IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://www.agweb.com/agweb_crop_comments.aspx

Коментар

• Първоначално изпратено от Benz Mafia 4 Разгледай мнение
      Нещо май се закучи работата тук? За мен е очаквано....много надухте тая басма
      Очаквано, а? На колко си продал?

Коментар

• Нещо май се закучи работата тук? За мен е очаквано....много надухте тая басма
        Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Адванс Терафонд АДСИЦ със силно занижена печалба в края на март

Последна редакция: 07.05.2013, 10:04

Публикуване: 07.05.2013, 09:57

Автор: Емил Брандийски

Дружеството Адванс Терафонд АДСИЦ е реализирало печалба за първите три месеца на годината, в размер на 2 428 хил. лв. Като стойност печалбата е около средното за дружеството ниво, о повече от два пъти по-ниска спрямо миналата година, показват историческите данни в сайта ни.

Общите приходи на дружеството са 5 604 хил. лв., което е с 58.85 % по-малко спрямо предходния период. Общите разходи отчитат спад от 61.98 % спрямо предходния период до 3 176 хил.лв.

Нетните приходи от продажби за първото тримесечие на 2013г. са в размер на 4 747 хил.лв. и представляват 84.71 % от общите приходи. Спрямо първото тримесечие на 2012 година те намаляват с 63.50 %.

Към 31 март 2013г. дружеството показва печалба на акция (на осреднена годишна база) в размер на 0.54лв. Данните са от Баланс/Отчет на дружеството за I-во трим. на 2013г.

Собственият капитал на дружеството към 31 март 2013г. е 202 226 хил. лв. , като спрямо същия период на 2012г. се е увеличил с 3.37 %.

Обобщена информация за търговията с акции на дружеството на БФБ – София през първите три месеца на 2013г.:
          Общ брой изтъргувани акции: ( 1 942 932 бр. акции )
          Общ брой сделки: ( 1 139 бр. )
          Минимална цена: ( 2.212 лв. )
          Максимална цена: ( 2.700 лв. )
          Среднопретеглена цена: ( 2.425 лв. за акция. )

*Обобщената информация не обхваща сделки с акции на дружеството сключени на нерегулиран пазар.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
            Аз залагам на 3 поредни дивидента до юни 2015 в порядъка на 0.9-1.1лв песимистично/оптимистично като допускане.
            Песимистично (ако няма много покупки) - фундамент 200-210К дка към юни 2015, ама нараснал поне 20% като стойност - та пак дава поне 2.60- 3.10 лв/акция по него време. А моите акции би трябвало да са ми станали вече безплатни.

34-42% дивидентна доходност за 25месеца или 16-20% на годишна база.
            Еее, няма уърлдуайд такава доходоносна и нискорискова банка !
            Доста опитимистична прогноза

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Съгласен!!!
              Аз съм потенциален купувач на земя, не на акции от фонд за земя. Вероятно поради това гледам от по друг ъгъл на нещата.
              Фермерите в БГ ги очакват по-слаби години поради някокло фактора. С интерес очаквам развитието на нещата.
              Хм, би ли споделил каква ти е идеята. Да купиш земя за да я обработваш или да купиш с инвестиционна цел (отдаване под наем и евентуално ръст в цената).

Аз преди време обмислях втория вариант, но се отказах по ред причини и предпочетох варианта за инвестиране през дружество с цел инвестиции в земя.

От кой район си междудругото ?

Коментар

Аз залагам на 3 поредни дивидента до юни 2015 в порядъка на 0.9-1.1лв песимистично/оптимистично като допускане.
                Песимистично (ако няма много покупки) - фундамент 200-210К дка към юни 2015, ама нараснал поне 20% като стойност - та пак дава поне 2.60- 3.10 лв/акция по него време. А моите акции би трябвало да са ми станали вече безплатни.

Това е съвсем постижимо и допустимо. Аз лично съм турнал на везните Атерата и Трейдингът - и според резултатите (и датите на сборищата ) ще преливам от едното към другото.
                В моментът Атерата бие с ного... ама догодина не се знае е ли ще е тъй.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

може и да стане
                  в моя район съм виждал няколко продажби на Терата през 2012г на цени 800лв за около 500 дек и 500лв /не помня за колко дек беше, то не прекалено много/, предлагали са също така по-некачествена земя /която име основна в моя район, който пък е втори по количество тяхна земя в БГ/ на високи цени, но са им отказвани сделки
                  имам основание да мисля, че земята, която име останала поне 30-40% не е от най-доброто качество за съответните райони
                  имайте едно на ум при изчисляване на фундамента
                  то е показателно и от рентите, на места вземат повечко, но на места не
                  имам основание да смятам, че затрудненията при някои големи земеделци ще отлабят натиска при останалите за повишаване на ренти и цени на земята

Коментар

Коментар

• Аз залагам на 3 поредни дивидента до юни 2015 в порядъка на 0.9-1.1лв песимистично/оптимистично като допускане.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                        Абсолютно си прав !

Всички изчисления са през продажба на земите ("Разпродажба" ми се струва малко силна дума и навява мисъл за продажба без значение на цената, което в случая определено не е така).

Хоризонта на действие на АДСИЦ обикновено е свързан с някакви времеви рамки, така че целта така или иначе е имотите да се разпродадат рано или късно. Това не е производствена компания, с теоретически вечно или поне дългосрочно съществуване, развитие, реинвестиране и т.н. (ако човек цели инвестиране в такъв тип компания, трябва да разгледа останалите компании в SOFIX).

Въпроса е ако вкараш дадени пари, колко ще получиш сумарно като дивиденти през годините и ликвидационен дял накрая ?

P.S. Накрая, само за спорта - теоретически е възможно компанията да се "възпроизвежда" - ако фирмата например продаде 1000 дка. на 1129 лв. (цената продажба през 2013 г.) и купи 1000 дка по 632 лв. (цената на която купува през 2013 г.), ще запази притежаваните декари и все пак ще генерира брутен доход за разпределяне от продажби (извън ренти и лихви) от около 500 лв. на дка.

Ако ме питаш - това си е по-скоро теоритично допускане. Земя ще се купува, но не в темповете с които се продава. Съотношението през предните години е 1:2.5 (на 1 купен декар се продаваха 2,5 дка). Така или иначе продажбата ще преобладава, но просто освен от притежаваните 245 хил.дка, печалба ще се извлече от още декари, които тепърва ще се закупят при да кажем 650 лв. и ще се продадат при да кажем 1150 лв. (ако се запазят цените в момента).
                        Съгласен!!!
                        Аз съм потенциален купувач на земя, не на акции от фонд за земя. Вероятно поради това гледам от по друг ъгъл на нещата.
                        Фермерите в БГ ги очакват по-слаби години поради някокло фактора. С интерес очаквам развитието на нещата.

Коментар

Печалбата от притежаваните декари вече е в цената на акцията. "Печалбата" от твоите изчисления е РАЗПРОДАЖБА, защото с получените пари и разпределен дивидент вече няма да купиш същите декари, т.е. обричаш бизеса на свиване, а не на възпроизовдство.
                          това са моите разсъждения
                          наистина много надух рентата с приемането, че могат да получават 11мил лв, а то е с 40-45% по-малко
                          Абсолютно си прав !

Всички изчисления са през продажба на земите ("Разпродажба" ми се струва малко силна дума и навява мисъл за продажба без значение на цената, което в случая определено не е така).

Хоризонта на действие на АДСИЦ обикновено е свързан с някакви времеви рамки, така че целта така или иначе е имотите да се разпродадат рано или късно. Това не е производствена компания, с теоретически вечно или поне дългосрочно съществуване, развитие, реинвестиране и т.н. (ако човек цели инвестиране в такъв тип компания, трябва да разгледа останалите компании в SOFIX).

Въпроса е ако вкараш дадени пари, колко ще получиш сумарно като дивиденти през годините и ликвидационен дял накрая ?

P.S. Накрая, само за спорта - теоретически е възможно компанията да се "възпроизвежда" - ако фирмата например продаде 1000 дка. на 1129 лв. (цената продажба през 2013 г.) и купи 1000 дка по 632 лв. (цената на която купува през 2013 г.), ще запази притежаваните декари и все пак ще генерира брутен доход за разпределяне от продажби (извън ренти и лихви) от около 500 лв. на дка.

Ако ме питаш - това си е по-скоро теоритично допускане. Земя ще се купува, но не в темповете с които се продава. Съотношението през предните години е 1:2.5 (на 1 купен декар се продаваха 2,5 дка). Така или иначе продажбата ще преобладава, но просто освен от притежаваните 245 хил.дка, печалба ще се извлече от още декари, които тепърва ще се закупят при да кажем 650 лв. и ще се продадат при да кажем 1150 лв. (ако се запазят цените в момента).

Коментар

Не става въпрос за допускания. Иначе си абсолютно прав, че вече не може да се купува на 350 лв.

Съвсем чистосърдечно, разучи малко правилата за изчисляване на печалбите при АДСИЦ и респективно числата при АТЕРА.

Накратко, печалбата (която в последствие се разпределя между акционерите, естествено след съответните удръжки), най-общо се формира като разликата между цената на която е купена земята и цената, на която се продава. Т.е. ако имаш земя купена на 400 лв. и я продадеш за 1000 лв., печалбата ти от сделката е 600 лв. на дка. (от която естествено се приспада комисионната на управляващото дружество и други разходи).

Към 31.03.2013 г., средната цена на притежаваните от Адванс терафонд 245 000 дка. е точно 318 лв. (в предния ми пост закръглих на 350 лв. за да се смята по-лесно ).

Дотук няма никакви допускания, а само факти. Допусканията започват за цената на която може да се продават тези декари.... Факт е че средната цена на която се продават декари през настоящата 2013 г. е 1129 лв./ дка.. На колко ще се продадат останалите е наистина вече допускане.

Иначе, за историческата разлика от 400 лв. между покупки и продажби, можеш да я наложиш за 40-те милиона кеш. Т.е. ако купят на текущи цени и я продадат с 400 лв. печалба, там ще си прав, но това няма нищо общо с притежаваните стари декари и доходността, която ще се генерира от продажбата им.

Печалбата от притежаваните декари вече е в цената на акцията. "Печалбата" от твоите изчисления е РАЗПРОДАЖБА, защото с получените пари и разпределен дивидент вече няма да купиш същите декари, т.е. обричаш бизеса на свиване, а не на възпроизовдство.
                            това са моите разсъждения
                            наистина много надух рентата с приемането, че могат да получават 11мил лв, а то е с 40-45% по-малко

Коментар

Вече не може да се купува на 350лв. Поради тази причина допускам, че разликата е 400лв. Каквото е било преди - било е.
                              Ти можеш да допускаш каквото ти харесва.
                              Не става въпрос за допускания. Иначе си абсолютно прав, че вече не може да се купува на 350 лв.

Съвсем чистосърдечно, разучи малко правилата за изчисляване на печалбите при АДСИЦ и респективно числата при АТЕРА.

Накратко, печалбата (която в последствие се разпределя между акционерите, естествено след съответните удръжки), най-общо се формира като разликата между цената на която е купена земята и цената, на която се продава. Т.е. ако имаш земя купена на 400 лв. и я продадеш за 1000 лв., печалбата ти от сделката е 600 лв. на дка. (от която естествено се приспада комисионната на управляващото дружество и други разходи).

Към 31.03.2013 г., средната цена на притежаваните от Адванс терафонд 245 000 дка. е точно 318 лв. (в предния ми пост закръглих на 350 лв. за да се смята по-лесно ).

Дотук няма никакви допускания, а само факти. Допусканията започват за цената на която може да се продават тези декари.... Факт е че средната цена на която се продават декари през настоящата 2013 г. е 1129 лв./ дка.. На колко ще се продадат останалите е наистина вече допускане.

Иначе, за историческата разлика от 400 лв. между покупки и продажби, можеш да я наложиш за 40-те милиона кеш. Т.е. ако купят на текущи цени и я продадат с 400 лв. печалба, там ще си прав, но това няма нищо общо с притежаваните стари декари и доходността, която ще се генерира от продажбата им.

Коментар

1.) 400 лв. разлика е песимистично допускане. Средната цена на закупената земя е около 350 лв., т.е. залагаш продажби при 750, което според мен е занижено... От началото на годината средно продават на 1100 лв. (макар че в интерес на истината да са малко декари, за да се отчете като тренд), но според мен няма да продават под 1000 лв.... просто по-скоро ще намалят продажбите, отколкото да продават без пари.
                                2.) Тук вече допусканията ти си много оптимистични - първо рентата е не повече от 33-35 лв. средно. Второ, не отдават под наем всички декари. Така че от ренти доходността ще е по-ниска от заложената от теб.
                                3.) Предполагам идеята е кеша да не се държи за лихви, а да се инвестира в поне още едно завъртане - покупка на земя и последваща продажба. Но това е в средносрочен план (т.е. купуване през следващите 24 месеца и продажби по-нататък), така че ако целта ти е да сметнеш доходност за следващия дивидент, предполагам допускането ти е правилно.

4.) Таксите на управляващото дружество са наистина големи според мен, но не чак толкова колкото допускаш... вземат 10 % от печалбата над определено ниво на възвръщаемост. Т.е. на 20 ст./акция печалба от продажби, ще вземат 2 ст.... От лихви не мисля че вземат, за рентите не съм сигурен.

5.) Данък печалба няма. Има данък дивидент при получаване, който е 5 %. Във всеки случай е по-добър от 10 % данък върху лихвите.

Според мен дивидент от 20 ст. за следващата година е леко песимистично (самите прогнози на Атера са за около 30 ст., т.е. според мен ще се опитат да продадат толкова земя, колкото да го осигури).

Но дори да приемем допускането ти за 20 ст. догодина, не мисля че сделката би била лоша в момента. Вземаш 47 ст. сега + 20 ст. догодина - общо 67 ст. Ако купиш сега на 2.60 лв., това са 25,7% доходност за около 13 месеца (допускам че догодина пак разпределят през юни), като ще продължаваш да имаш фундамент от минимум 210 хил.дка. (при песимистичното допускане, че с кеша не се купи никаква земя, което спроед мен наистина е нереалистично)....
                                Вече не може да се купува на 350лв. Поради тази причина допускам, че разликата е 400лв. Каквото е било преди - било е.
                                Ти можеш да допускаш каквото ти харесва.

Коментар

Working...
                                X