IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Здравейте, не съм писал в темата но я следя от около година. През април си продадох акциите в ЕЛАРГ и се преместих в АТЕРА.

Тогава анализа ми беше подобен на този на Van Basten и поддържам мнението му по всички точки. Към казаното бих добавил и че земята в България все още е сравнително евтина за EU и от 01.01.2014 ще могат чужденци да закупуват земеделска земя.

Предвид събитията в Кипър, акции в подобен АДСИЦ може да се окажат по-безопасни от кеш в банковата система. Не че очаквам подобни банкови проблеми тук, но принципно

След дивидента, ако цената падне под 2.15 лв чак тогава ще сме на загуба купилите на сегашните нива. Но 2.15 ми се вижда подценяване за тази акция и не вярвам да остане дълго там.

Коментар

• Van Basten ... поздравявам те за коментарите, ... чета ги много внимателно.

Също като теб, може би преди месец в тази тема, зададох същия въпрос, ... кой по дяволите продава на тези цени?

От дискусията в последно време, ми се изясниха някой неща, не всички ... но някой.

Определено и едните които купуват и другите които продават ... си мислят че са спечелели.

Тези които освобождават кеш за покупка на други акции със сигурност ще спечелят но само ако купят подценени. Преломен момент е в момента не са много но има една две ракети.

Но най много са тези които са убедени че дивидента вече е калкулиран. Те се ръководят от страха в момента.

Аз съм на мнение, че все още дивидента не е достатъчно калкулиран и цената на акцията ще стигне 3 лв. преди дивидент., ... но взех да се обеждавам че прекалено много страх има в трейдарите на нашата борса. А и в момента големите капитали са в изчакване на изборите, така че може моята теория да не се осъществи.

Така че ще видим съвсем скоро на кой теорията ще се сбъдне!

Но при всички случаи тоз който в момента купи няма да загуби, може да загуби тазгодишния дивидент, но ... акцията е много силна и само след година ще си получи солиден профит, много над лихвата в банка в момента
      Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
        не се прави ударен
        добре знаеш че шанса цената да падне след раздаването на дивидента със стойност близка до дивидента клони към 99.99.
        а догодина ако не продават земя и обявят дивидент от 0.15-0.2 ст колко ще е цената на акцията?
        ликвидационната на акцията я смятам към 1.5-1.6 оптимистично.
        доходите от дейност (ренти) е към 0.1-0.15 годишно.
        на тази основа колко да е цената на акцията - 5 лева ли?
        от дейност имаш доходност (по твоята формула) към 4.5-5% при текуща цена.
        останалото до 18% е от декапитализация.
        ама кво ли разправям, то това всички си го знаете, ама целта май е да си пробутате 10-те акции на някой балък че съвсем умря интереса тука - днес гледам към обяд имаше само 1 сделка минала...
        тъй че манипулирайте си, ама само да не ви хване някой изманипулиран ин лайв че...
        Опитваш се да ме свалиш на твоя стил на водене на спор, но засега няма да се поддавам...

Относно падането на цената след дивидента, вече се съгласих с тебе - ПРАВ си !

Отновно "оптимистичната" ликвидационна стойност от 1.5-1.6 лв. На каква цена на декар я смяташ.

В момента кеша (след дивидента) е 34 млн.лв. Заедно с вземанията от ренти (не допускам че ще са проблемни), ще имаме около 40 млн.лв. При 85 млн. акции, само от кеша имаш по 47 стотинки на акция.

До 1.50 лв. ти остават 1,03 лв. на акция, т.е. при 85 млн.акции, трябва да съберем от продажба на земя около 87,5 млн.лв. Та при 245 хил.дка земя, на колко ще я разпродадат земята - по 357 лв. на дка. ? Добре, ще приема че това е оптимистично допускане. Ще приема също и че индустриалните имоти в АДСИЦА също ще се подарят, вместо да се продават... Т.е. ако продаваме при 350-400 лв. на дка, съм съгласен с теб, че ликвидационната стойност ще е около 1,50-1.60 лв.

Но, моля ти се формулирай теорията си по начина по който го направих вместо теб (мисля, че съм направил правилните допускания, за да докарам ликвидационната до 1,50 лв.), така можем да дискутираме... Както казах да спорим за това дали пазарната цена е гарантирана или дали ще спадне след дивидента, някак си е ненужно...

По този начин, ще имам възможност да ти възразя, че цената на земята не е 350-400 лв./ дка.

По същия начин се надявам ти да възразиш на моите допускания
        1.) Аз казвам, че кеша е момента (35-40 млн.) може да се ползва за покупка на нови земи и последваща реализация при около 100 % марж (Ти примерно кажи, че според теб земя повече няма да се купува, а кеша ще се разпредели).
        2.) Аз казвам, че след комасация цената ще нарастене (Ти примерно кажи, че ще спадне).
        3.) Аз казвам, че земеделците ще продължат да търсят земя, защото същата е ограничен ресурс и все по-малко става земята, която не е взета от други земеделци (ти примерно кажи, че земеделците ще се ограничат до това, което имат и само ще вземат под аренда новите си площи).
        4.) Аз казвам, че при 150 лв. печалба на дка, цена под 1000 лв. е нищожна (ти кажи че правилната цена е под 1000 лв.). При поливни площи печалбата е значително по-висока междудругото.
        5.) Аз казвам, че през следващите години се очаква да продължат да се увеличават субсидиите на декар, тъй като сме под средноевропейските, което допълнитено ще вдига цената на земята (ти ми кажи, че според теб няма връзка между субсидия на дка. и цена на земята).

Да не изреждам. Молбата ми е - давай контрапункти, а не просто лекции по пазарна икономика, как цените на акциите може да спадат и че преди дивидент растат, а след дивидент спадат. Както казах, в това отношение те подкрепям и съм съгласен с теб напълно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
          E, ти сериозно ли ?!? Ако искаш да издам няколко банкови гаранции, че цената няма да пада... Това е акция - цената може да расте, може и да спада.
          ...
          не се прави ударен
          добре знаеш че шанса цената да падне след раздаването на дивидента със стойност близка до дивидента клони към 99.99.
          а догодина ако не продават земя и обявят дивидент от 0.15-0.2 ст колко ще е цената на акцията?
          ликвидационната на акцията я смятам към 1.5-1.6 оптимистично.
          доходите от дейност (ренти) е към 0.1-0.15 годишно.
          на тази основа колко да е цената на акцията - 5 лева ли?
          от дейност имаш доходност (по твоята формула) към 4.5-5% при текуща цена.
          останалото до 18% е от декапитализация.
          ама кво ли разправям, то това всички си го знаете, ама целта май е да си пробутате 10-те акции на някой балък че съвсем умря интереса тука - днес гледам към обяд имаше само 1 сделка минала...
          тъй че манипулирайте си, ама само да не ви хване някой изманипулиран ин лайв че...

Коментар

• Първоначално изпратено от ludakrava Разгледай мнение
            сам вярваш ли си
            ше гарантираш ли че след дивидента ще си продадеш акциите на поне 2.58? м?

тва икономическата статистика... за нищо я нямате
            ама сигурно си някой бакшиш, то вече слуха за атерата и до тях стигна та ако си такъв е разбираема крещящата ти некомпетентност
            E, ти сериозно ли ?!? Ако искаш да издам няколко банкови гаранции, че цената няма да пада... Това е акция - цената може да расте, може и да спада. Тук си чешем езиците и си мерим... икономическите познания, за да предположим накъде ще отиде цената. Някой са бичи настроени, други мечи... въпроса е да се изказват аргументирани мнения за самите дискутирани активи, а не за "некомпентността" на останалите във форума... пък в крайна сметка едни ще се окажат прави, а други не...

И иначе това за цената веднага след дивидента не е релевантно към разговора. Дай да дискутираме колко ще е цената след 2-3 години, или поне след 1 година... Да се правиш на анализатор предвиждайки корекцията в цената след дивидента ми се струва ненужно - убеден съм, че има и по-качествени анализи с които можеш да се изявиш тук.

И накрая, айде все пак, поне малко да отчетем факта че дискутираме АДСИЦ, а не обикновено АД. На всички ни е ясно, че цената на дадена акция е функция не само на фундамента, но и на спекулата, в смисъл нещо струва толкова, колкото в даден момент някой е склонен да даде за него.... Естествено това важи и за АДСИЦ-а, но все пак тук имаме задължение за разпределяне на дивидент и много ясно определен актив (недвижимите имоти за продажба). Така че дай да се опитаме да остойностим актвива, който при продажба трябва да се разпредли между акционерите.... Безмислено е да се убеждаваме едни-други, че цената на акцията е силно волатилна и може да спада... също толкова е вярно, че може и да расте... това доказва ли нещо ?

Коментар

Ами купуваш си днес акция на 2.58 лв, след около 30 дена вземаш 0,468 лв дивидент (0,493 лв брутен дивидент намален с 5 % данък). Съотнесено към цената на която придобиваш, доходността ти е 18,14 % - съвсем ГАРАНТИРАНО !!! С това приключи първото ми изречение коментиращо дивидентната доходност. С коя точно калкулация не си съгласна ?
              ...
              блаблабла
              ...
              сам вярваш ли си
              ше гарантираш ли че след дивидента ще си продадеш акциите на поне 2.58? м?

тва икономическата статистика... за нищо я нямате
              ама сигурно си някой бакшиш, то вече слуха за атерата и до тях стигна та ако си такъв е разбираема крещящата ти некомпетентност

Коментар

• Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
                Жива да не бях
                Как точно е ГАРАНТИРАНА 18% доходност при положение че базовата стойност на актива е променлива?? Утре като падне на 1.6 (exdivident)лв кое точно ти е гарантирано? Или викаш то е още по-добре, понеже следващия дивидент 30ст на 1.6 див. доходност ще е 18.75% и имаме ръст
                Мнението ми се покрива на 90% с това на Бенца, просто ме мързи да пиша и искрено се забавлявам на надъхванията.
                Ако трябва да съм честна изобщо не разбирам логиката за покупки тук в момента
                П.С Нямам акции и на тия нива няма да и да имам
                Ами купуваш си днес акция на 2.58 лв, след около 30 дена вземаш 0,468 лв дивидент (0,493 лв брутен дивидент намален с 5 % данък). Съотнесено към цената на която придобиваш, доходността ти е 18,14 % - съвсем ГАРАНТИРАНО !!! С това приключи първото ми изречение коментиращо дивидентната доходност. С коя точно калкулация не си съгласна ?

Останалите ми писанки, с които ще разбера да не си съгласна са мнението ми за развитието на "базовата стойност на актива", което обаче няма нищо общо с гарантираната дивидентна доходност.... Това не е депозит, риск ествествено има - иначе всички депозити от банките щяха да се изтеглят и да се хвърлят на Атерки... всеки прави преценка дали актива ще расте или спада и според "залога" си печели или губи.

Предполагам ти можеш да изложиш (но не си го направила...) своите допускания защо реалната стойност на актива е 1,60... но те ще си останат точно толкова хипотетични, колкото и моите допускания че реалната стойност на актива е значително над 2.60 лв. Кой от двама ни ще се окаже прав, ще разберем след 2-3 години.... дотогава единственото сигурно е че ако днес вкараш пари в акцията, след тридесетина дни ще вземеш 18 % върху сумата, която си вложила ... съвсем ГАРАНТИРАНО...

Коментар

Жива да не бях
                  Как точно е ГАРАНТИРАНА 18% доходност при положение че базовата стойност на актива е променлива?? Утре като падне на 1.6 (exdivident)лв кое точно ти е гарантирано? Или викаш то е още по-добре, понеже следващия дивидент 30ст на 1.6 див. доходност ще е 18.75% и имаме ръст
                  Мнението ми се покрива на 90% с това на Бенца, просто ме мързи да пиша и искрено се забавлявам на надъхванията.
                  +1
                  Измамата в тоя тип дружества идва от факта, че цялата земя се води в вдин кюп и всичките изчисления излизат все едно всичката земя е първо качестово и че при продажба ще се реализира печалба. Аз съм убеден, че поне 20% от земята, ако тръгнат да я продават ще я продадат на загуба, понеже в такъв тип фондове винаги има много брак при купуването на земята - само затворените фондове за земи за мен си струват, но не и такъв. Питам аз на колко средна Еларга се ликвидира - не е ли 550 лв. - поправете ме ако не е вярно, не знам защо тук се смятат 1000, 800 лв. Убеден съм и че при еларга е имало зами за над 1000 лв. но също съм убеден че е имало земи които нищо не струват, а са купувани скъпо - нямам факти, но съм убеден че е било така - понеже в БГ всичко е така. Не е препоръка
                  Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

Жива да не бях
                    Ми като те мързи защо пишеш и то за акция, която "не те интересува" Гледай си там ЦФА Магелан. На 6 лева си купувала пък сега има супер промоция на 10 стинки. Идеалано за усредняване
                    Първоначално изпратено от Ivetka Разгледай мнение
                    Ще се сетиш аз продължавам да си купувам към основния пакет, но лека полека без да мътя водата
                    И лека полека да не мътиш водата, че да не те надушат и да ги изкупят
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Ами накратко, че нямам време.

На първо време вземаш незабавно и ГАРАНТИРАНО около 18 % доходност в момента при падеж след около месец (алтернативата за банков депозит ти дава около 5-7 % след 1 година).

Оттам нататък Фундамента:
                      1.) Песимистични допускания (Атера САМО продава земята до момента, без да купува повече):
                      * Дружеството има около 245 000 дка земеделска земя. В момента продават на средна 1100 лв./дка. - ако разпродадат всичко около нея, биха направили около 270 млн.лв.
                      * След дивидента остават около 34 млн.лв. cash, реално около 40 млн.лв. след като си съберат взманията от ренти.
                      * Тъй като земята няма да бъде разпродадена веднага, поне още няколко години ще бъдат отчитани и приходи от ренти (вероятно и някакви лихви от кеша).

И пак, тъй като земята няма да бъде разпродадена веднага, в средносрочен план всички очаквания са да продължи да расте цената. Най-малкото тъй като реално все още не е започната комасацията в България, а след нея цените ще скочат. Отделно, при реализирани печалби от около 100-150 лв, и над 250-300 лв. при поливни площи на декар, нали се сещате че текущите цени около 1000-1100 лв. са ниски....

2.) Реалистични допускания (Атера не само продава , но и Купува земи):
                      Под реалистични, нямам предвид някакви по-големи цени на земята от 1100 лв., а това, че не сме в ликвидация и тепърва ще има още прилично количество декари, които ще се купуват и продават (респтективно генерират печалба), т.е. че не трябва само да остойностяваме сегашните декари...

* Свободния кеш от около 35-40 млн.лв., прави още поне 1 "завъртане" (купи се земя на първичния пазар и се продаде на вторичния). Все още съотношението на цената, на която се купува и се продава е 1 към 2... Т.е. тези пари могат спокойно да се удвоят.
                      * Тъй като няма само да се продава земя, с част от постъпленията ще се купуват земи... мисля че съотношението последно време е около 1 купен декар на 2.5 дка продадени.... Така или иначе, реално печалба ще се генерирата на повече от 245 000 дка... В какви пропорции ще се купува спрямо продажбите не знам, но така или иначе ще се завърти още известна търговия.

Оттам нататък - акциите (към които се разпределят дивидент и накрая ликвидационен дял) са 85 млн. лв. Според допусканията си за цена на земята (може да не се покриват с моите допускания по-горе) можеш да сметнеш какво може да се вземе на акция, т.е. колко е реалната стойност - а нея вече съпоставяй с цената на пазара в момента.

EDIT: Компанията има и немалко индустриални имоти, които никой (включително и аз) не брои.... но и те си имат стойност и са потенциален източник на печалба от продажба.... но и аз не се наемам да прогнозирам колко....
                      Мисля че 1100 лева/декар си е направо оптимистично. Аз по-скоро бих заложил на около 850 ликвидационна стойност на земята, което прави около 3.5 на акция. При такова положение риск премиума не е достатъчно висок, което може да е примерна причина някой да продава. Не е задължително причината някой да продава да е че той очаква спад в акцията. Може спешно да му трябват пари за нещо или пък да вижда по-голям потенциал на друго място. Ако всички мислеха еднакво нямаше да има пазар. Аз например продадох 1/3 от акциите си тук защото видях възможност да вляза на друго място където земята по мои изчисления ми излиза под 100 лева/декар а е много по-качествена и перспективна. Ако не си бях намерил пакет нямаше да си продам Атерата. Въпреки че според мен е грешно да се взема предвид покупната цена, понеже съм от 1 лев тука и дивидентите съм реинвестирал пак в атери, сега останалите 2/3 ми останаха абсолютно безплалтни ( това за бенца дето вика че не се печелело от дивиденти )
                      Та като обобщение и отговор към Веско:
                      Ако разчитах само на ликвидационната стойност при Атера едва ли бих стоял тук. Гледам на тях не като на собственици а като на търговци на земя. Доверявам се на менижмънта и разчитам че ще продължат да реализират такива маржове още дълго време. Мисля че тепърва ще има възможности свързани с комасирането и последващото изграждане на поливни системи. Това са възможности от които няма как да се възползвам ако държа физическа земя сам. Това разбира се е лично мнение и въобще не е препоръка
                      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

На първо време вземаш незабавно и ГАРАНТИРАНО около 18 % доходност в момента при падеж след около месец (алтернативата за банков депозит ти дава около 5-7 % след 1 година).

1.) Песимистични допускания (Атера САМО продава земята до момента, без да купува повече):
                        * Дружеството има около 245 000 дка земеделска земя. В момента продават на средна 1100 лв./дка. - ако разпродадат всичко около нея, биха направили около 270 млн.лв.
                        * След дивидента остават около 34 млн.лв. cash, реално около 40 млн.лв. след като си съберат взманията от ренти.
                        * Тъй като земята няма да бъде разпродадена веднага, поне още няколко години ще бъдат отчитани и приходи от ренти (вероятно и някакви лихви от кеша).

И пак, тъй като земята няма да бъде разпродадена веднага, в средносрочен план всички очаквания са да продължи да расте цената. Най-малкото тъй като реално все още не е започната комасацията в България, а след нея цените ще скочат. Отделно, при реализирани печалби от около 100-150 лв, и над 250-300 лв. при поливни площи на декар, нали се сещате че текущите цени около 1000-1100 лв. са ниски....

Под реалистични, нямам предвид някакви по-големи цени на земята от 1100 лв., а това, че не сме в ликвидация и тепърва ще има още прилично количество декари, които ще се купуват и продават (респтективно генерират печалба), т.е. че не трябва само да остойностяваме сегашните декари...

* Свободния кеш от около 35-40 млн.лв., прави още поне 1 "завъртане" (купи се земя на първичния пазар и се продаде на вторичния). Все още съотношението на цената, на която се купува и се продава е 1 към 2... Т.е. тези пари могат спокойно да се удвоят.
                        * Тъй като няма само да се продава земя, с част от постъпленията ще се купуват земи... мисля че съотношението последно време е около 1 купен декар на 2.5 дка продадени.... Така или иначе, реално печалба ще се генерирата на повече от 245 000 дка... В какви пропорции ще се купува спрямо продажбите не знам, но така или иначе ще се завърти още известна търговия.

Оттам нататък - акциите (към които се разпределят дивидент и накрая ликвидационен дял) са 85 млн. лв. Според допусканията си за цена на земята (може да не се покриват с моите допускания по-горе) можеш да сметнеш какво може да се вземе на акция, т.е. колко е реалната стойност - а нея вече съпоставяй с цената на пазара в момента.

EDIT: Компанията има и немалко индустриални имоти, които никой (включително и аз) не брои.... но и те си имат стойност и са потенциален източник на печалба от продажба.... но и аз не се наемам да прогнозирам колко....
                        Жива да не бях

Коментар

Ами накратко, че нямам време.....

...
                          Те твойте "песимистични" цифри са моите консервативно-реалистични след 2 години

Ма споко, и да не е над 1000.....дори и на 700-750лв/дка да направиш калкулациите, дори и да извадиш дивидента и да прогнозираш намаляване на маржовете с 30-40 % - пак излиза Атера от минимум 2.60лв/акция.

Сбирай си дивидентите и си свиркай

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                            никой не отговаря .....

Last edited by Van Basten; 30.04.2013, 09:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                              Драги приятелю,
                              ако ти се бе нагувичил туканка на около 1.78, не би ли изкушил да избягаш сега на около 2.6 ???
                              Ами, ако бях аз - не... Нали затова казвам, че не разбирам нищо от инвестиране.... Имаш 18 % дивидент да вземеш след 30-ина дена, а фундамента на земеделската земя си остава... вярно че кешираш едни добри печалби, но защо да го правиш ако имаш потенциал за още ?

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                                Може ли да споделите на какво базирате прогнозите си за движение цената на тази акция?
                                никой не отговаря .....

Коментар

Working...
                                X