IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Мисля че се надъхвате безсмислено.

Една камара народ се е втурнал да инвестира в земя защото е "сигурно" до нищо добро няма да доведе това. Тук продължава да има само оптимистчни очаквания в цената. Всеки с акъла си доста отдавна се измъкна от тази позиция. А тези които са останали плащат безумна премия за "сигурност" пък то сигурност просто няма. В дългосрочен период единственото сигурно нещо е че нещата се променят.

А тук промяната може да е само надолу. Силно ме съмнява производителността от земята да скочи с толкова много следващите години че да оправдае сегашния оптимизъм. в същото време много лесно може да падне. Кой знае поради каква причина, цени на продукция, промени в европейски регулации, дори защото да кажем френските селяни губят политическата си сила.

Вече се получи плато в цената на земята - и то в условия на повсеместен оптимизъм. Това не ви ли говори че има нещо сбъркано в пазара на земя.
    +1111111111111111111111111

Коментар

• Мисля че се надъхвате безсмислено.

Една камара народ се е втурнал да инвестира в земя защото е "сигурно" до нищо добро няма да доведе това. Тук продължава да има само оптимистчни очаквания в цената. Всеки с акъла си доста отдавна се измъкна от тази позиция. А тези които са останали плащат безумна премия за "сигурност" пък то сигурност просто няма. В дългосрочен период единственото сигурно нещо е че нещата се променят.

А тук промяната може да е само надолу. Силно ме съмнява производителността от земята да скочи с толкова много следващите години че да оправдае сегашния оптимизъм. в същото време много лесно може да падне. Кой знае поради каква причина, цени на продукция, промени в европейски регулации, дори защото да кажем френските селяни губят политическата си сила.

Вече се получи плато в цената на земята - и то в условия на повсеместен оптимизъм. Това не ви ли говори че има нещо сбъркано в пазара на земя.

Коментар

• Освен това има и още един риск според мен. Адванс дават земята за 1 година и реално като някой сериозен арендатор от съседни землища реши да разширява бизнеса какво може да направи, да купува парцели с години на дребно или да отиде при Адванс и да им каже 1200 ли искате - ок, тогава досешния наемател казва - олее 1250 и ги вземам и конкуренцията между арендаторите вдига допълнително цената. Това е хубавия модел на Адванс и борбата за земята е по-голяма отколкото очакваме най-вече заради белите петна, щото купуваш 2000дка, ама вземаш и съответния дял от белите петна, значи реално навлизаш в землището директо да кажам с 3000дка.

Коментар

• Първоначално изпратено от spas2003 Разгледай мнение
          Колеги,ще споделя с вас моят личен опит от адванс,дано съм ви от полза.
          Обработваме 12 000дка в североизточна България,2000дка собствена земв и останалата наета.Имаме договорни отношения с фонда в последните 3 г.,земята им при нас е около 2000 дка,необработваемата е около 10% от нея.заради огромната конкуренция в землищата ни фонда със всяка година е в все по-изходна позиция.никой от тях не ни извива ръц ете,но когато получат висока офертас за наем на дка ние няма как да не дадем същото. В момента рентаста за 2014/2015 вече е платена и е много над средната за землището.нормално според мен с оглед на количестеото земя.относно пазара на земя.от няколко месеца наблюдаваме абсолютен застой в продажбите.хората започнаха да,взимат добри ренти и продават само в краен случай.мислим за покупка на пакета на адванс,но към момента той е на цена с около 40% над тази при,която купуваме от частници.
          Мисля, че сте се сблъскали с двата пазара (Първичен на малките имоти и вторичния на големите пакети), за които тъкмо бях писал малко по-напред. Разликата в цената, за съжаление наистина си я има и по-големите пакети струват повече пари.

Предполагам няма еднозначен отговор, кой вариант е по-добър - със сигурност никой не иска да плаща по-висока цена, но както и сами сте се убедили, ако разчиташ на покупки на дребно процеса е бавен, а поради описаните от теб причини (че повечето дребни притежатели предпочитат да си задържат земята за рента + факта, че така или иначе масовите продажби на наследени земи може би приключиха) - вероятно да се разчита на натрупване на земя с покупку на дребно ще става все по-бавно и тромаво.

Много земеделци предпочитат да си вземат земята веднага с кредит и да плащат лихва вместо рента, като по този начин се застраховат от бъдещи увеличения на рентата, а и придобиват земята ведната на текущите ценови нива (може би в момента наистина няма значителни очаквания за ръст в цената на земята в следващите 1-2 години, но пък всички прогнози в диапазон например за над 5 години са, че земята ще продължи да поскъпва).

Опитай се да си представиш, ако бяхте купили тези 2000 дка преди 2 години - на каква цена щяхте да го направите, каква щеше да ви е годишната лихва (ако поради липса на собствени средства бяхте ползвали кредит) и я сравни сега с годишния ви разход за рента на тези 2000 декара в момента.

Иначе Ви пожелавам успех с бизнеса - дано годината е добра за Вас ! (винаги съм се радвал на хората, които изкарват с труд парите се... и въпреки че е много рентабилен сектор, със сигурност земеделието не е лесно за работа - така че Respect ! )

Коментар

• Първоначално изпратено от DidoDinev Разгледай мнение
            Харесва ми стила ти, честно Същински Тони Сопрано

Представям си какви диалози правиш с купувачите, когато си продаваш колата или старите въдици

П.С. Имам малко тук, та се надявам Спас да се огъне
            не ловя по язовирите - поне не там
            а досега съм продал само една кола - старият ми Вартбург

Коментар

• нямам, но ви чета с удоволствие!
              Дебатите станаха много продуктивни!

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                Ще се наложи да купите пакета и да дадете 2.4 мил. Иначе пак ще го купите, но за 3 мли.
                ....
                Предполагам, че имате кредити и то не много макло.
                .....
                2.4 мил няма да са малко за вас, но такова е положението.
                Харесва ми стила ти, честно Същински Тони Сопрано

Представям си какви диалози правиш с купувачите, когато си продаваш колата или старите въдици

П.С. Имам малко тук, та се надявам Спас да се огъне

Коментар

• Първоначално изпратено от spas2003 Разгледай мнение
                  Колеги,ще споделя с вас моят личен опит от адванс,дано съм ви от полза.
                  Обработваме 12 000дка в североизточна България,2000дка собствена земв и останалата наета.Имаме договорни отношения с фонда в последните 3 г.,земята им при нас е около 2000 дка,необработваемата е около 10% от нея.заради огромната конкуренция в землищата ни фонда със всяка година е в все по-изходна позиция.никой от тях не ни извива ръц ете,но когато получат висока офертас за наем на дка ние няма как да не дадем същото. В момента рентаста за 2014/2015 вече е платена и е много над средната за землището.нормално според мен с оглед на количестеото земя.относно пазара на земя.от няколко месеца наблюдаваме абсолютен застой в продажбите.хората започнаха да,взимат добри ренти и продават само в краен случай.мислим за покупка на пакета на адванс,но към момента той е на цена с около 40% над тази при,която купуваме от частници.
                  Същото е и около мен.
                  Ще се наложи да купите пакета и да дадете 2.4 мил. Иначе пак ще го купите, но за 3 мли.
                  Предполагам, че имате кредити и то не много макло. Особено след като сте се съгласили да дадете много над средната рента в региона и от там следствието за печалба, конкуренция и др.
                  2.4 мил няма да са малко за вас, но такова е положението.
                  Дано не се случват няколко поредни години с добри реколти в света - и ниски цени.

Коментар

• Колеги,ще споделя с вас моят личен опит от адванс,дано съм ви от полза.

Коментар

• Дискусията стана точна, без възгласи за бързо поскъпване и др подобни.
                      Вижданията според мен са реалистични, но всеки си върви по неговия път. Май и двата полюса има бъдеще или нещо между тях ще бъде.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                        Опитах се да бъда оригинален, но явно не ми се получи...

Затова, ще пробвам по-просто:

Пазара на земеделска земя не е хомогенен, а може да се раздели на 2 сегмента:
                        1.) Първичен пазар - основно продавачи тук са малки собственици (в повечето случаи наследници, дребни земеделци), които продават земята си на по-големи земеделци или търговци на земя (като фондовете). Като цяло се продават малки ниви - 5-10 до 20-50 дка., вероятно в редки случаи и по-големи. Тук продавачите в повечето случаи са непрофесионални, което може би обяснява и по-ниските цени в този сегмент. Въпреки че и тук има цени като в другия сегмент, същите са по-скоро изключение и принципно на първичния пазар за по-ниски.

2.) Вторичен пазар - тук в общия случай се препродава земя, която е придобита преди това на първичния пазар. Като цяло и от двете страни седят професионални играчи - средни и големи земеделци, фондове за земя, големи индивидуални инвеститори. Продават се големи пакети земя - например 500-1000-2000 или дори повече декари. Цените тук са доста по-високи. И аз не можех да го разбера в началото, но пазара е обратен на почти всички останали пазари - по-голямото количество струва повече пари за единица, спрямо по-малкото.... Ако например искаш да си купиш 1000 кг. домати, със сигурност ще ги спазариш на по-добра цена от 1 кг. домати.... но тук цената ще ти е по-висока за 1000 декара вместо за 1...

Предполагам ще попиташ за причината ? Ами големия пакет се купува по-бързо и по-бързо се пристъпва към обработката му. Представи се земеделец, които иска 2000 дка в едно землище. Ако ги купува на дребно по 2-5 декара, може да се наложи да ги изкупува с години, като респективно за всяка сделка ще трябва да наддава с местните конкуренти. Много по-бързо и лесно е да се купи накуп земя и тъй като няма много окрупнена земя, това определя и по-високата цена.

В по-предния си пост питаше за "добавената стойност" от фонда - тя се крие във факта, че той участва и на двата пазара. На първичния е Купувач, а на вторичния е Продавач ! Купува на ниските цени на първичния и продава на по-високите цени на вторичния.

Затова не се заблуждавай с медийните заглавия за статистически средни цени на зем.земя (тя усреднява цените на двата пазара и при положение, че първичния е явно по-голям, среднопретеглената цена се намалява) или за разказаните истории от рода на "Как съседката продаде наследената земя на село за 600 лв. декара".... Просто тези цени нямат нищо общо с цените на пазара, на който "Адванс" работи като продавач....

Ето - за разлика от теб, аз си загубих времето да обясня... надявам се да съм бил полезен.
                        За да не разводняваме темата и смислените мнения в нея съвсем да се размият ще бъда кратка.
                        Прочети какво точно означава конкурентно преимущество и добавена стойност. Твърдя че в момента фонда почти няма такива, или поне не в такъв огромен мащаб, в който ги имаше 2004-2005г. Тогава имаха акумулиран огромен паричен ресурс и визия за земеделието. Не бяхме член на ЕС и нямаше субсидии и ПРСР, съответно земеделците нямаха парите, които имат днес. Купуването на земя беше лесно, а конкуренцията незначителна. Така се направиха големите удари.

Ситуацията сега е супер различна. Последните години бяха добри и реколтата у нас беше силна, което съвпадна с проблеми в основните производители и цената на реализация беше висока и земеделците направиха МНОГО пари, започнаха да купуват земя масово, цената скочи, включиха се и дребни играчи, спекуланти и много други да купуват.
                        В момента като купувач фонда не е в изгодна позиция. Всички имат пари, а арендаторите познават по-добре местната специфика (знаят хората, кой жив,кой умрял, кой има проблеми и кой продава). Нали не мислиш, че хората от село като продават земя първо звънят на фонда и после на арендаторите или председателя на кооперацията? В допълнение арендаторите обикновено плащат повече пари на декар,за да не дадат възможност на някой друг да влезе на пазара (нещо, което АТЕРА използва да им извива рръцете при продажба)

Очевидно фонда няма преимущество при закупуването, а в момента има само при продажба, защото има окрупнени масиви и може да търси по-висока цена, но когато и те се продадат партито ще свърши и тогава да очакваш, че ей така ще реализира 100% доходност от закупуване от баби продажба на арендатори е мега наивно.

Закупуването ще се случва много по-бавно, надценката ще е по-малка, съответно разтеглена в по-голям времеви период, което пряко ще рефлектира на годишната възвръщаемост от инвестицията.
                        Last edited by Ivetka; 31.05.2014, 11:55.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
                          А като купува на 500, защо това да не е пазарната???
                          Очевидно изобщо не разбираш какво искам да кажа, а в такива ситуации не си губя времето да обяснявам ноу офенс
                          Успех ти пожелавам с акцията!
                          Опитах се да бъда оригинален, но явно не ми се получи...

Затова, ще пробвам по-просто:

Пазара на земеделска земя не е хомогенен, а може да се раздели на 2 сегмента:
                          1.) Първичен пазар - основно продавачи тук са малки собственици (в повечето случаи наследници, дребни земеделци), които продават земята си на по-големи земеделци или търговци на земя (като фондовете). Като цяло се продават малки ниви - 5-10 до 20-50 дка., вероятно в редки случаи и по-големи. Тук продавачите в повечето случаи са непрофесионални, което може би обяснява и по-ниските цени в този сегмент. Въпреки че и тук има цени като в другия сегмент, същите са по-скоро изключение и принципно на първичния пазар за по-ниски.

2.) Вторичен пазар - тук в общия случай се препродава земя, която е придобита преди това на първичния пазар. Като цяло и от двете страни седят професионални играчи - средни и големи земеделци, фондове за земя, големи индивидуални инвеститори. Продават се големи пакети земя - например 500-1000-2000 или дори повече декари. Цените тук са доста по-високи. И аз не можех да го разбера в началото, но пазара е обратен на почти всички останали пазари - по-голямото количество струва повече пари за единица, спрямо по-малкото.... Ако например искаш да си купиш 1000 кг. домати, със сигурност ще ги спазариш на по-добра цена от 1 кг. домати.... но тук цената ще ти е по-висока за 1000 декара вместо за 1...

Предполагам ще попиташ за причината ? Ами големия пакет се купува по-бързо и по-бързо се пристъпва към обработката му. Представи се земеделец, които иска 2000 дка в едно землище. Ако ги купува на дребно по 2-5 декара, може да се наложи да ги изкупува с години, като респективно за всяка сделка ще трябва да наддава с местните конкуренти. Много по-бързо и лесно е да се купи накуп земя и тъй като няма много окрупнена земя, това определя и по-високата цена.

В по-предния си пост питаше за "добавената стойност" от фонда - тя се крие във факта, че той участва и на двата пазара. На първичния е Купувач, а на вторичния е Продавач ! Купува на ниските цени на първичния и продава на по-високите цени на вторичния.

Затова не се заблуждавай с медийните заглавия за статистически средни цени на зем.земя (тя усреднява цените на двата пазара и при положение, че първичния е явно по-голям, среднопретеглената цена се намалява) или за разказаните истории от рода на "Как съседката продаде наследената земя на село за 600 лв. декара".... Просто тези цени нямат нищо общо с цените на пазара, на който "Адванс" работи като продавач....

Ето - за разлика от теб, аз си загубих времето да обясня... надявам се да съм бил полезен.

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                            Ниски световни цени + зърно с лошо качество в БГ и 300 лв/тон ми звучи оптимистично ..Не смятам по-високите разходи .Тракторите сноват ,когато има възможност и пръскат с препарати постоянно . Има по-малко от 1 мес . до жътвата при нормални условия /възможно е да се забави с 1-2 седмици /...Песимизъм ме наляга дали някой ще купува земя при 1200 лв . колкото и да е дългосрочен ...
                            +1
                            навън вали здраво
                            и аз си мисля същото

Коментар

• Ниски световни цени + зърно с лошо качество в БГ и 300 лв/тон ми звучи оптимистично ..Не смятам по-високите разходи .Тракторите сноват ,когато има възможност и пръскат с препарати постоянно . Има по-малко от 1 мес . до жътвата при нормални условия /възможно е да се забави с 1-2 седмици /...Песимизъм ме наляга дали някой ще купува земя при 1200 лв . колкото и да е дългосрочен ...
                              Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              Според мен стабилността на бизнесът зависи в много голяма степен от покупките и много по-малко от продажбите. По принцип може да се приеме, че продажбите са долу-горе сигурни и те могат да ес контролират то цената на предлагане.
                              Проблемът идва от покупките, които стават по-трудно, не са в искания обем и при нарастващи цени. Сега дружеството печели от закупената преди години земя на ниска цена. Аз лично се надявам сега закупуваната земя да се продава над 1200-1300лв до 1500лв в близките години. До това колко стабилни ще са маржовете и покупките ще зависи и стойността на компанията. Аз смятам, че ще може да се осигурява дивидент от 20ст на акция за дълъг период от време.
                              Почти всичко около дружеството ще се определя от цената на зърното. Тук събитията през последните две години са много противоречиви на дългосрочните прогнози. Ясно проличава потенциала за голямо производство на зърнени и маслени култури в света през 2013 – 2014 и 2014 – 2015 МГ, докато потреблението не е с такъв ръст.
                              Основни производители като САЩ , Китай, Индия, Бразилия правят толкова много зърно втора поредна година, че се замислям къде отива. Китай вече почти почти се самообезпечава при пшеницата, а за царевицата даже се чуди какво да я прави. Купува се соя около 70 млн. тона годишно, но тук Бразилия и САЩ бълват продукция.
                              Много ми е интересно какво ще се получи в света, ако покупките цени за нашите производители спаднат под 300лв тон, а съответно на другите места също се понижат. Предполагам, че нашата конкурентност ще се прояви на ниво и бизнесът тук пак ще печели.
                              При настоящите дъждове, които падат в по-малък размер и в Украйна, и в Русия, се очаква реколтата от зърно в Украйна да е над 60 млн. тона, а в Русия около 93-95 млн. тона. Това е много зърно и много експортен потенциал. При запазване на валежите Украйна застрашително ще мине 30 млн. тона царевица.
                              Доста объркана работа, не виждам нещо, за което да се закача в мислите си и от там да се повиши цената на зърното.
                              Ако времето остане влажно /което едва ли ще стане/, царевицата ще направи афлотоксин и пазарът и няма да е като този през 2013-2014 МГ.
                              Определено ударите около земята свършиха, беше то 2004-2005 година. Сега трябва да се ползва вече натрупания капитал и да се натрупват нови активи в очакване на следващ удар – след 5-10-15 години. Обикновено при правилни инвестиции, един удар на 10 години го извежда на 1-2 нива нагоре. От там нататък се трупат нови активи в очакване на следващия такъв.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                                Някаква специална причина, при положение че Фонда продава цялата 2013 и до момента през 2014 г. на цени около 1100 лв.(според мен "по-пазарна" цена от тази на която се продава трудно може да се намери), ти да слагаш 500 лв. ? Освен например "Така ми се иска"

Мисля, че явно не познаваш концепцията на фонда (абсолютно no offence към теб !)

За да оцениш най-добре добавената стойност от фонда, както и цената която предлагаш от 500 лв. за декар, ще ти предложа една лесна сделка.

Намери един пакет зем.земя за продажба от да речем 2000 дка на 500 лв./декара, а аз ще ти намеря някой, който ще ги купи от продавача и като благодарност ще ти даде да речем едно 100 лв/дка. комисионна, че си ги свързала.

Не е ли лесен начин да изкараш едни бързи 200 хил.лв. ?
                                А като купува на 500, защо това да не е пазарната???
                                Очевидно изобщо не разбираш какво искам да кажа, а в такива ситуации не си губя времето да обяснявам ноу офенс
                                Успех ти пожелавам с акцията!

Коментар

Working...
                                X