Първоначално изпратено от Bad_Bear
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Почвам да им се чудя имат ли представа как се правят повече пари или са наистина 101% първенюта които не знаят с кво се захващат нашите бизнесмени. Вярно, системата е порочна, той трябва да цака на общинари, на мутри, на местни феодали изнудвачи...от властта си искат тяхното. Обречена работа по презумция....обърнете внимание на правописа - презумция на Бг език, но presumption на Английски.
Българското море: Скъпотия и печалбарство. А можем повече.
Като всеки летен сезон на българското море и този е още от предишния, при това на по-високи с 20-30% цени, независимо че до края на 2023 г. се прилага намалената ставка на ДДС от 9 на сто за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите. Браншът настоява тя да си остане постоянна, като при хотелиерите, които я ползват от 14 години - макар че аргументът за изсветляването като ефект подлежи на статистическа проверка.
Що се отнася до качеството на почивката няма особено значение дали човек е избрал луксозен или нискобюджетен хотел, например в Слънчев бряг - персоналът и в двата може да е от неопитни младежи, шезлонгите на плажа са наблъскани един до друг, безплатни химически тоалетни няма, а липсата на паркинги може да влуди човек с кола, както и цените за паркиране, които стигат до 20 лева на ден. От балкона и на единия, и на другия се вижда море от постройки и китайска продукция, която се вее от сергиите, а липсата на нормални указателни табели на български и английски език е типична не само за Черноморието, но и за България.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Ехе, 30% общи части...Аз мислех, че това е старо строителство. Но и ново да е, 30% е адски много.
Като ходех по огледи преди 2-3 години и дори при старото строителство брокерите ми смятаха някакви общи части. Викам му:
- Това няма как да е толкова квадрати.
- А той - "е да ама ако беше ново щеше да има еди колко си общи".
- А аз ново ли гледам или старо бе к..т? Кажи ми колко е площта по документи?
- Ами то, ами не знам, ами той нот. акт трябва да се извади като копие щото собственикът го загубил, ами то такъв ли бил проблемът чак какво било написано в обявата, важното било че апартът бил с "потенциал", можело да се усвои терасата, ама ако искате ще ви покажа друг апарт в района, ама това, ама онова....
И си викам: добре, тези брокерази наистина ли вярват, че при огледа няма да ти направи впечатление истинската площ? И че само губят и своето време като лъжат така нагло - обявата да изглежда атрактивна, а то съвсем друго.
В Германия това ще се обяви точно за 53 квадрата, колкото е светлата площ. Формулата е приблизително:
- Ново строителствоX0.70 или Старо строителствоX0.85=Немска Площ, като при новото говорим за макс 15% общи части, иначе е по-малко от 70%.
Формулката е приблизително точна, като изключим още по-старото строителство, където примерно един нормален тристаен е 75-6м2 по нот. акт. Предполагам, че тогава са мерили от стена до стена стаите и това е чистата квадратура. Но там пък минуса е, че имат по една баня и тоалетна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Убеден съм ,че който чужденец мине един път по тоя смешен път,цял живот ще ни помни с негативизъм
Контраста от там е огромен и щеш не щеш ,те удря като с мокър парцал
После се сърдим,че ни казват,че сме гето....
Еми как може в Африка да има по-добри пътища от основната ти "магистрала",а ти си в Европа ? УЖ ...
https://www.google.com/maps/@42.0781...2i51?entry=ttu
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
Според мен точно хола е по-голям - 6-6.3м на 4.5м. - ъгловия диван е поне 1.5м. Което идва около 27-8м2 реална площ. За антрето съм съгласен с 8м2. За спалнята 4 на 3 метра - абсурд. макс 3 на 3.20 - няма 10м2. Вижда се, че има прилежаща малка тераса към нея, сложи я още 3м2. Баня с тоалетна както казваш, около 4м2.
Дотук станаха 52-53м2. Приемайки 30% общи части от 80м2 са 24м2, или остават 56м2 застроена жилищна площ и около 52-3м2, както сметнахме чиста жилищна площ. Така, че наистина може обявата да е коректна. Въпроса е, че се плащат 80м2 за апарт с размерите на голяма гарсониера.
Като ходех по огледи преди 2-3 години и дори при старото строителство брокерите ми смятаха някакви общи части. Викам му:
- Това няма как да е толкова квадрати.
- А той - "е да ама ако беше ново щеше да има еди колко си общи".
- А аз ново ли гледам или старо бе к..т? Кажи ми колко е площта по документи?
- Ами то, ами не знам, ами той нот. акт трябва да се извади като копие щото собственикът го загубил, ами то такъв ли бил проблемът чак какво било написано в обявата, важното било че апартът бил с "потенциал", можело да се усвои терасата, ама ако искате ще ви покажа друг апарт в района, ама това, ама онова....
И си викам: добре, тези брокерази наистина ли вярват, че при огледа няма да ти направи впечатление истинската площ? И че само губят и своето време като лъжат така нагло - обявата да изглежда атрактивна, а то съвсем друго.
В Германия това ще се обяви точно за 53 квадрата, колкото е светлата площ. Формулата е приблизително:
- Ново строителствоX0.70 или Старо строителствоX0.85=Немска Площ, като при новото говорим за макс 15% общи части, иначе е по-малко от 70%.Last edited by ejonny2376; 16.07.2023, 11:17.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Не са и 54%...милион пъти съм го обяснявал това. В статистиката на НСИ има графа за брой ипотеки по принцип, а не за покупко-продажби с ипотека.
Но предполагам се увеличават като процент. от сделките
Колко да са ипотеките, които не са за покупко-продажба? 10% от всички да са макс, макар и да е много това. Пак сме на 50%.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376
Холът е по-скоро 6 на 3,5 метра - 20-21 квадрата макс с все кухнята.
Спалнята е 4 на 3 метра.
Банята 4.
Антрето е голямшко с вградени гардероби - да речем 8 квадрата макс.
45 квадрата светла площ общо без терасата.
80 квадрата по документи при старата тухла си е доста приличен тристаен, това посмъртно няма толкова. А брокерастите имат навика да снимат с разни ефекти, които удължават пространствата и ги правят големи на снимките. После отиваш на оглед и изненада.
Дотук станаха 52-53м2. Приемайки 30% общи части от 80м2 са 24м2, или остават 56м2 застроена жилищна площ и около 52-3м2, както сметнахме чиста жилищна площ. Така, че наистина може обявата да е коректна. Въпроса е, че се плащат 80м2 за апарт с размерите на голяма гарсониера.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
25кв хол + 10 спалня +10 коридор и баня как станаха 80?
Спалнята е 4 на 3 метра.
Банята 4.
Антрето е голямшко с вградени гардероби - да речем 8 квадрата макс.
45 квадрата светла площ общо без терасата.
80 квадрата по документи при старата тухла си е доста приличен тристаен, това посмъртно няма толкова. А брокерастите имат навика да снимат с разни ефекти, които удължават пространствата и ги правят големи на снимките. После отиваш на оглед и изненада.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Аз мисля, че съм писал за морски таралежи, които, ако ги настъпиш, бодат лошо и затова се влиза със специални плажни обувки. За Гърция пиша, където съм бил, не за тигровите акули, дето по Бразилия тормозят плажове.
ПП И да напомня, аз никога от нищо не се ошашквам, камо ли от цени на имоти, за да не участвам в този пазар почти десетилетие. Такова ошашкване, ми е крайно непонятно....
Гмуркал съм се с очила и плавници на около 7-8 метра дълбочина за бисерни миди. По време на отлив, печелиш едни 2 метра дълбочина. Има ги в изобилие, но едва в 1 от 20 може да намериш перличка вътре и то по-голяма от 5 мм. Имам няколко - най-голямата естествена леко розовееща перла ми е около сантиметър. Пазя си я.Last edited by bulgarian lev; 16.07.2023, 02:23.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Относно ипотеките специално България е топ 3 отзад напред. Спрямо лидерите не мога да сметна колко много пъти по-малко.
Това е и една от причините цените у нас да са толкова ниски.... все ощеОстанете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
-
Мите, нашето Черно море е леко объркано, но ти си извадил късмет от УУУУбърквацията та караш на празен курорт.
Накратко разходите и исканите цени не предлагат съответното качество на продукта. Дори да погледнем съседните ни страни - спрямо Гърция изоставаме много относно плажовете и чистотата на водата, няма дребни влудяващи цакания и измами..., а спрямо Турция като сървис и плюскане сме назад на километри.....
Цените по Черноморието ни трябва да са значително по-ниски от тези в Турция и Гърция примерно, а не да ми пускат реклама с кмета на Созопол като водеща новина , че се бил изкъпал и било чисто ама сезона бил провал....
Беше гоУем майтап като в началото на сезона обясняваха , че нмало как да не вдигнат цените с 20-50% кто знаеха, че няма да има Руснаци и Украинци.... вместо да ги свалят с толкова и да запълнят дупките....
ПП Актуализира ли наемите ?Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеАйде стига ми за тази вечер като за последно да спомена , че Лидълският заплатен бенчмарк удари 2075 лева днеска гледам в магазина....
Питам касиерката какво ще правиш с толкава много пари ? Нали нма да купуваш втори апарт във Вазов и да пускаш Жонката под наем ? Той иска сам да си купи там !
А тя вика споко, кажи му да не се притеснява вече към Докторката гледам и Левчо да му мисли....
Между другото ще тествам airbnb и управление на имоти от професионалисти.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеАз пък все се чудя как може тоя междуселски път да му казват магистрала? Та тва са 2 ленти + аварийна, отделно дясната лента е неизползваема и всички карат само в лявата ( в участъка след Сз към Бс).
Контраста от там е огромен и щеш не щеш ,те удря като с мокър парцал
После се сърдим,че ни казват,че сме гето....
Еми как може в Африка да има по-добри пътища от основната ти "магистрала",а ти си в Европа ? УЖ ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеНикой не каза,че като иде до морето и после трябва да сменяш предница на кола
А ако реши да го прави с влак,трябва да отдели повече време отколкото хората минават Атлантика със самолет
Основната ни магистрала А1 е едно посмешище и спокойно може да се нарече третокласен път.Участъка около СЗ посока СФ ще бъде затворен даже в Африка,докато тук е магистрала номер 1 Не случайно всеки ден има обърнати и запалени тирове.А се обръщат от дупки.Имаше една статистика,че е една от най-опасните магистрали в ЕУ
После пътя от Бургас надолу по южното Черноморие ,който е ограничен постоянно на 80км заради неравностите е срам за България ! Къв туризъм,кви 5 лева Основния път за курортите видимо без подръжка отдавна и с дупки застрашаващи живота .То не са неравности,то не са дупки,Имаш чувстото ,че вместо кола караш лодка.Във всяка европейска държава този път ще бъде затворен ,но тук е основния !
Там пък коли на всеки бордюр,улица и каквото се сетиш.Зеленина няма.Само коли и бетон.И мръсотия до шия.
А че Черно море било чисто, лайната и боклуците на цяла Европа се вливат в него,та няма как да е много чисто
Ей тва е магистрала, тук продухваме турбините:
https://www.google.com/maps/@41.2316...er=0&entry=ttu
Коментар
Коментар