IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Все се каня да напиша повече за зърната, защото с дена дума не става да се предаде положението.

Цените през последните седмици се покачиха, което е добре. търсенето е изключително високо, което също е добре. Явно на тези цени купувачите масово смятат, че покупките са изгодни за разлика от миналата година, което също е добре. Това обстоятелство е много много важно за по-нататъшното определяне на търсенето в света и през следващите сезони. Като се включи и себестойността на производството, може да се каже, че настоящите цени са около предела за спад. Вероятно по-голям спад ще е пиков и краткотраен – ако въобще се случи.
    България за първи път толкова бързо остава с малко зърно по всички позиции.
    В Черноморския регион големите производители Украйна и Русия прибраха и прибират добри реколти, като все още жънат царевица и слънчоглед. Качеството на зърното е лошо – и на слънчогледа и на царевицата в Русия. В Украйна е добро и нямат големи проблеми.
    В Русия е слабо експортното търсене на царевица – вероятно поради лошото качество. Украйна сега е доста ангажирана с експорта на зърно за Китай. Това ангажира капацитет на инфраструктурата за изпълнение на този експорт. Тези обстоятелства засилват търсенето на зърно от малък производител като България и това на нас ни изглежда като огромно.
    От друга страна големите реколти от царевица и слънчоглед в тези две страни дори и с отклонения от качеството ще са проблем за много силно повишение на цените.
    В САЩ фермерите почти са в края на жътвата на соя и царевица. Реколтата от царевица е огромна. Сега има големи опашки пред складовете за оставяне на царевицата там. Явно се прави максималното за задържането и и чакане на по-високи цени. Това сега задържа цените от спад, но през сезона ще ги държи не много високи и при добра реколта в Южна Америка пролетта ще има срив. Това ще стане ако леко се отслаби търсенето от настоящето.
    Китай няма да е в голяма нужда от внос, ще се внесе примерно 7-8 млн. тона, но това не е много на настоящата реколта. Те ще внасят при ниски цени, но не и при високи. Вече го показаха, че е така през миналия сезон.
    Египет се старае да влияе на пазара на пшеница като купува малко, но явно другото търсене е високо и културата расте.
    Крайните запаси при пшеницата остават без съществена промяна дори и при висока реколта. При царевицата има нарастване с 29 млн. тона до 164 млн. тона, което е средно ниво.
    Предполагам, че реколтата ще бъде по-слаба през новия сезон и то с не малко, но не и както през 2012-2013 МГ. Очаквам пазарът да е доста по стабилен ако има сътресения за понижение на цената, а също така и при повишения. Търсенето пак ще бъде еластично, но не толкова силно както през миналия сезон.
    При маслените нещата са подобни. Намаление ще има при площите с царевица и те ще се прехвърлят към соята. В Азия се наблюдава тенденция за силно остаряване на палмовите градини. Голям процент то дърветата са на предела на възрастта си за добри добиви и сега са в понижение процес за спад на добивите. Подновяването им е бавен и скъп процес, който няма да се случи при ниски цени на маслата. Значи и тук нещата са в минимума си сега.
    За следващата година при наличните обстоятелства и мои прогнози очаквам:
    -пшеница – цена на жътва 330-360 лв/тон. В последствие ръст до 420-440 лв/тон.
    -царевица – цена на жътва около 300 лв/тон, в последствие 350-360 лв/тон.
    -слънчоглед – 700-750 лв/тон (800)
    Намисли си и ти цени !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

При тези цени рентите ще се покачат още малко. Цената на земята ще има ръст от 100-150 лв/дек във връзка с оптимизма и за следващите 1-2 години.
    Какво ще се случи с акцията???

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
      Здравей,
      относно информацията:
      http://www.investor.bg/novini-i-anal...avgust,157526/
      За стопанската 2012-2013 г. са отдадени под наем и аренда 188 851 дка, или 76,1%, при средна рента 30,05 лв/дка, заедно с договорите от предходните години.
      Спомената е и сумата от около 5.7 милиона ОЧАКВАНИ приходи от ренти, които ако се съберат всичките / за предната година са успели да съберат 86%/ и като се приспаднат таксите, сам можеш да сметнеш колко ще останат за акционерите. Аз го смятам под 2.5% дивидентна доходност само от ренти .
      Ако имаш спомени колко земя имаха в област Добрич преди 2 години и видиш колко е останала сега, сам можеш да се убедиш че доста от продадената им земя за тези 2 години е била именно там и в област Силистра, което е моето обяснение за високата средна продажна цена до сега.
      Има друго. Преди 2 години обработваемата им земя клонеше към 85% а сега е останала само 76%. Като отчетеш факта че като цяло за тези години земята има намаля значително, можеш да стигнеш до извода, че АТЕРА продава предимно обработваема земя.
      Иначе си прав че съм преувеличил доста в поста си. Направих го умишлено като противовес на прекалено розовите сметки на оракула.
      В действителност от ПК освен кеш-а трябва да се извади и стойността на необработваемите земи и стойността на градските имоти за да може да се определи на каква цена плащаш обработваемата земя на декар. купувайки си акции тук.
      Екселската ми табличка показва 650 лв/дка среда цена на земята при текущата цена на акцията, при положение че оценим градските имоти на 10 милиона.
      Все едно си купуваш 10 декара за 6.500 лева. Въпросът е че от тези 10 декара, 2.5 са необработваеми. Ако тях ги смяташ по 200 лева, излиза че си платил 6000 за 7.5 декара , или по 800 лева за декар за обработваемата земя.
      В действителност като крайна сметка не смятам акцията за надценена, но не я смятам и за подценена. Според мен бъдещата цена на АТЕРА ще зависи от бъдещата цена на земята.
      Горното разбира се е лично мнение и въобще не е препоръка за каквото и да било
      +1
      както винаги Алонсо е с точна преценка

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        2+2 =?
        2+2=7-3

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
          Ами само да кажа, че "натворяването" всъщност е мое... Оракула ме е "copy-paste"-нал, въпреки че все пак ме е цитирал... така че камъните реално са в моята градина...

Сега, ако ми прочетеш поста, ще видиш че нищо не твърдя като даденост, има доста "ако"-та. До голяма степен са само прости математически сметки, при каква средна продажна цена каква стойност на акцията излиза. Естествено не мога да кажа на колко ще се правят продажбите през следващите години (според мен ще са на цени над 1000 лв. с тренд към нарастване - след като се стабилизират зърнените пазари... за други вероятно ще се продава по 500 лв/дка).

Това което обаче казвам е, че СРЕДНАТА цена на продажба за 2013 г. е 1085 лв/дка. Не знам на колко продават в различните райони - може да продават по 1500 лв. в Добруджа и по 500 лв. във Видин...( или обратното )... но това е СРЕДНАТА цена за ТАЗИ година. Според мен преди да се впуснем в прогнози, кой за ръстове, кой за спадове, е нормално като база да се приема точно текущата цена на която фонда продава.

245 000 дка по 1085 лв са 265,8 млн., което прави по грубо 3,10 лв/акция.

Знам, че текущата цена не е гаранция ще продават и утре по толкова, но към момента продават при тази цена и е най-логично първите сметки да се правят при нея... 2014-а ако наистина почнат да продават по 500 лв./дка, ще умножаваме по толкова....

- тук НЕ ВЛИЗА КЕША от ~50 млн. (44 са си пари към 30.09.2013 и има още 6 млн. вземания, които едва ли останат несъбрани), което прави почти по 0,60 лв/акция.;
          - тук не влизат и неземеделските инвестиционни имоти, които са с отчетна стойност от около 15 млн.лв (~0,18 лв./ акция), чиято пазарна стойност май и Адванс не се опитват да обявяват, но си мисля, че все струват нещо....

Пак казвам, всеки може да прогнозира какви ще са продажните цени догодина, но в момента са 1085 лв/дка....

===
          Иначе относно рентата, в последния месечен бюлетин за Септември, посочват средна цена за новите ренти 2013-14 г. от 45 лв./дка, след комисионните за управляващото дружество остават 40 лв... според мен е доста над посочените от теб 25 лв....

За инвестициите в реална земя - дори да е евентуално по-добре, не е за всеки... не всеки има нужните време, земеделски познания и ако щеш смелост да се впусне в покупките на земя на първичния пазар - тук ползваш този сървиз, е цената е неприятна (-10 %) но ти спестяват и компенсират някои неща, които не можеш да си позволиш... а как сметна че цената ти излиза на над 900 лв/дка през фонда, наистина нямам идея...

Накрая, уж чета внимателно отчета, но така и не намерих тази информация откъде идва:
          Quote: "От тези 242 000 са обработваеми само 75%, което значи 182 000 обработваема земя."

Можеш ли да кажеш откъде я вземаш, в интернет сайта на компанията също не видях подобна информация.

P.S. Не се опитват да те убеждавам нещо, всеки си има собствените разсъждения и сметки, а от останалите ти постове виждам че при теб тези неща са на ниво, за което имаш мойте уважения. Но конкретно тук хвърляш някакви числа, които според мен не са много свързани с тези на дружеството, а правиш някакви крайни изводи от тях.
          Здравей,
          относно информацията:
          http://www.investor.bg/novini-i-anal...avgust,157526/
          За стопанската 2012-2013 г. са отдадени под наем и аренда 188 851 дка, или 76,1%, при средна рента 30,05 лв/дка, заедно с договорите от предходните години.
          Спомената е и сумата от около 5.7 милиона ОЧАКВАНИ приходи от ренти, които ако се съберат всичките / за предната година са успели да съберат 86%/ и като се приспаднат таксите, сам можеш да сметнеш колко ще останат за акционерите. Аз го смятам под 2.5% дивидентна доходност само от ренти .
          Ако имаш спомени колко земя имаха в област Добрич преди 2 години и видиш колко е останала сега, сам можеш да се убедиш че доста от продадената им земя за тези 2 години е била именно там и в област Силистра, което е моето обяснение за високата средна продажна цена до сега.
          Има друго. Преди 2 години обработваемата им земя клонеше към 85% а сега е останала само 76%. Като отчетеш факта че като цяло за тези години земята има намаля значително, можеш да стигнеш до извода, че АТЕРА продава предимно обработваема земя.
          Иначе си прав че съм преувеличил доста в поста си. Направих го умишлено като противовес на прекалено розовите сметки на оракула.
          В действителност от ПК освен кеш-а трябва да се извади и стойността на необработваемите земи и стойността на градските имоти за да може да се определи на каква цена плащаш обработваемата земя на декар. купувайки си акции тук.
          Екселската ми табличка показва 650 лв/дка среда цена на земята при текущата цена на акцията, при положение че оценим градските имоти на 10 милиона.
          Все едно си купуваш 10 декара за 6.500 лева. Въпросът е че от тези 10 декара, 2.5 са необработваеми. Ако тях ги смяташ по 200 лева, излиза че си платил 6000 за 7.5 декара , или по 800 лева за декар за обработваемата земя.
          В действителност като крайна сметка не смятам акцията за надценена, но не я смятам и за подценена. Според мен бъдещата цена на АТЕРА ще зависи от бъдещата цена на земята.
          Горното разбира се е лично мнение и въобще не е препоръка за каквото и да било
          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

• Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
            ето и малко любопитна информация
            http://www.infostock.bg/infostock/co.../details/49409
            2+2 =?
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Пак си ги натворил едни......
              Гледам отчета за второто тримесечие в момента:
              ПК 207 милиона
              Махам кеш-а 37 милиона и остават 170 милиона за 242 000 декара земя
              От тези 242 000 са обработваеми само 75%, което значи 182 000 обработваема земя.
              Тоест ако сега си купуваш атера излиза че плащаш обработваемата земя по 935 лева на декар с рента от около 25 лева като приспаднеш таксите им. Щом те устройва тази цена купувай. На мен ми идва скъпо това. По-изгодно ми е да си купувам реална земя.
              Ще ти дам жокер: Следи как се променя земята им конкретно в Добрич и Силистра. Ако ходиш на събранието може да питаш колко от останалите им земи в тези области са обработваеми. Ако ти дадат такава информация, ще можеш можеш да сметнеш точно колко земя ще могат да продадат още на цени над 1000 лева
              Ами само да кажа, че "натворяването" всъщност е мое... Оракула ме е "copy-paste"-нал, въпреки че все пак ме е цитирал... така че камъните реално са в моята градина...

Сега, ако ми прочетеш поста, ще видиш че нищо не твърдя като даденост, има доста "ако"-та. До голяма степен са само прости математически сметки, при каква средна продажна цена каква стойност на акцията излиза. Естествено не мога да кажа на колко ще се правят продажбите през следващите години (според мен ще са на цени над 1000 лв. с тренд към нарастване - след като се стабилизират зърнените пазари... за други вероятно ще се продава по 500 лв/дка).

Това което обаче казвам е, че СРЕДНАТА цена на продажба за 2013 г. е 1085 лв/дка. Не знам на колко продават в различните райони - може да продават по 1500 лв. в Добруджа и по 500 лв. във Видин...( или обратното )... но това е СРЕДНАТА цена за ТАЗИ година. Според мен преди да се впуснем в прогнози, кой за ръстове, кой за спадове, е нормално като база да се приема точно текущата цена на която фонда продава.

245 000 дка по 1085 лв са 265,8 млн., което прави по грубо 3,10 лв/акция.

Знам, че текущата цена не е гаранция ще продават и утре по толкова, но към момента продават при тази цена и е най-логично първите сметки да се правят при нея... 2014-а ако наистина почнат да продават по 500 лв./дка, ще умножаваме по толкова....

- тук НЕ ВЛИЗА КЕША от ~50 млн. (44 са си пари към 30.09.2013 и има още 6 млн. вземания, които едва ли останат несъбрани), което прави почти по 0,60 лв/акция.;
              - тук не влизат и неземеделските инвестиционни имоти, които са с отчетна стойност от около 15 млн.лв (~0,18 лв./ акция), чиято пазарна стойност май и Адванс не се опитват да обявяват, но си мисля, че все струват нещо....

Пак казвам, всеки може да прогнозира какви ще са продажните цени догодина, но в момента са 1085 лв/дка....

===
              Иначе относно рентата, в последния месечен бюлетин за Септември, посочват средна цена за новите ренти 2013-14 г. от 45 лв./дка, след комисионните за управляващото дружество остават 40 лв... според мен е доста над посочените от теб 25 лв....

За инвестициите в реална земя - дори да е евентуално по-добре, не е за всеки... не всеки има нужните време, земеделски познания и ако щеш смелост да се впусне в покупките на земя на първичния пазар - тук ползваш този сървиз, е цената е неприятна (-10 %) но ти спестяват и компенсират някои неща, които не можеш да си позволиш... а как сметна че цената ти излиза на над 900 лв/дка през фонда, наистина нямам идея...

Накрая, уж чета внимателно отчета, но така и не намерих тази информация откъде идва:
              Quote: "От тези 242 000 са обработваеми само 75%, което значи 182 000 обработваема земя."

Можеш ли да кажеш откъде я вземаш, в интернет сайта на компанията също не видях подобна информация.

P.S. Не се опитвам да те убеждавам нещо, всеки си има собствените разсъждения и сметки, а от останалите ти постове виждам че при теб тези неща са на ниво, за което имаш мойте уважения. Но конкретно тук хвърляш някакви числа, които според мен не са много свързани с тези на дружеството, а правиш някакви крайни изводи от тях.
              Last edited by Van Basten; 11.11.2013, 23:13.

Коментар

• ето и малко любопитна информация
                http://www.infostock.bg/infostock/co.../details/49409

Коментар

• Първоначално изпратено от BGold Разгледай мнение
                  Кога беше срещата с инвеститорите?
                  Утре. Ето ти и официалната покана:

http://www.advanceterrafund.bg/novini/?tx_ttnews[tt_news]=78&cHash=1b2861b392c44d98d37a56ee0f03dab8

Коментар

• Кога беше срещата с инвеститорите?

Коментар

• Първоначално изпратено от daris Разгледай мнение
                      Лошото е че тази теза я знаем всички ...
                      а още по-лошо е когато акцията продължи нагоре и ти започнеш да се ядосваш,че доста си избързал с продажбата

Коментар

• Първоначално изпратено от MiceM Разгледай мнение
                        Аз пък знам едно, когато всички купуват е време да се продава.
                        Лошото е че тази теза я знаем всички ...
                        Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

е може да е точно,а може и да не е.За мен акцията тепърва ще върви нагоре,особено ако имаме още продажби на земя през оставащите 2 месеца на годината
                          Аз пък знам едно, когато всички купуват е време да се продава.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                            +1 - точно!
                            е може да е точно,а може и да не е.За мен акцията тепърва ще върви нагоре,особено ако имаме още продажби на земя през оставащите 2 месеца на годината

Коментар

ПК 207 милиона
                              От тези 242 000 са обработваеми само 75%, което значи 182 000 обработваема земя.
                              Тоест ако сега си купуваш атера излиза че плащаш обработваемата земя по 935 лева на декар с рента от около 25 лева като приспаднеш таксите им. Щом те устройва тази цена купувай. На мен ми идва скъпо това. По-изгодно ми е да си купувам реална земя.
                              Ще ти дам жокер: Следи как се променя земята им конкретно в Добрич и Силистра. Ако ходиш на събранието може да питаш колко от останалите им земи в тези области са обработваеми. Ако ти дадат такава информация, ще можеш можеш да сметнеш точно колко земя ще могат да продадат още на цени над 1000 лева
                              +1 - точно!

Коментар

Пипбел,колегата Van Basten е описал сметките много добре и то при различни варианти на продажби според стойността на земеделската земя-понеже искаше малко цифрички.Колкото до ликвидационната стойност,това със сигурност може да отговори само самия фонд(може да ги попиташ на 12-ти)-другото според мен са само догатки и хипотези.За повече конкретика според мен ще е добре да си говорим като достигнем по реални стойности на акцията(2.80-3-40 лева),а ти внимавай на колко продаваш около нова година(2.50 май беше казал)да не съжаляваш после

Просто си правя една "бакалска сметка":
                                * 250 000 дка земи по 1000 лв. = 250 000 000 лв.
                                * парични наличности в момента = 40 000 000 лв.
                                = = = = = =
                                Общо: 290 000 000 лв.

При налични около 85,1 млн. акции, това прави стойност от 3,40 лв. на акция. Както виждаш поста ми е за минимум, т.е. съм закръглил доста надолу.

Реално според мен стойността е и доста повече от 3,40 лв., защото в дружеството има и едни инвестиционни имоти (неземеделски), който май никой не може да оцени в момента но предполагам имат прилична стойност. Отделно въпреки немного добрата година за земеделието (сравнена с миналата), което натисна цената на земята надолу, си мисля че в средносрочен план (2-4 години) земята в България ще продължи да расте, защото е доста по-ниска от тази в Европа като цяло, а и субсидиите (очаква се да бъдат повече през новия програмен период) ще окажат допълнително положително влияние. Според мен едни цени до около 1500 лв/дка може спокойно да се стигнат през следващите години. Което, ако се случи, според мен цената дори в момента е над 4,70 лв. на акция....

Естествено, тъй като и в моите допускания има много "ако", оценката на пазара в момента е далеч под тези 4,70 лв./акция, но според мен потенциала пред земята е запазен.

Та конкретно за оценка на акцията, извън общите приказки, които си ланкаме тук, така или иначе всички опира до преценка на колко ще си продават земята Атера, та моите калкулации са както следва:
                                1.) Ако продават по 1000 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 3,40 лв.
                                2.) Ако продават по 1200 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,00 лв.
                                3.) Ако продават по 1500 лв./ дка - стойност на акцията: минимум 4,85 лв.

В момента продажбите вървят по 1100-1150 лв. средна цена. Лично според мен, Атера няма да тръгне да сваля цените, просто ще продава по-бавно спрямо темповете до момента. Но дори да свали на 1000 лв, според мен стойността на акцията пак е над 3 лв.

Пак казвам, горните сметки са малко "бакалски". Не отчитат чакането докато се продадат земите (един колега може би беше засегнал него с искане за прилагане на дисконтиране), затова казвам просто "стойност", а не например NPV (нетна настояща стойност).

От друга страна обаче както казах, в горните калкулации не са включени някой други фактори, като:
                                * както казах, не са калкулирани инвестиционните имоти извън земеделските земи;
                                * не се отразяват немалките приходи от наеми на земите и лихви на свободните пари (това в голяма степен компенсира пък необходимостта от чакане докато си вземеш парите от продадената земя)
                                * наличните в момента пари са отчетени статично - по-вероятно е с тях да се купуват нови земи, които в последствие да се продават отново. По този начин тези 40 млн. кеш, реално са с доста по-голяма стойност ако се завъртят през земя.

Та така се опитвам да изсмятам стойността на акцията аз... Вероятно някой я смятат през технически анализ, като гледам има и такива които я смятат през "Ако не се качва, значи ще пада... "
                                ПК 207 милиона
                                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Working...
                                X