IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    сега феновете на инвестицията в земя е редно сами да си намерите производителността от земята в България и как тя се отнася към тази в останалите държави. Ако и след това продължавате да мислите че земята ще расте - еми то всеки балон си има фенове. До като не се спука - след това излизат разни хора по медиите и приказват как всичко било толкова очевидно.

Само няколко момента за размисъл:
    1.Субсидиите в БГ – написах ги първи, въпреки, че не са най-важни.
    2.Ниските транспортни разходи на БГ продукцията до Средиземно море, където е един от най-големите пазари в света. Вижте колко струват транспортните разходи от Мато – Гросо до Средиземно море или от Айова пак до същата дестинация. Ще останете изумени.
    3.Средната цена за САЩ и особено за Канада и Австралия е едно, а за площи като нашите съвсем друго. В Австралия ако може въобще да се нарече почва.

Има и фактори в обратната посока. Аз съм си написал мнението преди известно време и засега не го променям. В БГ все пак земята започна да струва пари, но може и още.

Коментар

• сега феновете на инвестицията в земя е редно сами да си намерите производителността от земята в България и как тя се отнася към тази в останалите държави. Ако и след това продължавате да мислите че земята ще расте - еми то всеки балон си има фенове. До като не се спука - след това излизат разни хора по медиите и приказват как всичко било толкова очевидно.

Коментар

• Един хектар в България 7200 долара тъй като гледам ама никак не ни е чак толкова ниска цената на земята

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
          Е как можа изобщо да го допуснеш
          Чувал ли си оркестър контрол "..и ето идва най-щастливия ден ......"
          Не се отнася за теб а за конкретния папир

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
            Тук ли си се натикало?
            Е как можа изобщо да го допуснеш
            Чувал ли си оркестър контрол "..и ето идва най-щастливия ден ......"
            Не се отнася за теб а за конкретния папир
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Тук ли си се натикало?

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                Демонстрираш явно непознаване на компанията, както и на начина на формиране на печалбата и респективно дивидента.

* Никакви резерви не са включвани по никакъв начин във формирането на дивидента !!!;
                * Границата от 200 000 дка е ориентировъчна, няма никакво ограничение да се продава и под нея, което съм убеден и че ще се случи при добри цени;
                * Дори да предпожим че съществува наистина такава ясно определена граница, това не означава че продажбите са ограничени до 23000 дка... Пропускаш, че компанията купува нови земи.... Ако например се купят 20 хил.дка, до 200 хил.дка ще могат да бъдат продадени 43000 дка, което би било едно добро ниво;
                * за АДСИЦ по-добре гледай не нетна печалба (от ОПР-то), а преоформения финансов резултат за разпределение;
                * Като гледаш печалбите (било то счетоводната или прекалкулираната за дивидента), не ти препоръчвам да правиш механични сравнения..... По-добре направи съотношение "печалба към нетно намаление на декарите". Тогава ще видиш, че реално единица печалба през последната година се постига със значително по-малко нетно намаление на притежаваните декари !;
                * Специално за поземлен АДСИЦ, не е добре да анализираш акцията само по исторически финансови отчети, а е по-добре да опиташ да сметнеш реална стойност на активите и да ги съотнесеш към броя на акциите... Сметни наличните 220 хил.дка земеделска земя + вероятно около 40 млн. кеш (след дивидента) + наличните други поземлени имоти и раздели на 85 млн.акции. След това вече съпоставяй с пазарни цени.

Естествено, не е необходимо да познаваш даден актив за да имаш свободата да го коментираш в един отворен форум, но поне недей да правиш крайни квалификации дали е добър или не, при положение че не познаваш материята.
                Ами осведоми ни де, щом мислиш, че демонстрираш по-добро познаване.
                Изхождам от отчета в есктри (нали е официалната борсова медия все пак)
                там пише чиста годишна печалба за 2013 = ...4,26 мил лв.
                жалко ли ти се вижда, да и на мен така, затова за сферка отиваме на следващата страница
                - ура - там пише: Печалба преди данъци - 34,7 мил.
                Хайде да махнем 10% данък печалба и после още 10% за фонд резерв - Остават ни към 28 мил чиста печалба за разпределяне (и то като игнорираме подадената от тях първа страница с 4 мил чиста печалба)
                Това предопределя раздаване на макс 33 стинки на картон, вместо сегашните почти 40 стинки, откъдето моя милост допусна, че консумират кинтите от натрупания резерв !!!
                Хайде аз не се интересувам в детайли от балоняка, но вместо да ни се буташ като гуруто на атера, по-добре обясни ако можеш, колко им е печалбата, защо са тези разлики в отчетите и да видим дали само печалбата сте използвали или и резервите. Според мен са и резервите, така и така отивате към декапитализация, по-добре и по-далновидно ми изглежда да не се отлага много във времето
                Да не говорим, че пък справка из инофосток показва 21,5 мил чиста печалба за 2013 (т.е. съвсем различно число) И това ми било прозрачно и публично дружество в софикс ...
                пу пу, добре че не ми е в портфейла
                Last edited by precakanoto; 02.06.2014, 20:50.
                Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Вчера направихме поредната обиколка по нивите. Много болести по пшеницата, въобще не е това, което беше преди месец. Да видим как ще търгне цената при очакваното по-ниско качество. Украйна и Русия нямат засега този проблем и оставаме в кофти ситуация.

Коментар

• Според мен рисковете са два основни:
                    1.Проблеми с цените на зърната.
                    2.Невъзможността да се купува земя в желаните обеми.

Доходност от 30-40% на година - както и да го смятам, не мога да го получа за няколко поредни години.

Коментар

А тук промяната може да е само надолу. Силно ме съмнява производителността от земята да скочи с толкова много следващите години че да оправдае сегашния оптимизъм...
                      Защо да може да е само надолу ? Не твърдя (въпреки че го мисля), че ще е само нагоре, но пък да си толкова категоричен, че ще е само надолу ? Все пак земята е доста по-евтина отколкото в Европа и без да твърдя дали и кога ще стане, поне е логично да има догонващ потенциал.

Производителността има поле на развитие (особено в случай на развитие на мелорациите, а отделно и при допълнително подобряване на обработката - качество на торове, препарати, ползвана земеделска техника), но дори теоритично да не помръдне повече, според мен тя изпреварва значително повече цената на земята в момента. Имам предвид, че земеделците работят с уникални рентабилности, нехарактерни за почти никой друг бизнес (от типа на +50%, че и повече при някои). Основния производствен актив за това обаче е лимитиран (земята) - включително за географската област където работи дадения земеделец, което налага инвестициите в този актив.

Мисълта ми е, че ако разсъждаваш за връзката "рента - цена на земята" може и да докараш някакви по-ниски стойности на очаквана цена на земята. Но ако искаш наистина да вкарваш песимизъм за земята, недей да се набутваш в метода "производителност - цена на земята", защото по този метод вече ще докараш зверско високи цени на земята, което няма да ти хареса...

Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      .... но ето че за първите три месеца на 2014 са продали само на 60% от това през 2013 колко ще отиде дивидента догодина ако тази тенденция се запази...
                      Може би ще е добре да стъпиш на по-актуални данни, а не тези, които ти се струват удачни за песимистичната ти теза.

Така например към Април, данните са следните:
                      1.) Осъществените до момента (Април) продажби са доста добри: 7102 дка. (+56 % увеличение спрямо 4540 дка към Април миналата година);
                      2.) Средните продажни цени се запазват добри: 1158 лв./дка (при 1135 лв. за същия период миналата година);
                      3.) Подписаните към 31.03.2014 г. предварителни договори за продажба в размер 16417 дка са 2,5 повече спрямо подписаните към 31.03.2013 г. предварително договори за 6732 дка.

Аз лично не виждам нещо влошаващо се в момента ?

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                        Tвоите мнения отдавна ги следя с голям интерес и в над 80% ми импонират.
                        Ма точно тази област се съмнявам да ти е от силните страни.
                        Ти и миналата година бе сигурна мечка че 2.60 е върха на артията, а то взе че сложи още 10% отгоре тая и то при по малък дивидент ( макар че и аз не го вярвах )

Верно е че апогея и мина.
                        Но при всички случаи земята е злато и много по добра инвестиция от кюлчето тъй като носи и текущ доход и винаги бие инфлацията.
                        Определено от целия ЕС тука има най много място за оптимизъм в този сектор защото все още е най евтината. А не е най лошата, дори напротив...

Аз инвестицията си тука не я разглеждам като някакъв голям профитен източник оттук насетне. Каквото ми е снесла досега -предоволен. Но едно консервативно очакване от 5-10% поскъпване на фундамента и 7-8% дивидент следващите 4-5год. би ми осигурило една 12-15% год.доходност при доста добро ниво на сигурност и риск.
                        Не ми трябва банка да си държа кеша, винаги е наличен тук и под ръка при прилична ликвидност, ако изникне нужда за перспективни позиции, главно на нисе.
                        +1
                        според мен доходността тук ще е в рамките на 30-40% годишно...иначе за другото написано от теб съм напълно съгласен

Коментар

• Нещата не са точно така ,,,ако си мислиш ,че всички наследници/продавачи / ,ходят директно при арендатора или обратното ,особено ако не живеят близо до землището....Според мен има място за всички на пазара
                          Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
                          За да не разводняваме темата и смислените мнения в нея съвсем да се размият ще бъда кратка.
                          Прочети какво точно означава конкурентно преимущество и добавена стойност. Твърдя че в момента фонда почти няма такива, или поне не в такъв огромен мащаб, в който ги имаше 2004-2005г. Тогава имаха акумулиран огромен паричен ресурс и визия за земеделието. Не бяхме член на ЕС и нямаше субсидии и ПРСР, съответно земеделците нямаха парите, които имат днес. Купуването на земя беше лесно, а конкуренцията незначителна. Така се направиха големите удари.

Ситуацията сега е супер различна. Последните години бяха добри и реколтата у нас беше силна, което съвпадна с проблеми в основните производители и цената на реализация беше висока и земеделците направиха МНОГО пари, започнаха да купуват земя масово, цената скочи, включиха се и дребни играчи, спекуланти и много други да купуват.
                          В момента като купувач фонда не е в изгодна позиция. Всички имат пари, а арендаторите познават по-добре местната специфика (знаят хората, кой жив,кой умрял, кой има проблеми и кой продава). Нали не мислиш, че хората от село като продават земя първо звънят на фонда и после на арендаторите или председателя на кооперацията? В допълнение арендаторите обикновено плащат повече пари на декар,за да не дадат възможност на някой друг да влезе на пазара (нещо, което АТЕРА използва да им извива рръцете при продажба)

Очевидно фонда няма преимущество при закупуването, а в момента има само при продажба, защото има окрупнени масиви и може да търси по-висока цена, но когато и те се продадат партито ще свърши и тогава да очакваш, че ей така ще реализира 100% доходност от закупуване от баби продажба на арендатори е мега наивно.

Закупуването ще се случва много по-бавно, надценката ще е по-малка, съответно разтеглена в по-голям времеви период, което пряко ще рефлектира на годишната възвръщаемост от инвестицията.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            Ти и миналата година бе сигурна мечка че 2.60 е върха на артията, а то взе че сложи още 10% отгоре тая и то при по малък дивидент ( макар че и аз не го вярвах )

Но при всички случаи земята е злато и много по добра инвестиция от кюлчето тъй като носи и текущ доход и винаги бие инфлацията.
                            Определено от целия ЕС тука има най много място за оптимизъм в този сектор защото все още е най евтината. А не е най лошата, дори напротив...

Аз инвестицията си тука не я разглеждам като някакъв голям профитен източник оттук насетне. Каквото ми е снесла досега -предоволен. Но едно консервативно очакване от 5-10% поскъпване на фундамента и 7-8% дивидент следващите 4-5год. би ми осигурило една 12-15% год.доходност при доста добро ниво на сигурност и риск.
                            Не ми трябва банка да си държа кеша, винаги е наличен тук и под ръка при прилична ликвидност, ако изникне нужда за перспективни позиции, главно на нисе.
                            Вярно е че цената се качи от тогавашния връх. И аз не го вярвах, защото нито фундаментално това има смисъл нито пък страхът на борсата вече е толкова голям че народа чак толкова да бяга да се крие в "сигурни" компании. Но пазар - очевидно на хората им харесва и не се замислят особено.

5-10% изобщо не е консервативно. 5% за пет години прави 27% ръст, а 10% вече 61% ръст. За самата земя не вижда как ще и се вдигне производителността с 27% дори за пет години, да не говорим с 60% че да има и ръст на рентите. А отделно за Атера там си тече бавна ликвидация, която става все по-бавна. И тази година ще дадат относително добър дивидент, но ето че за първите три месеца на 2014 са продали само на 60% от това през 2013 колко ще отиде дивидента догодина ако тази тенденция се запази. Очакват от ренти 5,8 милиона. Ако това е основния им приход за следващите години и хората искат поне 5% то това прави капитализация от 116 милиона - без да броим разходите по управлението - да кажем че може да си намалят таксите ако спрат да продават земя. Капитализацията в момента е 206 милиона.

Коментар

Мисля че се надъхвате безсмислено.

.......
                              Вече се получи плато в цената на земята - и то в условия на повсеместен оптимизъм. Това не ви ли говори че има нещо сбъркано в пазара на земя.

Коментар

• ами и аз бях скептик и началото на миналата година продадох. но от тогава борсите си качиха по над 30% ей така без някаква фундаментална причина, щом те качват така що и тука да не продължи да надува примерно дакса да стане 10-11 000 а тука да има корекция над 10-15% не ми се вярва. общо взето всичко се набалончи
                                пък и след година-две влизаме в еврозоната и що да си продаваш земята с 5% рента ако в банката ти дават 2-3% вече вдигнат ли лихвите ще има сеч навсякъде

Коментар

Working...
                                X