Първоначално изпратено от Наивник
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
нещо интересно за четене и размисъл-дали спада на цените на земеделска земя,който се получи не беше целенасочен и "подпомогнат"с цел изкупуване на много декари земя на изгодни цени от различни икономически групировки в страната след което да бъдат препродадени на много по-високи цени?!?чесно казано не бих изключил един такъв вариант,който да е дал допълнителен тласък на цените надолу който имахме към края на лятото...
http://frognews.bg/news_60244/Zemiat...rska_tsennost/Last edited by orakula; 27.10.2013, 20:25.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеЧестит имен ден на един от върлите акционери в АТЕРА - Импето!!!
Жив и здрав и не забравяй от къде си тръгнал - СФАРМ, АЛБЕНА и групата на СТАРА ПЛАНИНА!!!Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеFortiss,
Принципно си прав за нещата, които казваш, но въпроса е какво дадения инвестор търси в акцията.... Горе-долу е като лафа "Дали приемаш една чаша пълна до средата с вода за "наполовина пълна" или "наполовина празна"....
Мисълта ми е, че се опитваш да направиш сравнение на фонда с други "стандартни" бизнеси... но никой не твърди че хоризонта на компанията е 50 години, това не е "Кока-кола" или ако щеш "Софарма", "КТБ", "Албена" и т.н.... При тях наистина може да търсиш и целиш дългосрочна инвестиция, развитие, потенциал и т.н....
Тук нещата следва да се приемат по-скоро като краткосрочни. На теория може компанията и да успее да поддържа достатъчно добър маржин между цените на които купува и на които продава, но може и да не е така и това не е толкова съществено. Въпроса е, че момента дружеството вече има едни кюлчета злато на които лежи.... Приеми нещата като една касичка с 1000 лв. вътре, която ти струва да речем 500 лв... Няма гаранция, че в касичката ще продължат да влизат пари и в бъдеще, но това не означава че не изгодно да я купиш в момента.... Естествено примера е илюстративен - нещата не са толкова еднозначни (съотношението на парите в касичката и цената) - всеки си има собствена преценка на нещата, но мисълта ми беше че не е необходимо да се гледа в далечна переспектива на бизнеса - дори само текущите активи са достатъчни за да осигурят една много висока доходност.....
А пък така или иначе не смятам, че потенциала и за бъдещо развитие е лош... Например до момента, на практика няма спад в притежаваните земи (купените от началото на годината земи са толкова колкото и продадените), а така или иначе се очертават едни 30+ ст. дивидент (доколкото са верни сметките на някой съфорумци, на мен още не ми е оставало време да ги правя) - т.е. за тази година се очертава прилична доходност дори и без спад в притежаваните активи.
Иначе си прав, маржа на печалба вече няма да е 300 %, а например 50 % или дори по-малко... това обаче важи само за новозакупените декари. Т.е. тия 240 000 дка, които са налични ще си се реализират при 300 % марж (средната им покупна цена е около 330 лв.), а за новите които се купуват около 600 лв. маржа ще е например 50-60 %... Т.е., реално погледното си прав, че маржа за новите земи ще спадне в пъти (напр. 6 пъти), но все пак, поне за мен, все още доходността си е повече от добра... дори и ако игнорираме текущите земи, а гледаме само новите....Last edited by orakula; 27.10.2013, 19:18.
Коментар
-
Аз не съм привърженик на книжните оценки, които се получават в случая. Не казвам, че са грешни.
Според мен трябва да се отчитат моментните цени на продажби и покупки. Така компанията няма да губи потенциал за по-нататъшни печалби.
При другите изчисления компанията се самоликвидира, което също е вариант, но аз не бих купувал при този случай.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеспоред мен такива обеми, които да запазят печалбата от миналата година при спадащ марж на продажбите не могат да се направят
* Марж на продажбите за 2012 г.: 573 лв./дка. (средна продажна цена 873 лв, при средна себестойност около 300 лв.)
* Марж на продажбите за 2013 г. (до 30.09.2013).: 749 лв./дка. (средна продажна цена 1079 лв, при средна себестойност около 330лв.)
Какво ще стане през 2014 г. може само да гадаем, но ако ще говорим за падащи маржове, трябва да е като прогноза, а не като факт....
Коментар
-
ехх...,много популизъм има в българската политика,но е добре че в Адванса ще има положително развитие и в двата варианта(със и без наложения мораториум)
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...tejest,160329/
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеспоред мен такива обеми, които да запазят печалбата от миналата година при спадащ марж на продажбите не могат да се направят
Коментар
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениемного ми се иска да бих могъл да отговоря на въпроса ти,но това едва ли някой може да направи в момента-освен с предположения,варианти и тези...Единствено мениджмънта може да даде отговор на този въпрос и то ако той е свързан с някакъв поставен от тях таргет за реализиране.(ако искат да бъдат по експресивни и дейни в покупко-продажбите на земя) Но дори и това да е така пак не се знае кое до каква степен може да бъде постигнато поради постоянно променящата се конюктура на пазара.Както вече казах за мен това е една от най-переспективните към момента акции за траен и стабилен растеж
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениевъпросът им беше конкретен - колко хилади декара на година смяташ, че може да се продадат и купят?Last edited by orakula; 26.10.2013, 20:09.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Penko Разгледай мнениеТ.е. трябдва да купуват и продават повече от сега (двойно да речем) - правилно ли съм разбрал?
Коментар
-
Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнениеда,точно това имах впредвид Fortiss-като компенсират по-ниския марж за сметка на по-активната дейност в покупко-продажбите на земя.Това е просто един вариант,който може да доведе до високи приходи за фонда без да се намалява неговия фундамент( мнението ми е отправено и към Penko)
Коментар
Коментар