Първоначално изпратено от fortiss
Разгледай мнение
2.) Тук вече допусканията ти си много оптимистични - първо рентата е не повече от 33-35 лв. средно. Второ, не отдават под наем всички декари. Така че от ренти доходността ще е по-ниска от заложената от теб.
3.) Предполагам идеята е кеша да не се държи за лихви, а да се инвестира в поне още едно завъртане - покупка на земя и последваща продажба. Но това е в средносрочен план (т.е. купуване през следващите 24 месеца и продажби по-нататък), така че ако целта ти е да сметнеш доходност за следващия дивидент, предполагам допускането ти е правилно.
4.) Таксите на управляващото дружество са наистина големи според мен, но не чак толкова колкото допускаш... вземат 10 % от печалбата над определено ниво на възвръщаемост. Т.е. на 20 ст./акция печалба от продажби, ще вземат 2 ст.... От лихви не мисля че вземат, за рентите не съм сигурен.
5.) Данък печалба няма. Има данък дивидент при получаване, който е 5 %. Във всеки случай е по-добър от 10 % данък върху лихвите.
Според мен дивидент от 20 ст. за следващата година е леко песимистично (самите прогнози на Атера са за около 30 ст., т.е. според мен ще се опитат да продадат толкова земя, колкото да го осигури).
Но дори да приемем допускането ти за 20 ст. догодина, не мисля че сделката би била лоша в момента. Вземаш 47 ст. сега + 20 ст. догодина - общо 67 ст. Ако купиш сега на 2.60 лв., това са 25,7% доходност за около 13 месеца (допускам че догодина пак разпределят през юни), като ще продължаваш да имаш фундамент от минимум 210 хил.дка. (при песимистичното допускане, че с кеша не се купи никаква земя, което спроед мен наистина е нереалистично)....
Коментар