IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    защо е толкова ниска средната рента за следващата година? при това, че новите ренти са толкова по-високи
    хубавата земя изглежда ще продължи да расте с по 5% годишно, не пиша за акциите на Адванс
    като се чудите за цената на акцията - нека започнем с горния въпрос, че го подминахте като бърз влак малка гара

Коментар

• Айде и аз да дам своите 50 цента, в играта с прогнозите.

Днес си поиграх да изсмятам дивидента при отчетени продажби през 2013 г. (общо 46069 дка), като съм смятал и приходите от ренти и лихви, като респективно съм извадил 10-те процента за управляващото дружество от продажбите и рентите. Сложил съм (извадил) съм и някои други разходи, които са налични в септемврийския отчет и така или иначе ще са валидни на годишна база. Моите сметки са за около 42 ст./акция, като не ангажирам никой с моите калкулации.

Предполагам, че ще има някои разходи през последното тримесечие, за които няма все още информация за да ги включа в изчисленията, но не би следвало да са толкова големи (значимите разходи са за обслужващото дружество, а тях съм ги включил в сметките). Така че моята прогноза за дивидент е за ~40 ст./акция.
      (Това е предварителна прогноза, по-точна ще мога да направя като излязат предварителните счетоводни отчети за 2013-а).

Колкото до прогноза за цената на акцията преди и след дивидент, там вече ми е трудно да прогнозирам. Напоследък няколко пъти казах, че явно не разбирам тази позиция. Фундамента на компанията според мен, все още дава стойност на акцията около 3,50 лв, но явно пазара си има собствено мнение по въпроса, така че дали ще се доближим до тези нива е една друга тема.

Съгласен съм с мнението на колегите, че тук е сравнително "скучна" позиция и трейдърите търсещи бързи пари насочват инвестициите си в други позиции... Движението на борсата последните месеци доказа това - без да има някакви съществени промени във фундамента (подобрени финансови отчети на компаниите или нещо от сорта), някои акции излетяха с около 20-30-50 % за последните месеци, докато тук въпреки изключително добрите резултати акцията почти не мръдна.

Та прогнозата ми за цената на акцията е по-скоро свързана с развитието на пазара като цяло. Ако еуфорията на борсата продължи и парите се насочват другаде, предполагам тук няма да има голям ръст, може би до +25-30 ст., т.е. до 2,70 лв.

Ако обаче започне някоя корекция и някои инвеститори кешират печалбите си, предполагам че може да се насочат тук за малко бързи и лесни пари (очертаващия се дивидент е изключително добър спрямо текущите цени, особено при положение че бъде разпределен отново през месец Юни), та тогава си мисля че може акцията да получи една по-реална оценка като цена - например 3.00 лв.... Като цяло си мисля, че ралито по другите акции не може да продължи непрестанно, така че предполагам като излезе официалната информация за размера на дивидента, тук ще има интерес, но какво ще стане е божа работа...

По-интересно е какво ще стане след дивидент. По принцип е логично да се сбъднат очакванията, след дивидента цената да пада с толкова колкото е дивидента. Но като цяло си мисля, че 2013 година беше малко по-различна и поне на теория спада не следва да е с механично "изваждане" на дивидента.

Причината ? Смятам че през 2013 г. въпреки очертаващия се стабилен дивидент, фундамента бе запазен в много по-голяма степен спрямо предходната 2012 г.:
      * През 2012 г. дивидента от 47 ст. бе подсигурен от нетно намаление на декарите в размер на ~50 000 дка (продадени през 2012 г. 79 296 дка и закупени 29 388 дка)
      * През 2013 г. дивидента ще бъде подсигурен от нетно намаление на декарите в размер на ~18 500 дка (продадени през 2013 г. 46 069 дка и закупени 27 500 дка).

По принцип логиката е, че дивидента при АДСИЦ-а е от "ликивдация" на част от активите/фундамента, поради което същия се води като вече изконсумиран и се приспада от цената след дивидент. През 2013 г. обаче "Адванса" успя да замести 60% от продадените декари със закупени нови декари, което според мен е силно положителен фактор, който ще бъде оценен от инвеститорите.Т.е дивидента не е изял толкова голяма част от фундамента, като реално същия (фундамента) е допълнен с нови декари частично заместили продадените. Така че поне теоретично, спада след дивидент следва да е с около 40 % от размера на дивидента.... но това естествено е само на теория - понякога пазара се движи повече от психологически настроения, отколкото от скучни финансови изчисления като тези които правя, така че ще видим какво ще се случи....

Коментар

• биковете ще налазят и тази позиция

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
          аз съм от 2008 на борсата
          и от атера имам
          2008 0
          2009 0
          2010 0.0355
          2011 0.0633
          2012 0.2375
          2013 0.4684
          средна цена около 2 лв
          влязъл си навреме и си се облажил качествено-е аз влезнах по-късно,но не мога да се оплача

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
            fortiss - предполагам ти с това се занимаваш професионално

Имаш професионални мнения - следя ги с интерес.

В сравнение с теб съм дребен аматьор дето не ми се занимава с такива неща - цък копчето на компа и сделката готова.
            forti е много компетентен и качествен експерт в оценките които дава-неговата логика често покрива самото движение на пазара!!!

Коментар

• аз съм от 2008 на борсата
              и от атера имам
              2008 0
              2009 0
              2010 0.0355
              2011 0.0633
              2012 0.2375
              2013 0.4684
              средна цена около 2 лв
              “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• fortiss - предполагам ти с това се занимаваш професионално

Имаш професионални мнения - следя ги с интерес.

В сравнение с теб съм дребен аматьор дето не ми се занимава с такива неща - цък копчето на компа и сделката готова.

Коментар

• Първоначално изпратено от api Разгледай мнение
                  Преди дивидента 2.70, след него на сегашните нива - около 2.4. Очаквам дивидента да е 30-35 ст.
                  +1
                  само си мисля че дивидента ще е малко повече

Коментар

• пролетта на 2005г купих 1 декар земя /не беше точно 1дек, но за по-лесно смятане/ в Добруджа по 315лв - с прехвърлянето
                    в края на 2005г взех рента 18лв
                    2006г - 18лв
                    2007г - 35лв
                    2008г - 35лв
                    2009г - 35лв
                    2010г - 60лв
                    2011г - 64лв
                    2012г - 74лв
                    2013г - 74лв
                    може някъде през годините да съм сгрешил с някой лев
                    сега да приемем, че земята струва 1300лв
                    доколкото помня 2005г стартираха фондовете за земя с цена 1лв, сметнете и дивидентите от тогава до сега
                    аз не съм правил сравнение, но някой друг може да го направи и да видим резултатите
                    Last edited by fortiss; 15.01.2014, 23:42.

Коментар

• На мен ми стига да носи над 10% дивидент годишно.

С таз годишния дивидент се надявам да мина 1 лв от дивидент общо за 3-те години дето ги стискам тез хартии.

И трите години дивидентът е бил над 10% спрямо цената в началото на година.

Надявам се и догодина и още по-догодина пак да е така

Коментар

• защо е толкова ниска средната рента за следващата година? при това, че новите ренти са толкова по-високи
                        хубавата земя изглежда ще продължи да расте с по 5% годишно, не пиша за акциите на Адванс

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                          според мен дивидента ще е около 40 стотинки,но интересно ще ми бъде да разбера мнението ви каква ще е цената на акцията преди разпределянето на дивидента
                          Напоследък във форума се включвам основно за прогнози ...

Аз предричам цената да достигне до към 2.6 преди дивидента.
                          Все още има много страх, ... но и свободните пари тръгнаха да се оглеждат.

Едно е ясно обаче, ... това вече го наблюдавам всяка година, след дивидента цената ще падне точно колкото е той. Явно има между нас много спекуланти които не се церемонят.

... за всички които си мислят, че цената ще стане повече от 3 ... ще имат да взимат, както се казва в един стар виц ... и аз бях голям оптимист, но реалността е друга
                          Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                            според мен дивидента ще е около 40 стотинки,но интересно ще ми бъде да разбера мнението ви каква ще е цената на акцията преди разпределянето на дивидента
                            Импето най ги цели тези числа,ще ми е интересно и неговото мнение
                            Около 34 стинки напримерно казано, Питкин.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• според мен ще е някъде 32-33 стотинки
                              “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Дивидент - АДВАНС ТЕРАФОНД

Очаквам дивидент в диапазона 0,32 - 0,35 лв.
                                Не е препоръка!
                                Професорът

Коментар

Working...
                                X