Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
На първо време вземаш незабавно и ГАРАНТИРАНО около 18 % доходност в момента при падеж след около месец (алтернативата за банков депозит ти дава около 5-7 % след 1 година).
Оттам нататък Фундамента:
1.) Песимистични допускания (Атера САМО продава земята до момента, без да купува повече):
* Дружеството има около 245 000 дка земеделска земя. В момента продават на средна 1100 лв./дка. - ако разпродадат всичко около нея, биха направили около 270 млн.лв.
* След дивидента остават около 34 млн.лв. cash, реално около 40 млн.лв. след като си съберат взманията от ренти.
* Тъй като земята няма да бъде разпродадена веднага, поне още няколко години ще бъдат отчитани и приходи от ренти (вероятно и някакви лихви от кеша).
И пак, тъй като земята няма да бъде разпродадена веднага, в средносрочен план всички очаквания са да продължи да расте цената. Най-малкото тъй като реално все още не е започната комасацията в България, а след нея цените ще скочат. Отделно, при реализирани печалби от около 100-150 лв, и над 250-300 лв. при поливни площи на декар, нали се сещате че текущите цени около 1000-1100 лв. са ниски....
2.) Реалистични допускания (Атера не само продава , но и Купува земи):
Под реалистични, нямам предвид някакви по-големи цени на земята от 1100 лв., а това, че не сме в ликвидация и тепърва ще има още прилично количество декари, които ще се купуват и продават (респтективно генерират печалба), т.е. че не трябва само да остойностяваме сегашните декари...
* Свободния кеш от около 35-40 млн.лв., прави още поне 1 "завъртане" (купи се земя на първичния пазар и се продаде на вторичния). Все още съотношението на цената, на която се купува и се продава е 1 към 2... Т.е. тези пари могат спокойно да се удвоят.
* Тъй като няма само да се продава земя, с част от постъпленията ще се купуват земи... мисля че съотношението последно време е около 1 купен декар на 2.5 дка продадени.... Така или иначе, реално печалба ще се генерирата на повече от 245 000 дка... В какви пропорции ще се купува спрямо продажбите не знам, но така или иначе ще се завърти още известна търговия.
Оттам нататък - акциите (към които се разпределят дивидент и накрая ликвидационен дял) са 85 млн. лв. Според допусканията си за цена на земята (може да не се покриват с моите допускания по-горе) можеш да сметнеш какво може да се вземе на акция, т.е. колко е реалната стойност - а нея вече съпоставяй с цената на пазара в момента.
EDIT: Компанията има и немалко индустриални имоти, които никой (включително и аз) не брои.... но и те си имат стойност и са потенциален източник на печалба от продажба.... но и аз не се наемам да прогнозирам колко....
Коментар