IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

Със всичко съм съгласен с теб.... единственото нещо което пропускаш е САНТИМЕНТА...както му писах на Батя той се счупи март месец краят... Не му се вярваше нооо 9 месеца по късно се оказах доста прав... и аз като вас си направих труда да се запозная лично с Райков...компанията е супер... но на мен не ми се инвестира в компании който зависят изцяло от волята на мажо...особенно с големи суми...обещах на един човек да не “ плюя” във форума...спирам... но 2023 г ще бъде доста трудна фундаментално и ценово за Агрия- говоря за продукция...путинката онзи ден се огъна Газа да му го плащат в долари...мисля за житцето е клекнал отдавна...не смятам ме скоро ще видим такива цени и недостиг...справка цената на Газа в Европа на TTF!
    СЕНТИМЕНТА на инвеститорите може да се смени овърнайт или за няколко седмици, докато резултатите и фундамента на една компания не.

Да сравняваш цените на газа и на зърното е несериозно. Като за начало зърното е с постоянно търсене и предлагане, докато цените на газа зависят от различни фактори. Затова и волатилността на цената на газа е от 1.5 EUR /May 2020/ до 300 EUR /Aug 2022/ TTF, а при пшеницата $4-$12 CBOT последните 20г.

При АТЕРА години наред се продават земи купувани преди 2010г., откъдето идва печалбата, но те вече свършват. През 2010г фондът имаше 336 000 дка. Оттогава до сега земите падат до 187 086 дка. Фондът бе създаден 2005г. със срок 10г, но той се удължава постоянно, защото така е удобно на Карол, все пак взимат 1,5% годишно от активите + 10% от печалбата. Най-разумното нещо е да се ликвидира. В противен случай ще се превърне в "лоша банка за ЗЗ".

Коментар

• Дори с невероятните 4к на декар, която средна цена няма как да се стигне, доста по-вероятно да е 2-2.5.
      Но, дори да предложим че са 4к дивидента пак няма да мине 55ст, аз очаквам дивидент около 35-40ст.

За това разтоварвам по малко по пътя на горе, ще купувам когата нас ни подмине пак рецесията 6 месеца след световните пазари като един остров на стабилността.

Коментар

• Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение

1. Агрия не търгува със земеделска земя, но е изцяло земеделска компания с диверсифициран бизнес - складови бази 300 000т, ТОП 5 търговец на зърно в БГ, има завод за олио и строи 2ри, купиха най-дорбият завод за био етанол у нас и обработват 200 000 дка техни и под аренда. Компанията притежава 85 000 дка земя с Северо-Източна БГ, която се обработва на 99%.
        2. АТЕРА е с разпокъсани 187 000 дка към Ноември 2022г, основно в Север-Запад, от които се обработват 83% или реално имат 155 210дка. обработваеми земи.
        3. Печалбата на Агрия за последните 2г е повече отколкото тази на АТЕРА за последните 6г! От печалбата Карол взимат 20%, така че не цялата остава за инвеститорите!
        4. Активите на Агрия са 2 пъти повече от тези на АТЕРА!
        5. Пазарна капитализация на Агрия е 170 млн, а на АТЕРА 270 млн.

Мисля, че всеки който има глава на раменете и знае как да я използва може да прецени коя е по-добрата инвестиция.
        Със всичко съм съгласен с теб.... единственото нещо което пропускаш е САНТИМЕНТА...както му писах на Батя той се счупи март месец краят... Не му се вярваше нооо 9 месеца по късно се оказах доста прав... и аз като вас си направих труда да се запозная лично с Райков...компанията е супер... но на мен не ми се инвестира в компании който зависят изцяло от волята на мажо...особенно с големи суми...обещах на един човек да не “ плюя” във форума...спирам... но 2023 г ще бъде доста трудна фундаментално и ценово за Агрия- говоря за продукция...путинката онзи ден се огъна Газа да му го плащат в долари...мисля за житцето е клекнал отдавна...не смятам ме скоро ще видим такива цени и недостиг...справка цената на Газа в Европа на TTF!

Коментар

• Първоначално изпратено от angelgarba Разгледай мнение

Напълно съм съгласен и има ли сделка очаквам цената да литне бързо над 3.50 лв. И ми се струва че ще подмине миналогодишният връх от 3.60лв.
          Все пак и рентата за новата година се вдигна значително.
          Не е препоръка .
          Абсолютно съгласен с теб 3.60 лв ще е минимум според мен...инфлация на 15 януари ще разберем дали съм прав...без препоръка...

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

Щом багажника е пълен, трябва да се разтовари, а пък някой с по-голям ще натовари! Ще се съглася с господин Pippen, тук бизнеса е доста по-различен. Тук в момента е от значение дали обявената продажбата на 17к декара е минала в миналата година?
            Напълно съм съгласен и има ли сделка очаквам цената да литне бързо над 3.50 лв. И ми се струва че ще подмине миналогодишният връх от 3.60лв.
            Все пак и рентата за новата година се вдигна значително.
            Не е препоръка .

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Бийте се, аз почнах да разтоварвам, с това топло време продукцията ще е смешна и от там ренти и интерес към ЗЗ ще спада. Да не говорим и за изтеглянето на ликвидност. 2024 по това време може пак да пазарувам от тях.
              Щом багажника е пълен, трябва да се разтовари, а пък някой с по-голям ще натовари! Ще се съглася с господин Pippen, тук бизнеса е доста по-различен. Тук в момента е от значение дали обявената продажбата на 17к декара е минала в миналата година?

Коментар

• Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение

Този коментар може да го отнесеш към Агрия... тук се търгуваосновно със земеделска земя... а видимо атера знаят какво правят и кога и колко на кого да продават... земеделците и тяхното фин състояние определено не зависи от една година липса на сняг...аза големи и скъпи земи винаги се намират много желаещи...справка земите на илчовски които за секунди намериха своят нов купувач
                1. Агрия не търгува със земеделска земя, но е изцяло земеделска компания с диверсифициран бизнес - складови бази 300 000т, ТОП 5 търговец на зърно в БГ, има завод за олио и строи 2ри, купиха най-дорбият завод за био етанол у нас и обработват 200 000 дка техни и под аренда. Компанията притежава 85 000 дка земя с Северо-Източна БГ, която се обработва на 99%.
                2. АТЕРА е с разпокъсани 187 000 дка към Ноември 2022г, основно в Север-Запад, от които се обработват 83% или реално имат 155 210дка. обработваеми земи.
                3. Печалбата на Агрия за последните 2г е повече отколкото тази на АТЕРА за последните 6г! От печалбата Карол взимат 20%, така че не цялата остава за инвеститорите!
                4. Активите на Агрия са 2 пъти повече от тези на АТЕРА!
                5. Пазарна капитализация на Агрия е 170 млн, а на АТЕРА 270 млн.

Мисля, че всеки който има глава на раменете и знае как да я използва може да прецени коя е по-добрата инвестиция.
                Last edited by the prophet; 03.01.2023, 22:25.

Коментар

Бийте се, аз почнах да разтоварвам, с това топло време продукцията ще е смешна и от там ренти и интерес към ЗЗ ще спада. Да не говорим и за изтеглянето на ликвидност. 2024 по това време може пак да пазарувам от тях.
                  Този коментар може да го отнесеш към Агрия... тук се търгуваосновно със земеделска земя... а видимо атера знаят какво правят и кога и колко на кого да продават... земеделците и тяхното фин състояние определено не зависи от една година липса на сняг...аза големи и скъпи земи винаги се намират много желаещи...справка земите на илчовски които за секунди намериха своят нов купувач

Коментар

• Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение

и какво като е топло времето? Гледам Индия е била най-големия производител, след Китай, на пшеница последните 20 години, много пред останалите, а там времето не е по-студено
                    Те Индия и Китай всяка сигурно е колкото площта на ЕС, Китай специално се намира в няколко климатични пояса, предполагам и в Индия климата варира. А пшеницата подходяща за топъл климат(твърда) до колкото знам не е много масова у нас. Липсата на валежи(сняг) излага есенно-зимните култури на опасност от измръзване при големи температурни амплитуди. Тоест при липса на сняг няма какво да предпази културите от измръзване, понеже снега е изолатор и предпазва пшеницата от излагане на екстремни температури. Не си ли чувал като малък, че ако няма сняг и реколатата ще е слаба? Отделно снега е влага в почвата, растежа не се наваксва ако не е имало в подходящите периоди вода и слънце.

От слаба реколта и високи цени на енергията според теб какво ще се случи с рентата и цените на ЗЗ? Разходите за добив се покачват, самия добив намалява. Арендаторите няма да им излиза сметката, ще дадат ниска рента, и няма и да искат да купуват ЗЗ. При такава ситуация очаквам атера да пазарува, по-малък дивидент и по-ниска цена на акция, допълнително бутана от спада на всички пазари и дърпането на ликвидност от централните банки.
                    Last edited by pwise; 03.01.2023, 18:40.

Коментар

и какво като е топло времето? Гледам Индия е била най-големия производител, след Китай, на пшеница последните 20 години, много пред останалите, а там времето не е по-студено

Коментар

• Първоначално изпратено от tandem Разгледай мнение
                        Пичове тук на 3,32 ще е битката според мен .Ако го бием това ниво ще пеем Оставаме оставаме ,инак песен от Момчето си отива.

Коментар

• Пичове тук на 3,32 ще е битката според мен .Ако го бием това ниво ще пеем Оставаме оставаме ,инак песен от Момчето си отива.

Коментар

• Усещам събитията понякога...3.50....газззз

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение

Евентуална продажба до края на годината е първият импулс. Предният бюлетин вдигна рентата от декар с 40%, общата рента с 50%, а дивидента от ренти - със 70% - от малко над 4ст. на 7ст.за акция.
                              Вчерашният бюлетин показа добро фин.състояние на "аграрите" - събрани 83.5% за предходна година.
                              Миналия ноември бяха събрани 75% за предходна год., а декември 2021г. - 78%.
                              Трета причина да се покачва, според мен, е търсенето на баири и полянки за солари и перки.Удобно време да разкарат непродуктивни земи на мн.добри цени.
                              В една от областите, където имат повече продажби, отколкото покупки - Ст. Загора, се изграждат големи соларни паркове.

Дългосрочно очаквам да зависи не само от местни регулации, събсидии и климат, а и, вероятно, от реалната лихва, доколкото з.з.е алтернатива(тази дума е само в ед.число) на златото:
                              https://www.longtermtrends.net/real-interest-rate/
                              Страхотни разсъждения, поздравления моята лична прогноза е отново да видим 3.50 лв тук

Коментар

• Първоначално изпратено от angelgarba Разгледай мнение
                                Цената започна да расте дали пък голямата продажба на + 16 К декара вече не е факт ?
                                Евентуална продажба до края на годината е първият импулс. Предният бюлетин вдигна рентата от декар с 40%, общата рента с 50%, а дивидента от ренти - със 70% - от малко над 4ст. на 7ст.за акция.
                                Вчерашният бюлетин показа добро фин.състояние на "аграрите" - събрани 83.5% за предходна година.
                                Миналия ноември бяха събрани 75% за предходна год., а декември 2021г. - 78%.
                                Трета причина да се покачва, според мен, е търсенето на баири и полянки за солари и перки.Удобно време да разкарат непродуктивни земи на мн.добри цени.
                                В една от областите, където имат повече продажби, отколкото покупки - Ст. Загора, се изграждат големи соларни паркове.

Дългосрочно очаквам да зависи не само от местни регулации, събсидии и климат, а и, вероятно, от реалната лихва, доколкото з.з.е алтернатива(тази дума е само в ед.число) на златото:
                                https://www.longtermtrends.net/real-interest-rate/

Коментар

Working...
                                X