Пресметаме колега, пресметаме...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПонеже нямаме точни данни за качеството на земята в портфейла, съдим за това от дивидента. Да приемем, че и там има някакво изкривяване от дългосрочни договори, но все пак средна рента от 30лв май беше е доста малък. Особено като се има предвид мащабите на фонда и това, че някъде той е доста висок.
Моите съмнения са, че има некачествена земя, която не може да се отдаде - което се вижда и от справките.
Поради това смятам, че цена около 1000лв е добра оценка.
"Поради това смятам, че цена около 1000лв е добра оценка." - Може да е добра, може да е лоша, в случая е субективна оценка. Не се смята точно според мен, затова подходих закачливо, като видях отчитане на втори знак след запетаята ....
Но за да не звучи съвсем като критика, че отстрани така може да изглежда, ще споделя и своите очаквания - казвало съм го и преди - не ми допада модела на акцията (не го намирам за съвсем устойчив) - да се разчита на покупко-продажби и от спекула в цената на актива - да досега имаше марж, но той вече се свива. Очаквам в бъдеще спад в приходите от "банкирането" със земя, както "модерно" го наричат. Имат доста декари, няма да се отрази веднага, но борсата отразява по-бързо всяка тенденция, така, че конкретно очаквам да се наблюдава лек спад от сегашните нива, след дивидента предполагам, че може да видим и два лева, а дано не е и по-надолу (за да няма разочаровани инвеститори)Last edited by precakanoto; 18.06.2015, 17:11.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
ivandavidov
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеизвинявам се че пиша, а вече нямам акции, но
ТОВА ЦЕНАТА С ДИВИДЕНТ ЛИ Е?
Да не съм изтървал нещо?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеИмам акции! За това следя и форума! За съжаление обаче форума основно изобилства с "ясновидски" мнения, а не с конструктивни коментари.
Нямам общо с групата на Карол!
Коментар
-
Първоначално изпратено от neww Разгледай мнениеТочно казано,ценни коменари правиш, а сега склонен ли си да споделиш работиш ли към групата на Карол и имаш ли акции тук
Нямам общо с групата на Карол!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеПричините за спадовете на цените тук след раздаване на дивидент се коренят в неразбирането на голяма част от пазарните играчи, как всъщност да извекат максимална доходност от позицията.
Какво всъщност се случва и защо цените са именно такива???
В масовият случай таргет хоризонта на дребните инвеститори е в рамките на една календарна година. Те влизат на пазара след дивидент или при информация за първи по-сериозни продажби. Вторите губят част от дохоността още при своето влизане, защото не са купили на дъно, и губят втори път в момента на своя изход преди дивидент, тъй като освен, че не успяват да купят на дъно, те не успяват да продадат и на връх.
Нормалният таргет хоризонт по-подобна позиция е 3-4 години.
Да не забравяме, че АТЕРА работи основно като комасира землища. Закупуването на земи през текущата календарна година и тяхното комасиране може да намери своята реализация в рамките на следващите 1-2 години, по тази причина дори и при забавяне на продажби в рамките на шестмесечие или година, не би следвало да се разглежда като тенденция, ако не съществуват и други предпоставки за формиране на подобно мнение. Определени комасирани землища понякога намират бърза продажба на висока цена, но при забавяне на процеса на комасация по други позиции това забавя и възможността за продажба, но това по никакъв начин не рефлектира върху качеството на имотния портфейл и неговата реализация в бъдеще!
Не е препоръка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеВинаги съм бил добър в анализите, но съм се убеждавал, че по-скоро не разбирам от самите пазари.... Така че не знам как ще реагират "играчите" на БФБ, но цена на акцията от 2,15 няма никаква логика ..... Не че пазара винаги следва логиката, но все пак....
В крайна сметка справедливата цена рано или късно се достига според фундамента.
А тук, при 1200 лв. продажна цена на декар (на цените на които продаваха миналата година), стойността на акцията излиза ~3,39 лв. (след дивидента и без да се отчитат промишлените (неземеделски) имоти притежавани от дружеството).
Айде, логично е да се заложи и песимистична цена... примерно на 1000 лв./дка., стойността на акцията излиза 2,87 лв....
Просто не мога да си представя, какъв фундамент би отразявала цена от 2,15 на акция - продажба на цени на земята по-ниски отколкото в момента продават 5-те си декара дядо и баба на село ?....
Какво всъщност се случва и защо цените са именно такива???
В масовият случай таргет хоризонта на дребните инвеститори е в рамките на една календарна година. Те влизат на пазара след дивидент или при информация за първи по-сериозни продажби. Вторите губят част от дохоността още при своето влизане, защото не са купили на дъно, и губят втори път в момента на своя изход преди дивидент, тъй като освен, че не успяват да купят на дъно, те не успяват да продадат и на връх.
Нормалният таргет хоризонт по-подобна позиция е 3-4 години.
Да не забравяме, че АТЕРА работи основно като комасира землища. Закупуването на земи през текущата календарна година и тяхното комасиране може да намери своята реализация в рамките на следващите 1-2 години, по тази причина дори и при забавяне на продажби в рамките на шестмесечие или година, не би следвало да се разглежда като тенденция, ако не съществуват и други предпоставки за формиране на подобно мнение. Определени комасирани землища понякога намират бърза продажба на висока цена, но при забавяне на процеса на комасация по други позиции това забавя и възможността за продажба, но това по никакъв начин не рефлектира върху качеството на имотния портфейл и неговата реализация в бъдеще!
Не е препоръка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеКомпанията продължава да е добра. Има възможност за оптимизация на процесите в нея - таксите на УД.
Отдавна се знаеше какво следва, не знам защо не се оценяваше от много инвеститори.
Сега ще напуснат закъснелите, които търсят доходност над 8-10% на година. Но има и такива, които са доволни и на доходност около тази. За тях компанията остава добра.
Моята позиция от години е, че нещата се крият в перспективите на зърнения пазар, а не във фокусите на някого си, защото те са временна работа.
Не казвам, че земята е лош актив, просто технологията на този бизнес е такава и трябва да се оцени подобаващо - не надцени или подцени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеКакво приемаш докторе и защо го приемаш">? Ами ако не са 1000 лв а са 1300 лв или 800 или 1500. Какви сметки да правиш при положение, че нямаш достоверност още в първо число. Това се пише нон-стоп и после се обиждате ако някой пробва да ви го подскаже чрез друг по-нестандартен метод. Подобни сметки са въздух под налягане
Моите съмнения са, че има некачествена земя, която не може да се отдаде - което се вижда и от справките.
Поради това смятам, че цена около 1000лв е добра оценка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеПриемаме, че варианта с 1000лв/декар е реалистичен. Тогава цената трябва да бъде 2.87 при ликвидация. Айде 3 лв да са. Понеже ликвидация не се планира в близките 5 години - значи падаме на 2.4 някъде, което е цена според дивидента.Last edited by precakanoto; 18.06.2015, 09:41.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеВинаги съм бил добър в анализите, но съм се убеждавал, че по-скоро не разбирам от самите пазари.... Така че не знам как ще реагират "играчите" на БФБ, но цена на акцията от 2,15 няма никаква логика ..... Не че пазара винаги следва логиката, но все пак....
А тук, при 1200 лв. продажна цена на декар (на цените на които продаваха миналата година), стойността на акцията излиза ~3,39 лв. (след дивидента и без да се отчитат промишлените (неземеделски) имоти притежавани от дружеството).
Айде, логично е да се заложи и песимистична цена... примерно на 1000 лв./дка., стойността на акцията излиза 2,87 лв....
Просто не мога да си представя, какъв фундамент би отразявала цена от 2,15 на акция - продажба на цени на земята по-ниски отколкото в момента продават 5-те си декара дядо и баба на село ?....
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение2,15 при 7-9ст дивидент - аз бих изчакал още
Коментар
Коментар