IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Според мен стабилността на бизнесът зависи в много голяма степен от покупките и много по-малко от продажбите. По принцип може да се приеме, че продажбите са долу-горе сигурни и те могат да ес контролират то цената на предлагане.
    Проблемът идва от покупките, които стават по-трудно, не са в искания обем и при нарастващи цени. Сега дружеството печели от закупената преди години земя на ниска цена. Аз лично се надявам сега закупуваната земя да се продава над 1200-1300лв до 1500лв в близките години. До това колко стабилни ще са маржовете и покупките ще зависи и стойността на компанията. Аз смятам, че ще може да се осигурява дивидент от 20ст на акция за дълъг период от време.
    Почти всичко около дружеството ще се определя от цената на зърното. Тук събитията през последните две години са много противоречиви на дългосрочните прогнози. Ясно проличава потенциала за голямо производство на зърнени и маслени култури в света през 2013 – 2014 и 2014 – 2015 МГ, докато потреблението не е с такъв ръст.
    Основни производители като САЩ , Китай, Индия, Бразилия правят толкова много зърно втора поредна година, че се замислям къде отива. Китай вече почти почти се самообезпечава при пшеницата, а за царевицата даже се чуди какво да я прави. Купува се соя около 70 млн. тона годишно, но тук Бразилия и САЩ бълват продукция.
    Много ми е интересно какво ще се получи в света, ако покупките цени за нашите производители спаднат под 300лв тон, а съответно на другите места също се понижат. Предполагам, че нашата конкурентност ще се прояви на ниво и бизнесът тук пак ще печели.
    При настоящите дъждове, които падат в по-малък размер и в Украйна, и в Русия, се очаква реколтата от зърно в Украйна да е над 60 млн. тона, а в Русия около 93-95 млн. тона. Това е много зърно и много експортен потенциал. При запазване на валежите Украйна застрашително ще мине 30 млн. тона царевица.
    Доста объркана работа, не виждам нещо, за което да се закача в мислите си и от там да се повиши цената на зърното.
    Ако времето остане влажно /което едва ли ще стане/, царевицата ще направи афлотоксин и пазарът и няма да е като този през 2013-2014 МГ.
    Определено ударите около земята свършиха, беше то 2004-2005 година. Сега трябва да се ползва вече натрупания капитал и да се натрупват нови активи в очакване на следващ удар – след 5-10-15 години. Обикновено при правилни инвестиции, един удар на 10 години го извежда на 1-2 нива нагоре. От там нататък се трупат нови активи в очакване на следващия такъв.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
      Някаква специална причина, при положение че Фонда продава цялата 2013 и до момента през 2014 г. на цени около 1100 лв.(според мен "по-пазарна" цена от тази на която се продава трудно може да се намери), ти да слагаш 500 лв. ?
      фонда ако можеше да продаде 223к дкс по 1100лв/дка още днес щеше да ги продаде всичките има си статистики за средна цена, за големи баскети, като този на атера гледаме средната а не тази на която (евентуално) могат да пласират около 5-10% от всичко.
      на мен средна цена по капитализация 770лв/дка не ми изглежда съблазнително, но не е и балон. най-вероятно до догодина ще донесе 10-20% капиталова доходност, но да се купува и чака дългосрочно е риск - в момента в който стане ясно че дивидента пада под 25ст акцията ще спихне. а този момент неминуемо ще дойде.
      най-важният фактор е какво ще стане през следващите 30 дни. при продължаващи валежи годината за атера няма да е розова. при добро време обаче, и цени 2.2-2.35лв ще си е добра покупка за 8-10 месечен хоризонт.
      не е препоръка...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
        220хил дка и 40мил кеш при 500лв средна на дкр са 1.76лв за акция (без другите инв. имоти )....
        Някаква специална причина, при положение че Фонда продава цялата 2013 и до момента през 2014 г. на цени около 1100 лв.(според мен "по-пазарна" цена от тази на която се продава трудно може да се намери), ти да слагаш 500 лв. ? Освен например "Така ми се иска"

Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
        P.S Освен това каква точно добавена стойност осъществява фонда, че очакванията ви в момента са да купува на 5-600лв и да продава на 1.2к??
        Реално погледнато какви са му конкурентните преимущества?.....
        Мисля, че явно не познаваш концепцията на фонда (абсолютно no offence към теб !)

За да оцениш най-добре добавената стойност от фонда, както и цената която предлагаш от 500 лв. за декар, ще ти предложа една лесна сделка.

Намери един пакет зем.земя за продажба от да речем 2000 дка на 500 лв./декара, а аз ще ти намеря някой, който ще ги купи от продавача и като благодарност ще ти даде да речем едно 100 лв/дка. комисионна, че си ги свързала.

Не е ли лесен начин да изкараш едни бързи 200 хил.лв. ?

Коментар

• „Адванс Терафонд" АДСИЦ определи условията за изплащане на дивидент за 2013 г.

Във връзка с приетото решение на проведено на 14.05.2014г. Общо събрание на акционерите (ОСА) на Адванс Терафонд АДСИЦ за разпределяне на дивидент, Съветът на Директорите на дружеството определя следните условия за изплащане на дивидента за 2013г.:
          1. Брутен размер на дивидента за една акция - 0.3979 лева;
          2. Нетен размер на дивидента на една акция за акционерите физически лица - 0.378 лева;
          3. Избрана Търговска банка за изплащане на дивидента - ОББ АД;
          4. Дата, към която се определя акционерния състав, съгласно изискванията на ЗППЦК - 28.05.2014г.;
          5. Начин на изплащане на дивидент:
          5.1. На акционерите, чиито сметки за ценни книжа се намират в регистър А на Централен депозитар АД (лични сметки), дивидентът ще бъде изплащан чрез клоновете на ОББ АД;
          5.2. На акционерите, чиито сметки за ценни книжа се намират в регистър Б на Централен депозитар АД (клиентска подсметка при инвестиционен посредник), дивидентът ще бъде изплащан чрез съответния инвестиционен посредник със съдействието на Централен депозитар АД;
          6. Начален срок за изплащане на дивидента - 23.06.2014г.;
          7. Краен срок за изплащане на дивидента - 23.09.2014г.;
          8. След изтичане на крайния срок за изплащане на дивидента, в рамките на петгодишния давностен срок всеки акционер, който не е получил своя дивидент за 2013г., ще може да го получи от дружеството в брой или по банков път след изрично отправено искане за това на адреса на управление на дружеството - гр. София, район Лозенец, ул. Златовръх 1 или на факс - 02/4008331. Неполучените и непотърсени дивиденти след изтичане на петгодишния давностен срок се отнасят във Фонд „Резервен" на дружеството;

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            +1
            само периодът може да е 2-4 години
            +++
            И аз почти бях на клавиатурата да му отговарям че може, ма става дума за 3-5 години поне.

ПС Иначе гледам се запътило към съпорта на 2.30.
            Смятам че и яката подкрепа на 2.20 ще тества по някое време и може да я преодолее.
            Според много неща зависи....
            Ала 2-та лева - ха дано, ма надали...
            Last edited by pipbel; 29.05.2014, 17:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
              Аз лично мисля, че ще продават на 1400-1500 лв./дек в средносрочен мироглед - да речем догодина ....

НЕ е препоръка !!
              +1
              само периодът може да е 2-4 години

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
                Ти наистина ли смяташ, че ще продават ниви на по 1100-1200 лв/дка до края на света? .
                Аз лично мисля, че ще продават на 1400-1500 лв./дек в средносрочен мироглед - да речем догодина ....

НЕ е препоръка !!

Коментар

Демонстрираш явно непознаване на компанията, както и на начина на формиране на печалбата и респективно дивидента.

* Никакви резерви не са включвани по никакъв начин във формирането на дивидента !!!;
                  * Границата от 200 000 дка е ориентировъчна, няма никакво ограничение да се продава и под нея, което съм убеден и че ще се случи при добри цени;
                  * Дори да предпожим че съществува наистина такава ясно определена граница, това не означава че продажбите са ограничени до 23000 дка... Пропускаш, че компанията купува нови земи.... Ако например се купят 20 хил.дка, до 200 хил.дка ще могат да бъдат продадени 43000 дка, което би било едно добро ниво;
                  * за АДСИЦ по-добре гледай не нетна печалба (от ОПР-то), а преоформения финансов резултат за разпределение;
                  * Като гледаш печалбите (било то счетоводната или прекалкулираната за дивидента), не ти препоръчвам да правиш механични сравнения..... По-добре направи съотношение "печалба към нетно намаление на декарите". Тогава ще видиш, че реално единица печалба през последната година се постига със значително по-малко нетно намаление на притежаваните декари !;
                  * Специално за поземлен АДСИЦ, не е добре да анализираш акцията само по исторически финансови отчети, а е по-добре да опиташ да сметнеш реална стойност на активите и да ги съотнесеш към броя на акциите... Сметни наличните 220 хил.дка земеделска земя + вероятно около 40 млн. кеш (след дивидента) + наличните други поземлени имоти и раздели на 85 млн.акции. След това вече съпоставяй с пазарни цени.

Естествено, не е необходимо да познаваш даден актив за да имаш свободата да го коментираш в един отворен форум, но поне недей да правиш крайни квалификации дали е добър или не, при положение че не познаваш материята.
                  Ти наистина ли смяташ, че ще продават ниви на по 1100-1200 лв/дка до края на света? Тези земи са им намаляваща част от портфейла и аз няма да се учудя ако са вече на привършване. Не ми се рови назад в темата, но причината за ниската рента, беше че голяма част от земите не се арендуват според теб и те ли струват 1К?
                  220хил дка и 40мил кеш при 500лв средна на дкр са 1.76лв за акция (без другите инв. имоти ) а при 600лв средна е 2.02лв акция.
                  Съответно по обратния път, моментната цена калкулира средна цена на притежаваните декари около 770лв, което за мен е прекалено. Напоследък самите те купуват на много по-ниски нива и реално качеството на портфейла постоянно намалява.
                  Базирано на предходното според мен справедлива цена е 1.80-2лв.
                  Пак казвам абстрахирам се от инв. имоти, понеже не ги знам точно какви са и за колко биха се продали (ако се продадат), но на 85мил акции едва ли ще имат huge impact.

P.S Освен това каква точно добавена стойност осъществява фонда, че очакванията ви в момента са да купува на 5-600лв и да продава на 1.2к??
                  Реално погледнато какви са му конкурентните преимущества? В момента земеделците имат яко кинти и могат сами да си купуват земята в съответните землища? По-добре познават и хората там и съответно знаят кои са имотите за продажба и т.н., а и като са от съответното село първи разбират коя нива се продава. Преди години фондовете направиха удар, защото имаха кеша и визията за земята (преди повечето хора), но в момента ситуацията изобщо не е такава.
                  Last edited by Ivetka; 29.05.2014, 11:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                    Мнението ми е отрицателно и съвсем откровено го зявявам, че е такова, не виждам какво лошо има в това, да си мисля, че картона не струва парите.
                    Дали съм прогознозирало или не !? - ами виж им печалбата бе човек стопява се с над десет милиони за 2013 спрямо апогея от 2011. Допускаме, че постигате същата, като 2013 въпреки, че трудно да стане, защото са ви останали 23 000 декара за продажба (припомням казаното от тях на оса, че щелида продават до .... 200 хил декара, а сега са 223) Понеже е късно и мн. рязко ми се приспа, пиша по памет, но все още спомняйки си начина на "анализа"
                    Самият Форти ти е предложил един макс вариант купува-продава. Останалото е да извадиш калкулатора и да направиш сметките. За мен дори и сметките не представляват достатъчен интерес. Докато не стане под 2 - 2,20 кадастрона ще си го играят основно ценителите на скъпите неща, подразбира се, че проблема и парите са си техни.
                    А Ако е имало някакъв ИП със същите числа извадени за февруари, моите поздравления и мога само да потвърдя, че и за мен е така - не знаех че има такъв анализ, по простата причина, че и умишлено заобикалям темата.
                    Не знам също на какви чудеса се надявате от мениджмънта, като - Към момента единственото, което се знае със сигурност е, че до първо тримесечие по отчет имаше продадени по-малко декари от същия период за миналата година, а и достигате лимита до 200 к.декара. Сори - мениджмънта ви каза също, че е вероятно печалбата и дивидента да намаляват. Просто с една година лаг закъснение спрямо ръста на цените се отчита печалбата за акционерите (ОСА е веднъж годишно) и е нормално да сте се задържали на инерцията от ръста на цените, а след още една година може да следва какво - това което написа и Иветка. Подчертавам, че мнението ми е отрицателно, и не виждам причина да вкарвам пари за папира. Забравих само да кажа, че не съм си играло да смятам колко ще ви дерат от мениджмънта за въпросните сделки по продажба на активите. Всъщност и сега вероятно щяхте да сте с по-малък дивидент, ако не бяха включени резерви от предишни години, а нищо чудно схемата да се ползва за зарибавяне на кандидат-милионери и през следващата година
                    Освен това, един от маркерите за оскъпяване беше, когато оборотите спадат, а беше време когато неизменно бяхте в топ 10 по обем. Днес (вчера) дори избушляци като гагарин и пампорово са ви изпреварили ...(факт, който не е продукт от анализ) Нямам против харитята, нека се рее из пространството както й харесва. Пу пу дано не я урочаса някой
                    Демонстрираш явно непознаване на компанията, както и на начина на формиране на печалбата и респективно дивидента.

* Никакви резерви не са включвани по никакъв начин във формирането на дивидента !!!;
                    * Границата от 200 000 дка е ориентировъчна, няма никакво ограничение да се продава и под нея, което съм убеден и че ще се случи при добри цени;
                    * Дори да предпожим че съществува наистина такава ясно определена граница, това не означава че продажбите са ограничени до 23000 дка... Пропускаш, че компанията купува нови земи.... Ако например се купят 20 хил.дка, до 200 хил.дка ще могат да бъдат продадени 43000 дка, което би било едно добро ниво;
                    * за АДСИЦ по-добре гледай не нетна печалба (от ОПР-то), а преоформения финансов резултат за разпределение;
                    * Като гледаш печалбите (било то счетоводната или прекалкулираната за дивидента), не ти препоръчвам да правиш механични сравнения..... По-добре направи съотношение "печалба към нетно намаление на декарите". Тогава ще видиш, че реално единица печалба през последната година се постига със значително по-малко нетно намаление на притежаваните декари !;
                    * Специално за поземлен АДСИЦ, не е добре да анализираш акцията само по исторически финансови отчети, а е по-добре да опиташ да сметнеш реална стойност на активите и да ги съотнесеш към броя на акциите... Сметни наличните 220 хил.дка земеделска земя + вероятно около 40 млн. кеш (след дивидента) + наличните други поземлени имоти и раздели на 85 млн.акции. След това вече съпоставяй с пазарни цени.

Естествено, не е необходимо да познаваш даден актив за да имаш свободата да го коментираш в един отворен форум, но поне недей да правиш крайни квалификации дали е добър или не, при положение че не познаваш материята.
                    Last edited by Van Basten; 29.05.2014, 10:08.

Коментар

• Прецакано, много ми хареса твоя анализ. Типично за българин. Вече съм убеден, че направих най-правилната покупка за 2014

Коментар

Човек, отрицателното ти мнение за "Адванса" е повече от очевидно (от каквото и да е породено то), но само моля те - недей да хвърляш общи приказки...

Тези 23 "стинки" дивидент догодина откъде ги измисли ?! Само не ми казвай, че са от един анализ на един инвестиционен посредник от февруари 2014 ?

В крайна сметка за да прогнозираш дивидент, трябва да знаеш продажбите. Дивидента може да е дори под тия 23 "стинки", но може и да е повече. Всичко зависи от продажбите, за които в момента само можем да гадаем какви ще са на годишна база.

Към момента единственото, което се знае със сигурност е, че до момента има продадени много повече декари, както и много повече сключени предварителни договори спрямо съпоставимия период на миналата година. Пък колко ще са стинките, в момента са само общи приказки...Аз лично смятам, че мениджмънта ще се представи добре и тази година !
                        Мнението ми е отрицателно и съвсем откровено го зявявам, че е такова, не виждам какво лошо има в това, да си мисля, че картона не струва парите.
                        Дали съм прогознозирало или не !? - ами виж им печалбата бе човек стопява се с над десет милиони за 2013 спрямо апогея от 2011. Допускаме, че постигате същата, като 2013 въпреки, че трудно да стане, защото са ви останали 23 000 декара за продажба (припомням казаното от тях на оса, че щелида продават до .... 200 хил декара, а сега са 223) Понеже е късно и мн. рязко ми се приспа, пиша по памет, но все още спомняйки си начина на "анализа"
                        Самият Форти ти е предложил един макс вариант купува-продава. Останалото е да извадиш калкулатора и да направиш сметките. За мен дори и сметките не представляват достатъчен интерес. Докато не стане под 2 - 2,20 кадастрона ще си го играят основно ценителите на скъпите неща, подразбира се, че проблема и парите са си техни.
                        А Ако е имало някакъв ИП със същите числа извадени за февруари, моите поздравления и мога само да потвърдя, че и за мен е така - не знаех че има такъв анализ, по простата причина, че и умишлено заобикалям темата.
                        Не знам също на какви чудеса се надявате от мениджмънта, като - Към момента единственото, което се знае със сигурност е, че до първо тримесечие по отчет имаше продадени по-малко декари от същия период за миналата година, а и достигате лимита до 200 к.декара. Сори - мениджмънта ви каза също, че е вероятно печалбата и дивидента да намаляват. Просто с една година лаг закъснение спрямо ръста на цените се отчита печалбата за акционерите (ОСА е веднъж годишно) и е нормално да сте се задържали на инерцията от ръста на цените, а след още една година може да следва какво - това което написа и Иветка. Подчертавам, че мнението ми е отрицателно, и не виждам причина да вкарвам пари за папира. Забравих само да кажа, че не съм си играло да смятам колко ще ви дерат от мениджмънта за въпросните сделки по продажба на активите. Всъщност и сега вероятно щяхте да сте с по-малък дивидент, ако не бяха включени резерви от предишни години, а нищо чудно схемата да се ползва за зарибавяне на кандидат-милионери и през следващата година
                        Освен това, един от маркерите за оскъпяване беше, когато оборотите спадат, а беше време когато неизменно бяхте в топ 10 по обем. Днес (вчера) дори избушляци като гагарин и пампорово са ви изпреварили ...(факт, който не е продукт от анализ) Нямам против харитята, нека се рее из пространството както й харесва. Пу пу дано не я урочаса някой
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                          виж сега приятелю всичко качествено в този живот си има съответната цена,а ако не ти харесва акцията просто не си пазарувай тук
                          приятелю колкото си по-близко до актива толкоз по-добре. ако мислиш че земята ще поскъпва/аз не мисля така/ купи си ниви

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
                            а колко плащате за това управление
                            виж сега приятелю всичко качествено в този живот си има съответната цена,а ако не ти харесва акцията просто не си пазарувай тук

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                              но с добро и прозрачно управление се получава както Атера го е доказвала не един и два пъти в последните години
                              а колко плащате за това управление

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                повечето така се показвате тук и не харесвате доходонстта от Авданса
                                оставам с впечатление, че наред жънете много по-висока доходност от тази тук
                                и сте много напред с материала в следствие на това
                                +1
                                поздрави от мен за винаги точните и добре премерени изказвания в темата!!!

Коментар

Working...
                                X