IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Адванс Терафонд АДСИЦ (ATER / ATERA)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• вчера един колега ни направи забележка, че съм пишел пристрастено в темата
    и забележката беше добронамерена
    ще преосмисля нещата, защото не съм враг на никого
    успех

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
      Не знам къде беше да ни Убеждаваш преди две години ,когато Еларг и Атерата бяха под леФче....
      защо мислиш ,че участницитге на борсата са малограмотни и ти си човека който ще ги Уграмоти.....
      защото преди две години едни ПФ със супер анализатори продадоха над леФче и Еларг и Атера...

на борсата се купуват Учаквания за маркета на земя след година.... и политически решения след три месеца...
      Здравейте г-н Монти,
      Относно "супер анализаторите" на ПФ, които са продавали над "леФче", ще си позволя да отбележа, че това са същите лица, които благодарение на своите "супер експертни и аналитични" умения от създаването на ПФ в България са донесли средна доходност над "официалната" инфлация (колко беше???: "Средната доходност от 2002 г. досега е 5,77% за универсалните фондове, 5,79% за професионалните и 5,39% за доброволните пенсионни фондове" )!
      Тези "супер анализатори", които са в ПФ с каква школовка са, та са с толкова "супер аналитични умения", защото са привлечени от чужбина може би или техните "супер аналитични умения са формирани" в УНСС??? Всъщност поглеждайки доходността предполагам отговорът е ясен!
      Тези "супер анализатори" поради каква причина са продавали преди две години над "леФче", а не продаваха вчера или онзи ден на 2.60, на 2.50, на 2,40, с колко щеше да падне ако сега те бяха направили EXIT???
      Как така благодарение на своите "супер аналитични умения" не бяха изчакали да продадат сега на едни да речем плюс 50% и поне малко да повишата средната доходност???

Аз нямам за цел да убеждавам никого в каквото и да било!!! Имам акции ДА!!! Аз имам намерение да бъда тук между 3 и 4 години! (поне така смятам в този момент все пак всичко е възможно, няма как да се зарека ще бъде твърде елементарно)!
      Интересува ме цената и дивидентите, които ще имам след посоченият период! Съжалявам, но някак си не мога да се ограничавам до година в своите инвестиционни решения, а що се отнася до политическите решения в България си признавам, че не за 3 месеца, а често и за 3 дена ми е трудно да ги предвидя!

Моите коментари до тук в темата са изразявали личното ми мнение по позицията и управлението на АТЕРА, или съм провокирал към размисъл в определени насоки евентуално други участници!
      Г-н Монти, нямам желание да се занимавам с "хейтърски" коментари, не смятам, и че е необходимо да влизам във Вашата риторика, затова това е първият и последен случай, в който Ви отговарям г-н Монти! За състоятелността на коментара и тезата Ви... Мисля, че отговорих!

В завършек ще Ви пожелая успех в инвестициите г-н Монти!

Коментарите във форума не могат да се считат за препоръка за покупко-продажба, тъй като отразяват единствено субективните мнения на отделните участници!

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        Перспективите във времето са от дивидент до дивидент и като се има предвид че до следващия има цяла година - нищо чудно и 2 лв ...
        Нищо чудно, наистина! Аз лично инвестирам в актива, а не в дивидента върху него, така че цена от 2.10 и по-ниска напълно ме устройва за допълване. А и дивидентът няма да изчезне, просто се забавя, ако има разсрочено плащане.

Коментар

• Първоначално изпратено от Зайо Байо Разгледай мнение
          2.10

Аз това пресметнах - другата седмица се надявам да купувам на тази цена.
          Перспективите във времето са от дивидент до дивидент и като се има предвид че до следващия има цяла година - нищо чудно и 2 лв ...
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
            Който е инвестирал тук е харесал бизнеса и фундамента на активите. А не в търсене на 20 стотинки!
            Ако има значителни разпродажби от понеделник, то това ще даде единствено възможност за допълване при много хора. Който иска нека да продава! Аз не съм убеден обаче, че в условията на търсещо дъно БФБ и неяснота за това където точно би могло да бъде то при компонентите на SOFIX. Наистина ще имаме сценарии 100% 1:1 с предвходни години
            Всеки решава сам за себе си!
            Да не забравяме само, че нагласите са валидни и излизащи, само до тогава, до когато се появи изключение!

Не е препоръка!
            Не знам къде беше да ни Убеждаваш преди две години ,когато Еларг и Атерата бяха под леФче....
            защо мислиш ,че участницитге на борсата са малограмотни и ти си човека който ще ги Уграмоти.....
            защото преди две години едни ПФ със супер анализатори продадоха над леФче и Еларг и Атера...

на борсата се купуват Учаквания за маркета на земя след година.... и политически решения след три месеца...

Коментар

• Първоначално изпратено от Зайо Байо Разгледай мнение
              2.10

Ха-ха аз смятам профити драги , а това твоето не са сметки, а НАДЕЖДИ! Може и да се изпълнят, а може и не, кой знае? Нормално е цената да се сурне надолу. Всяка година след дивидента цените спадат дори с повече от нормалното защото предлагането се увеличава. Мнозина гледат да се освободят от хартиите и да набутат кеша на "по-арните" и отдавна набелязани местенца. Въпросът е останаха ли такива на БФБ-то? Не е препоръка. На слука!
              Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение
                Перспективите може да не са идеално розови, но все пак помислете какви са времената сега и алтернативите? Къде ще намерите такава % доходност както тук. Следващите години и на 3-4% да спадне, пак ще е добре! Колко е доходността в банките? Ясно е че сегашната политика на нулеви лихви от ЦБ по света и у нас ще продължи още години! И това въпреки намеците за вдигане на лихвите от ФЕД - най-вероятно или ще вдигнат символично или ще намерят някаква причина това да не се случи през 2015.
                Който е инвестирал тук е харесал бизнеса и фундамента на активите. А не в търсене на 20 стотинки!
                Ако има значителни разпродажби от понеделник, то това ще даде единствено възможност за допълване при много хора. Който иска нека да продава! Аз не съм убеден обаче, че в условията на търсещо дъно БФБ и неяснота за това където точно би могло да бъде то при компонентите на SOFIX. Наистина ще имаме сценарии 100% 1:1 с предвходни години
                Всеки решава сам за себе си!
                Да не забравяме само, че нагласите са валидни и излизащи, само до тогава, до когато се появи изключение!

Не е препоръка!

Коментар

• Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнение
                  Тук риска се състои в това да видим изтичане на капитали - инвеститори напускащи кораба. Вие говорите за съпоставка с депозити и мизерни доходности. Хората влязоха преди години тук за големите дивиденти, и един ден ще почне и излизането, секне ли далаверата.
                  Да, някои ще излязат, но мисълта ми е къде ще има по-добри доходности / ръст ако се говорим само за БФБ?
                  Освен това, в дългосрочен план политиките на ЦБ по света е такава че след като замажат някои проблеми сега с наливането на пари, най-вероятно после ще ни спретнат сериозна инфлация - кога ще стане не мога да кажа, но е добре да си потготвен от сега с акции на земеделски адсиц

Коментар

• Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение
                    Перспективите може да не са идеално розови, но все пак помислете какви са времената сега и алтернативите? Къде ще намерите такава % доходност както тук. Следващите години и на 3-4% да спадне, пак ще е добре! Колко е доходността в банките? Ясно е че сегашната политика на нулеви лихви от ЦБ по света и у нас ще продължи още години! И това въпреки намеците за вдигане на лихвите от ФЕД - най-вероятно или ще вдигнат символично или ще намерят някаква причина това да не се случи през 2015.
                    Тук риска се състои в това да видим изтичане на капитали - инвеститори напускащи кораба. Вие говорите за съпоставка с депозити и мизерни доходности. Хората влязоха преди години тук за големите дивиденти, и един ден ще почне и излизането, секне ли далаверата.
                    Bulls on BSE

Коментар

• Перспективите може да не са идеално розови, но все пак помислете какви са времената сега и алтернативите? Къде ще намерите такава % доходност както тук. Следващите години и на 3-4% да спадне, пак ще е добре! Колко е доходността в банките? Ясно е че сегашната политика на нулеви лихви от ЦБ по света и у нас ще продължи още години! И това въпреки намеците за вдигане на лихвите от ФЕД - най-вероятно или ще вдигнат символично или ще намерят някаква причина това да не се случи през 2015.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                        Пресметаме колега, пресметаме...
                        2.10

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                          Добре ти е хрумнало, но по-добре прочети малко как точно стоят нещата счетоводно

Айде, нали сме тук да се помагаме, така че ще ти кажа:
                          1.) Годишните преоценки на земята наистина влияят на финансовия резултат, но не на този, за разпределението на дивиденти;
                          2.) Печалбата за разпределение (дивидент) се калкулира по съвсем по различен и отделен начин, а именно като разлика между продажната цена и цената на предобиване (забележи не спрямо балансовата стойност, т.е. стойността след преоценки).

За по-лесно, ще го илюстрирам с пример:
                          - Фонда купува 1 декар земя през 2012 г. примерно за 300 лв.
                          - В края на 2014 г. преоценята тази земя на 700 лв.

Счетоводно в края на 2014 г., от преоценка формират резултат от +400 лв. (разлика между цената на която са купили 300 лв. и "новата" цена от преоценката). Тези 400 лв. обаче не се разпределят като дивидент към акционерите !

Ако през 2015 г. продадат тази земя за 1200 лв., ще се формира печалба за разпределение (дивидент), която ще бъде 900 лв. (разлика м/у продажната цена (1200) и цената на която този декар е купен (300), а не спрямо преоценъчната цена...).

Като извод, стойността на земята след преоценка няма абсолютно никакво значение, особено пък за калкулации за реалната стойност на компанията.

Важната е цената на придобиване, която в момента е средно малко над 400 лв., това е стойността спрямо която ще се формират печалбите за разпределение от бъдещите продажби.

Дано да съм бил полезен.
                          Много благодаря за изчерпателния отговор
                          destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                            Днес ми хрумна нещо - много хора говорят колко е ниска средната цена на земите на адванс, но голяма част от печалбата идва от преоценки. Тогава не би ли трябвало пазарната цена на земите да е вече калкулирана в цената на акциите?
                            Добре ти е хрумнало, но по-добре прочети малко как точно стоят нещата счетоводно

Айде, нали сме тук да се помагаме, така че ще ти кажа:
                            1.) Годишните преоценки на земята наистина влияят на финансовия резултат, но не на този, за разпределението на дивиденти;
                            2.) Печалбата за разпределение (дивидент) се калкулира по съвсем по различен и отделен начин, а именно като разлика между продажната цена и цената на предобиване (забележи не спрямо балансовата стойност, т.е. стойността след преоценки).

За по-лесно, ще го илюстрирам с пример:
                            - Фонда купува 1 декар земя през 2012 г. примерно за 300 лв.
                            - В края на 2014 г. преоценята тази земя на 700 лв.

Счетоводно в края на 2014 г., от преоценка формират резултат от +400 лв. (разлика между цената на която са купили 300 лв. и "новата" цена от преоценката). Тези 400 лв. обаче не се разпределят като дивидент към акционерите !

Ако през 2015 г. продадат тази земя за 1200 лв., ще се формира печалба за разпределение (дивидент), която ще бъде 900 лв. (разлика м/у продажната цена (1200) и цената на която този декар е купен (300), а не спрямо преоценъчната цена...).

Като извод, стойността на земята след преоценка няма абсолютно никакво значение, особено пък за калкулации за реалната стойност на компанията.

Важната е цената на придобиване, която в момента е средно малко над 400 лв., това е стойността спрямо която ще се формират печалбите за разпределение от бъдещите продажби.

Дано да съм бил полезен.

Коментар

• Днес ми хрумна нещо - много хора говорят колко е ниска средната цена на земите на адванс, но голяма част от печалбата идва от преоценки. Тогава не би ли трябвало пазарната цена на земите да е вече калкулирана в цената на акциите?
                              destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
                                Е ако ще задълбаваш в сметки - не беше ли по-добре да си на оса и да попиташ лично какво и как вместо да се мъчиш да смяташ през рентата. Не смяташ ли, че терени подготвени за продажба през текуща година може да са оставени без договори за аренда за да има и евентуални сделки с тях или други правни дейности - това може да ти разсее резултатите с едни малки 20-30% от допусканията за изчисления през рента. По същата причина може да са неадекватно пресметнати и резултатите за категорията на земята - ако тръгнеш от грешна база, резултата е безсмислен. Само подсказвам без да съм фен на папирите. А защо се обиждате като ви се подсказва с чувство за хумор не ми е ясно. Предположението е едно, реалноста може да е друга.
                                "Поради това смятам, че цена около 1000лв е добра оценка." - Може да е добра, може да е лоша, в случая е субективна оценка. Не се смята точно според мен, затова подходих закачливо, като видях отчитане на втори знак след запетаята ....
                                Но за да не звучи съвсем като критика, че отстрани така може да изглежда, ще споделя и своите очаквания - казвало съм го и преди - не ми допада модела на акцията (не го намирам за съвсем устойчив) - да се разчита на покупко-продажби и от спекула в цената на актива - да досега имаше марж, но той вече се свива. Очаквам в бъдеще спад в приходите от "банкирането" със земя, както "модерно" го наричат. Имат доста декари, няма да се отрази веднага, но борсата отразява по-бързо всяка тенденция, така, че конкретно очаквам да се наблюдава лек спад от сегашните нива, след дивидента предполагам, че може да видим и два лева, а дано не е и по-надолу (за да няма разочаровани инвеститори)
                                Не искам да смесвам темите - като коментираме тази и да прехвърляме в друга без да има основание.
                                Има правилни за мен моменти в твоите виждания.
                                Миналата година бях на събрание и питах, разбрах какво правят, с какви настроения и т.н. Задавах най-много въпроси тогава, нищо че имам само една акция.
                                Не знам тази година какво се говорили.
                                Относно терени без договори - такива има ако не може да се работят. Ако може нещо да се изкара от земята - задължително се работят. Поне аз не съм виждал празни парцели през последните години - не и масово, а по-скоро изключение.
                                Това съм го писал и преди - отдавна.
                                Не си налагам мнението, не сравнявам с други компании. Пиша само и конкретно за Адванса.
                                Last edited by fortiss; 18.06.2015, 20:42.

Коментар

Working...
                                X