Напротив. Днес ще е надолу. И това е само началото
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Аз също вече нямам акции тук. Продадох ги защото намерих възможност да се преместя на друга позиция и не съжалявам. Не че не ми харесва акцията, но прецених че няма смисъл да нося рисковете. Относно големия въпрос каква е цената на земята на атера ето една прясна сделка:
http://www.investor.bg/novini-i-anal...-dekar,161299/
Считам че това е реална цена. Толкова излиза земята в момента и през атера, но въпросите на форти за рентата и % необработваеми земи си остават.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениевсъщност аз тук нямам акции
и се чудя защо пиша толкова често
исках да изкажа само моето мнение относно нещата, които смятам, че фонда не представя вярно
успех
Иначе, казано честно си мисля, че приноса, който даваш е в пъти по-голям от този, които получваш тук, тъй като едва ли има някой друг, който пише тук, който да се доближава до познанията ти за зърнените пазари, а и за земята като цяло (или поне аз не съм забелязъл такъв), а ти от своя страна едва ли си прочел нещо тук, което не знаеш, но се надявам това да не те демотивира да пишеш тук....
Знаеш, че мнението ти е високо ценено, а пък като цяло обмяната на мнения според мен е полезна за всички. Лично мен ме замислихте с Alonso за важността на въпроса с неотдадените земи, въпреки че на този етап не мога да преценя къде е истината... все още си мисля, че е някъде по средата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеНе знам, стори ми се удачна аналогия с апартамента, за да изразя мнението си че нещо за което няма сключен договор за наем не е непременно без стойност...
Иначе, възможно е да си прав за земите - лично аз не съм виждал и нямам пряка информация дори за 1 от тези 240 хил. дка, които притежават, затова реално наистина не мога да коментирам обективно качеството на земите, поради което само се опитвам да вкарвам някакви логически разсъждения, което вероятно не е най-правилния подход...
НЯМА ТАКАВА ЗЕМЯ, КОЯТО ДА СЕ РАБОТИ И ФОНДА ДА НЕ ВЗЕМА РЕНТА
те даже като продават в договорите им има клауза да вземат рентата за годината, която е започнала
а ти говориш да не получат нещо?!?!?!Last edited by fortiss; 12.11.2013, 19:02.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеНе знам, стори ми се удачна аналогия с апартамента, за да изразя мнението си че нещо за което няма сключен договор за наем не е непременно без стойност...
Иначе, възможно е да си прав за земите - лично аз не съм виждал и нямам пряка информация дори за 1 от тези 240 хил. дка, които притежават, затова реално наистина не мога да коментирам обективно качеството на земите, поради което само се опитвам да вкарвам някакви логически разсъждения, което вероятно не е най-правилния подход...
купувача се чудеше какво да ги прави, защото за нищо не ставаха
а са толкова стръмни, че джипа не може да се качи по тях
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеНяма нужда да се правят аналогии. Имаме конкретна компании с конкретни ниви. Аз смятам, че около 30-40% не стават, а останалите не се знае колко стават.
Обяснението с продажбите и рентата е невярно, въобще не е така.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПризнавам си, че малко те провокирах с въпроса за необратваемите земи... казано честно знаех, че имаш предвид процента на отдадени под наем земи (някъде бях чел и друго такова тълкувание тук във форума). Според мен обаче е малко крайно да се приемат всички неотдадени земи като лоши и негодини за продажба (предполагам това имаш реално в предвид). Ако мога да направя аналогия - ако искам да отдам апартамента си под наем за 1000 лв/месец, но пазара не го позволява, не значи че не мога да продам апартамента... може да съм се изхвърлил с наема, които му искам, но не значи че имота е нагоден за продажба по съотвентата пазарна цена.
Мисълта ми е, че наистина има вероятност неотдадените земи да се некачествени, но това не може да се приема като презумпция и база за анализ. Обяснението на Адванс, че имотите които са подготвени за продажба или са придобити през текущата година не се арендоват също има икономическа логика и може да се приеме като възможно. Може би истината е по средата (дори да не е точно по средата).
И още нещо, поне доколкото съм запознат с пазара, ако купуваш по-голям пакет земя, практиката е че трудно се подбират декарите в него. В смисъл, ако тръгнеш да купуваш 500 дка. в дадено землище, не можеш да огледаш и да кажеш "ще взема тия 450 дка, а онези 50 няма че според мен не стават..." - при пакетите мисля минават и по-некачествени земи. Вероятно според съотношението се определя и средната цена на дка. В смисъл ако в горния пример тези 450 дка се оценят на 1000 лв, а "некачествените" 50 са например по 500 лв., общата сделка ще се обяви за 475 хил.лв. и средната цена ще излезе на 950 лв... Мисълта ми е, че дори да има не толкова атрактивни земи, те не са така обособени, че да се изключат от общата маса - при пакетите така или иначе си минават комбинация от земи.
Колкото до районите на продажба, специало гр.Добрич не мога да го анализирам, но си направих труда да анализирам Североизточния район, който по общо мнение е с най-скъпата земя. Движението в притежаваните декари в него е от 95868 дка (39,3 % от всички притежавани) в края на 2012 г. до 91848 дка. (37,5 % от всички) към 30.09.2013 г.
За периода са продадени ~17 000 дка. при средна цена от 1085 лв. Видно, е че намалението в Североизточен район не е толкова съществено, което според мен показва, че теорията че на тези цени от над 1000 лв. се разпродават само земите в Добруджа, не е вярна... Тези средни 1085 лв/дка са постигнати усреднено за цялата страна, а не са само от сделки в Добруджа...
Иначе с това твърдение в края съм абсолютно съгласен и покрива и моята гледна точка: "Според мен бъдещата цена на АТЕРА ще зависи от бъдещата цена на земята." - би следвало всички да се обединим около него !
Обяснението с продажбите и рентата е невярно, въобще не е така.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеЗдравей,
относно информацията:
http://www.investor.bg/novini-i-anal...avgust,157526/
За стопанската 2012-2013 г. са отдадени под наем и аренда 188 851 дка, или 76,1%, при средна рента 30,05 лв/дка, заедно с договорите от предходните години.
Спомената е и сумата от около 5.7 милиона ОЧАКВАНИ приходи от ренти, които ако се съберат всичките / за предната година са успели да съберат 86%/ и като се приспаднат таксите, сам можеш да сметнеш колко ще останат за акционерите. Аз го смятам под 2.5% дивидентна доходност само от ренти .
Ако имаш спомени колко земя имаха в област Добрич преди 2 години и видиш колко е останала сега, сам можеш да се убедиш че доста от продадената им земя за тези 2 години е била именно там и в област Силистра, което е моето обяснение за високата средна продажна цена до сега.
Има друго. Преди 2 години обработваемата им земя клонеше към 85% а сега е останала само 76%. Като отчетеш факта че като цяло за тези години земята има намаля значително, можеш да стигнеш до извода, че АТЕРА продава предимно обработваема земя.
Иначе си прав че съм преувеличил доста в поста си. Направих го умишлено като противовес на прекалено розовите сметки на оракула.
В действителност от ПК освен кеш-а трябва да се извади и стойността на необработваемите земи и стойността на градските имоти за да може да се определи на каква цена плащаш обработваемата земя на декар. купувайки си акции тук.
Екселската ми табличка показва 650 лв/дка среда цена на земята при текущата цена на акцията, при положение че оценим градските имоти на 10 милиона.
Все едно си купуваш 10 декара за 6.500 лева. Въпросът е че от тези 10 декара, 2.5 са необработваеми. Ако тях ги смяташ по 200 лева, излиза че си платил 6000 за 7.5 декара , или по 800 лева за декар за обработваемата земя.
В действителност като крайна сметка не смятам акцията за надценена, но не я смятам и за подценена. Според мен бъдещата цена на АТЕРА ще зависи от бъдещата цена на земята.
Горното разбира се е лично мнение и въобще не е препоръка за каквото и да било
Мисълта ми е, че наистина има вероятност неотдадените земи да се некачествени, но това не може да се приема като презумпция и база за анализ. Обяснението на Адванс, че имотите които са подготвени за продажба или са придобити през текущата година не се арендоват също има икономическа логика и може да се приеме като възможно. Може би истината е по средата (дори да не е точно по средата).
И още нещо, поне доколкото съм запознат с пазара, ако купуваш по-голям пакет земя, практиката е че трудно се подбират декарите в него. В смисъл, ако тръгнеш да купуваш 500 дка. в дадено землище, не можеш да огледаш и да кажеш "ще взема тия 450 дка, а онези 50 няма че според мен не стават..." - при пакетите мисля минават и по-некачествени земи. Вероятно според съотношението се определя и средната цена на дка. В смисъл ако в горния пример тези 450 дка се оценят на 1000 лв, а "некачествените" 50 са например по 500 лв., общата сделка ще се обяви за 475 хил.лв. и средната цена ще излезе на 950 лв... Мисълта ми е, че дори да има не толкова атрактивни земи, те не са така обособени, че да се изключат от общата маса - при пакетите така или иначе си минават комбинация от земи.
Колкото до районите на продажба, специало гр.Добрич не мога да го анализирам, но си направих труда да анализирам Североизточния район, който по общо мнение е с най-скъпата земя. Движението в притежаваните декари в него е от 95868 дка (39,3 % от всички притежавани) в края на 2012 г. до 91848 дка. (37,5 % от всички) към 30.09.2013 г.
За периода са продадени ~17 000 дка. при средна цена от 1085 лв. Видно, е че намалението в Североизточен район не е толкова съществено, което според мен показва, че теорията че на тези цени от над 1000 лв. се разпродават само земите в Добруджа, не е вярна... Тези средни 1085 лв/дка са постигнати усреднено за цялата страна, а не са само от сделки в Добруджа...
Иначе с това твърдение в края съм абсолютно съгласен и покрива и моята гледна точка: "Според мен бъдещата цена на АТЕРА ще зависи от бъдещата цена на земята." - би следвало всички да се обединим около него !
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеПрез октомври са купени 2 485 дка при средна цена 696 лв/дка и са продадени 14 528 дка.
През октомври 2013г. са извършени продажби на 14 528 дка, а за годината общо са продадени 31495 дка при средна цена 1075 лв/дка.
По мои сметки продажбите са на средни цени 1064,16 лв. през октомври.Last edited by fortiss; 12.11.2013, 14:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеДа не забравите да питате днес защо от всички ниви не се получава рента????????
От отговора ще разберем колко от нивите се работят и колко не. А отделно и защо рентата е под пазарните нива да питате!!!!!!!!! Тук друг камък ще разберем колко е голям!!!
успех от мен
през текущата година остава бъз рента или нещо от сорта“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
Коментар