Професоре, вие наистина не разбирате как се използват практически тези анкети. Никой с акъла си не се интересува от средната стойност. Важно е самото разпределение. В хипотетечния случай който сте дали за пример, например, ще означава че цената на софарма ще е силно волатилна за този период, като може да се очакват движения в рейнджа на прогнозата. което пък означава че човек е хубаво да купува между 2,5-2,7 и да продава над 3,2. но не и да купува на 3,2 или да продава на 2,5
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Aнкета
Именно за да използваме анкетите за практически случаи и да им вярваме ТРЯБВА да спазваме методиката, а не ДЖАСТА - ПРАСТА, РЕЗУЛТАТ, ... който не струва ...
Ще Ви дам примери, за да имате вяра на науката, а не да се отнасяте нихилистично.
И така, представете си, че прогнозите на 10 души за котировките на "Софарма" са в диапазона от 2,50 лв. до 3,50 лв. , средно 3,00 лв., но са така: 2,50 лв.; 2,60 лв.; 2,70 лв., ..., 3,40 лв., 3,50 лв., т.е. 10 стойности със стъпка 0,10 лв. Аз не бих вярвал на тази средна стойност 3,00 лв., защото поради РАВНО ВЕРОЯТНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на котировките мненията НЕ СА СТАТИСТИЧЕСКИ значими.
И ако това не е достатъчно, за да ни убеди да сме прецизни, защото става дума за ПАРИ , а не за пускане на хиляди мнения прибързано, ще дам още един пример.
Сериозно, единият Ви крак е в леген с гореща вода 66 градуса Целзии, повече не можете да издържите, а другият - в ледено студена 2 градуса вода. Средно, сте при (66-2):2=32 градуса, СРЕДНО УЖ БЛАЖЕНСТВО, ДА АМА НЕ!!
Моля, извинете ме за аргументите и подробните пресмятания.
Нищо лично, НО МНОГО ЧЕСТО на форума ние само си чешем езиците, а тези които говорят най-много, вероятно изкарват НАЙ-МАЛКО ПАРИ НА БОРСАТА.
Професорът!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнениеГ-н "Ravnovesie", извинете, вие коментирате съвсем друг вид проучване - "Метод на експертните оценки", при който се привличат 12 - 15 екперта, те дават оценки на 3 до 5 или 7 нива за състояниято / влиянието на фактори, след което се прави оценка за значимостта на коефициента на конкордация (съгласие) и само ако е статистически значим се огласява средната оценка за фактора.
Нищо лично, само експертно мнение на човек, който много често прави такива проучвания.
Професорът
Коментар
-
Анкета:
Г-н "Ravnovesie", извинете, вие коментирате съвсем друг вид проучване - "Метод на експертните оценки", при който се привличат 12 - 15 екперта, те дават оценки на 3 до 5 или 7 нива за състояниято / влиянието на фактори, след което се прави оценка за значимостта на коефициента на конкордация (съгласие) и само ако е статистически значим се огласява средната оценка за фактора.
Нищо лично, само експертно мнение на човек, който много често прави такива проучвания.
Професорът
Коментар
-
Съвсем нормално е извадката да е по-малка. Все пак това е извадка показваща консенсусно мнение, а не извадак претендираща за национална представителност
Поне за западни компании, е съвсе нормално очакванията за резултатите им да идва от 15-20 анализатора. Наистина там това са си хора които следят изкъсо компанията, а не пишещи във форум, но е хубаво малко по-малко да се приближаваме към тях.
Коментар
-
Аткетата е затворена вече. Очакваната средна цена след една година на Атера от попълнилите анкетата е 2.187 лева, като се очаква да се разпредели средно 0,3149 лева дивидент за 2012 година.
Другите данни са на адрес - Адванс Тера 2Q 2012
Настоящата анкета е направена сред търгувалите и интересуващите се от български акции и не е препоръка за покупко продажба на акции.Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеслед 2 години и жабоците( привилигированите ) няма да са толкова атрактивни (то такива индикации и сега има),
защото нови инвеститори няма да се напъват да влизат
а старите ще гледат да излязат без загуба или ще чакат за конвертирането
ама дотогава може много неща да се променятМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеТогава ще си пазаруваме Жабоци
защото нови инвеститори няма да се напъват да влизат
а старите ще гледат да излязат без загуба или ще чакат за конвертирането
ама дотогава може много неща да се променят“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеами сигурно така ще стане
цената ще спадне, дивидента също и ще се радваме на 5% доходност в оптимистичният вариант
имамМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Не разбрах какво искаш да кажеш с този линк, ама за да отговоря на fortiss, рентабилността изглежда малко ниска на пръв поглед, ако не броим продажбите на земя. За 2011-2012 очакват към 6,5 милиона приходи от ренти, което ти прави около 7,6 ст. на акция. Като сметнем, че няма да съберат 100% от вземанията и 10-те %, които взима УД, стават към 6,5 ст. на акция или малко по-малко. При 2 лева цена/акция лесно се смята колко е доходността. Това със сигурност една от причините заради, които продават толкова много земи. И друг път съм казвал, че тази политика не ми харесва. Всеки да си интерпретира както иска.
И кои е тоз дето купи 5 акции тук и 5 в Ленда. Като видя такова нещо и се пукам от яд всеки път. До кога това ще се толерира?
Коментар
Коментар