IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от olimpiec Разгледай мнение

Не ми се коментира,но само да отбележа понеже се занимавам със покупко продажби на земя,че на 29.11.2022 бях на сделка и прехвърлихме 14,750 декара на 3250 лева за декар!Колко ще расте ли,никой не знае!Имам цени купува към мен на 3850-4000 лева за декар!

В този ред на цени , къде ли отиват оценките при А72...ОЛИМПийскииии?????

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Както казах, със сектанти е многотрудно да се води нормален разговор, защото рано или късно стигаме до:
      - гроздето е кисело, а
      - аз га лапах тлъсти дивиденти, ти къде бля
      - на мен тая акция ми е безплатна
      - ти завиждаш, а, завиждаааааш
      - кво ми береш грижа за парите
      - искаш да купиш еФтинко, ама нямаааа и т.н.
      И това дори от хора, които по принцип са интелигентни и определено не са тролове. Затова и да постваме диаграми, и да пишем - все тая. Аз все се надявам, че сектантщината може и да отмине, но не би. Хайде финално от мен, после можете да се самонадъхвате, колкото искате.

Цифите ясно сочат, че Атера имат около 180 000 декара, от които половината са в Северозапада, макар това да е обширно понятие, щото там има и прекрасни места, и доста сериозни кочини. Ако сложим средна цена от 2000 лева на декар (щото имаме едни 15% неотдадени под аренда, т.е са боклук), то цената на акцията става около 4 лева или 25% ръст от сегашните нива, ако сложим 2500 лева на декар, става около 5 лева или ръст от 50% от сегашните нива. И това е абсолютният максимум, няма повече. Само дето нито можем да сложим 2500 лева на декар (то и 2000 едва ли можем да сложим, като гледам рентите, освен ако не лъжат с тях), нито пък те ще са чисти толкова, щото яхтата ще си лапне тяхното, т.е. максимумът вече е достигнат или поне е много близо.

После стигаме и до съпоставките на наше село с чужденция - колко би следвало да струва земят, която в 95% е ненапоявана и чака на дедо Боже, като отново от същата в 95% от случаите се засаждат зърнени култури? Ми те цените у нас, ако смятаме на 2500 лева на декар, вече са минали тези в Полша, Чехия, Унгария, Румъния, че даже и тези в Испания и Гърция - добре ли е? Дори цените в САЩ са:

Или иначе казано, щото един акър е 4 декара - в САЩ обработваемата (само обработваемата, т.е. 85% от активите на Атера) е 2500 лева на декар. И кво, колко още ще расте тук? Интересно ми е?
      Не ми се коментира,но само да отбележа понеже се занимавам със покупко продажби на земя,че на 29.11.2022 бях на сделка и прехвърлихме 14,750 декара на 3250 лева за декар!Колко ще расте ли,никой не знае!Имам цени купува към мен на 3850-4000 лева за декар!

Коментар

• Както казах, със сектанти е многотрудно да се води нормален разговор, защото рано или късно стигаме до:
        - гроздето е кисело, а
        - аз га лапах тлъсти дивиденти, ти къде бля
        - на мен тая акция ми е безплатна
        - ти завиждаш, а, завиждаааааш
        - кво ми береш грижа за парите
        - искаш да купиш еФтинко, ама нямаааа и т.н.
        И това дори от хора, които по принцип са интелигентни и определено не са тролове. Затова и да постваме диаграми, и да пишем - все тая. Аз все се надявам, че сектантщината може и да отмине, но не би. Хайде финално от мен, после можете да се самонадъхвате, колкото искате.

Цифите ясно сочат, че Атера имат около 180 000 декара, от които половината са в Северозапада, макар това да е обширно понятие, щото там има и прекрасни места, и доста сериозни кочини. Ако сложим средна цена от 2000 лева на декар (щото имаме едни 15% неотдадени под аренда, т.е са боклук), то цената на акцията става около 4 лева или 25% ръст от сегашните нива, ако сложим 2500 лева на декар, става около 5 лева или ръст от 50% от сегашните нива. И това е абсолютният максимум, няма повече. Само дето нито можем да сложим 2500 лева на декар (то и 2000 едва ли можем да сложим, като гледам рентите, освен ако не лъжат с тях), нито пък те ще са чисти толкова, щото яхтата ще си лапне тяхното, т.е. максимумът вече е достигнат или поне е много близо.

После стигаме и до съпоставките на наше село с чужденция - колко би следвало да струва земят, която в 95% е ненапоявана и чака на дедо Боже, като отново от същата в 95% от случаите се засаждат зърнени култури? Ми те цените у нас, ако смятаме на 2500 лева на декар, вече са минали тези в Полша, Чехия, Унгария, Румъния, че даже и тези в Испания и Гърция - добре ли е? Дори цените в САЩ са:

Първоначално изпратено от отчет на United States Department of Agriculture и National Agricultural Statistics от 08'2022
        The United States farm real estate value, a measurement of the value of all land and buildings on farms, averaged $3,800 per acre for 2022, up $420 per acre (12.4 percent) from 2021. The United States cropland value averaged $5,050 per acre, an increase of $630 per acre (14.3 percent) from the previous year. The United States pasture value averaged $1,650 per acre, an increase of $170 per acre (11.5 percent) from 2021.
        Или иначе казано, щото един акър е 4 декара - в САЩ обработваемата (само обработваемата, т.е. 85% от активите на Атера) е 2500 лева на декар. И кво, колко още ще расте тук? Интересно ми е?
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Многократно е дъвкано във форума, но би трябвало да си припомним че основната цел на дружеството беше да придобива малки парцели, да окрупнява и да продава по-скъпо комасираните терени. Идеята никога не е била да се печели от рента. На теория, не би трябвало да има значение къде е земята (коя категория). Добавената стойност е в окрупняването. На практика, не е съвсем така, а и процедурите по комасиране са доволно тромави и май има само една завършена такава. В този ред на мисли, дружеството не изпълнява основната си цел и идеята за ликвидация не е никак лоша. През годините, на акцията се гледаше като на алтернатива на банков депозит, но потенциалът намалява.

Коментар

• Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
            По т.1. - Какво сложно има човек сам да купува ЗЗ?
            Каролци като купуваха навремето всичко дето им паднеше и се набутаха с 20+% необработваеми ЗЗ, професионално ли инвестираха парите на акционерите????????

По. т. 2. - Ще цитирам Груйо който е убийствено точен:
            Каролци били знаели какво правят - буахахаха, ми те, ако не бяха продали и един декар, а само бяха държали, сега акцията щеше да е минимум 5 лева и да дава по 50 стинки само от ренти, ама нищо - гоУеми са.
            По т.3 - Направи си справка и ИЗВОДИ за "професионализъм", некадърност или подкупност относно това на какви цени продаваше ПФ Доверие ЕЛАРГ-а ПРЕДИ и малко СЛЕД новината за ликвидация на фонда.
            Еми по т.1 няма нищо сложно. Избираме си едно село, отиваме там и си купуваме 1/7 от онези 9дка и още 2/5 от друг парцел 11дка. Ама каква категория е земята, къде ли е поземлената комисия, кой ще я обработва, има ли някой в това землище. Абе, просто ще си седя в къщи на дивана и някой ще дойде да ми плати рентата или в най-лошия случай ще ми се обади по телофона да ми иска банковата сметка, за да я плати. То всъщност аз и стените в къщи мога сам да си боядисам, ама предпочитам да взема професионалист, който знае нормата, има техниката на боядисване, няма да оклепа половината неща, които не са за боядисване, ще го направи по-качествено и по-бързо.
            т.2 То и баща ми преди 40 години, когато съм се родил вместо да е сложил 1000лв в книжка да беше сложил само 100$ в акции на Apple, ама не е. Дали от Карол знаят или не знаят какво правят, не ми е в компетенцията да коментирам. Това което знам е цена 1,69лв след Ковид спада, цитирания дивидент от acb за тези три години и цената днес, която можете да си я проверите... на мен това ми е достатъчно.
            т.3 Говоря за НН, които имат 170 години опит и това, че за вземане на решение да се инвестира в българско дружество е необходимо разрешение от Холандия и там са направили оценка на компанията, хора със сериозна експертиза. За ПОК Доверие не знам и не мога да ги коментирам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение
              Много е кисело гроздето

сякаш някой насила ви кара да купувате атера, та се наредиха оплаквачки
              Когато преди 3 год натоварих сериозно Атера, цената и беше 1.7 лв. Днешната цена е 3.2 лв, а междувременно съм взел и 0.75 лв дивиденти.
              За тези 3 год БРЕФ не е мръднал и на йота и е обяснимо заложилите там да са сред оплаквачките.
              Но както се казва - Кучетата си лаят - керванът си върви..
              И, понеже, някои все още се чудят защо се качва акцията, ето една прясна диаграма от братска Хамерика,
              която се припокрива напълно със случващото се на пазара на зз в Бг. Е, няма как активът ти да се е качил с близо 50% за 2 год, а цената на акцията ти да не го последва..

Click image for larger version

Name:	GetStoredImage.png
Views:	1
Size:	3.7 КБ
ID:	4007684

https://www.dtnpf.com/agriculture/we...mland-auctions

пп ЧНГ, здраве и успехи на всички колеги!
              Last edited by acb; 05.01.2023, 06:53.

Коментар

• Много е кисело гроздето

сякаш някой насила ви кара да купувате атера, та се наредиха оплаквачки

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение
                  ... 1. За един обикновен човек, който желае да инвестира в евентуално увеличение на стойността на земеделската земя, начина да го направи е или да си купи ЗЗ (от която най-вероятно нищо не разбира),
                  2. или да си купи акции в компания, която се занимава професионално с това.
                  Дали се занимава професионално с това е...

3. един от Пенсионните фондове, който от 170 години се занимава с управление на активи има 20млн тук. Няма нужда да намирам топлата вода, ако някой голям я е намерил.
                  .....
                  По т.1. - Какво сложно има човек сам да купува ЗЗ?
                  Каролци като купуваха навремето всичко дето им паднеше и се набутаха с 20+% необработваеми ЗЗ, професионално ли инвестираха парите на акционерите????????

По. т. 2. - Ще цитирам Груйо който е убийствено точен:
                  Каролци били знаели какво правят - буахахаха, ми те, ако не бяха продали и един декар, а само бяха държали, сега акцията щеше да е минимум 5 лева и да дава по 50 стинки само от ренти, ама нищо - гоУеми са.
                  По т.3 - Направи си справка и ИЗВОДИ за "професионализъм", некадърност или подкупност относно това на какви цени продаваше ПФ Доверие ЕЛАРГ-а ПРЕДИ и малко СЛЕД новината за ликвидация на фонда.
                  Last edited by 77; 04.01.2023, 18:02.
                  Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

Забава, "Да сравняваш цените на газа и на зърното е несериозно. Като за начало зърното е с постоянно търсене и предлагане, докато цените на газа зависят от различни фактори. Затова и волатилността на цената на газа е от 1.5 EUR /May 2020/ до 300 EUR /Aug 2022/ TTF, а при пшеницата $4-$12 CBOT последните 20г." Хайде пак отново, моля!

Сигурен съм, че този форум е на доста по-високо ниво. Може би в някои други форуми в тема за детски храни, може да се коментира и трансфара на Кристияно Роналдо
                    И 5 пъти да ти повторя пак няма да разбереш, но връзка в цитираното между газа и цената на акцията има само в твоята глава.

Коментар

• Първоначално изпратено от angelgarba Разгледай мнение
                      Опа експречето тръгна нагоре ;-)) 3.26. Докато едни разтоварват други видно гледат да попълнят докато е време ;-)
                      Не е препоръка.
                      Супер е, качвайте се на експреса с повече бройки ако може.
                      Очевидно е че някой помпа цената, с поръчки от рода на 70 бройки с 10ст над следващата поръчка и писаници по форуми. Та чакам да купувате на 3.2 но няма кой да срещна на такава цена. Толкова смешни "помпи" не съм виждал.

Edit: Хахах, няма такъв смях, явно се следи форума и след като махнаха "огромната" поръчка за 70бр цената се "срина" от 3.27 до 3.18, експреса стана пътнически много бързо. Който се опитва да манипулира така елементарно цената ако иска да ми пише на лично да му обясня как се прави.

Last edited by pwise; 04.01.2023, 16:23.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Мисля че вие сте се объркал и то доста, никъде в цитираното мнение не се говори за връзка между цената на газа и цената на акцията. Коментираше се само че Путин е приел да се плаща и в други валути освен рубла и че вероятно ще направи същото за зърното.

Няма значение колко струва Х ако от него имаш 0, освен ако не купуваш, но това е още по-зле за цената на акцията.
                        Забава, "Да сравняваш цените на газа и на зърното е несериозно. Като за начало зърното е с постоянно търсене и предлагане, докато цените на газа зависят от различни фактори. Затова и волатилността на цената на газа е от 1.5 EUR /May 2020/ до 300 EUR /Aug 2022/ TTF, а при пшеницата $4-$12 CBOT последните 20г." Хайде пак отново, моля!

Сигурен съм, че този форум е на доста по-високо ниво. Може би в някои други форуми в тема за детски храни, може да се коментира и трансфара на Кристияно Роналдо

Коментар

Според мен нещо бъркате разговора. Не мисля, че цената на газа е от значение за стойността на акцията тук. Това което е от значение дали цената на земеделската земя вчера (или преди 10 години) е по-ниска от цената и днес, и дали цената днес е по-ниска от тази утре или след 5-10 години. Мисля, че отговора на този въпрос е ясен, ама... За един обикновен човек, който желае да инвестира в евентуално увеличение на стойността на земеделската земя, начина да го направи е или да си купи ЗЗ (от която най-вероятно нищо не разбира), или да си купи акции в компания, която се занимава професионално с това. Дали се занимава професионално с това е... един от Пенсионните фондове, който от 170 години се занимава с управление на активи има 20млн тук. Няма нужда да намирам топлата вода, ако някой голям я е намерил.
                          Мисля че вие сте се объркал и то доста, никъде в цитираното мнение не се говори за връзка между цената на газа и цената на акцията. Коментираше се само че Путин е приел да се плаща и в други валути освен рубла и че вероятно ще направи същото за зърното.

Няма значение колко струва Х ако от него имаш 0, освен ако не купуваш, но това е още по-зле за цената на акцията.

Коментар

• Опа експречето тръгна нагоре ;-)) 3.26. Докато едни разтоварват други видно гледат да попълнят докато е време ;-)
                            Не е препоръка.

Коментар

• Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение

СЕНТИМЕНТА на инвеститорите може да се смени овърнайт или за няколко седмици, докато резултатите и фундамента на една компания не.

Да сравняваш цените на газа и на зърното е несериозно. Като за начало зърното е с постоянно търсене и предлагане, докато цените на газа зависят от различни фактори. Затова и волатилността на цената на газа е от 1.5 EUR /May 2020/ до 300 EUR /Aug 2022/ TTF, а при пшеницата $4-$12 CBOT последните 20г.

При АТЕРА години наред се продават земи купувани преди 2010г., откъдето идва печалбата, но те вече свършват. През 2010г фондът имаше 336 000 дка. Оттогава до сега земите падат до 187 086 дка. Фондът бе създаден 2005г. със срок 10г, но той се удължава постоянно, защото така е удобно на Карол, все пак взимат 1,5% годишно от активите + 10% от печалбата. Най-разумното нещо е да се ликвидира. В противен случай ще се превърне в "лоша банка за ЗЗ".
                              Според мен нещо бъркате разговора. Не мисля, че цената на газа е от значение за стойността на акцията тук. Това което е от значение дали цената на земеделската земя вчера (или преди 10 години) е по-ниска от цената и днес, и дали цената днес е по-ниска от тази утре или след 5-10 години. Мисля, че отговора на този въпрос е ясен, ама... За един обикновен човек, който желае да инвестира в евентуално увеличение на стойността на земеделската земя, начина да го направи е или да си купи ЗЗ (от която най-вероятно нищо не разбира), или да си купи акции в компания, която се занимава професионално с това. Дали се занимава професионално с това е... един от Пенсионните фондове, който от 170 години се занимава с управление на активи има 20млн тук. Няма нужда да намирам топлата вода, ако някой голям я е намерил.

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
                                Дори с невероятните 4к на декар, която средна цена няма как да се стигне, доста по-вероятно да е 2-2.5.
                                Но, дори да предложим че са 4к дивидента пак няма да мине 55ст, аз очаквам дивидент около 35-40ст.

За това разтоварвам по малко по пътя на горе, ще купувам когата нас ни подмине пак рецесията 6 месеца след световните пазари като един остров на стабилността.
                                Аз отдавна съм се отказал да споря с хора, които са много близо до сектантството Каролци били знаели какво правят - буахахаха, ми те, ако не бяха продали и един декар, а само бяха държали, сега акцията щеше да е минимум 5 лева и да дава по 50 стинки само от ренти, ама нищо - гоУеми са.

И сега малко инфо за размисъл:
                                1. Анализът на Мариан (в стил пожелателно мислене основно ), където рентите са по 150 лева, а цените са по 3000+ на декар твърдо у Добруджата
                                2. Инфото от Евростат и статията към него, от която вадя 2-те основни картинки (в първия линк са и екселските данни да си ги видите точно) - Ми то цените у нас са над тези в Унгария (една от страните с най-голям процент земеделска земя в света) или Франция, дори и при сегашната статистика, която отчита 1600 лева на декар за 2021 като най-висока регионална цена, какво остава, ако сложим 3000 лева на декар - тогава сме отвяли и Гърция, и Испания, дето има целогодишно зеленчукопроизводство, а не само прости зърнари. Ще кажете, че у нас лъжат и пестят от данъци, а дали и във Франция лъжат? Или в Унгария?

3. Ето и една табличка от конкурентна медиа - е, така, за справка

3. И за капак инфото от самата яхта, че събираната от тях рента е на ниво 57 лева за 22/23

Ноооо, всичко е точно, акцията ще стане поне 10 лева, ще расте до пръсване и след това ще продължи да расте
                                П.С. И аз като колегата смятам, че ако се търси потенциал в акция, която е базирана на земеделска земя (и още нещо), то този потенциал не е тук, а е при Агрия (въпреки дивотиите на мажото в последно време), обаче всеки сам си преценя, нали така беше. Айде със здраве и можете спокойно да ме пцуете - едва ли някой ще благодари, че съм му изровил суха статистика, у наше село е важно яхтата да надува и да звънне на "точните" хора преди това. Удрииииии, ъъъъъъъп
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Working...
                                X