IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• състояние на пшеницата и др дейности на полето
    Attached Files

Коментар

• което движи цените на акцията
      Attached Files

Коментар

• Е аз те питах за ликвидационната сега - ти ми пласираш мечтите си за 100% комасирана земя най рано към края на десетилетието.
        Нещо не можем се разберем с таймингите май...
        1 сламка - провери голямата сделка наскоро дето мина при агроф-са и ще ми е интересно да чуя твоя прочит.[/QUOTE]

ами това е твое мнение-моето менние е че тези цени ще ги има още към 2015(възможно е дори и по-рано)-а колко,къде и как ще разберем като му дойде времето
        колкото до прогнозите си мисля че е хубаво ти да дадеш едно обосновано мение-както аз изказах моето виждане по въпроса за цените,които ти определи като мечти
        Last edited by orakula; 10.11.2013, 00:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
          [I]Та конкретно за оценка на акцията, извън общите приказки, които си ланкаме тук, така или иначе всички опира до преценка на колко ще си продават земята Атера, та моите калкулации са както следва:
          1.) Ако продават по 1000 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 3,40 лв.
          2.) Ако продават по 1200 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,00 лв.
          3.) Ако продават по 1500 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,85 лв.
          [/QUOTE]

Е аз те питах за ликвидационната сега - ти ми пласираш мечтите си за 100% комасирана земя най рано към края на десетилетието.
          Нещо не можем се разберем с таймингите май...
          1 сламка - провери голямата сделка наскоро дето мина при агроф-са и ще ми е интересно да чуя твоя прочит.

Коментар

• Пипбел,колегата Van Basten е описал сметките много добре и то при различни варианти на продажби според стойността на земеделската земя-понеже искаше малко цифрички.Колкото до ликвидационната стойност,това със сигурност може да отговори само самия фонд(може да ги попиташ на 12-ти)-другото според мен са само догатки и хипотези.За повече конкретика според мен ще е добре да си говорим като достигнем по реални стойности на акцията(2.80-3-40 лева),а ти внимавай на колко продаваш около нова година(2.50 май беше казал)да не съжаляваш после

Просто си правя една "бакалска сметка":
            * 250 000 дка земи по 1000 лв. = 250 000 000 лв.
            * парични наличности в момента = 40 000 000 лв.
            = = = = = =
            Общо: 290 000 000 лв.

При налични около 85,1 млн. акции, това прави стойност от 3,40 лв. на акция. Както виждаш поста ми е за минимум, т.е. съм закръглил доста надолу.

Реално според мен стойността е и доста повече от 3,40 лв., защото в дружеството има и едни инвестиционни имоти (неземеделски), който май никой не може да оцени в момента но предполагам имат прилична стойност. Отделно въпреки немного добрата година за земеделието (сравнена с миналата), което натисна цената на земята надолу, си мисля че в средносрочен план (2-4 години) земята в България ще продължи да расте, защото е доста по-ниска от тази в Европа като цяло, а и субсидиите (очаква се да бъдат повече през новия програмен период) ще окажат допълнително положително влияние. Според мен едни цени до около 1500 лв/дка може спокойно да се стигнат през следващите години. Което, ако се случи, според мен цената дори в момента е над 4,70 лв. на акция....

Естествено, тъй като и в моите допускания има много "ако", оценката на пазара в момента е далеч под тези 4,70 лв./акция, но според мен потенциала пред земята е запазен.

Та конкретно за оценка на акцията, извън общите приказки, които си ланкаме тук, така или иначе всички опира до преценка на колко ще си продават земята Атера, та моите калкулации са както следва:
            1.) Ако продават по 1000 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 3,40 лв.
            2.) Ако продават по 1200 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,00 лв.
            3.) Ако продават по 1500 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,85 лв.

В момента продажбите вървят по 1100-1150 лв. средна цена. Лично според мен, Атера няма да тръгне да сваля цените, просто ще продава по-бавно спрямо темповете до момента. Но дори да свали на 1000 лв, според мен стойността на акцията пак е над 3 лв.

Пак казвам, горните сметки са малко "бакалски". Не отчитат чакането докато се продадат земите (един колега може би беше засегнал него с искане за прилагане на дисконтиране), затова казвам просто "стойност", а не например NPV (нетна настояща стойност).

От друга страна обаче както казах, в горните калкулации не са включени някой други фактори, като:
            * както казах, не са калкулирани инвестиционните имоти извън земеделските земи;
            * не се отразяват немалките приходи от наеми на земите и лихви на свободните пари (това в голяма степен компенсира пък необходимостта от чакане докато си вземеш парите от продадената земя)
            * наличните в момента пари са отчетени статично - по-вероятно е с тях да се купуват нови земи, които в последствие да се продават отново. По този начин тези 40 млн. кеш, реално са с доста по-голяма стойност ако се завъртят през земя.

Та така се опитвам да изсмятам стойността на акцията аз... Вероятно някой я смятат през технически анализ, като гледам има и такива които я смятат през "Ако не се качва, значи ще пада... " [/QUOTE]
            Last edited by orakula; 09.11.2013, 20:45.

Коментар

+1
              Питков, я да те питам като виден спец по позицията.
              Колко според тебе е ликвидационата в момента туканка ? И се обоснови.
              Остави лафовете, а дай малко цифрички

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                +1
                дано секторът вес така добре да върви
                +1

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                  Оракул, поспри се малко. Наистина пресоляваш манджата. Човекът не те е нападал (напаТки се пише с Д), а просто ти даде добронамерен съвет. Друг е въпроса дали ти ще се вслушаш в него или не. Явно ще продължиш постарому, с което направо ще изгониш хората от форума и накрая ще останеш да си пишеш сам. С най-добри чувства...

Не е препоръка за покупко-продажба на акции. Единствено е препоръка за повече толерантност и уважение на всеки, към всички.
                  Чичо Манчо объркал си посоката на поста-аз не съм тръгнал да се заяждам с никой.Колкото да правописа съм ти казал вече- по-добре правописни грешки, отколкото инвеститорски
                  Last edited by orakula; 09.11.2013, 14:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от Don Archon Разгледай мнение
                    Хайде честито на участниците в АТЕРА !!

http://www.investor.bg/novini-i-anal...-adsic,161195/

Има какво още да се очаква и да се иска от положението до тука, но и това не е никак зле.
                    Успех на всички и приятни почивни дни, а от другата седмица ...... ще стане още по-интересно тука.

НЕ Е ПРЕПОРЪКА !!
                    +1
                    дано секторът все така добре да върви
                    Last edited by fortiss; 09.11.2013, 14:11.

Коментар

• Хайде честито на участниците в АТЕРА !!

http://www.investor.bg/novini-i-anal...-adsic,161195/

Има какво още да се очаква и да се иска от положението до тука, но и това не е никак зле.
                      Успех на всички и приятни почивни дни, а от другата седмица ...... ще стане още по-интересно тука.

НЕ Е ПРЕПОРЪКА !!

Коментар

• Днес преодоляхме още една тапа 2,43 .... да видим другата седмица какво ще е положението ....

Не е препоръка !!

Коментар

не ставаме смешни а просто реални-като гледам говориш за щатите,пък си стискаш тука Атерите-явно не ти се ядат големите шамари,нито ти се правят големите пари
                          колкото до това дали Атера ще стигне 3-ката,ами нищо чудно
                          особено ако ноември и декември излезнат още добри продажби на фонда(подготви си бутилката,защото ще се наложи да я отваряш)
                          колкото до спора-ти влезе и започна да пишеш и да се хвалиш с твоите стратегии и колко акции притежаваш,но да ти кажа нямам намерение да отгварям повече на личните ти напатки,нито да чета излиянията ти по мой адрес.Като не ти харесват постовете ми просто не ги чети.
                          Жив,здрав и успех с инвестициите
                          Оракул, поспри се малко. Наистина пресоляваш манджата. Човекът не те е нападал (напаТки се пише с Д), а просто ти даде добронамерен съвет. Друг е въпроса дали ти ще се вслушаш в него или не. Явно ще продължиш постарому, с което направо ще изгониш хората от форума и накрая ще останеш да си пишеш сам. С най-добри чувства...

Не е препоръка за покупко-продажба на акции. Единствено е препоръка за повече толерантност и уважение на всеки, към всички.
                          Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Baj_Lambi Разгледай мнение
                            Приятелю,

Специално заради теб си направих труда да се регистрирам в този форум.
                            Тъй като веднъж седмично хвърлям по едно око какво се пише тук, няма как да не ми прави впечатление, че твоя спам вече заема почти 50% от всички постове.
                            Надявам се занапред да се придържаш към неписаните норми и да се изявяваш само тогава, когато ще добавиш стойност към този форум, а не просто взаимно да се навивате с други ентусиасти.
                            Иначе допринасяш за девалвацията на информационната стойност на форума, а също така оставяш впечатление, че поради някаква причина отчаяно имаш нужда цената на акцията да скочи много нагоре за много кратък период от време.
                            Също така е адски смешно да се говори тук за позиции, корекции, бикове, рога, копита и т.н. предивид това, каква ни е борсата и какви са оборотите. Ако искаш да разбереш истинския смисъл на тези понятия - играй на американския пазар, където се правят големите пари и се ядат големите шамари. Показателен за това е факта, че в щатите и европа повечето индекси са около и над нивата отпреди кризата (някои дори на all time high), а тук вече повече 4 години тъпчем на едно място.

Поздрави!

П.П. "Тапата на 2.30", както някой я нарече, беше моя. И това е другия показателен факт за нашия пазар - за тапа да се приема пакет от едва 35 хил. акции. Ако някой се интересува защо я няма - не е защото очаквам скоро да стане 3 лв, а защото следвам стратегията, която приех още с пускането на поръчката преди 6 мес - ако пазарът не позволи да се продаде на тези нива до този момент, тихо и кротко да си чакам дивидента. А като споменах дивидента - тук също ставате смешни с очакванията си за над 30 ст. на акция.
                            Не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.
                            не ставаме смешни а просто реални-като гледам говориш за щатите,пък си стискаш тука Атерите-явно не ти се ядат големите шамари,нито ти се правят големите пари
                            колкото до това дали Атера ще стигне 3-ката,ами нищо чудно
                            особено ако ноември и декември излезнат още добри продажби на фонда(подготви си бутилката,защото ще се наложи да я отваряш)
                            колкото до спора-ти влезе и започна да пишеш и да се хвалиш с твоите стратегии и колко акции притежаваш,но да ти кажа нямам намерение да отгварям повече на личните ти напатки,нито да чета излиянията ти по мой адрес.Като не ти харесват постовете ми просто не ги чети.
                            Жив,здрав и успех с инвестициите

Коментар

• Първоначално изпратено от Baj_Lambi Разгледай мнение
                              Приятелче,

Явно никак не можеш да носиш на критика и все още ти бърка някъде това, че съвсем добронамерено те помолих да намалиш ентусиазирания си спам тук (под ентусиазиран имам предвид необоснован с цифри и факти). Така и не разбрах с какво засегнах крехкото ти его, че след толкова време продължаваш да ми се дървчиш и само търсиш удобен повод да демонстрираш превъзходството на мисълта си?!?

Първия път снизходително подминах сарказма ти относно "специалиста", както и факта, че ми приписваш лъжливи твърдения относно размера на дивидента, само и само да звучиш по-авторитетно.
                              Сега, след втората ти порция безпочвени внушения бих искал да попитам - с какви думи точно съм се опитвал да те убеждавам "в обратното"? (тук поне лесно се проверява кой какво е написал).
                              Любопитно ми е също дали ще се извиниш...

Всъщност, чудя ти се на акъла защо избра като контрапункт точно човек, който има много акции тук (доста повече от онзи пакет) - сякаш аз имам интерес от ниски цени и мизерен дивидент...

С други думи, ако някой твърди, че акцията ще стигне 3 лв. в следващите 6 месеца, бих го нарекъл мечтател, но с удоволствие ще го почерпя бутилка 30-годишен Lagavulin ако по някаква неведома причина това се случи.

Хайде, със здраве!

П.П. "Специалиста" има малко над 40% доходност на портфейла за миналата година. А твоята колко е?
                              +1
                              и аз като пиша понякога критични бележки не означава, че не искам рентата да стане 100лв навсякъде !!!!!

Коментар

то ако по препоръки от този форум се купуваше сега щях да съм в съвсем други акции и щях да тичам до аптеката за аналгинчета-не случайно казвам,че всеки сам си взима решенията и си носи последствията от тях.Приказките с билки ни заливат постоянно от всички страни по всички медии.Прост пример-"утре ще пробладава облачно време на места е възможно да превали като вятъра ще се ориантира от запад,северозапад,облечете си нещо топло и оставте прозореца отворен за да се проветри-особенно ако тъщата не се е завила добре и имате различия по семейните въпроси.Температурите ще останат без промяна и ще останат около средните за месеца в низините ще се образуват мъгли и видимостта ще бъде намалена,но побързаите да се разделите с любовницата,защото около обяд ще се разсеят.това беше прогнозата за времето НЕ Е ПРЕПОРЪКА!!!
                                на никого нищо не съм препоръчвал никога............

Коментар

Working...
                                X