IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение
    Как ще коментирате това?

    През месец октомври са продадени 361 дка земеделски земи по договор за разсрочено плащане на цена 1700 лв./дка, а общо през 2018 г. са продадени 447 дка при средна цена 1700 лв./дка.

    https://www.investor.bg/novini-i-ana...-lvdka-271907/
    Ако купената земя е с близко качество като продадената - тогава са царе. В противен случай се продава това, което може, а се купува това, което го има на пазара на ниска(!) цена. Акционерите трепнат за резултати и трябва да има дивиденти иначе интереса пада, цената също, а това води до разочарование и стават възможни по-сериозни разпродажби = вход за голям купувач. Мисля, че нещо такова се случи с Еланата и дойдоха 'акулите'.

    Та без дивидент е кофти. Няма резултат , няма пари за УД по-точно има, но по-малко. Затова продават. Иначе остават на доходите от рента, които както се вижда в последните години за незадоволителни и като се извади таксата за управление се оказва, че няма пари за дивидент.

    Досега мениджърите не са давали повод да мислим, че правят схеми, но това общо подаване на информация като декар и цена само оставя много място за различни интерпретации.

    поздрави
    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

    Коментар


    • Първоначално изпратено от maretoff Разгледай мнение
      Как ще коментирате това?

      През месец октомври са продадени 361 дка земеделски земи по договор за разсрочено плащане на цена 1700 лв./дка, а общо през 2018 г. са продадени 447 дка при средна цена 1700 лв./дка.

      https://www.investor.bg/novini-i-ana...-lvdka-271907/
      супер ......... нека продължават все така .......... да купуват на 1000 лв и да продават на 1700 пък дори и да е на разсрочено...

      на приказки всичко е много хубаво ....... лошото е когато цифрите започнат да говорят .......... а коментара на хората с акциите можеш да го прочетеш в последното изречение в статията на линка който си дал...
      fuск the bеаr - give me the bееr

      Коментар


      • Как ще коментирате това?

        През месец октомври са продадени 361 дка земеделски земи по договор за разсрочено плащане на цена 1700 лв./дка, а общо през 2018 г. са продадени 447 дка при средна цена 1700 лв./дка.

        https://www.investor.bg/novini-i-ana...-lvdka-271907/

        Коментар


        • Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнение

          -Дали дивидента ще е 5% или 10% или може и 15% даже (ако цената падне повечеко) не се знае.Щото имат да взимат сигурни 5ст/акция от лизинги за тази година.Леки продажби даже и на малко декара през Q1 2019 биха качили дивидента ,както казах много лесно до 10% и нагоре(според актуалната цена на акцията)

          -Таксите за подръжка се поемат от рентата на земята.Не само продажбите са приходи тук,има и рента.

          -Ако си продал акции за да купиш земя ,автоматчно си влезнал вътрешна гума.Защо ? Първо си олекнал с 4-5-6% нотариални такси.Ако земята я даваш на аренадатори, я вземеш 2-3% я не. Тук 5% са ти почти гарантирани.

          -Влезнал съм в тая акция,понеже е силно подценена.Аз не гоня по 2% в некви смешни компании като химмипорт, и утре като гръмне една криза и да ги занули за пореден път.
          Атерата имат 220 000 декара в момента,което даже и според тяхните занижени оценки е 2.70-2.80/акция.Не го казвам аз, а те.Мога да държа и 30г и а и доживот.Даже и да паднат -70 и -80% нито ще ми повлияе емоционално,още по-малко финансово.За 20г макс ги избивам от дивидент само.
          Основната ми дейност и инвестиции (общо над 90% разделени на няколко места) са в други сектори.
          Тези 220 000 земя са като гаранция за мен.

          Тука тънкия момент който дребните риби не разбират е ,че колкото повече активи имаш,толкова по-трудно се управляват.Трябва да се хеджираш и то в различни сектори,според времевия период и според още 100 неща.Трябва да имаш поглед и върхи фондови, и върху дългови и въху лихвени пазари,и върху какво ли още неА не като тях да ходят на работа всеки ден, и да са роби на някой за по 1000-1300лв макс и като вкарат 5-10к на борсата и са големата работа Зануляват и после пак събират.

          -Технически аз "виждам" ,че се чертае някакво дъно тук.Дали ще е временно или от по-голям мащаб,ще видим. Ако видя голямото спускане в бездата,вероятно аз ще излезна преди всички останали.

          -Има вече над 10% скрита инфлация за 2018.За 2019 и 2020 няма да намалява ,а напротив.Е ,кой продава актив оценен на 2.70 за 1.95(-27%),и то в период на растящи храни(ресурс който се добива от този актив) и покачваща се инфлация ??? Отговора го знаем
          Това от къде го преписа ,до оня ден искаше мнения и се" одумваше " ,сега вече взе и лекции да водиш …))

          Коментар


          • Първоначално изпратено от male4ko Разгледай мнение
            Polki,
            Лека нощ!
            лека нощ .......... може и друг ден (вечер) да пишеш какво мислиш
            Last edited by polki; 02.11.2018, 02:03.
            fuск the bеаr - give me the bееr

            Коментар


            • Първоначално изпратено от male4ko Разгледай мнение
              Polki, може и така да е както казваш, не ми се спори сега по нощите.. Знам че ще ме надприказаваш.. Пък и моят личен еxperiеnce е само от Добруджа, не знам как е по другите райони.
              Лека нощ!
              не става въпрос за надприказване ............ просто погледни статистиката и ако искаш напиши пак какво мислиш, а аз изобщо няма да взимам отношение по това което напишеш...

              искам твоето експертно мнение като човек който все пак има връзка със земята
              fuск the bеаr - give me the bееr

              Коментар


              • Polki, може и така да е както казваш, не ми се спори сега по нощите.. Знам че ще ме надприказаваш.. Пък и моят личен еxperiеnce е само от Добруджа, не знам как е по другите райони.
                Лека нощ!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

                  +1
                  купувах в далечните 2004-2006г между 100-200лв
                  тогава фондовете тъкмо стартираха и ги работеха с чукарите
                  когато звездата забавляваше тази тема през най , продадох на АТЕРАТА земя (чукари, де) във врачанско на 900 лв. при положение, че никой друг на пазара не искаше дори да ми оферира тези чукари ............. нито един фонд не ми даде цена, и дори местния феодал не посмя да ми предложи цена

                  затова не искам да чувам лоша дима за АТЕРАТА, но не виждам как плащат 900 лв за декар при положение, че рентата е 30 лв. и не знам кой ще им я купи след това ......... че те до преди няколко години продаваха в добруджа по 1 000- 1 200 лв., а сега ще искат на същата цена да продават във врачанско?!?!?!? .......... как ще стане това? ....... не знам, но с интерес ще следя развитието при АТЕРА-та

                  не е препоръка за покупка или продажба на акции на АТЕРА .......... нямам акции на атера и не смятам да купувам АТЕРА
                  Last edited by polki; 02.11.2018, 01:40.
                  fuск the bеаr - give me the bееr

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от male4ko Разгледай мнение
                    Земя купувам в любимата ми Добруджа от далечната 1998 г. Тогава всички ми се смееха и подиграваха - "че си хвърлям парите на вятъра"
                    Е, минаха 20 години и нещата са други. Сега всяка година получавам рента в размер на еднократната сума която платих тогава за земята )
                    Част от рентата инвестирам на борсата Последната и (най-скъпа земя) ми е купувана 2004 - 200лв.
                    Лятото като си ходя в Добрич не мога да ви опиша колко народ ме пита, искат да ми обработват земята... Това ме навежда на мисълта че добре печелят тези които сами обработват земята.. И бързо се изплаща инвестицията, особено със сегашната "лавандулова мода" в Добруджа.. )
                    Затова и доста хора вече започнаха да отсвирват арендаторите и сами да се занимават със земеделие. Та.. при тези нива на печалби би трябвало да има търсене.. Естествено рискове има, но къде няма..
                    По повод опасенията на Bertran че ако субсидиите намалеят, това ще се отрази на рентите и цената на земята.. Аз мисля в обратната посока, че след като всеки ще иска САМ да обработва/произвежда, (без или с малки субсидии) то ще иска да притежава/купи земята и цената ще расте..
                    Може и да е пожелателно мислене, може и да греша, но интуицията така ми казва.. Както и през далечната 1998 година..

                    Та така... не бързайте (според мен) да отписвате Атерата
                    PS. Не е препоръка за инвестиционно решение, а неангажиращи и непрофесионални мисли на човек, влюбен в България, Добруджа и земята
                    и...
                    сигурен съм, че това което си написал е вярно, но извода който правиш за АТЕРА-та според мен е грешен

                    защо?

                    защото навярно не си запознат с:

                    - колко земя притежава фонда?

                    - колко от тази земя е в любимата ти добруджа?


                    направи справката и ела пак напиши извода до който си стигнал
                    fuск the bеаr - give me the bееr

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                      вероятно е купил от мен на 2.20-2.19
                      а сега ми обяснява , че струва 2.70... да знаех да му ги продам на 2.70
                      много хубаво си направил ........... уцелил си момента за изход защото не виждам в следващите години цената да се върне пак на тези нива

                      ==========

                      преди десетина години имаше една звезда в темата "форекс" която проигра всичко и изчезна от форума

                      десетина години по-късно тази звезда се върна във форума , но се прехвърли в темата "атера" и два-три месеца забавляваше форума докато се опитваха да го обучат

                      и знаеш ли какво направи тази звезда???

                      продаде на баба си нивата в едно затънтено село в пловдивско ........... отиде с парите от нивата да купува земя в добруджа --- обаче там никой не му продаде и той взе, че си купи акции от един фонд който има чукари във врачанско на цена на която се продава в добруджа

                      още не може да се усети каква глупост е свършил, но не му пречи да парадира с 3 000% доходност ........... а тази доходност я е постигнал като сметнал разходите за продажбата на бабината нива (500 лв.) спрямо 15-те бонбона които получил за нивата

                      =============

                      казвам ти го това, за да видиш, че има хора които правят точно на обратното на това което ти правиш или вече си направил...

                      разбира се, че до този момент АТЕРАТА много добре се справяше с дейността си ........... преди няколко месеца писах тук, че съм приятно изненадан, че фонда все още се държи много адекватно въпреки, че много по-рано видях затихващите му функции и писах тогава в темата

                      но нещата бавно и неусетно поеха в посоката която начертах преди години...

                      не е препоръка за покупка или продажба на акции на АТЕРА .......... нямам акции на атера и не смятам да купувам .......... всяко хубаво нещо си има както начало, така и край...
                      fuск the bеаr - give me the bееr

                      Коментар


                      • Земя купувам в любимата ми Добруджа от далечната 1998 г. Тогава всички ми се смееха и подиграваха - "че си хвърлям парите на вятъра"
                        Е, минаха 20 години и нещата са други. Сега всяка година получавам рента в размер на еднократната сума която платих тогава за земята )
                        Част от рентата инвестирам на борсата Последната и (най-скъпа земя) ми е купувана 2004 - 200лв.
                        Лятото като си ходя в Добрич не мога да ви опиша колко народ ме пита, искат да ми обработват земята... Това ме навежда на мисълта че добре печелят тези които сами обработват земята.. И бързо се изплаща инвестицията, особено със сегашната "лавандулова мода" в Добруджа.. )
                        Затова и доста хора вече започнаха да отсвирват арендаторите и сами да се занимават със земеделие. Та.. при тези нива на печалби би трябвало да има търсене.. Естествено рискове има, но къде няма..
                        По повод опасенията на Bertran че ако субсидиите намалеят, това ще се отрази на рентите и цената на земята.. Аз мисля в обратната посока, че след като всеки ще иска САМ да обработва/произвежда, (без или с малки субсидии) то ще иска да притежава/купи земята и цената ще расте..
                        Може и да е пожелателно мислене, може и да греша, но интуицията така ми казва.. Както и през далечната 1998 година..

                        Та така... не бързайте (според мен) да отписвате Атерата
                        PS. Не е препоръка за инвестиционно решение, а неангажиращи и непрофесионални мисли на човек, влюбен в България, Добруджа и земята и...

                        Коментар


                        • Да не говорим, че покупката като ФЛ има своите предимства, който е купувал знае защо.
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение



                            Дали е " вътрешна гума" влязъл човек , след като е продал акции, за да купи земя не може да се каже така по принцип. Има значение какви акции е продал и каква земя е купил, къде е, а и какво прави с нея.
                            Аз от 10-12 год вадя пари от борсата и купувам земя, когато се появи нещо изгодно.
                            Към момента съм събрал немалко количество в няколко землища на централна северна БГ.
                            На 100 % / При Атера 60%!?/ съм я отдал под наем с едногодишни договори. Договорната ми цена е 70 / При Атера 40!?/ лв/дка за стопанската 2018-2019.
                            Отново се оглеждам за покупка на земя, но въпреки ценовите равнища от 1200-1300 лв/дка, предлагане почти няма!
                            Така, че годишна доходност от 5-6 % е реалната в момента.
                            А при положение, че аз съм започнал с покупките на 150 лв/дка, не мога да сметна даже каква ми е капиталовата печалба към момента

                            пп Местните и нотариалните такси при покупка на земя са общо около 3 % и се плащат еднократно, а не ежегодно!



                            +1
                            купувах в далечните 2004-2006г между 100-200лв
                            тогава фондовете тъкмо стартираха и ги работеха с чукарите

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнение

                              -Дали дивидента ще е 5% или 10% или може и 15% даже (ако цената падне повечеко) не се знае.Щото имат да взимат сигурни 5ст/акция от лизинги за тази година.Леки продажби даже и на малко декара през Q1 2019 биха качили дивидента ,както казах много лесно до 10% и нагоре(според актуалната цена на акцията)

                              -Таксите за подръжка се поемат от рентата на земята.Не само продажбите са приходи тук,има и рента.

                              -Ако си продал акции за да купиш земя ,автоматчно си влезнал вътрешна гума.Защо ? Първо си олекнал с 4-5-6% нотариални такси.Ако земята я даваш на аренадатори, я вземеш 2-3% я не. Тук 5% са ти почти гарантирани.

                              -Влезнал съм в тая акция,понеже е силно подценена.Аз не гоня по 2% в некви смешни компании като химмипорт, и утре като гръмне една криза и да ги занули за пореден път.
                              Атерата имат 220 000 декара в момента,което даже и според тяхните занижени оценки е 2.70-2.80/акция.Не го казвам аз, а те.Мога да държа и 30г и а и доживот.Даже и да паднат -70 и -80% нито ще ми повлияе емоционално,още по-малко финансово.За 20г макс ги избивам от дивидент само.
                              Основната ми дейност и инвестиции (общо над 90% разделени на няколко места) са в други сектори.
                              Тези 220 000 земя са като гаранция за мен.

                              Тука тънкия момент който дребните риби не разбират е ,че колкото повече активи имаш,толкова по-трудно се управляват.Трябва да се хеджираш и то в различни сектори,според времевия период и според още 100 неща.Трябва да имаш поглед и върхи фондови, и върху дългови и въху лихвени пазари,и върху какво ли още неА не като тях да ходят на работа всеки ден, и да са роби на някой за по 1000-1300лв макс и като вкарат 5-10к на борсата и са големата работа Зануляват и после пак събират.

                              -Технически аз "виждам" ,че се чертае някакво дъно тук.Дали ще е временно или от по-голям мащаб,ще видим. Ако видя голямото спускане в бездата,вероятно аз ще излезна преди всички останали.

                              -Има вече над 10% скрита инфлация за 2018.За 2019 и 2020 няма да намалява ,а напротив.Е ,кой продава актив оценен на 2.70 за 1.95(-27%),и то в период на растящи храни(ресурс който се добива от този актив) и покачваща се инфлация ??? Отговора го знаем


                              Дали е " вътрешна гума" влязъл човек , след като е продал акции, за да купи земя не може да се каже така по принцип. Има значение какви акции е продал и каква земя е купил, къде е, а и какво прави с нея.
                              Аз от 10-12 год вадя пари от борсата и купувам земя, когато се появи нещо изгодно.
                              Към момента съм събрал немалко количество в няколко землища на централна северна БГ.
                              На 100 % / При Атера 60%!?/ съм я отдал под наем с едногодишни договори. Договорната ми цена е 70 / При Атера 40!?/ лв/дка за стопанската 2018-2019.
                              Отново се оглеждам за покупка на земя, но въпреки ценовите равнища от 1200-1300 лв/дка, предлагане почти няма!
                              Така, че годишна доходност от 5-6 % е реалната в момента.
                              А при положение, че аз съм започнал с покупките на 150 лв/дка, не мога да сметна даже каква ми е капиталовата печалба към момента

                              пп Местните и нотариалните такси при покупка на земя са общо около 3 % и се плащат еднократно, а не ежегодно!




                              Коментар


                              • Според мен ако ще се прави удар тук трябва цената още да е надолу.

                                Коментар

                                Working...
                                X