IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • това ми звучи като нещо от сорта: "Кат ва знайм кви сти тъпи от самоту началу, аку ви ги дъдем пърити ша земити да ги изхарчити за глупусти...вии ся нямати идеи, криза е, и тъй-тъй сми ва свикнали да не виждате възвращаемост от нашти умни и единствени по възможност инвестиции, я-я да земим да ни ви ги давами ощи, че защо не и въобще... по закон ако можи. Ще караме влака до последно, вии обаче да не забравите да запишете пак като решим да увеличаваме вагоните. От де ша зимати пари за увеличението - ний ни знаими, ний тук само ги арчим!" Едни машинисти паднаха от един локомотив на един влак наскоро... а може и подобно изявление да е опит за манипулиране на пазара... тя Атерката добре си беше тръгнала нагоре по едно време... не е препоръка
    и тоз коментар е без препоръка

    Коментар


    • Тези измамници няма ли да платят дивидент

      Коментар


      • Ад...си...ц (ц-ц-ц) !

        как бихте коментирали това господа акционери:

        http://dnevnik.bg/pazari/finansi/200...aduljitelnite/

        Фондове за земя, регистрирани на борсата като дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), обмислят да предложат на Комисията за финансов надзор да отпадне задължението им да разпределят като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата си. По този начин те смятат, че ще увеличат възможностите си за финансиране и изгодите за акционерите.

        Инициативата за промени е на един от най-големите играчи на пазара на земя - "Адванс терафонд" (с 277 хил. дка), но изпълнителният му директор Радослав Манолов очаква и другите в сегмента да подкрепят идеята. Това съобщи самият той пред "Дневник". "Това задължение ощетява акционерите. Вместо да реинвестираме в нови активи, от което инвеститорите да спечелят повече от своите акции, ние постепенно декапитализираме компаниите", обясни директорът на на "Адванс терафонд". По думите подобна стъпка ще направи фондовете по-гъвкави, с повече възможност за финансиране и по-печеливши. Мениджмънтът на "Адванс терафонд" дава за пример германската практика, където ако едно дружество реинвестира печалбата си за две години, дивидентът отпада.

        В момента съгласно закона АДСИЦ, в това число и тези за имоти, са задължени да разпределят поне 90% положителния краен финансов резултат, стига той да е получен от реална дейност - доходи от ренти, наеми и препродажби, а не от преоценки на активите.

        Представителите на други водещи фондове за земя в сектора също изглеждат склонни да подкрепят подобна проектопромяна. "Обективно погледнато, в настоящата ситуация може да се мисли в тази посока, но нещата трябва да се премислят добре", каза Стоян Малкочев, изпълнителен директор на "Еларг", най-големият играч в бизнеса от частния сектор с притежаваните си 293 хил. дка площи.

        От Комисията за финансов надзор останаха изненадани от идеята и макар да изглеждат резервирани, дадоха заявка, че са готови за разговори и дискусии по темата. "Точно тази идея за мен е новост и не ми е известно някога да е обсъждана. Аз лично смятам, че с изменения в закона не бива съществено да се променя формулата на дейността на дружествата, на която инвеститорите вече са се доверили, или ако се направят подобни промени, те трябва да се ползват с достатъчно широка обществена подкрепа", коментира зам.-председателят на КФН Ралица Агайн, в чийто ресор попада дейността на фондовете.

        На предложението на фондовете за земя не гледат благосклонно обаче техни колеги от дружествата за инвестиции в имоти, които са създадени по същия закон. "Не може да се правят промени поради конюнктурни съображения", категоричен е Тодор Брешков, председател на съвета на директорите на "Фонд за недвижими имоти България". Според него инвеститорите са вложили пари в тези компании именно и заради това, че ще раздават дивиденти, и това, че мениджърите им са затруднени в трудните за икономиката времена, не е извинение. "По тази логика и държавата може да каже: Криза е, дайте да увеличим данъка от 10 на 20%", направи паралел той, като допълни, че задължението за дивиденти трябва да остане при всичките му минуси.

        Отпадането на задължителния дивидент би било революционна промяна в нормативната уредба, регулираща сектора на АДСИЦ, тъй като това се считаше за сърцевината на първоначалния замисъл за фондовете. Досега фондовете за земя разчитаха за набиране на средства на фондовия пазар посредством увеличение на капитала и продажба на нови акции. С идването на кризата обаче инвеститорите значително намаляха, а и публичните предлагания на нови книжа в момента водят до разводняване на капитала, ако настоящите акционери не могат да упражнят правата си и при очаквана по-ниска емисионна стойност на книжата спрямо балансовата им стойност (акциите на борсата в момента се търгуват под счетоводната си стойност, което прави трудно определянето на достатъчно висока емисионна такава). Другият вариант за привличане на средства - банковите кредити, също е труднодостъпен за момента заради затягането на политиката на кредитните институции. Дружествата дори са принудени да теглят банкови кредити, за да платят дивидентите на акционерите, защото нямат достатъчно парични наличности заради несъбрани вземания и забавени плащания.
        и тоз коментар е без препоръка

        Коментар


        • След отчета за 06.09 цената която изчислявам тук е 1.4 лв

          Коментар


          • последния месечен бюлетин е страшен, а ? Като че ли липсват малки подробности, ама кой ли го интересуват!?
            и тоз коментар е без препоръка

            Коментар


            • Някои знае ли нещо за ОС, което мина?

              Коментар


              • Първоначално изпратено от gotzev
                пак ще опитам да смятам: не разпределена печалба към 31.12.08 -31 милиона. 90% от нея са 27.9 милиона 85.11 милиона акции 27.9: 85.11 = 0.327(тридесет три стотинки на акция дивидент) Някой да ме поправи ако нещо греша. По ми е интересно дали на оса ще се гласува рапределение на дивидент?
                гладна кокошка просо сънувала.
                къв дивидент, кви 5 лева? това е печалба от преоценка най-вероятно. така,че седи дома, чети шок.

                Коментар


                • пак ще опитам да смятам: не разпределена печалба към 31.12.08 -31 милиона. 90% от нея са 27.9 милиона 85.11 милиона акции 27.9: 85.11 = 0.327(тридесет три стотинки на акция дивидент) Някой да ме поправи ако нещо греша. По ми е интересно дали на оса ще се гласува рапределение на дивидент?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от gotzev
                    И аз да попитам една задачка? Атера има грубо 40к кеш и грубо неразперделена печалба 30к. Дали тази година накой няма да се сети да гласува дивитентче на бедните миноритарни акционери. Все някога ако не фалира дружеството трябва да изпълни законовото изискване за разпределяне на 90% от печалбата за дивидент. Аз съвсем не бих се отказал от скромните грубо изчислени 0.30 ст. на акция?
                    Бъркаш филма - Атера има над 50000к (петдесет милиона) кеш в момента...
                    А дивидента би бил 0,035 стотинки...

                    Коментар


                    • И аз да попитам една задачка? Атера има грубо 40к кеш и грубо неразперделена печалба 30к. Дали тази година накой няма да се сети да гласува дивитентче на бедните миноритарни акционери. Все някога ако не фалира дружеството трябва да изпълни законовото изискване за разпределяне на 90% от печалбата за дивидент. Аз съвсем не бих се отказал от скромните грубо изчислени 0.30 ст. на акция?

                      Коментар


                      • В х3news е постъпил коригиран годишен отчет за 2008 год. от Адванс Терафонд АДСИЦ-София /6A6/.
                        Финансовият отчет е наличен на уеб-сайта на БФБ-София.


                        Какво точно са се сетили да корегират в края на Май 2009 в отчета за 2008 год. Някоя такса да са си пропуснали?Какви точно ги вършат тия там?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от daskal
                          Първоначално изпратено от SEBULBA
                          В Елана фонд за земеделска земя май на големите акционери им дойде до гуша от шашмите с преоценките на земята и смениха управляващото дружество. Дали Адванс терафонд няма да е следващия? Може ли да се очаква остра реакция от Световната банка и другите големи във фонда? М-да... Интересно!
                          Вероятността това да се случи е толкова голяма, колкото си приличат Станимир Каролев и Камен Колчев. Според мен приликата е малка.
                          Да бе, ама и в Адванса същите шашми с преоценките, едни красиви виртуални печалби "на хартия" и едни хубави премии за управляващото дружество (вече в РЕАЛНИ пари), взети на базата на тези красиви виртуални хартиени печалби...
                          Нещо като историята с бонусите на американските банкери - видяхме края на филма там...Интересно, след като стойността на активите на фонда пада, дали управляващото дружество ще има доблестта да си понамали възнаграждението или поне преоценката в одитирания отчет да е в посока "намаление" на стойността на активите, т.е. реално да отразява ситуацията на пазара на земя в България...
                          Мисля, че следващите действия ще бъдат ключови по отношение на доверието към управлението на фонда...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от SEBULBA
                            В Елана фонд за земеделска земя май на големите акционери им дойде до гуша от шашмите с преоценките на земята и смениха управляващото дружество. Дали Адванс терафонд няма да е следващия? Може ли да се очаква остра реакция от Световната банка и другите големи във фонда? М-да... Интересно!
                            Вероятността това да се случи е толкова голяма, колкото си приличат Станимир Каролев и Камен Колчев. Според мен приликата е малка.

                            Коментар


                            • В Елана фонд за земеделска земя май на големите акционери им дойде до гуша от шашмите с преоценките на земята и смениха управляващото дружество. Дали Адванс терафонд няма да е следващия? Може ли да се очаква остра реакция от Световната банка и другите големи във фонда? М-да... Интересно!

                              Коментар


                              • Тука голям кюфтак бре....

                                Коментар

                                Working...
                                X