Първоначално изпратено от MrSi
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЧе тя цената на земята е 1000 лева от бая време и нещо неще да мърда нагореМнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПривет,
Нищо лично, но от въпроса ти личи, че си нямаш никаква представа от пазара на земя, както и за начина на работа на Адванса....
1.) Счетоводната цена на земята няма абсолютно никакво значение за формиране на печалбата !... Важна е цената на придобиване (за справка в момента тя е около 440 лв./дка.);
2.) "Наш" или "Ваш" актвив е земята, няма никакво значение за това кой получава евросубсидиите.... Важно, е не кой я притежава, а кой я обработва....
А по отношение на осветляването.... почвам да светя:
Годишната лихва е обявена от самия "Адванс", а това че е добра е лично мнение съпоставяйки с банкови депозити.
Ето, тук може да провериш на какви лихви можеш да разчиташ при банков депозит:
Лихвен процент за 1-годишен депозит
Ако махнеш детските депозити, реално можеш да разчиташ на лихва от около 2% макс.... 5 % е точно 2,5 пъти повече от лихвата, която можеш да вземеш в банка... за мен това определено е "добър" процент.
Всъщност очаквам много бързо лихвите по депозити да се сринат и под 2 %, така че с времето твърдението ми за "добър" само ще става по-валидно....
Не е чак толкова трудно.
При ~2 % лихвен процент за безрискова алтернативна инвестиция, дисконтовия фактор за 5 години е ~ 1.1040808.
При това положение NPV на 1600 лв. е ~1449 лв., което пък е с +20% по-добро от 1200 лв. За мен си е добра сделка, за теб не знам.
И без да се заяждам, но реално в случая не трябва да се смята чиста дисконтирана стойност за 5-те години, защото реално НЕ получаваш всичките 1600 лв. на 5-тата година.
Имаме разсрочено плащане, като през годините се получават поетапно тези 1600 лв., така че ако дисконтираме не 1600 лв. за 5 г., а дисконрираме всяко едно от междинните плащания поотделно, NPV-то ще бъде и по-високо от 1450 лв....
За този момент специално не мога да отговоря.... Не знам какво става с рентата при продажба на лизинг, тъй като собствеността не е е прехвърлена.... Ако обаче не се взема рента, забележката ти би имала наистина основание, но отново ще се вземат повече пари отколкото при незабавна продажба на 1200 сега.
Истината е, че имах добро мнение за теб, което промених след творческите ти полюции.
Те са доста повърхностни /не знам дали от незнание или се опитваш да манипулираш?!/, дори не заслужават отговор и/или анализ.
Бъди здрав и успешен!
P.S. Един непоискан съвет: Най-лошото в живота е човек да допуска грешката да слага етикети, да определя, да подценява и да слага под общ знаменател без да знае кой е срещу него и без да има минимално инфо!
P.S.1 Също така би било коректно да отговориш на всички ти зададени въпроси /на база афишираните от теб тесни експертни качества в материята/ или няма смисъл да отговаряш избирателно само на въпроси по твой избор и да отбягваш тези които не ти изнасят...!
За да Ви/те улесня отново копирам въпросите ми /обърни внимание как съм ги подредил, защото ако се замислиш има причина за това/:
Каква е счетоводната цена, историческата, заложената печалба /която ще се получи след години/, годишния лихвен процент срещу който лизингоПОЛУЧАТЕЛЯТ си РАБОТИ земята, реализира ПЕЧАЛБА, получава ЕВРОСУБСИдии и т.н. използвайки НАШ актив и привлечени СРЕДСТВА?!!!!
Иначе би ли ни осветлил от къде знаеш че:
1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
и т.н.
Жокерче:
1. Като дисконтираш парични потоци или стойност на парите, сравнявай не с цената на старите сделки на лизинг, а НА РЕАЛНИТЕ ПРОДАЖБИ ОТ ТАЗИ ГОДИНА!;
2. Kaто определяш като изгодна лихвата от 5% /няма да е лошо да цитираш източник и дадеш линк/ не можеш да сравняваш с банков депозит, това е несериозно!;
3. Какъв е смисъла от упражнението да ми смяташ настояща стойност, като не си ми сметнал бъдещата?!;
4. Как си избра/определи дисконтовия фактор за 5 г.?
Last edited by Konsultant; 27.11.2015, 11:50.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнениеЗдравей. Ето виж:
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...-dekar-206802/
Цената на земята просто си расте. Дори и в момента докато си чешем езиците и пишем по форумите бавно и славно расте всеки ден , всеки час.
Цената на всички останали реални активи (за които аз се сещам в момента) продължава и ще продължава да пада. Пазара се пренасити с всичко. Хората имат коли , потребителска техника(компютри , хладилници , климатици и др) , апартаменти и къщи.Депозитите на домакинствата растат с всеки изминал ден защото хората просто няма какво да си купят.Мисля че средносрочно лихвите ще падат все повече и повече.
ПП: Мнението е лично и не е препоръка за покупко-продажба на активи и ЦК.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПо-света цената на земята се помпа от падането на лихвите. Като вземат да вървят нагоре и цената на земята там ще падне.
В България се помпа от ръста на евросубсидиите. Като достигнат субсидиите плато още година най-много да се задържи цената на земята и ще почне да пада. Ако не започне още преди това. Като и тук нещата ще се утежнят допълнително от вдигането на лихвите - което колкото и да изглежда далечно е сигурно като това че слънцето изгрява от изток.
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...-dekar-206802/
Цената на земята просто си расте. Дори и в момента докато си чешем езиците и пишем по форумите бавно и славно расте всеки ден , всеки час.
Цената на всички останали реални активи (за които аз се сещам в момента) продължава и ще продължава да пада. Пазара се пренасити с всичко. Хората имат коли , потребителска техника(компютри , хладилници , климатици и др) , апартаменти и къщи.Депозитите на домакинствата растат с всеки изминал ден защото хората просто няма какво да си купят.Мисля че средносрочно лихвите ще падат все повече и повече.
ПП: Мнението е лично и не е препоръка за покупко-продажба на активи и ЦК.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеTя твоята работа станала пусни питомното ( тука) - гони дивото (темата за златото)
Опасно е да пренасяш на инвестиционно ниво страховете и емоциите си...не води до добри резултати.
Те затова ли са с отрицателна корелация вече почти петилетка, не само у нас, а и по света ...
Бизикам се, но определено мисля че хиперболизираш, тежестта на този фактор тук е не повече от 15-20% макс за мене.
В България се помпа от ръста на евросубсидиите. Като достигнат субсидиите плато още година най-много да се задържи цената на земята и ще почне да пада. Ако не започне още преди това. Като и тук нещата ще се утежнят допълнително от вдигането на лихвите - което колкото и да изглежда далечно е сигурно като това че слънцето изгрява от изток.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеЕмиии, поне цар пазар те опровергава.
Ако преди 3-4-5 години бе решил да шортиш зърната - щеше да спечелиш.
Но ако главно на тази база шортеше и земята - всичко спечелено щеше да загубиш.
Това с шортенето на двата актива ("зърна" и "земя") междудругото e железен пример.... трудно може да се обори !
Respect Pipbel !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеЗдравей,
Нищо лично но ми звучи доста повърхностно и/или манипулативно, докато не се отговори на въпросите, които задавам:
Иначе би ли ни осветлил от къде знаеш че:
1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
и т.н.
Имам акции!
Не е препоръка!
Нищо лично, но от въпроса ти личи, че си нямаш никаква представа от пазара на земя, както и за начина на работа на Адванса....
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеКаква е счетоводната цена, историческата, заложената печалба /която ще се получи след години/, годишния лихвен процент срещу който лизингоПОЛУЧАТЕЛЯТ си РАБОТИ земята, реализира ПЕЧАЛБА, получава ЕВРОСУБСИдии и т.н. използвайки НАШ актив и привлечени СРЕДСТВА?!!!!... Важна е цената на придобиване (за справка в момента тя е около 440 лв./дка.);
2.) "Наш" или "Ваш" актвив е земята, няма никакво значение за това кой получава евросубсидиите.... Важно, е не кой я притежава, а кой я обработва....
А по отношение на осветляването.... почвам да светя:
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение1. Годишната лихва е 5% и при това била добра?
Ето, тук може да провериш на какви лихви можеш да разчиташ при банков депозит:
Лихвен процент за 1-годишен депозит
Ако махнеш детските депозити, реално можеш да разчиташ на лихва от около 2% макс.... 5 % е точно 2,5 пъти повече от лихвата, която можеш да вземеш в банка... за мен това определено е "добър" процент.
Всъщност очаквам много бързо лихвите по депозити да се сринат и под 2 %, така че с времето твърдението ми за "добър" само ще става по-валидно....
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение2. За да кажеш докажеш дали 1200 лв./дка. на колкото продаваха до сега и новите на 1600 лв. дка., били добри можеш ли да докажеш с анализ на пазара и дисконтирани парични потоци и/или настояща и бъдеща стойност на парите?;
При ~2 % лихвен процент за безрискова алтернативна инвестиция, дисконтовия фактор за 5 години е ~ 1.1040808.
При това положение NPV на 1600 лв. е ~1449 лв., което пък е с +20% по-добро от 1200 лв. За мен си е добра сделка, за теб не знам.
И без да се заяждам, но реално в случая не трябва да се смята чиста дисконтирана стойност за 5-те години, защото реално НЕ получаваш всичките 1600 лв. на 5-тата година.
Имаме разсрочено плащане, като през годините се получават поетапно тези 1600 лв., така че ако дисконтираме не 1600 лв. за 5 г., а дисконрираме всяко едно от междинните плащания поотделно, NPV-то ще бъде и по-високо от 1450 лв....
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение3. В алгоритъма ти за 10 000 дка. липсва загубата за фонда от 45 лв./дка./год. рента или за 450 000 лв./год., което за 5 г. = 2 250 000 лв., които също могат да се дисконтират?
!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеНе е ли малко нагло така да лъжеме и манипулираме с числата
Ти изкара бизнеса с продаване на земя по доходен като от незаконна дейност
Отдавна качествените и евтини земи на "Адванса"които формираха сосните дивиденти се продадоха и дивидентите се раздадоха, всеки да се сеща какво е останало от портфейла земи
В момента средната цена на придобиване на земята на фонда е 440 лв.
Сам си сметни ако продават на 1200 лв. и респективно на 1600 лв., колко печалба на декар правят....
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеспоред мен е около 70-80-85% - това е само мое мнение
Ако преди 3-4-5 години бе решил да шортиш зърната - щеше да спечелиш.
Но ако главно на тази база шортеше и земята - всичко спечелено щеше да загубиш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеTя твоята работа станала пусни питомното ( тука) - гони дивото (темата за златото)
Опасно е да пренасяш на инвестиционно ниво страховете и емоциите си...не води до добри резултати.
Те затова ли са с отрицателна корелация вече почти петилетка, не само у нас, а и по света ...
Бизикам се, но определено мисля че хиперболизираш, тежестта на този фактор тук е не повече от 15-20% макс за мене.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеНе намесвай златото!!!
БГ земеделието е културист в добра форма, поради стероиди от ЕС! Същия този културист има много добри перспективи за "републиканско" първенство, защото зад него стой химика!
Химика може и да стои зад него и след 5 години от тук на сетне. Тогава е ОК!
Но ако му резне препаратите или го няма, тогава какво.
Аз съм преценил, че не съм премиран, за тоя риск тука! Много е елементарно! Предпочитам малак загуба,но не и риск. Ако го няма химика, възстановяването на мускулна маса ще бъде за 5-7 години!
По други позиции, при нормализиране на обстановката, тък като са много от тях на счетоводна, същото възстановяване ще бъде за година, две!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеДругари,
Не оцапвайте темата моля, ако трябва пишете си на лични!
Аз просто съм си агрументирал позицията!
Иначе кажи на precacanoto да спре с тая помия! Не не ни слагай под един знаменател!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеДругари,
Не оцапвайте темата моля, ако трябва пишете си на лични!Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
Коментар