Първоначално изпратено от Дюри
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Ей тъй кът стане начи:
Стойне Василев
Днес получих извлечение от моя УПФ фонд. Резултатите са следните:
Загуба от 12.6% за 2022 година
Инфлация за 2022 година от 16.9%, т.е. отрицателна реална доходност от -29.5% (загубили са близо 30% от парите ми за пенсия само за 1 година)
Удържат ми по 3.75% входяща такса на всяка вноска (при ETF-ите няма такава такса, например)
Взимат 0.75% върху цялата сума като инвестиционна такса (при индексните фондове е 0.07%, т.е. 10 пъти по-ниска)
Седя и се чудя - ако това допълнително пенсионно осигуряване не беше задължително (ДЗПО), дали щях да внасям парите си за пенсия в някой УПФ?
Дори да не съм съгласен, единственото нещо, което мога да направя е да прехвърля партидата си в друга компания със сходни резултати и такси.
- 1 like
Коментар
-
Ако оставим, дежурните дъвки на понижители за лихви, ипотеки и прочее, обмислих обособяването на една хранителна верига при инвестициите. При мен тя се явява такава: с доходи от наем, купувам акции, с дивидентите от акциите събирам кеш за нови такива врътки, дали в имоти или директно в нови акции. Не се различава много от животинската хранителна верига. В новата тема разбира се съм посочил най-честата практика-печалба от бизнес да се набива в дивидентни акции. Ще се радвам да коментирате идеята за "хранителната верига при инвестициите".
Коментар
-
Първоначално изпратено от gbikov Разгледай мнениеЗначи като понижител виждам здраво понижение в цената на имотите. Забелязал съм, че по някакъв начин цените на имотите са свързани с данните за безработицата и други фактори. Нарастне ли безработицата и сгъне ли икономиката, цените на имотите отиват у киреча. Та ето малко дании за задаващата се безработица Спасяват летния сезон с работници от Индия, Непал и Бангладеш ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ, същото е положението и със сгъването на икономиката ЕБВР прогнозира ръст на БВП на България от 1,3% през 2023 - Бизнес - БНР Новини (bnr.bg), третия фактор е намаляването на доходите, като съответно доходите започват да спадат Ръст в доходите на българина: харчи повече за месо и алкохол, но яде по-малко хляб - Дебати (debati.bg), четвъртият фактор разбира се е демографията, както знаем населението на страната се топи с всеки изминал час ето и данните 88% от българите, пребивавали в чужбина през последните десетилетия, са се завърнали у нас | Днес.dir.bg, и последния 5-ти фактор за спад в цените на имотите е спад в цените на строителните материали и труда в строителството, тук обаче линкове няма да слагам, че да не стряскаме повишителите, които още не са се усетили, че цените на бетона, дървото, желязото, стъклото и всичко за довършителни работи са наполовина от цените през 2017та, а майсторите си устройват дъмпингови цени за труд, само и само да хванат клиент и да имат работа.д
ХАХАХАХА ХАХАХА, спад, спад, спад.... Дръжте се повишители, идат новите лихви...Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 4 Харесвания
Коментар
-
Значи като понижител виждам здраво понижение в цената на имотите. Забелязал съм, че по някакъв начин цените на имотите са свързани с данните за безработицата и други фактори. Нарастне ли безработицата и сгъне ли икономиката, цените на имотите отиват у киреча. Та ето малко дании за задаващата се безработица Спасяват летния сезон с работници от Индия, Непал и Бангладеш ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ, същото е положението и със сгъването на икономиката ЕБВР прогнозира ръст на БВП на България от 1,3% през 2023 - Бизнес - БНР Новини (bnr.bg), третия фактор е намаляването на доходите, като съответно доходите започват да спадат Ръст в доходите на българина: харчи повече за месо и алкохол, но яде по-малко хляб - Дебати (debati.bg), четвъртият фактор разбира се е демографията, както знаем населението на страната се топи с всеки изминал час ето и данните 88% от българите, пребивавали в чужбина през последните десетилетия, са се завърнали у нас | Днес.dir.bg, и последния 5-ти фактор за спад в цените на имотите е спад в цените на строителните материали и труда в строителството, тук обаче линкове няма да слагам, че да не стряскаме повишителите, които още не са се усетили, че цените на бетона, дървото, желязото, стъклото и всичко за довършителни работи са наполовина от цените през 2017та, а майсторите си устройват дъмпингови цени за труд, само и само да хванат клиент и да имат работа.д
ХАХАХАХА ХАХАХА, спад, спад, спад.... Дръжте се повишители, идат новите лихви...Last edited by gbikov; 23.05.2023, 20:53.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнениеОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
Те са горе- долу на едни цени. Епк боксониера 25-27 реални квадрата в Люлин 7 ти е 55000 евра. Гарсониера панеляк в добрите части на Люлин 65-70 000 евра за 40 реални квадрата. Новото и то 70 000 евра за 40 реално а по обява 60 и няколкоОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Читав панеляк ли? . Тулата е все нова и верно е там някъде.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
https://www.youtube.com/watch?v=tYDPG7_4YrM
ХА ХА ХА ХА ХА
Промени на пазара на недвижими имоти - Епизод 71 !!
Огромен спад в сделките в София !
Напълно очаквано, а и в реда на нещата, колкото и на разни участници да не им се иска, пазарът на недвижими имоти търпи промени. В днешното видео ще ви разкажа за някои от тях, които ще определят неговото движение в следващите месеци.
20-30% реален спад в сделките в София -данните са от нотариусите !Last edited by bulgarian lev; 23.05.2023, 19:19.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение
Хубаво, дори прекрасно бих казала. Интересното е от какви суми ще започне така лелеяния спад и дали няма да се случи след десетилетие / я
За сега не виждам причина да има такъв.Last edited by bulgarian lev; 23.05.2023, 19:19.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеИнфлация- НЕТ
Започва изпускането на хелия ....а той е доста между другото
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от gbikov Разгледай мнение
Така си е скъпа Дюри. вре-ме-тоооо е наше. Аааааа... ааааа. аааа. Не знам кой какво си е признавал, но че ще има спад е ясно, само трябва да го дочакаме.
За сега не виждам причина да има такъв.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение
Цялото време е пред такива като теб :) После само да няма като ,Квръчето : Тогава сбърках, признавам си
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
В Люлин под1500-1700 евро на реален квадрат нищо читаво не можеш да купиш.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
Коментар