IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
    Според мен това дружество има бъдеще поне докато цената на БГ земя не достигне (средноевропейско или поне източноевропейско, Унгария, Румъния, Гърция) ниво. До тогава приходите от ренти не са толкова съществени, а те също ще растат. Основното са приходите от продажбата на окрупнени парцели земя. Ако аз съм един фермер или арендатор. За мен е по-изгодно да обработвам възможно по-малък брой големи парцели в едно землище отколкото голям брой малки парцели в същото землище. Също така е по-добре да се договарям с 1 голям собственик отколкото с десетки или стотици малки собственици. Така, че това са основните преимущества, които има АТЕРА поне за мен. Не е без значение и доверието, което спечели и опита, който успя да натрупа мениджмънта на това дружество през годините.
    не е точно така
    големият собственик ще сложи +15+20лв рента над останалите
    това, че Адванса не го правят е поради лошото качество на земята - т.е. в нашите представи е едно, а в техните възможности друго
    като гледам рентата по новите им договори - смешна работа, за старите не ми се пише

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
      Абе не мога да ви разбера какво очаквате от таз компания.
      Всяка година си разпродава земята - т.е. рентата намалява година спрямо година.
      Дивидента идва именно от продажбата на земя на по-висока цена от покупната. Само че както казват хората, земята не се произвежда, т.е. тия рано или късно ще секнат дивидентите въпрос на време, ако не тази година то следващата. А цената би трябвало да отразява бъдещите очаквания.

Та именно какви бъдещи очаквания тука? Да продадат още земя тази година за да платят дивидент през 2015 ли? Отделно вижте капитализацията. Тя е огромна. Да сигурно отразява земята, която притежава дружеството (все още). Ама тва е.
      За мен е компания без бъдеще на този етап. А аз в компании без бъдеще няма защо да инвестирам.
      Според мен това дружество има бъдеще поне докато цената на БГ земя не достигне (средноевропейско или поне източноевропейско, Унгария, Румъния, Гърция) ниво. До тогава приходите от ренти не са толкова съществени, а те също ще растат. Основното са приходите от продажбата на окрупнени парцели земя. Ако аз съм един фермер или арендатор. За мен е по-изгодно да обработвам възможно по-малък брой големи парцели в едно землище отколкото голям брой малки парцели в същото землище. Също така е по-добре да се договарям с 1 голям собственик отколкото с десетки или стотици малки собственици. Така, че това са основните преимущества, които има АТЕРА поне за мен. Не е без значение и доверието, което спечели и опита, който успя да натрупа мениджмънта на това дружество през годините.
      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Абе не мога да ви разбера какво очаквате от таз компания.
        Всяка година си разпродава земята - т.е. рентата намалява година спрямо година.
        Дивидента идва именно от продажбата на земя на по-висока цена от покупната. Само че както казват хората, земята не се произвежда, т.е. тия рано или късно ще секнат дивидентите въпрос на време, ако не тази година то следващата. А цената би трябвало да отразява бъдещите очаквания.

Та именно какви бъдещи очаквания тука? Да продадат още земя тази година за да платят дивидент през 2015 ли? Отделно вижте капитализацията. Тя е огромна. Да сигурно отразява земята, която притежава дружеството (все още). Ама тва е.
        За мен е компания без бъдеще на този етап. А аз в компании без бъдеще няма защо да инвестирам.
        Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• http://fermera.bg/component/k2/item/...%82%D0%B0.html

Коментар

• Първоначално изпратено от конан Разгледай мнение
            Цената и девидента ще пада не виждате ли очетите.
            абе със сигурност ще пада,както трагнало нищо чудно и дивидент да няма
            Last edited by orakula; 20.01.2014, 01:32.

Коментар

• Ето и моето кратко мнение по въпроса. Имам акции.

Дивидентът по мои прогнози ще е около 35 ст./акция. Това е с около 10 ст./акция повече отколкото очаквах в началото на 2013 г. Дотук добре, дори много добре.

Не съм съгласен с ван Бастен, че фундаментът се е запазил през тази година. И това без да вземем под внимание, че притежаваната земя ако не се лъжа е с 20000 дка. по-малко. Не искам да го отрека, но не мога да го потвърдя докато няма еднозначен отговор на това каква земя се е продала и каква се закупила. В крайна сметка какво да очакваме, ако в портфолиото остава все по-некачествена земя...

Всичко на всичко Атера е дефанзивна позиция. Ще качва по-слабо от пазара при месеци като настоящия. Ще е сигурно убежище при корекции и сътресения. В моето портфолио тази акция има място не само заради добрата дивидентна доходност тази година, но и заради диверсификация на риска. Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                Като го издрънкаш това и наново започвам да преглеждам зърнените пазари и прогнозите за времето. Мисля си, че все нещо изпускам - това, което ти си видял в повече!
                Гледам и в тавана, ама явно на него не пише това, което на твоя !!!!
                различни тавани-различни виждания Форти иначе цената на акцията е подценена към настоящия момент и според мен(2.80-3 преди дивидента)
                Last edited by orakula; 19.01.2014, 23:24.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                  Айде и аз да дам своите 50 цента, в играта с прогнозите.

Днес си поиграх да изсмятам дивидента при отчетени продажби през 2013 г. (общо 46069 дка), като съм смятал и приходите от ренти и лихви, като респективно съм извадил 10-те процента за управляващото дружество от продажбите и рентите. Сложил съм (извадил) съм и някои други разходи, които са налични в септемврийския отчет и така или иначе ще са валидни на годишна база. Моите сметки са за около 42 ст./акция, като не ангажирам никой с моите калкулации.

Предполагам, че ще има някои разходи през последното тримесечие, за които няма все още информация за да ги включа в изчисленията, но не би следвало да са толкова големи (значимите разходи са за обслужващото дружество, а тях съм ги включил в сметките). Така че моята прогноза за дивидент е за ~40 ст./акция.
                  (Това е предварителна прогноза, по-точна ще мога да направя като излязат предварителните счетоводни отчети за 2013-а).

Колкото до прогноза за цената на акцията преди и след дивидент, там вече ми е трудно да прогнозирам. Напоследък няколко пъти казах, че явно не разбирам тази позиция. Фундамента на компанията според мен, все още дава стойност на акцията около 3,50 лв, но явно пазара си има собствено мнение по въпроса, така че дали ще се доближим до тези нива е една друга тема.

Съгласен съм с мнението на колегите, че тук е сравнително "скучна" позиция и трейдърите търсещи бързи пари насочват инвестициите си в други позиции... Движението на борсата последните месеци доказа това - без да има някакви съществени промени във фундамента (подобрени финансови отчети на компаниите или нещо от сорта), някои акции излетяха с около 20-30-50 % за последните месеци, докато тук въпреки изключително добрите резултати акцията почти не мръдна.

Та прогнозата ми за цената на акцията е по-скоро свързана с развитието на пазара като цяло. Ако еуфорията на борсата продължи и парите се насочват другаде, предполагам тук няма да има голям ръст, може би до +25-30 ст., т.е. до 2,70 лв.

Ако обаче започне някоя корекция и някои инвеститори кешират печалбите си, предполагам че може да се насочат тук за малко бързи и лесни пари (очертаващия се дивидент е изключително добър спрямо текущите цени, особено при положение че бъде разпределен отново през месец Юни), та тогава си мисля че може акцията да получи една по-реална оценка като цена - например 3.00 лв.... Като цяло си мисля, че ралито по другите акции не може да продължи непрестанно, така че предполагам като излезе официалната информация за размера на дивидента, тук ще има интерес, но какво ще стане е божа работа...

По-интересно е какво ще стане след дивидент. По принцип е логично да се сбъднат очакванията, след дивидента цената да пада с толкова колкото е дивидента. Но като цяло си мисля, че 2013 година беше малко по-различна и поне на теория спада не следва да е с механично "изваждане" на дивидента.

Причината ? Смятам че през 2013 г. въпреки очертаващия се стабилен дивидент, фундамента бе запазен в много по-голяма степен спрямо предходната 2012 г.:
                  * През 2012 г. дивидента от 47 ст. бе подсигурен от нетно намаление на декарите в размер на ~50 000 дка (продадени през 2012 г. 79 296 дка и закупени 29 388 дка)
                  * През 2013 г. дивидента ще бъде подсигурен от нетно намаление на декарите в размер на ~18 500 дка (продадени през 2013 г. 46 069 дка и закупени 27 500 дка).

По принцип логиката е, че дивидента при АДСИЦ-а е от "ликивдация" на част от активите/фундамента, поради което същия се води като вече изконсумиран и се приспада от цената след дивидент. През 2013 г. обаче "Адванса" успя да замести 60% от продадените декари със закупени нови декари, което според мен е силно положителен фактор, който ще бъде оценен от инвеститорите.Т.е дивидента не е изял толкова голяма част от фундамента, като реално същия (фундамента) е допълнен с нови декари частично заместили продадените. Така че поне теоретично, спада след дивидент следва да е с около 40 % от размера на дивидента.... но това естествено е само на теория - понякога пазара се движи повече от психологически настроения, отколкото от скучни финансови изчисления като тези които правя, така че ще видим какво ще се случи....

+1
                  Много добър анализ ... стискаме палци и гледаме мача ...

не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
                    Според мен се опитваш да свалиш цената с вербална интервенция ама не ти се получава щото хората и фондовете с големите обеми по тази позиция не четат този форум или поне не е определящ за техните инвестиционни решения. Дано успееш да се качиш преди да обявят дивидента, щото след това ще забърза влака. Успех!
                    Като го издрънкаш това и наново започвам да преглеждам зърнените пазари и прогнозите за времето. Мисля си, че все нещо изпускам - това, което ти си видял в повече!
                    Гледам и в тавана, ама явно на него не пише това, което на твоя !!!!

Коментар

• Аз държа актива и въобще не съм толкова уверен в светлото му бъдеще поради какви ли не причини. А тук някой са ужасно сигурни в отличните перспективи на една хартия. От къде тази увереност - дори и да не е чиста хартия, а акция на Адванс?

Коментар

Според мен се опитваш да свалиш цената с вербална интервенция ама не ти се получава щото хората и фондовете с големите обеми по тази позиция не четат този форум или поне не е определящ за техните инвестиционни решения. Дано успееш да се качиш преди да обявят дивидента, щото след това ще забърза влака. Успех!
                        За този дивидент се знае доста отдавна и според мен вече е калкулиран в цената.

Коментар

• най-много 20 ст. дивидент

Коментар

• Цената и девидента ще пада не виждате ли очетите.

Коментар

това значи е отговора за ниските ренти?
                              да, да, точно цената се старая да понижа, имайте го предвид

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                като се чудите за цената на акцията - нека започнем с горния въпрос, че го подминахте като бърз влак малка гара

Коментар

Working...
                                X