IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
    за някого проблем ли ще е ако цената на земята в БГ спадне с 50% ???

Коментар

• нещо интересно за четене и размисъл-дали спада на цените на земеделска земя,който се получи не беше целенасочен и "подпомогнат"с цел изкупуване на много декари земя на изгодни цени от различни икономически групировки в страната след което да бъдат препродадени на много по-високи цени?!?чесно казано не бих изключил един такъв вариант,който да е дал допълнителен тласък на цените надолу който имахме към края на лятото...
      http://frognews.bg/news_60244/Zemiat...rska_tsennost/
      Last edited by orakula; 27.10.2013, 20:25.

Коментар

• http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...5&df=8&dflid=3

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
          Честит имен ден на един от върлите акционери в АТЕРА - Импето!!!
          Жив и здрав и не забравяй от къде си тръгнал - СФАРМ, АЛБЕНА и групата на СТАРА ПЛАНИНА!!!
          Ного благодаря, драги приятелю, благодаря и на теб, Лордов.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Играч, кефи това за касичката.

Мисля дивидент - около 28 стинки ще бъде.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Като земеделец от дълбоката провинция да Ви информирам колеги, че пшеницата и ечемика са засети и се развиват много добре. Проблемите на Русия и Украйна ги нямаме тук, а също така и на Аржентина.
              А също така, че пшеницата се повиши до 350-355 лв/тон.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                Fortiss,

Принципно си прав за нещата, които казваш, но въпроса е какво дадения инвестор търси в акцията.... Горе-долу е като лафа "Дали приемаш една чаша пълна до средата с вода за "наполовина пълна" или "наполовина празна"....

Мисълта ми е, че се опитваш да направиш сравнение на фонда с други "стандартни" бизнеси... но никой не твърди че хоризонта на компанията е 50 години, това не е "Кока-кола" или ако щеш "Софарма", "КТБ", "Албена" и т.н.... При тях наистина може да търсиш и целиш дългосрочна инвестиция, развитие, потенциал и т.н....

Тук нещата следва да се приемат по-скоро като краткосрочни. На теория може компанията и да успее да поддържа достатъчно добър маржин между цените на които купува и на които продава, но може и да не е така и това не е толкова съществено. Въпроса е, че момента дружеството вече има едни кюлчета злато на които лежи.... Приеми нещата като една касичка с 1000 лв. вътре, която ти струва да речем 500 лв... Няма гаранция, че в касичката ще продължат да влизат пари и в бъдеще, но това не означава че не изгодно да я купиш в момента.... Естествено примера е илюстративен - нещата не са толкова еднозначни (съотношението на парите в касичката и цената) - всеки си има собствена преценка на нещата, но мисълта ми беше че не е необходимо да се гледа в далечна переспектива на бизнеса - дори само текущите активи са достатъчни за да осигурят една много висока доходност.....

А пък така или иначе не смятам, че потенциала и за бъдещо развитие е лош... Например до момента, на практика няма спад в притежаваните земи (купените от началото на годината земи са толкова колкото и продадените), а така или иначе се очертават едни 30+ ст. дивидент (доколкото са верни сметките на някой съфорумци, на мен още не ми е оставало време да ги правя) - т.е. за тази година се очертава прилична доходност дори и без спад в притежаваните активи.

Иначе си прав, маржа на печалба вече няма да е 300 %, а например 50 % или дори по-малко... това обаче важи само за новозакупените декари. Т.е. тия 240 000 дка, които са налични ще си се реализират при 300 % марж (средната им покупна цена е около 330 лв.), а за новите които се купуват около 600 лв. маржа ще е например 50-60 %... Т.е., реално погледното си прав, че маржа за новите земи ще спадне в пъти (напр. 6 пъти), но все пак, поне за мен, все още доходността си е повече от добра... дори и ако игнорираме текущите земи, а гледаме само новите....
                това с касичката много ми хареса,как си го описал-с въображение,но доста точно и ясно.Определено доста добре се справяш и явно ти се отдава.Поздравявам те искрено и ти желая успехи и занапред!!!
                Last edited by orakula; 27.10.2013, 19:18.

Коментар

• Аз не съм привърженик на книжните оценки, които се получават в случая. Не казвам, че са грешни.
                  Според мен трябва да се отчитат моментните цени на продажби и покупки. Така компанията няма да губи потенциал за по-нататъшни печалби.
                  При другите изчисления компанията се самоликвидира, което също е вариант, но аз не бих купувал при този случай.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                    според мен такива обеми, които да запазят печалбата от миналата година при спадащ марж на продажбите не могат да се направят
                    Е, "спадащия марж" е само прогноза все пак...

* Марж на продажбите за 2012 г.: 573 лв./дка. (средна продажна цена 873 лв, при средна себестойност около 300 лв.)
                    * Марж на продажбите за 2013 г. (до 30.09.2013).: 749 лв./дка. (средна продажна цена 1079 лв, при средна себестойност около 330лв.)

Какво ще стане през 2014 г. може само да гадаем, но ако ще говорим за падащи маржове, трябва да е като прогноза, а не като факт....

Коментар

• ехх...,много популизъм има в българската политика,но е добре че в Адванса ще има положително развитие и в двата варианта(със и без наложения мораториум)

http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...tejest,160329/

Коментар

според мен такива обеми, които да запазят печалбата от миналата година при спадащ марж на продажбите не могат да се направят
                        ако гледаме реално на нещата си прав-но това не пречи да се реализира един доста добър дивидент от порядъка на 35 стотинки с оглед на предстоящите силни по традиция за продажби на Атера заключителни месеци на годината

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                          много ми се иска да бих могъл да отговоря на въпроса ти,но това едва ли някой може да направи в момента-освен с предположения,варианти и тези...Единствено мениджмънта може да даде отговор на този въпрос и то ако той е свързан с някакъв поставен от тях таргет за реализиране.(ако искат да бъдат по експресивни и дейни в покупко-продажбите на земя) Но дори и това да е така пак не се знае кое до каква степен може да бъде постигнато поради постоянно променящата се конюктура на пазара.Както вече казах за мен това е една от най-переспективните към момента акции за траен и стабилен растеж

Коментар

въпросът им беше конкретен - колко хилади декара на година смяташ, че може да се продадат и купят?
                            много ми се иска да бих могъл да отговоря на въпроса ти,но това едва ли някой може да направи в момента-освен с предположения,варианти и тези...Единствено мениджмънта може да даде отговор на този въпрос и то ако той е свързан с някакъв поставен от тях таргет за реализиране.(ако искат да бъдат по експресивни и дейни в покупко-продажбите на земя) Но дори и това да е така пак не се знае кое до каква степен може да бъде постигнато поради постоянно променящата се конюктура на пазара.Както вече казах за мен това е една от най-переспективните към момента акции за траен и стабилен растеж
                            Last edited by orakula; 26.10.2013, 20:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от Penko Разгледай мнение
                              Т.е. трябдва да купуват и продават повече от сега (двойно да речем) - правилно ли съм разбрал?
                              абсолютно-и те може би са започнали да го правят ако е вярно това,което беше написал Pipbel,че са закупили вчера 45 000 декара в Агро Финанс -но смятам че по подробна информация за конкретната сделка може да даде самия той

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
                                да,точно това имах впредвид Fortiss-като компенсират по-ниския марж за сметка на по-активната дейност в покупко-продажбите на земя.Това е просто един вариант,който може да доведе до високи приходи за фонда без да се намалява неговия фундамент( мнението ми е отправено и към Penko)
                                въпросът им беше конкретен - колко хилади декара на година смяташ, че може да се продадат и купят?

Коментар

Working...
                                X