали цените ще растат или ще падат,важното е строителството да продължи с тия темпове.
            Именно . Тесла за 100к може да се произведе само в гигазавод - 1 на континета . Тухларник за 100к може да се пръкне във всяко село /двор/ и е по силите на обикновено домакинство да го сътвори . Не трябва да се пипа това чудо за генериране на богатство .

Коментар

Не само лесни пари,но и много мъчени пари,изкарани с тежък труд в чужбина се набиват в имоти. Някои дават за пример нарасналите депозити в банките. Ама депозитите растат ,щото не са достатъчни за купуване на жилище. Повечето спестявания са до 100 хиляди лева ,а с тях не може да се купи жилище. Иначе и те щяха да се набият в тухли и бетон .И си прав,че ситуацията в България е уникална по отношение на имотите и ако ще някой град да е полупразен пак ще има хора, които ще си влагат парите в имоти.
              https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=98jkhd&f1=1

Ето ти го. 950 евро/кв за тотален ремонт ... в Монтана!

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=98jkhd&f1=1

Отново Монтана ... 1500 евро/кв.

Град, който се разглежда за няма и 4 часа, и в който получавам депресия само като минавам ...

Коментар

Може да носи загуби единствено ако се повишат значително данъците за повече от едно жилище. Това в България никога няма да стане, щото и политиците набиват парите си в имоти.
                Така че ще се продължава както досега-купува жилище, изобщо не го и ремонтира,плаща ниски данъци и си знае, че е актив.
                А българите по отношение на финансите са консервативни-знаят банки и имоти. Ако има драстично повишаване на лихвите по депозитите може и да си набият парите в банки.В противен случай ще са в тухли и бетон.
                Сериозен данък наследство и дарение е правилната мярка. Вместо да наказваме умните, работливи и талантливи че изкарват пари и имоти, трябва да стимулираме търтеите да бачкат, а не да чакат наготово помощи или наследство.
                Last edited by X_Y; 08.05.2023, 12:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение

В крайна сметка има нужда от такива хора , които да изкупуват на висока цена продукцията , за да движат икономиката . Ако не са те , как ще се държи БВП и изплащат държавни разходи + дългове . Някой трябва да плаща сметката , дори по 5 апартамента и никой да не живее , а цената им да пада - трябва някой да купува .
                  Прав си.Голяма част от БВП се дължи на строителството на жилища. Осигурява се и заетост и то при добро заплащане.
                  Така че няма значение дали цените ще растат или ще падат,важното е строителството да продължи с тия темпове.И крадените пари и парите на емигрантите по-добре да се набиват в имоти,отколкото да са в чужбина.
                  Last edited by mirodes; 08.05.2023, 12:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Същото ще стане и в БГ
                    В момента сме на максимума който можем да достигнем като икономика със съществуващия ни треторазряден матрял.И то благодарение на това,че сме в ЕУ
                    Матряла е най-важното в една държава ! Няма ли образовани млади хора,няма нищо.
                    Да припомня,от 0-14 г възраст, 26.6% от населението на БГ е манго джери.
                    26.6% !!! В момента.Това са факти,не алабала брокеразки приказки за лека нощ
                    Далеч сме от максимума, вероятно икономиката ще се удвои до края на десетилетието. Ако тук една четвърт от децата са манго джери, то в щатите половината са така. Нивото на образованост сред масите също е по-добро. Там има няколко процента елитни училища, другото е леш. Миграционните тенденции също се обърнаха, идващите в България са В ПЪТИ повече от напускащите. А напускат основно мързеливи и неграмотни, търсят соЦиал. Дано да устискаме да не раздаваме големи помощи още няколко години, родината доста ще се изчисти откъм търтеи, особено ако влезнем в ЕЗ и Шенген.

Коментар

Така че чипът на българите трудно ще се промени и за тях имотите винаги ще са светая светих-най-ценното нещо на света.
                      В крайна сметка има нужда от такива хора , които да изкупуват на висока цена продукцията , за да движат икономиката . Ако не са те , как ще се държи БВП и изплащат държавни разходи + дългове . Някой трябва да плаща сметката , дори по 5 апартамента и никой да не живее , а цената им да пада - трябва някой да купува .

Коментар

• Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение

Нагласите се променят с разумни аргументи . Досега пазарът беше неразумен и напълно съответстващ на народопсихологията .
                        Не знам какво ще се случи , ако имотът започне дългосрочно да носи загуби - това въздействие не сме го наблюдавали още .
                        Може да носи загуби единствено ако се повишат значително данъците за повече от едно жилище. Това в България никога няма да стане, щото и политиците набиват парите си в имоти.
                        Така че ще се продължава както досега-купува жилище, изобщо не го и ремонтира,плаща ниски данъци и си знае, че е актив.
                        А българите по отношение на финансите са консервативни-знаят банки и имоти. Ако има драстично повишаване на лихвите по депозитите може и да си набият парите в банки.В противен случай ще са в тухли и бетон.

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

Няма. Време е да признаем истината, и тя е, че ако ще камъни да падат от небето, имотния пазар в България (особено в София) няма как да се срине, пък дългосрочно - съвсем. Твърде много лесни пари се изкарват от твърде посредствени хора, които не знаят какво да ги правят друго.
                          Тука много се обсъждат световни тенденции, постават се статии за лихвите в Швеция, за ипотеките в Калифорния, за китайските мегаполиси ... нищо не е релевантно. Имотния пазар в България е феномен, невиждан в световен мащаб, уникална комбинация от манталитет, глупост, наивност, усвояване на чужди пари и комплексарщина.
                          И аз не съм във възторг, тъй като съм вече от бая време извън пазара, но това е положението - това, което аз бих изкарал за 5 години, някой го изкарва с два подписа на правилните места. Каква конкуренция може да съм му?
                          Не само лесни пари,но и много мъчени пари,изкарани с тежък труд в чужбина се набиват в имоти. Някои дават за пример нарасналите депозити в банките. Ама депозитите растат ,щото не са достатъчни за купуване на жилище. Повечето спестявания са до 100 хиляди лева ,а с тях не може да се купи жилище. Иначе и те щяха да се набият в тухли и бетон .И си прав,че ситуацията в България е уникална по отношение на имотите и ако ще някой град да е полупразен пак ще има хора, които ще си влагат парите в имоти.

Коментар

Не знам дали тази нагласа ще се промени в близките 50 години.
                            Нагласите се променят с разумни аргументи . Досега пазарът беше неразумен и напълно съответстващ на народопсихологията .
                            Не знам какво ще се случи , ако имотът започне дългосрочно да носи загуби - това въздействие не сме го наблюдавали още .

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

БГ "инвеститора" в "имоти" ще промени глупавите си инвестиционните навици когато го сурвакат мъжката ,загуби много пари.и няма изглед тези пари да си ги върне никога.
                              Тогава ще се промени тази порочна народопсихология.
                              А този процес вече започна,на есен ще е голямото сурвакане и после години ще ги бият по малко,но много болезнено.
                              Ще дойде време когато ще има планини от хора търсещи да развържат на загуба поне 50% от инвестираното в обори,но и тогава няма да има купувачи.
                              Просто излишъка на имоти е ОГРОМЕН !
                              8.9 млн бяхме преди 35г,оттогава се посториха цели нови градове буквално ,вътре в старите.
                              А матряла вече е намалял със стряскащите 27% за само 35г .
                              Или 2.4 млн ги няма !
                              А има планини от нови и грозни бетонни обори.
                              Съгласен съм с това, което си написал.Но болшинството българи не мислят като теб и мен. Изобщо не ги бърка демографският срив.Затова и в нашият град, в който след 10 години населението ще е наполовина по-малко, отколкото през 1990г,се построиха много жилища, но цените постоянно растат. Онзи ден една позната е искала да купи жилище в града на сина си.Харесала си е едно, договорили са цената, но докато изтегли кредит, то вече било закупено от един емигрант,който изобщо нямал намерение да живее в него.

Коментар

Основното е народопсихологията.Българите като спестят някой лев и веднага купуват имоти. Наскоро гледах отново "Записки по българските въстания "и там един от ръководителите на въстанието си продаде лозето ,за да купи пушки.И старейшините на града не знаеха защо го е продал и казаха,че се е побъркал, защото било невиждано българин да продава имот,а българите само купували.150 години по-късно нищо не се е променило. Затова има и градове с драстично намаляло население, строят се много нови жилища, които веднага се купуват и цените растат.Затова има и емигранти,които мизерстват, но пестят пари и купуват с тях по 5 имота в България. И пестят за шести.
                                Не знам дали тази нагласа ще се промени в близките 50 години.
                                Няма. Време е да признаем истината, и тя е, че ако ще камъни да падат от небето, имотния пазар в България (особено в София) няма как да се срине, пък дългосрочно - съвсем. Твърде много лесни пари се изкарват от твърде посредствени хора, които не знаят какво да ги правят друго.
                                Тука много се обсъждат световни тенденции, постават се статии за лихвите в Швеция, за ипотеките в Калифорния, за китайските мегаполиси ... нищо не е релевантно. Имотния пазар в България е феномен, невиждан в световен мащаб, уникална комбинация от манталитет, глупост, наивност, усвояване на чужди пари и комплексарщина.
                                И аз не съм във възторг, тъй като съм вече от бая време извън пазара, но това е положението - това, което аз бих изкарал за 5 години, някой го изкарва с два подписа на правилните места. Каква конкуренция може да съм му?
                                Last edited by Tepix; 08.05.2023, 11:40.

Коментар

Working...
                                X